29 november 2007

Harald N. Røstvik skriver i et leserinnlegg i Rogalands avis:

Det store problem i dagens arkitektur er den uvettige bruk av glass som arkitekter beskriver. Det reises fremdeles glassbygg hvor ytterveggene er glass fra gulv til tak. Aftenbladets nybygg er et slik eksempel som er pussig å observere i en miljøbevisst tid. Hvilken signaleffekt! Det fører til kaldtras og i kalde perioder til et enormt oppvarmingsbehov. I isolasjonsverdi er en glassveggflate, sammenlignet med en godt isolert veggflate, omtrent som et hull i veggen i varmetapsforstand. Det er såpass ille at det på sikt kan skade glassets renommé når det fører til store energiregninger i en tid med økende oppmerksomhet omkring klimaendringer og krav til mer rasjonell energibruk og redusert kjølebehov.

Utfordringen i dag går mer og mer i retning av å designe nybygg som er så energieffektive at de knapt trenger tilført energi utover det maskiner og mennesker tilfører. Det er fullt mulig med dagens teknologi. Det er dette som da også undervises i de arkitektskoler i verden som ligger i fremste rekke her. Med denne type bygg blir det meningsløst å montere lyssystemer som skal avgi varme.


I et femårig EU prosjekt – BRITA, som inkluderte 23 avanserte fagmiljøer i åtte europeiske land og som avsluttes våren 2008, har vi avdekket et betydelig potensial for å halvere behovet for kjøpt energi gjennom rimelige tiltak i eksisterende offentlige bygg. Byggtypene vi har studert og bygd om er; universitet, rådhus, skole, kirke og kontor. Resultatet ble oppnådd med enkle, rimelige midler; bedre isolasjon, bedre vinduer, nattsenking, bevegelsessensorer, annen automatisk styring og solvarme. Resultatene fra prosjektet skal nå spres til framtidens arkitekter via et EU støttet prosjekt som utvikler nye læremidler for en rekke av de mest framtidstenkende arkitektskolene i Europa. Vi har i dette prosjektet i tillegg til de norske arkitektskolene i Trondheim (NTNU), Bergen (BAS) og Stavanger (fiuni) satt i gang kurs ved arkitektskolene i Milano, Stuttgart og Athen og vi er i forhandlinger med en rekke andre, blant annet i London.

Lærebøkene skrives altså nå om. De gamle var utgått på dato. De nye er basert på ny kunnskap vitenskapelig basert og bygd på forskning og demonstrasjonsbygging som etterprøves, måles og dokumenteres. I disse nye lærebøkene spiller elektrisk lys som varmeenergikilde en minimal birolle.


Er lysbruk strømsløsing eller varme? - Rogalands Avis

Strømsløsing eller varme?

27 november 2007


Foto: Wikipedia
Petter Dass-museet på Alstahaug-tunet ble åpnet 20. oktober 2007, litt forsinket i forhold til trehundreårsmarkeringen av Petter Dass' død.

Bygget er tegnet av det norske arkitektfirmaet Snøhetta, og har kostet 60 millioner kroner. Prosjektet er finansiert med støtte fra kommune, fylkeskommune, stat og private aktører.

Helgeland Museum - Petter Dass-museet Alstahaug

Løsningen med å legge nybygget ned i berget ble valgt for å gjøre minst mulig inngrep i området rundt Alstahaug kirke og tunet rundt. Ved normal sprenging av tomta ville man fått sår på sidene av bygget. Det unngikk man nå helt ved at man avgrenset tomta med de to snittene som ble sagd. Etterpå kom Alsten maskinstasjon inn og sprengte ut berget i mellom, uten å skade de glatte veggene.

Bygget er på i alt 1.350 kvadratmeter, og i første etasje har man resepsjon med butikk, auditorium, kafe og garderober. Andre etasje er i hele byggets lengde viet utstillinger, mens en mindre tredjeetasje rommer bibliotek, kontorer og kantinedel for de ansatte.

Bygget preges av store glassflater. For eksempel er glassfasaden øverst og ytterst mot fjorden på cirka 80 kvadrat. I den andre enden er det også glass, men dette kneiser ærbødig ned mot plassen foran museet og kirka.

Bygget er en stålkonstruksjon med gips og rupaneltekking. Utvendig er det kledd med en rutetekking av sink.


Byggaktuelt

Petter Dass-museet på Alstahaug

Norsk gjenvinningsindustri bidrar til å redusere norske klimagassutslipp med ca. sju prosent. Dette kommer frem gjennom en rapport som Norsk Industri har lagt fram og som tar for seg klimavirkninger av eksisterende og fremtidig gjenvinning.

Gjenvinning betyr at materialer eller energien i produktene brukes på nytt. Ved materialgjenvinning kan materialer brukes som råstoff i ny produksjon samtidig som energiforbruket ved slik fremstilling ofte reduseres i forhold til bruk av nytt råstoff. Råvaremarkedet er globalt, også når det gjenvinnes, og økt gjenvinning i Norge reduserer behovet for å ta i bruk nye råvarer andre steder i verden, og dermed reduseres energibruken og utslippet av klimagasser globalt.

Rapporten har gjennomgått noen viktige materialer, blant annet papir, trevirke, metaller, spillolje og plast. Dette er materialer som gjenvinningsindustrien i stor grad gjør tilgjengelig for ny produksjon i dag.

Last ned rapporten "Klimanytte av gjenvinning"

Norsk Industri

Gjenvinning er god klimapolitikk

26 november 2007

Nasjonalmuseet er drivkraften bak norsk deltagelse i Arkitekturbiennalen i São Paulo med utstillingen: "LOST IN NATURE - Jarmund/Vigsnæs Architects". Utstillingen er en utforskning av mulighetene som ligger i møter mellom bygg og natur.

Jarmund/Vigsnæs er valgt fordi de representerer noe av det mest interessante som skapes i norsk arkitektur i dag. De 12 prosjektene som vises i utstillingen er alle nært relatert til utfordringer og muligheter som plasseringen i norsk natur medfører.

