Nest siste kurskveld

Innkalling med kryssende hunder

Innkalling med kryssende hunder. På nest siste kurskveld, med Falco, på videregående 2 i regi av Din Beste Venn. Espen i et nærmest gudommelig lys (!). Cecilie i bakgrunnen. Vi har lært mye, men aller mest: Nå kan Falco bjeffe på kommando!

God jul!

På tur til båthavna for å legge litt presenning over seilbåten.

 

Siste dag på Videregående 1-kurset hos hundeskolen Din beste venn.

 

"Teppeøvelsen". Ved hjelp av ros og godbiter knytter Falco positive assosiasjoner til teppet. Han skal selv velge å gå til teppet og legge seg ned på det.

 

Falco og Nemi på Fornebu. I bakgrunnen står Fridtjof Nansen. Hvem skulle trodd at det var nettopp han som oppdaget Fornebulandet?

 

Schapendoesen Toya var også med.

 

Falco poserer på Huk.

 

Dette bildet er tatt i farger …

Instruktørkurs

Etter å ha tenkt mye på dette i noen år nå, bestemte vi oss endelig for å melde oss på instruktørkurset til hundeskolen Din beste venn. Vi har akkurat vært gjennom oppstartshelgen og har fått mange ting å tenke på. Hvordan skal jeg lære meg navnene på alle disse hunderasene! Og hvordan skal jeg klare å overbevise mine eventuelle framtidige kursdeltakere om at de har kommet til rett mann – vil jeg klare å lære dem noe som helst?

Før kunne jeg ikke fordra smalltalk. Nå kan jeg snakke det nærmest flytende, hvis jeg vil. Det betyr ikke at jeg har lært å elske det, men jeg ser nødvendigheten av å kunne beherske det. (Jeg har skrevet om smalltalk tidligere i dette innlegget). Om man er god på smalltalk, så kan man blant annet styre unna temaer som hundehold. Dette er nemlig et tema som støtt og stadig dukker opp uten at man har åpnet munnen – det er ofte nok å bare komme gående med hunden sin. De aller fleste har mange og gjerne sterke meninger om hundehold. Som hundeeier blir man preget av disse holdningene, på godt og vondt. Etter hvert blir man usikker på hva man egentlig baserer seg på av kunnskap når man snakker om temaet. Det var et ønske om å trenge gjennom all synsingen og erhverve seg fagkunnskap som til slutt gjorde at jeg meldte meg på instruktørkurset.

Vi hadde en hund i familien da jeg var liten, en korthåra Dachs som het Ciss, men livet mitt har ikke vært fullt av hunder. Da vi tok inn blodhunden Baron fra omplassering, hadde det gått rundt 15 år siden sist jeg hadde hund i livet mitt. Det ble som å starte på nytt. Og det ble en sterk opplevelse på alle måter. Litt sånn som da jeg stiftet bekjentskap med Mummitrollet – jeg hadde vært innom det i oppveksten, men det var først i voksen alder jeg oppdaget denne verdenen, som jeg falt pladask for, for alvor.

Selv om hundeinstruktørkurset handler om hunder, handler det aller mest om oss selv – våre holdninger, vår kunnskap, måten vi kommuniserer på og vår evne til refleksjon. Man kan ha så stor kunnskap om hunder man bare vil, men det betyr ikke at bikkja får det noe bedre av den grunn. Det er innstillingen som er viktig, og måten vi viser dette i praksis. Vi får flotte hunder hvis vi behandler dem som kompiser. Og, som det ble sagt på kurset, den gode relasjonen og tilknytningen skapes best gjennom lek. På samme måte gjør man en god samfunnsborger av hunden ved å rose ønsket adferd i stedet for å straffe uønsket adferd. Man skulle tro at denne tankegangen var en selvfølge, men historien viser at vi hovedsakelig har opptrådt som ledere overfor hundene, fram til ganske nylig. Hundeskolen Din beste venn var noen av de første som byttet ut begrepet lederskapsteori med læringsteori. Dette er bare ett eksempel på Din beste venns brede mobilisering for en human hundeoppdragelse – som er et viktig arbeid å delta i.