Jarmund/Vigsnæs Arkitekter søker en originalitet i samspillet mellom tomt, program og oppdragsgiver. Denne strategien er utprøvd i en lang rekke prosjekter - fra små hytter og eneboliger til store undervisningsbygninger som Svalbard forskningspark. Prosjektene i utstillingen presenteres i en billedfrise, bestående av store fotografier, tegninger, tekster og 13 arbeidsmodeller. De tre partnerne Einar Jarmund, Håkon Vigsnæs og Alessandra Kosberg er alle utdannet ved Arkitekthøgskolen i Oslo.

Biennalen viser også utstillinger av Brasils berømte arkitekter Oscar Niemeyer, som fyller 100 år i utstillingsperioden, og Paulo Mendes da Rocha som mottok Pritzker-prisen i fjor. Det er andre gang Norge er representert i biennalen. I tillegg til Brasil og Norge viser biennalen utstillinger fra Danmark, Tyskland, Nederland, Frankrike, Sveits, Østerrike, Italia, Portugal, Sør-Afrika, Israel, Argentina og Mexico.

Utstillingen er kuratert og produsert av Jarmund/Vigsnæs Arkitekter i samarbeid med Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design og finansiert av Utenriksdepartementet. Visningen er initiert og organisert av Nasjonalmuseet.

Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design

"Lost in Nature"

24 november 2007

Med bilfrie områder, monumental utsikt, sol på balkongen hele dagen og gangavstand til barnehage, skole, kjøpesenter og badeplass skulle en tro at Holmlia hadde de fleste kvaliteter som boligkjøpere etterspør.

Fra Hallagerbakken borettslag på Holmlia kan beboerne skue ned på hele Oslo. Og når mørket innhyller Holmenkollåsen bader balkongene på Holmlia fortsatt i kveldssolen. Likevel har prisene på romslige rekkehus i Hallagerbakken fortsatt ikke krøpet over tre millioner kroner.

Der mange oslofolk på boligjakt fnyser på nesen av Holmlia, opplever hallagerbakkingene at alt fra japanske arkitekter til tyske turister kommer knakkende på døren for å beskue arkitekturen eller knipse utsikten.

- Husene ble bygd tidlig på 1980-tallet, og er en arkitektonisk perle. Obos har ivaretatt naturen, og istedenfor å sprenge seg plass, har man latt husene forme seg nedover fjellet. Resultatet er en attraksjon for alle som forstår seg på god byggeskikk, sier Rolf Lahaug Nilsen.

Ekteparet får støtte av historiker og forfatter Bjørn Bjørnsen, aktuell med «OBOS 1929-1970. Hele folket i hus», det første av to bind om Obos' historie. Han forteller at Hallagerbakken, sammen med Casinetto på Skøyen, regnes som høydepunkter innen 1980-tallsarkitekturen.

- Men der Casinetto har vært en gjenganger i arkitekttidsskrifter, er Hallagerbakken bortimot ukjent utenfor fagkretsene. Men så er da også Oslo trolig den eneste storbyen i verden der de fineste tomtene er reservert for dem som tjener minst. Holmlia ville ha vært et overklasseområde alle andre steder i verden, sier Bjørnsen.


DN.no D2 - Et liv i hus og dus

Holmlia, Oslos ukjente perle


Statsbyggs video fra leggingen av taket
For flere måneder siden oppdaget Statsbygg at marmoren på det nye operabygget er i ferd med å bli gul. Dette gjelder både inne og på utsiden av bygget, og det er en form for aldring som er alt annet enn vakker.

Satsbygg vet foreløpig ikke hva som er årsaken. Det kan være en reaksjon mellom stoffer i steinen, oksygen og fuktighet. SINTEF er allerede i gang med undersøkelser, og det samme er leverandøren.

Det litt triste er at materialvalget i høy grad har vært diskutert, men uten at en lang rekke advarsler har blitt tatt til følge. SINTEF mente den gang at granitt var bedre egnet, mens flere geologer advarte mot bruk av marmor. Arkitektfirmaet Snøhetta sto på sitt og fikk (dessverre) viljen sin.

All marmoren som er brukt i operabygget, både innvendig og utvendig, er fra det samme steinbruddet i Carrara i Italia. Og så lenge ingen vet hva de gule flekkene skyldes, virker det relevant å spørre om det kan tenkes at resten av bygget vil bli gult også.
/../
Håpet er at gulningen skal kunne stoppes uten å bytte ut eller slipe de steinplatene som er lagt.
/../
Uansett om steinen må byttes, slipes eller behandles med kjemikalier, vil gulningen åpenbart medføre en ekstrakostnad. Og den vil ikke nødvendigvis Magnusson og Statsbygg ta på sin kappe.


Spørsmålet er om dette er en tapt kamp i utgangspunktet:

- Dette kommer til å bli verre og verre dag for dag. Marmoroverflaten er ruglete slik at folk skal kunne gå på den, og forurensning blir derfor fanget opp og får arbeide i fred, hevder Truls Aslaksby hos byantikvaren i Oslo.

Geolog Finn Erik Skaar forklarer til Aftenposten at marmor er et bløtt materiale, og vann trenger seg inn i porene, noe som fører til frostsprengning i overflaten, og man får en forvitringsprosess.

- Operaen ligger rett ved et trafikknutepunkt med store utslipp av CO2, og når CO2 bindes med vann danner det karbonsyre som tærer hardt på marmoren, sier Skaar. Han viser til at kringkastingsbygget som ble bygget med en type granitt på 1930-tallet, er like fint og hvitt i dag.

Ikke lenger snøhvit

Operaen blir gul

22 november 2007

Forsiden av temarapporten Universell utformingMiljøverndepartementet har, i samarbeid med Deltasenteret, gjennomført en bred prosess med sikte på å avklare noen sentrale sider ved begrepet universell utforming. Konklusjonene er nedfelt i et sluttdokument som vil danne grunnlag for videre arbeid med universell utforming på ulike sektorer. Universell utforming som rettslig standard vil det bli arbeidet videre med i forbindelse med ny diskriminerings- og tilgjengelighetslov.

Universell utforming har fått stor utbredelse og anvendelse både i politiske dokumenter, regelverk og faglige retningslinjer. Begrepet har hatt en positiv betydning for forståelsen av god funksjonalitet for alle som en samfunnskvalitet og for likestilling og god tilgjengelighet for personer med nedsatt funksjonsevne.

Det har manglet en konkretisering og klargjøring av innholdet i universell utforming i flere sammenhenger. Sluttdokumentet forklarer forståelsen av begrepet. Det er utført i samarbeid med Deltasenteret og det er innhentet synspunkter fra departementer, fagetater, organisasjoner og andre i en bred prosess.

Miljøverndepartementet anbefaler at den definisjonen og forståelsen som fremgår av dokumentet legges til grunn for videre arbeid med universell utforming på ulike sektorer.

Miljøverndepartementet vil bruke konklusjonene som utgangspunkt for utvikling av plan- og bygningsloven med tilhørende regelverk og retningslinjer.

Arbeids- og inkluderingsdepartementets arbeider med en diskriminerings- og tilgjengelighetslov som vil forby diskriminering på grunnlag av nedsatt funksjonsevne. Arbeids- og inkluderingsdepartementet vil komme tilbake til hvordan universell utforming skal forstås som rettslig standard i denne sammenheng.

Les mer i dokumentet "Universell utforming - begrepsavklaring" fra Miljøverndepartementet

Universell utforming konkretisert

20 november 2007

Vinneren av Sparebankstiftelsen DnB NOR og Norsk Forms pris til unge formgivere 2007 er Haugen/Zohar Arkitekter.

Juryen begrunner prisen med at arkitektene Marit Justine Haugen og Dan Zohar har rukket å markere seg gjennom premiering i både arkitektur- og utsmykkingskonkurranser, utstillinger og publikasjoner. De viser en forfriskende mangel på grenseoppgang mellom arkitektur og kunst. Arbeidene spenner over et unormalt bredt register, både dimensjonsmessig og idémessig.



Haugen/Zohar opererer i grenselandene mellom arkitektur, land-art, skulptur og installasjon, med en idéverden som er både personlig, politisk og humoristisk. Selv om prisvinnerne har få realiserte arkitekturprosjekter, bærer material- og stedsforståelsen i deres realiserte prosjekter om en åpen, ujålete, men sensitiv tilnærming, som forhåpentligvis snart får anledning til å utfolde seg i større og mer varig format.

Arbeidene til Haugen/Zohar beveger seg ut i det politiske landskapet, noe som i dagens velstående Norge er en sjeldenhet. Juryen håper derfor at arbeidene deres kan inspirere flere til å følge etter.

Fakta om Haugen/Zohar Arkitekter
  • Består av arkitekt og kunstner Marit Justine Haugen og arkitekt Dan Zohar
  • Har vunnet en rekke priser i arkitektkonkurranser, blant annet Byggningsintegrert kunst på Høgskolen i Østfold og Kunsthøgskolen i Oslo
  • Har deltatt på flere utstillingene deriblant Skulpturbiennalen i Oslo 2006 og A town landmark 2005 i Tokyo. I sistnevnte besto prosjektet av en klartevegg på muren mellom Israel og Vestbredden (se illustrasjon).
Norsk form

Pris til unge formgivere 2007

19 november 2007

Kraftproduksjon en av verdens største kilder til CO2-utslipp. Nå har en amerikansk forskningsinstitusjon laget en detaljert oversikt over utslippene til 50 000 kraftprodusenter over hele kloden. Dermed får du vite hvor i verden CO2-verstingene befinner seg.

Via et interaktivt kart er det enkelt å sammenligne utslippene fra kraftleverandører, byer, land og regioner. Også Norge er med i den omfattende oversikten, som er den første i sitt slag.

Samlet står kraftproduksjonen for omlag en fjerdedel av verdens CO2-utslipp, i følge CGD. Men databasen viser på en svært konkret måte de enorme forskjellene i utslipp mellom forskjellige land og regioner.

At kullkraftverk er en svært skitten måte å produsere kraft på, bekreftes grundig i oversikten. Tolv av de største forurenserne i USA er kraftverk som brenner kull for å produsere strøm. Derimot regnes vannkraftverk og atomkraftverk som tilnærmet ren energi, i hvert fall når det gjelder utslipp av CO2.

Ifølge CGD slipper norsk kraftproduksjon i dag ut drøyt 210 tusen tonn CO2. Men dette vil endre seg når gasskraftverkene på Kårstø (som åpnet i høst) og Mongstad (planlagt åpning i 2010) kommer med i beregningen.

Databasen Carbon Monitoring for Action (CARMA).



Hvor grønn er strømmen?

Hvor miljøvennlig er strømmen?

16 november 2007

Vinner av arkitektkonkurransen for nytt bygg ved Romsdalsmuseet er kåret. På veien frem til en vinner har kunnet kåres, har det vært holdt en arkitektekonkurranse. Det har vært gjennomført i 2 trinn. Først en prekvalifiseringsrunde der 27 ariktektfirma fra Norge og Norden meldte sin interesse og dokumenterte hva de var gode for. Av disse ble 5 arkitektfirma valgt ut til å komme med konkrete forslag til et nytt bygg etter et spesifisert romprgram.

Juryens enstemmige innstilling ble tatt til orientering av styret i et møte den 16. oktober.Vinnerutkastet heter: "Kronen på verket" og er forfattet av Reilulf Ramstad arkitekter AS, Oslo. Andreplassen var forfattet av Kosbergs Arkitektkontor AS Molde med motto: "Møteplassen".

Bygget skal innholde areal til faste og skiftende utstillinger, auditorium, bibliotek, kafeteria og kontor i 1. etasje. I underetasjen skal det var et stort gjenstandsmagasin, et fellesmagasin for alle museene i Romsdal, snekkerverksted og et konserveringsverksted med fylkesomfattende funksjon.

Romsdalsmuseet

Nytt bygg ved Romsdalsmuseet

14 november 2007

CEU - Council for European Urbanism - inviterer til åpent møte i Galleri og Cafe Frie Kunster, St. Olavs gate 7, tirsdag 20. november kl. 19.00. På møtet vil en se på erfaringer fra Reykjavik, Holland, Oslo og New Urbanism.