(Copyright: Bizarro / Dan Piraro)

I tillegg til å løse gruppeoppgaver, dykke ned i pensumlitteraturen og å få generell veiledning, inneholder kurset en rekke forelesninger. Vi får blant annet møte en doktorgradstipendiat i genetikk, en ekspert på ulv i fangenskap, en doktor i etologi på hund, en jurist, en logoped og spesialiserte veterinærer. Og allerede noen dager etter oppstartshelga fikk vi mulighet til å starte opp som hjelpetrenere på hundekursene.

Da jeg kom hjem etter kurset, tenkte jeg: Hvor er hunden i min bevissthet? Når jeg lukker øynene og tenker på en hund, hva ser jeg da? Er den langt borte, eller nærme. Ligger den på gulvet, sitter den, eller lusker den rundt? Kanskje jeg klapper den, eller virker den litt truende? Er det en stor eller en liten hund? Er det en fremmed hund og kanskje litt mystisk, eller er det en kjent og kjær hund? Det første jeg tenker på er at jeg sitter med Baron – den første bikkja jeg hadde i mitt voksne liv – på svaberget og ser ut over havet. Det er helt stille. Han lener seg såvidt inntil meg. Når jeg åpner øynene står storpuddelen Falco foran meg med et forundret og forventningsfullt uttrykk i ansiktet. Det er på tide å leke!

Her kan du lese mer om instruktørkurset til Din beste venn.

Sommeravslutning

For et par dager siden hadde hundeskolen Din Beste Venn sommeravslutning for deltakere på treningsgruppene på Lørenskog, Høvik, Ski og Rosenholm. Her er noen bilder fra samlingen:

Treningsgruppa II

Treningsgruppe (i regi av Din Beste Venn) med kaffe og hjemmebakt eplekake, og masse godbiter.

Fra venstre: Nemi (labrador-mix), Falco (storpuddel), Alfred (spansk vannhund), Sota (islandsk fårehund), Heidi (Schapendoes) og Milo (Pomeranian). (Foto: Kjartan Tyvand)

«Sitt og bli» kan tolkes på flere måter … (Foto: Kjartan Tyvand)

Mer info om treningsgruppa finner du her: Treningsgruppa I.

Rally!

På kurs i rally-lydighet med Baron.

Vi var spent på hvordan Baron ville takle denne utfordringen. På en rallybane skal hundene og førerne i samarbeid utøve ferdigheter som perler på en snor, innafor et angitt tidsrom. Det krever kontakt, konsentrasjon og overblikk. Og jo mindre stressa føreren er, desto større sjanse har man for å lykkes. Skiltene er plassert i nummerert rekkefølge, og angir hvilken ferdighet som skal utøves (innafor en halv meters radius av skiltets plassering).

Det skulle ikke ta lang tid før vi oppdaget hvem av oss som sleit mest med denne utfordringen. Det var ikke Baron, det var oss, førerne. Så lenge vi hadde kontroll på hva vi gjorde (som vi hadde en gang iblant), og gjerne hadde et smil på lur i tillegg, så fulgte Baron oss i tykt og tynt og utførte ferdighetene med glans. Utfordringen handlet altså om at man som fører måtte strekke seg etter å oppnå denne ustressa formen for kontroll. Og dette er ikke gjort en fei – det er en sammensatt oppgave. Først må man ha opparbeidet seg et ferdighets- og kontaktgrunnlag med hunden sin. Deretter må man bli kjent med konkurranseformen. Så må man rendyrke den formen man formidler signaler til bikkja si i. Til sist skal dette inn under huden, fordi man optimalt sett skal bruke overskuddet på å takle uforutsette situasjoner som kan oppstå underveis, samt å formidle glede.

I løpet av kurset kom vi i hvertfall et stykke på vei i denne prosessen. Det mest interessante var likevel å oppdage at dette slettes ikke var umulig å få til. Tvert i mot så Baron ut til å stortrives med de nye utfordringene som rallybanen ga ham. Og vi måtte bare prøve å henge med så godt vi kunne.

Kurset ble avsluttet med en uoffisiell konkurranse. Vi gikk to forskjellige baner. På den første fikk vi 170 av 200 poeng og ble i tillegg diska. Men på den andre fikk vi 188 av 200 poeng og besto! I dette klippet (filmet med iPhone) kan du se Harald gå banen med Baron:

Til slutt vil vi rette en takk til kurslederne, Tara, Hanne og Toril, for veiledning og inspirasjon!