Reykjavik presenteres "til skrekk og advarsel", nye tradisjonelle byer i Holland som forbilde og "Smart Code" fra USA som et praktisk verktøy for å planlegge den gode, bærekraftige byen.

1) PROBLEMET:
REYKJAVIK: Skandinavisk by eller amerikansk forstad?

Erling Okkenhaug presenterer inntrykk fra de urbane katastrofeområdet Reykjavik. Byen eser planløst utover i naturen, og halvparten av arealet benyttes til veier. Likevel vokser bilkøene når tilværelsen blir totalt bilavhengig. Det lille man har av mangfoldig sentrumsbebyggelse i menneskelig skala er truet av riving. Beboergrupper aksjonerer nå mot den denne parodien på mislykket byutvikling, og har bedt det norske nettverket Allgrønn om bistand til å organisere kampen.


2) ALTERNATIVET:
NYE BYER I HOLLAND: Gjenoppdagelse av kunsten å skape humane urbane områder.

Arkitekturtidskriftene er fulle av oppsiktsvekkende eksperimentelle nybygg fra Holland, Den fortiede realiteten er at det bygges en rekke nye byer og bydeler basert på klassisk byforming og tradisjonell regional arkitektur. Audun Engh har vært på en studietur til flere av de nye hollandske byene, bl.a. Brandevoort, og presenterer ferske inntrykk.


3) VERKTØYET:
SMART CODE: Nytt effektivt redskap for en bærekraftig, demokratisk byplanlegging.

"Smart Code" er en oppsummering av New Urbanisms snart 20-årige erfaring med å bygge nye bysamfunn i USA. Hovedforfatter er Andres Duany. Smart Code tilbyr et system for formbaserte reguleringsbestemmelser, med mulighet for å styre tetthet, høyder, gatenettverk, offentlige rom, funksjoner og estetiske kvaliteter. Som del av et prosjekt ledet av siv.ark. Arne Sødal ble den første Smart Code-baserte europeiske byplanen nylig laget for Bran i Romania.

Arne Sødal presenterer Smart Code som et verktøy for fremtidig byplanlegging i Norge.
Han informerer også om siste nytt fra prosessen i Bjørvika, et sted der Smart Code med fordel kan benyttes til å utvikle en ny og bedre byplan, med bred deltakelse fra berørte parter og bydelen.

---

Cafe Frie Kunster serverer mat og drikke. Gratis adgang.

Hvordan planlegge den "gode by"?

12 november 2007


Restaurering av tak.
Foto: Thomas Bjørnflaten
Urbygningen, Domus Academica, er en av tre bygninger som utgjør Universitetet i Oslo Sentrum er tildelt Oslo bys arkitekturpris for 2007. Anlegget er oppført i 1840-årene etter tegninger av arkitekt Chr. H. Grosch, sterkt påvirket av den berømte tyske arkitekten K.F. Schinkel. Universitetet var sentralt i byggingen og konstitueringen av den unge norske nasjonen. Dette kommer klart til uttrykk i den byplanmessige sammenhengen, der anlegget ligger ut mot byens hovedgate, nær Slottet og viktige andre bygninger. Den store vekt man tilla anlegget skinner også igjennom i den gjennomarbeidete utformingen på alle nivåer.

I juryens begrunnelse heter det:

Restaureringen av Domus Academica er et overbevisende og forbilledlig gjennomført prosjekt i offentlig regi. De mange forskjellige interiørene er nitid restaurert og oppfrisket slik at de gamle opprinnelige fargene og malte dekorasjoner skinner som aldri før. Arbeidene er utført etter strenge antikvariske retningslinjer, og den håndverksmessige utførelsen holder høy standard. Arbeidene løfter fram kvalitetene i den opprinnelige bygningen og formidler med all tydelighet hvilket nasjonalklenodium dette anlegget er. Universitetet er fremdeles levende i bruk til undervisningsformål og det er en offentlig tilgjengelig bygning. Universell utforming er til en viss grad ivaretatt. Ventilasjon og andre tekniske installasjoner er godt integrert i bygningen.

Hederlig omtale



Ekebergrestauranten, Kongsveien 15

Ekebergrestauranten, tegner av Lars Backer og oppført 1927-29, er Norges eldste funksjonalistiske bygning. Den har en praktfull beliggenhet og er sammen med Sjømannsskolen det viktigste landemerket i åsene øst for byen. Trapper, terrasser og murer utnytter beliggenheten og inngår i anlegget. Restauranten har hatt flere eiere og gjennomgikk en periode med dramatisk forfall på 1990-tallet. Under dagens eier er restauranten blitt omhyggelig restaurert og forbilledlig gjenbygget til en moderne restaurant. Ekebergrestauranten er pånytt blitt et levende sted i Oslo, en "institusjon" i byen.

På grunn av det store forfallet har arbeidene vært gjennomgripende. I hovedsak er de gjennomført etter antikvariske retningslinje, men visse endringer og tilpassinger i forhold til moderne restaurantdrift har vært nødvendig. Byantikvaren har bistått ved hele prosessen. Restauranten fremstår i dag som ”ny”, men likevel helt i stedets ånd og tradisjon. Arbeidene har tatt for seg både interiør og eksteriør, inkludert det flotte terrasseanlegget. Tekniske løsninger er godt integrert. Rådet vil likevel bemerke at hensynet til universell utforming kan bedres betydelig med enkle tiltak.


Sofienlund, Drammensveien 155

Sofienlund er den eldste av kandidatene som har vært vurdert. Hovedbygningen ble oppført omkring 1815 som en lystgård innerst i Frognerkilen. Den er en relativt liten toetasjes hovedbygning i pusset tegl og med tidstypisk valmtak. Over inngangspartiet er det karakteristiske louis-seize-dekor. En sidebygning i sveitserstil fra 1853 er også del av anlegget. Rundt det hele ligger restene av en hage.

Det byplanmessige konteksten rundt Sofienlund har endret seg radikalt siden 1815, og anlegget er i dag omgitt av tung næringsbebyggelse og store transportanlegg. Sofienlund fremstår nesten som en kuriositet, et ”pustehull” som gir området miljømessige kvaliteter og stor tidsdybde.

Anlegget var i kommunal eie fra 1916 og ble fredet av Riksantikvaren allerede i 1924. imidlertid forfalt det gradvis. I 1999 ble bygningen, som da nærmest var en ruin, overtatt av en gruppe på tre personer som dannet aksjeselskapet Sofienlund AS og startet et nitidig restaurerings- og i standssettingsarbeid. Arbeidet har vært preget av pågangsmot og entusiasme. Det har tatt lang tid og er trinnvis og svært omhyggelig utført. Antikvariske prinsipper har vært fulgt, med tett oppfølging fra Byantikvaren. Opprinnelige elementer er beholdt og restaurert der det har vært mulig, interiørene har for øvrig en høy grad av tilbakeføring på dokumentert grunnlag. Materialbruken (maling, puss, trevirke) er historisk riktig. Nye tekniske installasjoner som jordvarme og ventilasjon er godt integrert i bygningen. Sofienlund benyttes i dag til utleie/selskapslokaler. På grunn av de spesielle føringene har det vært vanskelig å oppnå universell utforming.

Den landlige karakteren som bygningen historisk har ligget i, bør gi inspirasjon til å fullføre restaureringen med et hageanlegg i tidstypisk stil. Dette vil bidra til å fremheve dette unike prosjektet ytterligere.


Oslo bys arkitekturpris 2007 til Urbygningen, Universitetet i Oslo - Bystyret - Oslo kommune

Oslo bys arkitekturpris 2007

10 november 2007

Styringsgruppen for Garborgsenteret har tatt initiativ til et konkret forslag til utforming. Arkitektkontoret Asplan Viak har kommet med de forskjellige utkastene, og vil jobbe videre med detaljene.

- Intensjonen er å bruke stein og materialer som har forankring i det jærske miljøet. Så er spørsmålet hvorvidt vi klare å gjennomføre kombinasjonen mellom det og et moderne, funksjonelt bygg, sier arkitekt Helge Kyllingstad.

- Spenningen er knyttet til om vi klarer å innfri alle forventningene som er skapt. Garborg er en stor personlighet som må ytes rettferdighet, og må tas hensyn til i den videre planleggingen.

- Det gjelder å samle trådene og nøste opp det som ligger av synspunkter og kritikk. Nå begynner den virkelige oppgaven, og den ser vi fram til å få vel i havn, sier Kyllingstad.

Blir Garborgsenteret slik?

Skisse til nytt Garborgsenter

07 november 2007

Verden hungrer etter energi. Fram mot 2030 vil den globale bruken av energi øke med 55 prosent. Dette fremkommer i Word Energy Outlook 2007 som tar for seg energiutsiktene fram mot 2030.

Den globale økningen i bruk av energi vil i stor grad være basert på olje, gass og kull. Veksten er hovedsakelig drevet av velstandsutvikling i den fattige delen av verden. Dilemmaet er at en slik utvikling ikke er bærekraftig! Dette er budskapet fra Det Internasjonale Energibyrået (IEA) når de presenterer energiutsiktene fram mot 2030 i publikasjonen World Energy Outlook (WEO) 2007.

World Energy Outlook

Olje- og energiminister Åslaug Haga har skrevet en kronikk der hun gjør rede for hva energiutsiktene fra IEA betyr for Norge:

Energibruk på klimaets premisser
Av Olje- og energiminister Åslaug Haga

Verden hungrer etter energi. Frem mot 2030 vil den globale bruken av energi øke med mer enn 50 prosent. Veksten vil i stor grad være basert på olje, gass og kull. Den er hovedsakelig drevet av velstandsutvikling i den fattige delen av verden. Dilemmaet er at en slik utvikling ikke er bærekraftig! Dette er budskapet fra Det Internasjonale Energibyrået (IEA) når de i dag presenterer energiutsiktene fram mot 2030 i publikasjonen World Energy Outlook. Men det finnes en annen vei – der Norge skal spille en viktig rolle.

Det trengs fossile brensler frem mot 2030
Vedvarende økonomisk vekst og stadig flere mennesker gir global energihunger. I årets rapport skriver IEA at den globale bruken av energi vil øke med 55 prosent fram mot 2030, og at denne veksten i all hovedsak vil møtes av fossile energikilder. Olje, kull og gass vil, i følge rapporten, stå for 82 prosent av energibruken i 2030. Med høye priser på olje og gass øker andelen kull i den globale energimiksen. Vi bruker altså mer energi, og vi bruker mer av CO2-intensive energikilder. De energirelaterte CO2-utslippene vil derfor øke mer enn energibruken frem mot 2030.

Det meste av veksten i den globale energibruken, 74 prosent, kommer fra fattige deler av verden. Kina og India står for til sammen nær halvparten av veksten. Dette skyldes økonomisk fremgang og velstandsutvikling for millioner av mennesker. Isolert sett er økt forbruk av energi et symptom på en positiv utvikling.

Men medaljen har en bakside. I 2007 overtar Kina tronen som verdens ”klimaversting” - og i 2015 er det ventet at India har klatret til tredjeplass. Videre øker deres behov for import av energi. Kina og India vil importere fire ganger så mye olje i 2030 som i dag. Landene vil da importere mer olje enn dagens samlede import fra USA og Japan. Det er få land forunt å selv kunne dekke opp den globale energiveksten, og mye av det økte importbehovet må komme fra landene i Midtøsten og Russland. Flere og flere land må altså importere stadig mer energi fra færre eksportland. Mot 2030 vil forsyningslinjene av energi følgelig være enda mer sårbare for politisk uro og enkelthendelser.

Bildet som IEA tegner av energiutsiktene frem mot 2030 er urovekkende. Enkelt sagt: Mer av det vi gjør i dag er ikke bærekraftig. Det gir vaklende forsyningslinjer og galopperende utslippsøkninger. Hvis dagens akselererende energitrend fortsetter, ligger vi ifølge IEA an til en gjennomsnittlig temperaturøkning på opp mot seks grader sammenlignet med førindustriell tid. Dette går ikke.