Mer om konkurranseformen: Norsk Rally Lydighet

Mer om hundeskolen og kursene: Din Beste Venn

Treningsgruppa I

DinBesteVenn

«Din Beste Venn skal bidra til at flere hunder får det bedre i Norge. Dette skal vi gjøre ved å hjelpe hundeeiere med å gjøre hundene til gode samfunnsborgere ved bruk av positiv forsterkning som bærende treningfilosofi og ved å inspirere til variert aktivitet i hverdagen.» (Fra nettsidene til Din Beste Venn)

Cornelia hadde kjørt bilen opp foran porten. Hun hadde sittet klar for avreise en god stund allerede. Det var meningen at vi skulle ha litt ekstra med tid før avreisen i dag, tid til å trene på å få Baron inn i bilen uten at han hele tida satte seg på bakbeina. Tidligere hadde vi kun en liten el-bil, som han derimot elsket. El-bilen er riktignok registrert for tre personer, men vi måtte raskt innse at den ikke fylte kravene for forsvarlig transport, tross underholdningsaspektet. Nå har han fått en hel Jeep for seg selv, men han skyr den altså som pesten.

Jeg har ennå ikke fått somla meg til å ta lappen. Cornelia spøker iblant med at jeg kommer til å øvelseskjøre resten av livet. Jeg forlangte selvsagt å kjøre nå, hvilket betydde at vi ble ytterligere forsinka. Jeg måtte teipe fast L’en på bakruta og finne fram ekstraspeilet.

NemiEllinor

Navn: Nemi | Alder: 4 år | Rase: Labrador/buhund/rottweiler/border collie. Ellinor (10) har en imponerende kontakt med Nemi.

Ellinor sto på fortauet og venta sammen med faren sin, Kjartan, og blandingshunden Nemi. De hadde stått der i minst ti minutter. Da vi endelig nådde parkeringshuset på Fornebu, hadde treninga allerede begynt. Det betydde bråk. Hvis ikke Baron får hilst på de andre bikkjene i forkant, blir han enda tyngre å jobbe med i starten. Nå ble dette mitt problem, noe Cornelia sikkert syntes var helt i orden. Jeg måtte jobbe ekstra hardt og tålmodig med han for å få dempet stresset.

Ylva

Navn: Ylva | Alder: 7 år | Rase: Bull terrier

Hundeskolen Din Beste Venn holder en rekke forskjellige kurs. Denne treningsgruppa er et gratis ekstratilbud til de som har fullført t.o.m. kurset Videregående I. Totalt byr Din Beste Venn på fire forskjellige treningsgrupper som supplement til et ellers rikholdig kurstilbud. Fokuset i treningsgruppene ligger på egentrening, men det er alltid en instruktør til stede som setter oss i gang og gir veiledning underveis. Det går først og fremst i hverdagsferdigheter. Og hvis det er spesielle områder av treningen du ønsker å bruke mer tid på enn andre, kan du gjerne gjøre det. Hundetreninga fungerer som en sosial møteplass, og er en utmerket måte å vedlikeholde og videreutvikle kunster på.

Gabbi

Navn: Gabbi | Alder: 1,5 år | Rase: Schapendoes (nederlandsk gjeterhund)

Instruktøren i gruppa vår, Cecilie, har et oppmerksomt blikk. Bare ved å foreta en enkel rokering, demper hun stressnivået. Iblant kan utfordringene være nokså store, men belønningen smaker godt for både eier og hund når man lykkes. Man får øvd på møtesituasjoner som man kanskje ellers ville forsøkt å unngå. Man får tid til å stille spørsmål, og man får gode svar og nyttige tips.

Pelle

Navn: Pelle | Alder: 2,5 år | Rase: Springer/Border collie

Etter mye strev, roet endelig Baron seg. Vi fikk til og med gått slalom sidelengs uten særlig store problemer. Det hender man blir frustrert og tenker at man har verdens vanskeligste bikkje. Da er det viktig å være oppmerksom på at bikkja di tenker det samme om deg! Derfor er det godt å få sluppet litt lys inn i sin egen hundeeierhverdag og se at alle har ting de sliter med, uansett ferdighetsnivå. Da blir vi stolte av det vi får til, og vi får en påminnelse om hvor mye vi har lært, hvor store fremskritt bikkja vår faktisk har gjort.

BaronCornelia

Baron og Cornelia

http://www.dinbestevenn.no