En annerledes energifremtid er mulig
Men IEA tegner også et annet bilde. Et alternativ som tar de store klimautfordringene på alvor. I dette alternativet ser IEA på virkningen av at planlagte endringer i energipolitikken blir satt ut i live. Dette betyr eksempelvis økt bruk av fornybare energikilder i en rekke land, energieffektiviseringstiltak, kjøretøy med lave eller ingen utslipp, neste generasjon bioenergi og ny kjernekraft. Listen over tiltak er lang. Hvis politiske målsetninger blir realiteter er utsiktene langt mer oppløftende enn i den ovennevnte referansebanen.

Gjennom energieffektiviseringstiltak kan verdens energiforbruk dempes. Dette gjør investeringer i energianlegg overflødig, importavhengigheten blir mindre og klimautslippene reduseres. Når dette kombineres med renere energikilder er det mulig å redusere klimautslippene fra energisektoren betydelig, en sektor som står for mer enn 80 prosent av de totale klimagassutslippene. Sammenlignet med referansebanen er det i 2030 mulig å redusere CO2-utslippene med 9 milliarder tonn, noe som tilsvarer USA og EUs samlede CO2-utslipp i 2004. Med en slik utvikling, også etter 2030, er det mulig å begrense den gjennomsnittlige temperaturøkningen til ca. tre grader, sammenlignet med førindustriell tid.

Iverksetting av alle konkrete og utslippsreduserende initiativ som IEA kjenner til innenfor energiområdet, vil være et gigantisk internasjonalt løft. Men selv dette er ikke nok til å oppfylle klimamålet Norge og mange andre land har satt seg. Dette illustrerer hvor krevende klimautfordringen er for menneskeheten.

Hva betyr energiutsiktene for Norge?
Budskapet fra IEA treffer kjernen i det norske energidilemmaet. Vi skal være et foregangsland på miljøområdet, samtidig som vi er blant verdens største eksportører av fossil energi.

I et klimaperspektiv er det dessverre slik at verden vil være avhengig av fossil energi i lang tid fremover. Med økt importavhengighet blant våre venner og allierte, er det avgjørende at Norge fortsetter som en stabil og forutsigbar leverandør av olje og gass. Videre er mange land avhengig av kull for å møte energibehovet. Norsk eksport av gass bidrar til fortrengsel av kull og gir slik en miljøgevinst, og Norge bidrar til at utvinning av olje og gass skjer innenfor forsvarlige miljørammer. Strenge norske miljøkrav fremmer teknologi og kompetanse som har en positiv miljøeffekt - i Norge, men også utover landets grenser.

At Norge er blitt rike på olje og gass forplikter. Å redusere utslippene knyttet til bruk av fossile energikilder er en av nøklene til å løse klimautfordringen. Derfor satser Regjeringen tungt på fangst og lagring av CO2. Dette er den enkeltteknologien som har det største utslippsreduserende potensialet på global basis. Her ligger Norge helt i tet. Lykkes vi her er det bra for de norske klimautslippene. Men enda viktigere - teknologien kan bidra til kraftige utslippsreduksjoner globalt.

Den norske innsatsen stopper ikke med fangst og lagring av CO2. Regjeringen jobber aktivt for å fremme energieffektivisering og fornybar energi. Gjennom bevilgningene til ENOVA har ingen norsk regjering satset så tungt på energieffektivisering og fornybar energi som den sittende regjeringen. Denne satsingen bærer frukter, men vi skal få til mer.

Dagens publikasjon fra det Internasjonale Energibyrået er viktig. Energiutviklingen går ikke i riktig retning. Det kreves internasjonal handling, og vi er allerede sent ute. I Norge gjør vi ord til handling og vi trykker på for at flere land skal gjøre det samme. Samtidig satser vi tungt på å utvikle teknologi som kan gi store globale klimagassreduksjoner. Selv om vi er et lite land er vi verdensledende på noen viktige områder. Det er et spennende og viktig perspektiv!

World Energy Outlook

To motstridende rapporter kommer til stikk motsatt konklusjon når det gjelder hva som er det mest miljøvennlige bygningsmaterialet, tre eller betong.

- Dette illustrerer oppdragsforskningens påfallende utfordring i forhold til troverdighet i pågående debatt, opinionen blir presentert for "forskningsresultater" der premissene for resultatene har en lite fremtredende plass i forhold til det tabloidiserte forskningsresultatet - det presumptive faktum, mener daglig leder av Betongelementforeningen John-Erik Reiersen.

Han sier videre at man ikke kan forvente at opinionen har satt seg inn i alle fasetter av debatten om hvilke byggematerialer som er best i et miljøperspektiv.

- En opinion som får inntrykk av at en forskningsrapport og dets resultater representerer noe som er generert på et objektivt og oppdragsmessig fritt grunnlag. Årsaken til dette ligger muligens i en, tradisjonelt, naiv tiltro til at både oppdragsgivere for oppdragsforskningen og involverte forskningsmiljø presenterer et objektivt "faktum" når resultatene av forskningsarbeidene publiseres, sier han.

Motstridende rapporter om CO2 og hus : Bygg.no - Byggeindustrien

Strid om CO2 og materialbruk

05 november 2007

Mens de danske politikere spiller med klimamusklerne i valgkampen, venter en ny energiplan på at fordoble støtten til de danske vindmølleejere.

Et notat, som Jyllands-Posten har fået fat i, viser at et udkast til en energiaftale samler regeringen, Socialdemokrater, Dansk Folkeparti, de radikale og SF om at udskrive en årlig regning for grøn energi til danskerne på 19 milliarder kroner.


Pengene skal bruges til at hæve støtten til brug af halm på landets største kraftvarmeværker med 50 procent. Biogasproducenterne skal have otte procent ekstra, mens vindmølleejerne får fordoblet deres milliardstøtte.

Samlet set er der tale om en fordobling af grøn energi til 30 procent af det samlede årlige forbrug.

Hvor pengene skal komme fra, er endnu usikkert, men bliver regningen delt ud til hver enkelt dansker, svarer det til en årlig udskrivning for hver husstand på 8.600 kroner.


Politikere enige om at fordoble milliardstøtte til vindmøller | Ingeniøren

Dansk milliardstøtte til vindmøller

«Samspel» er et resultat av at aluminiumsbedriften Søral ble sponsor for utsmykning av rundkjøringen på Husnes. Skulpturen har vakt internasjonal interesse og ble nylig tildelt Norsk lyspris for 2007.

Tidligere har «Samspel» fått en æresbevisning av det amerikanske arkitektinstituttet i Minnesota, samt en internasjonal utmerkelse for industriell tekstilkonstruksjon.

Bak utformingen av prosjektet står arkitektkontoret LEAD inc i Husnes. I tillegg har CP-Norway ved Arne Grønsdal jobbet med lysdesign, Node rådgivende ingeniører AS har ansvar for statistikkanalyse og hele tre tyske selskap som har bidratt i tekstilanalysen.

Alle har arbeidet med prosjektet ut fra en en forutsetning om at resultatet skulle engasjere folk og være et identitetsskapende landemerke. I så måte må prosjektet sies å være vært vellykket ettersom «Samspel» på kort tid har blitt et symbol for Husnes og Kvinnherad.

- Det er flott at SØRAL investerer i lokalsamfunnet på denne måten og at dei våga å satsa på ein utradisjonell og spenstig konstruksjon. Ikkje minst er vi glade for at dei tok sjansen på å gje oppdraget til oss i LEAD Inc., sier Gretha Rød.

Skulpturen er sentralt plassert i rundkjøringen på Husnes, og aluminium ble naturlig nok valgt som hovedmateriale. I tillegg er det brukt ekstremt sterk seilduk til å holde skulpturen sammen, en konstruksjonsteknikk som blir stadig mer vanlig også i større konstruksjoner.

Norsk Lyspris til Samspel - kvinnheringen.no

Norsk Lyspris til «Samspel»

04 november 2007

Base Property har sammen med SE Arkitekter utarbeidet planer for et nytt hotell- og forretningsbygg i 18 etasjer. Stavangerregionens nye forretningssenter kan være klart allerede i 2011.

Bygget vil omfatte 32.000 kvadratmeter fordelt på to åpne plan, fire fleksible olan for kontorlokaler i fire plan, og et hotell i 18 etasjer. Hotellet skal inneholde fellesarealer som hager, terrasser, spisekjøkken, stue, lounge og medierom.

- Vi forholder oss til Forus slik det ser ut om fem og ti år. Da er SR-banks nybygg på plass. I tillegg vurderer Seabroker et World Trade Center. Med slike omgivelser blir dette bygget en lillebror, sier han.
Byggetomten ligger som nærmeste nabo til SR-banks nybygg. Det betyr gangavstand til et fremtidig bybanestopp og nærhet til parkeringshus.

Bygget som skisseres skal føres på to tomter. Base Property eier allerede den ene tomten, og har opsjon på kjøp av den andre.

Kjetil Andersen forteller at delen av bygget som skal inneholde fireetasjes kontorbygg og forretningsfasiliteter allerede er reguleringsmessig i orden. Diskusjonen nå blir høyden på den andre delen av bygget.

Forus kan få18-etasjers signalbygg

18-etasjers hotell på Forus

01 november 2007


ICE-3. Foto: Wikipedia
Den tyske konsulentgruppen som utredet spørsmålene omkring høyhastghetsbaner har funnet at de to strekningene Oslo - Trondheim og Oslo - Göteborg sannsynligvis kan gi lønnsom drift med snitthastigheter på 250 km/h. Også strekningene Oslo - Bergen gjennom Hallingdal og Oslo - Kristiansand - Stavanger kan bli lønnsomme, men for disse er vurderingene mindre grundige.

Beregningene har tatt hensyn arbeidsplasser som skapes og ringvirkninger både under byggefasen og senere. Tidligere lønnsomhetsvurderinger har kun sett på billettinntektene.

Investeringene er imidlertid store. For Oslo - Trondheim vil det kreve 57 milliarder krone. Prislappen til Göteborg blir nærmere 12 milliarder kroner for banen. Oslo - Bergen krever 80 milliarder kroner via Hallingdal og 90 milliarder via Numedal. I tillegg kommer kostnader til togsett. Skjønt sammenlignet med hva det i sin tid kostet å bygge Bergensbanen (vistnok tilsvarende hele statsbudsjettet i 1909) er ikke dette så avskrekkende.

Som kjent presenterte den tyske konsulentgruppen VWI fase en av utredningsarbeidet høsten 2006 der de anbefalte at strekningene Oslo - Trondheim og Oslo - Gøteborg ble sett nærmere på som mulige høyhastighetsstrekninger. Valget av disse strekningene ble begrunnet særlig med vanskelige terrengforhold på andre aktuelle strekninger som til Bergen, Kristiansand og Stavanger. Senere ba Samferdselsdepartementet om at Jernbaneverket likevel inkluderte disse strekningene i det videre arbeidet. Det samme gjaldt for den såkalte Haukelibanen og den Sørnorske Høgfartsringen som er foreslått av to private selskaper.

Trondheim, og Gøteborg

De tyske høyhastighetsekspertene i VWI-gruppen har nå lagt fram sin rapport der de har gått nærmere inn på alle de aktuelle strekningene og forslagene i Sør-Norge. Mulighetsstudien viser at strekningene Oslo-Trondheim og Oslo-Gøteborg etter tysk metodikk er samfunnsøkonomisk lønnsomme.

Jernbaneverket har kommet langt med planene for ny bane Oslo - Ski og det er bygd ny bane fra Ski og nesten til Moss. Videre sørover anbefales en trase fra Råde mer direkte mot Sarpsborg enn dagens linje. På svensk side bygges det nå høyhastighetsbane mellom Trollhättan og Gøteborg.

For en bane til Trondheim foreslås en trase som tar av ved Stange (Sørli) og følger Østerdalen nordover, over Kvikne og til Trondheim. Undervegs legges det opp til stasjoner ved Hamar Sør og Tynset. For begge disse strekningene beholdes dagens baner for region- og matetrafikk til høyhastighetsstasjonene. På grunn av terrenget vil banene mot Trondheim og Gøteborg være rimeligst og enklest å anlegge, slik det også slås fast i rapportens fase en. En bane Oslo - Trondheim vil kreve investeringer på ca 59 milliarder kroner. For banen til Trondheim må hele strekningen mellom Stange og Trondheim bygges før man får effekt av investeringene. I tillegg forutsettes det at det bygges dobbeltspor på hele strekningen fra Gardermoen til Sørli, jamfør blant annet pågående planarbeid mellom Eidsvoll og Sørli.

Bergen og Stavanger
Det er ikke gjort fullstendige nytte-kostnadsanalyser for strekningene Oslo-Bergen/Oslo-Stavanger mv, men potensialet for å oppnå tilstrekkelig nytte er til stede også for disse. Når det gjelder Oslo - Bergen har ekspertene kommet fram til at det til tross for vanskelig topografi (terrengforhold) er mulig å gjøre en fornuftig og etappevis utbygging av Bergensbanen til en framtidig høyhastighetsbane. En forutsetning for dette er at den allerede planlagte Ringeriksbanen bygges og at man kan ta for seg delstrekninger oppover Hallingdal og på Vestlandet etter hvert. På denne måten kan Bergensbanen få stor nytte av en utbygging til høyere hastighet gjennom delprosjekter, og reisetiden vil gradvis bli redusert. Ekspertene ser for seg en rekke tilknytningspunkter mellom den nye og den gamle linjen for å sikre fleksibilitet og et robust driftsopplegg. Bergensbanen er den eneste av strekningene som kan få stor nytte av en høyhastighetsutbygging etter hvert som delstrekninger blir ferdige. Forslaget om en linje fra Kongsberg opp til Geilo langs Numedal er også vurdert som fullt mulig. Dette blir en noe lengre linje og man mister muligheten for å kunne ta ut effektene ved en Ringeriksbane og forbedringer i Nedre Hallingdal etter hvert.

Mellom Oslo, Kristansand og Stavanger er også trafikken så stor at en høyhastighetsbane kan forsvares bygd. Det er flere mulige trasealternativer, både via Vestfoldbanen og mer direkte linje fra Drammen til Porsgrunn før man fortsetter videre sørover. Linjen foreslås lagt nærmere kysten enn dagens Sørlandsbane, med en knutepunktstasjon ved Arendal. Det er et krevende terreng med få steder der linjen kan følge en dalbunn på denne strekningen og det blir derfor nødvendig med mange tunneler.

Reisetider
Her er noen mulige reisetider etter de traseer som de tyske konsulentene foreslår:

  • Oslo - Trondheim: 2’45t
  • Oslo - Gøteborg : 2’20t
  • Oslo - Kristiansand: 2’10t
  • Oslo - Bergen: 2’20t
  • Oslo - Stavanger 3’20t
Nasjonal transportplan (NTP) er grunnlaget
De tyske ekspertene har i sitt arbeid lagt til grunn at de vedtatte prosjektene i Nasjonal transportplan blir gjennomført. -Derfor er disse prosjektene viktige forutsetninger for at høyhastighetsbanene kan bli realisert, sier Steinar Killi. Jernbaneverket bygger som kjent for tiden nytt dobbeltspor i Vestkorridoren fra Oslo. Det pågår arbeid med detaljplanlegging på Vestfoldbanen og på den nye strekningen Larvik – Porsgrunn. Det planlegges også to nye spor fra Oslo til Ski, og det planlegges dobbeltspor nordover fra Eidsvoll mot Hamar. -I tillegg til Ringeriksbanen utgjør disse prosjektene viktige forutsetninger og deler i et eventuelt høyhastighetsnett i Norge, sier Killi.

I tillegg til den tyske ekspertisen etablerte Jernbaneverket også en gruppe bestående av norsk ekspertise for å vurdere kostnader og usikkerheter basert på nasjonal kunnskap om grunnforhold og anleggsdrift. Gruppen ble ledet av konsulentselskapet Metier og besto av medlemmer fra SINTEF, NGI, Direktoratet for naturforvaltning/Fylkesmannen i Buskerud, VWI-gruppen og Jernbaneverket.

Høyhastighetstog kan bli lønnsomt

Høyhastighetsbane kan bli lønnsomt

Tradisjonelt har arkitektstanden vært en konfliktsky profesjon, et kunstnerisk-teknisk "laug" med armlengdes avstand til politikkens og næringslivets drivkrefter.

Denne strid ble skildret av arkitekt Karl Otto Ellefsen i Aftenposten 1. oktober, rektor ved Arkitekthøgskolen i Oslo, i den krasse artikkelen "10 feil om Fjordbyen". Der hevdet han at fjordbyplanen blir middelmådig fordi politikerne har handlet "på en uansvarlig måte", det ble ikke "fra starten opprettet et felles eiendoms- og utbyggingsselskap i Bjørvika", man har undervurdert "behovet for sterk, tydelig og kompetent faglig ledelse i byforming" og det lar seg ikke lenger gjøre å "tøyle private interesser".
/../
Dessuten føres det en bitter kamp om tolkningen av småhusplanen, reglene for fortettingen av Oslos villastrøk, der beboere og deres lobbyister beskylder arkitektene for å selge sin sjel til profittgrådige spekulanter som presser størst mulig bygg inn i eplehagene.
/../
I kulturløftet til de rødgrønne, presentert på en konferanse i Oslo 19. oktober, blir arkitekturfeltet avspist med "utsmykking av offentlige rom" og "satsing på lokale kulturbygg".

Kulturminister Trond Giske har åpenbart ikke forstått alvoret i det krigsspill som finner sted i byggebransjen, en rå markedsstyrt interessekamp som går på bekostning av kvaliteten i de fysiske omgivelser.


Omfattende arkitekturkrig i Oslo

Arkitekturkrig i Oslo

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism