fredag 26. januar 2007

Kjendis løken – Onion The Dog

Møt Bullterrieren Onion. En miniatyr bullterrier med en smak for showbiz. Hun er kun to år gammel og har allerede vært med en i en film og en (tro det eller ei) musikkvideo med 80-tallets store helter, nemlig A-ha. Om dette ikke var nok har hun også vært modell for en lampe i form av en bullterrier (kan kjøpes for £60), pluss at hun har en rekke andre ”Onion”-produkter i produksjon.


Alle elsker Onion
Onion ble født i et ambisiøst kull, søsteren Elsa og broren Measle er stjerner i Show ringen. Elsa vant best i rasen, Crufts 2006, Onion vant en rosett i 2005, men fant raskt ut et hennes talent lå et annet sted. Allerede som liten valp kunne hun triks som bjeff og hvisk på kommando. Hennes forkjærlighet for oppmerksomhet ga henne smaken på livet i rampelyset.

18 måneder gammel debuterte hun med en rolle i den nye britiske komedien ”Scenes of a Sexual Nature (du kan se filmklipp nedenfor, eller ved å klikke her). Filmen er spilt inn i vakre Hampstead Heath, nord i London. Filmen omhandler 7 forhold og hvordan en dag i livet forløper. I filmen treffer du skuespillere som Ewan McGregor, Sophie Okonedo, Catherine Tate, Dame Eileen Atkins, Hugh Bonneville… og ingen ringere enn Onion!


Film debut
Onion spiller sammen med den sexye pin-up stjernen Tom Hardy (kjent fra Star Trek: Nemesis). Et mislykket forførerisk forsøk etterlater Hardy med buksene på knærne og en illsint bullterrier i form av Onion jagende etter. Onion og Hardy møtes flere ganger i løpet av filmen hvorpå Onion hopper over Hardy som sitter på en benk… Filmen hadde premiere i London i november i fjor. I Norge kommer den nok rett på DVD, se opp for den i løpet av våren. Onion deltok selvsagt på premieren. Bilder kan du se her!


Pop bitch
To år gammel vant hun en rolle i den nye musikk videoen til A-ha. Singelen er Cosy Prisons (videoen kan du se her). Videoen ble spilt inn i et gammelt pumpehus på østkanten i London. Onion måtte bjeffe på kommando, og de har laget et kunstnerisk klipp av henne i begynnelsen av videoen. Hun sitter helt fascinert av synet av 80-tallets store helt Morten Harket.


Lampen, ”Dogtastic”
Gjennom sitt korte liv har onion inspirert en rekke kunstnere. Hun er udødeliggjort i et maleri, hun er tema i en rekke strek tegninger, og det har til og med blitt laget en skulptur av henne. En rekke av disse produktene kan kjøpes på Onion sin nettside; http://www.oniondog.com/ .
“Onion Light”. Onion sto modell for modellereren Myra Heller (kjent for blant annet å lage serie av politikere i lateks, inkludert Ian Paisley). Fire modeller av Onion ble laget. Den siste en ”valpete” Onion, med et nysgjerrig uttrykk og flapsene valpe ører. Modellen ble først produsert i voks og til slutt i bronse. Lampen har blitt en kul greie som kan passe inn i alle hjem. Den er karakteristisk og sjarmerende, passer ungkarshjem som nattbordslamper på barnerom. Nå kan alle få litt av Onions (rampe)lys skinnende over seg!


Ram på triks
Onion kan en rekke triks. Hun ble introdusert til klikketrening når hun var kun få uker gammel. Hun kan bjeffe, hviske, spinne, rygge, overgi seg, rulle ball med nesen, gjøre en Elvis etterligning, late som hun er trøtt og mye mye mer – alt på kommando. Hundetriks er en av mange gleder ved hundehold.

Kjendislivet tar på, og Onion er aller helst en helt ordinær kosete bulle. Favorittplassen er snorkende sammenkrøllet i eierens fang.

Onion er en skikkelig cyberdog, du kan treffe henne på følgende nettsider:

Bull Terrier Uses Catflap

Bullterrieren Onion har full oversikt gjennom kattedøren!

tirsdag 23. januar 2007

Scenes of a Sexual Nature Feature Film Trailer

Igjen med bullen Onion i rampelyset. Filmens stjerne (i tillegg til Onion) er ingen ringere enn Onion the dog.

A-Ha - Cosy Prisons med bullen Onion

I A-ha sin nye video kan du se kjendisbullen Onion fra www.oniondog.com

søndag 21. januar 2007

Den hvite og jeg - Del 1: En hverdagshistorie

Historien er skrevet av Grete W. Pedersen, Kennel Formula


Den hvite og jeg arbeider sammen, vi har oppgaver og forpliktelser som vi hver dag må skjøte så godt vi kan. Vi skal f eks gå til posten å tømme boksen vår hver morgen, men den hvite har så mange andre tidkrevende interesser, gravemaskiner, sykler og anleggsmaskiner og slikt.

Egentlig er hun ikke noe postbud, men mer entrepenør, mener hun. En gravemaskin i arbeid gjør henne muse stille og dypt konsentrert i lange stunder, enda hun vanligvis er veldig glad i å sprette rundt omkring. Men på veien vår opp til postkontoret bygger de et hus, eller rettere sagt en blokk, og der skal det bli leiligheter og butikker, og byggeaktivitetene har pågått over veldig lang tid..

Så går vi der da, den hvite og jeg, og hun er så interessert i det huset, det er hennes hus, hun er ikke i tvil, hun har fulgt med det siden første spadetak, hun har stoppet opp og kikket over autovernet, øynene er klare og våkne, ingen bevegelser, ingen men-nesker, ingen anleggsmaskiner slipper unna hennes granskende blikk, - ingenting går hun glipp av.

"Steffis`s House" sier vi. Og nå sier venner og bekjente det også. Hvor langt har de nå kommet med "Steffi`s House?", sier de. Huset er stort, det er mange etasjer, og arbeidere har kommet og gått, maskinkjørere, murere, snekkere, elektrikere - alle har de blitt nøye vurdert av den hvite, som til stadighet prøver å gå over platten som ligger mellom autovernet og bygget. Hun vil så gjerne ta skikkelig del i det som skjer - smake på en slange, tygge på en ledning, leke med en hammer, drikke av dunken med kalkblanding. Mennene ser på, og hun ser tilbake. De har hjelmer og øreklokker og forklær med verktøy som henger og slenger, og hun elsker dem, alle sammen. En gang var det en som elsket henne også. Han hoppet over autovernet, og kysset henne på snuten. Han var engelsk, og kalte henne for "darling" og "lovely Lady". Hun kysset ikke tilbake, men prøvde istedet å spise en klump med sement som hadde satt seg fast i kjeledressen hans. Og det var bra, for den hvite liker så godt å kysse manneneser med tennene sine.

Men de andre mennene, de blir fort forlegne av hennes beundrende stirring, de viker med blikket, og snur seg bort, og jeg forklarer, hun er så interessert, hun har fulgt med fra begynnelsen, hun liker dette huset. Og de svarer at joda, det forstår de da godt, det er klart, javisst, og så veksler de bekymrede blikk, og ser rart - ikke på den hvite - men på meg. Og jeg smiler tilbake, og kjenner at jeg blir helt Donald Duck i trynet, og sier søte Steffi, nå må vi gå, ellers når vi ikke postkontoret før det stenger. Og det sier jeg selv om klokken bare er halv ni om morgenen, og posten ikke stenger før klokken fem, og vi dessuten bare er 100 meter unna, for jeg vet at den hvite liker å ta den tiden hun selv mener hun trenger.

Men det er fint på posten også, for av og til kommer vi samtidig med de mennene som har store postbokser, disse som er helt nede ved gulvet, og de får så mye post at de har med seg store sekker som de fyller opp. Da tilbyr den hvite straks sin hjelp, og uten å vente på svar, stikker hun hodet inn i postboksene og sorterer i vei. Da smiler mennene, og sier at ja, ja, disse hvalpene finner nå på mye rart, hun blir nok bedre når hun blir voksen, men hun må nok flytte seg, sjefen liker ikke bittmerker i brevene sine, og hvor gammel er hun forresten? Og jeg sier to år, faktisk snart tre, og da rynker mennene litt på brynene sine, men jeg forklarer at det er viktig å beholde barnet i seg, evnen til lek og nysgjerrighet. Og da smiler mennene igjen, for akkurat det er det mange menn som forstår.

På veien hjem forlanger den hvite å gå forbi huset sitt igjen, og det gjør vi, for nå har vi god tid. Den hvite glaner og glaner, og jeg har sluttet å prøve å finne ut hva det er hun egentlig glaner på. En dag stakk hun hodet under autovernet, under platten, og glante nedover. Jeg glante, jeg også, ut i luften og opp mot godværsskyene, og slik sto vi en god stund, jeg med hodet opp, den hvite med hodet ned, helt til jeg begynte å undre meg over hvorfor hun glante så veldig lenge i en og samme retning.

Hun glante ikke. Hun hadde fått tak i en enorm manke av store, sorte krøller, som hun slikket og stelte og nafset og friserte etter beste og mest omsorgsfulle evne. Under krøllene var det et kritthvitt fjes, med munn og øyne trillrunde av skrekk, og under fjeset var det en stivnet kropp klistret inn til veggen, med begge armene pekende rett ut, stive som stokker, de også. Jeg fikk den hvite til å trekke seg tilbake, mens jeg beklaget og unnskyldte og beklaget igjen, hun er så snill så, hun mener bare å være hyggelig, hun lugger bare folk hun liker, og i mellomtiden holdt jeg på å dø av skam, mens den hvite ristet på hodet sitt og prøvde å bli kvitt noen hårstrå som hadde satt seg fast mellom tennene.

Den hvite og jeg ventet til mannen fikk blodet sitt jevnere fordelt, samlet kroppen sin på plass igjen, og dessuten forsikret oss om at selvfølgelig var alt i orden, han hadde da slett ikke blitt skremt, han hadde ikke vært redd i det hele tatt. Hva i all verden hadde fått meg til å tro det?

Av og til er vi late, den hvite og jeg. Vi går kveldstur, men vi går ikke langt, vi går bare like bort til parken, hvor vegvesenet setter fra seg en av sine digre traktorer for natten. Det er helt stille, ingen ser oss i skumringen, og jeg lar den hvite få gå helt bort til traktoren og snuse. Der står vi, den hvite og jeg, og den hvite snuser og snuser, hun blir som et bittelite, hvitt spøkelse ved siden av de enorme, mørke hjulene, og jeg lar henne undersøke og granske traktoren så mye hun bare vil, helt til jeg fryser på beina, og må lokke henne med meg hjem igjen. Når vi kommer hjem sier mannen i huset, næmmen i jøssenavn, så lenge dere har vært borte, det var da en riktig lang tur. Og jeg sier joda, og gir den hvite litt pærekultura på et fat, som hun smatter og slurper i seg før hun går og legger seg. Den hvite sover godt og smiler i søvne, og jeg kan se at hun drømmer søtt om gravemaskiner og traktorer - og uimotståelige, sorte krøller som trenger bitte lite grann frisering.

torsdag 18. januar 2007

Miniatyr bullterrieren

Hva er egentlig en miniatyr bullterrier? I bøker står det beskrevet at miniatyren er det samme som den vanlige bullterrieren, men med en maksimal høyde på 35,5 centimeter. I året 1863 ble den første utstillingen for miniatyr bullterriere holdt i Islington, London. Kravet var at bullene måtte være under 4,5 kg (!), disse hundene blir i dag omtalt som Toy bullterriere, og eksisterer ikke lenger.

Det skal sies at det på 1800 tallet ble gjort en rekke forsøk på å fremstille små bull og terrier hunder. Det ble gjort krysninger mellom et variert utvalg av små terrier raser og bulldogger. Hundene hadde en variasjon i vekt mellom 4 og 18 kg. Noen prøvde å rendyrke de miste hundene til en toy bull terrier rase. Problemet med de minste hundene var at de absolutt ikke var rasetypisk bullterrieren, de hadde hoder runde som epler og bulende øyne. Karakteristika som minner mer om dverghunder.

Ved en utstilling av miniatyr bullterriere i 1883 hadde rasen økt sin vekt til nærmere 11 kg. Den første ordinære Bull Terrier championen fra 1873 ville med dagens standarder bli vurdert som en miniatyr. Han veide ca 7 kg.

Toy bullterrieren ble aldri registrert som egen rase og havnet i kategorien miniatyr bullterrier, variasjonen i både utseende og vekt var derfor stor og populariteten til disse hundene forsvant. Man visste jo ikke helt hva man fikk. I 1918 ble rasen derfor fjernet fra Kennel klubbens registre. Etter 20 års mørketid for rasen samlet en rekke entusiaster seg for å danne ”Miniature Bull Terrier Club”, dette var i 1938. I 1939 ble rasen igjen registrert i kennel klubben. Den gangen gjaldt en høyde restriksjon på 35,5 cm og vekten skulle være maks 9 kg. Vekt grensen ble fjernet i 1950 fordi den favoriserte (sitat) ”ugressaktige eksemplarer” som utseendemessig ligger helt på grensen av hva en bullterrier er.

Den første miniatyr bullterrier championen slik vi kjenner rasen i dag var Ch. Deldon Delovely og året var 1948.

Generelt er miniatyren en glad og livlig hund, men den har noen få helseproblemer som ikke finnes i den ordinære Bullterrieren. Det viktigste problemet heter ”Primary Lens Luxation” (PLL) eller på norsk; Linseluksasjon. Linsen i øyet løsner og forskyver seg fremover, vises som en antydning til skjeling oftest på begge øynene. Ubehandlet kan dette føre til grønn stær og til slutt blindhet. Tilstanden antas å være genetisk arvbar. Det er dessuten et vanlig problem hos Jack Russel Terrieren.

For ordensskyld, miniatyr bullterrieren er en egen rase uavhengig av Bullterrieren. Det er ikke tillatt med raseblandinger. Dvs. mix av miniatyr bullterrier og Bullterrier i alle land med unntak av Australia.

onsdag 17. januar 2007

Bullefnatt!

Hvis bullterrieren kunne bestemme ville han brukt mesteparten av dagen til å imitere en stuegris. Muligens bevegd seg fra den komfortable sofaene i stuen til en varm solrik flekk i hagen, og tilbake til sofaen igjen, helst uten å bruke beina.

Noen ganger virker det derfor ufattelig at den lille muskelbunten er full av energi og elsker å løpe rundt uten mål og mening.

For å være seriøs et like øyeblikk skal du som eier huske at bullen på tross av at han ser mer enn fornøyd ut med å tilbringe hele dagen på sofaen, trenger mye fysisk aktivitet. Dra han derfor ut på turer flere ganger om dagen, uansett sol eller regn.

Slipper du bullen løs i en stor hage eller et området den kan løpe fritt gir du den muligheter til å løpe fra seg skikkelig, og ikke minst vise frem fenomenet ”bullefnatt” eller ”bullie runs” og ”hot laps”. (Se eksempler på dette i videoene nedenfor).

Bullefnatt er nok ett bullterrierfenomen. Hunden trykker halen mellom bena, legger ørene bakover og løper som om fanden var etter den. Som en bulldoser løper den rett gjennom (sjelden rundt), under eller over et hvert objekt som måtte komme i veien. Den lille treningsøkten varer kun i få minutter, og kan gjerne være kilden til utsagnet; ”like a bull (terrier) in a china shop!

Getting home is exciting... BULLEFNATT

Enda et fantastisk eksempel på bullefnatt!

Lenny's Bullie Run - Bullefnatt

Bullefnatt, eks 1.

mandag 15. januar 2007

Buller i alle farger, nesten…

Selv om alle bullterrierne til James Hinks var hvite, kom de opprinnelige ”Bull og Terrier” hundene i en rekke fargekombinasjoner som var nedarvet fra den engelske bulldoggen. Gjennom videre krysninger med Staffordshire Bull Terrieren ble den fargede Bullterrieren etablert i begynnelsen av den 19. århundre. Dette skapte en stor debatt i miljøet og spesielt rundt mulighetene for å avle hvite bullterriere fra fargede foreldre. Det var først i 1933 at den fargede bullterrieren ble offisielt godkjent av Kennel klubben og innført som en del av rasestandarden.

I Norge er nok den hvite bullterrieren mest vanlig, men rasen kommer som sagt i en rekke kombinasjoner.

Bullterrierens rasestandard sier følgende om farger:
Hvite hunder skal være rent hvite. Hudpigmentering og tegninger på hodet skal ikke slås ned på. På fargede hunder skal fargen dominere. Er alt annet likt, foretrekkes brindle. Sort brindle; rød; fawn og tricolour aksepteres. Sorte hår (ticks) i hvit pels er ikke ønskelig. Blå og leverfarge meget uønsket.

På bildet ser du en nydelig tricolour bullevalp.



Nesten alle bulle fans har en favoritt farge, enten som eier eller oppdretter. Hvilken er din favoritt?

Har din bulle en kjendis i magen?

Nettstedet Doggie-doo tilbyr nå et eget modellbyrå for kjæledyr; Pets of Hollywood.
Her søker de etter både hunder og katter som mener at nettopp DE er de søteste, kuleste vakreste, flotteste og mest sjarmerende på denne kloden. Rettere sagt: dyr som nyter oppmerksomhet!


De er ute etter alle typer, farger, fasonger og størrelser på dyrene.
De eneste kravene Pets of Hollywood stiller til dyremodellene er:

  • Eieren må ha full kontroll over hunden/katten sin

  • Hunden/katten skal ikke presses på noe vis, om de ikke ønsker å delta

  • Hunden/katten må være lydig og medgjørlig

  • Hunden/katten må være sunn og frisk

  • Hunden/katten må elske å stå foran kamera og i tillegg ha masse utstråling!

Det eneste du trenger å gjøre er å sende minimum fire bilder av din hund eller katt på epost til doggiedo.

Bildene bør være tatt ute i dagslys, i alle fall to av dem. De bør også ha en nøytral bakgrunn. Det er veldig viktig at bildene ikke er eldre enn maks fem måneder. Er hunden/katten under ett år, må bildene ikke være eldre enn maks fire uker. Dersom du mangler bilder av bullen din som tilfredsstillere kravene kan du få hunden fotografert gratis hos Doggiedoo.

Er hunden/katten din for eksempel flink til å rulle, gå på to, gi labb osv, eller har den har spesielle særtrekk som ikke kan vises på bildene, skal dette skrives inn i skjemaet.

Det koster ingen ting å være i Pets of Hollywood. Det er heller ingen tidsbegrensning på hvor lenge ditt dyr skal tilhøre vårt modellbyrå. Du kan når som helst melde ditt dyr ut. - Og inn igjen om dyret måtte ønske det! (I en hektisk modellbransje, kan det alltid være godt med en pause!)

Her finner du en oversikt over registrerte kjæledyr.
Klikk her for å registrere din bulle!

Pets of Hollywood tar kun imot aktiviteter og oppdrag som er 100% på dyrenes betingelser.
Ønsker du mer info, send en epost til: poh@doggiedo.net

søndag 14. januar 2007

Bull Terrier Forum's Open Show


Hvert år (i juni) arrangerer Bull Terrier Forum Open Show med internasjonale spesialistdommere i Norge. I 2006 hadde Open Show nærmere 100 påmeldinger, og antallet øker for hvert år. Det finnes deltakerklasser for valper fra 4 til 9 måneder og opp til senior- og veteranklasse, samt avls- og oppdretterklasse.

Dette er bull terrierfolkets 17. mai og julaften på èn gang! Atmosfæren er avslappet og hyggelig for både store og små. Alle er hjertelig velkommen til å delta! Mer informasjon om dette finner du på http://www.bullterrier.no/

onsdag 10. januar 2007

Treatstik – en aktiviserende leke for sultne buller

Noen smarte hundeiere i Vermont kom opp med denne flotte leken. De fikk sin første valp, full av tyggelyst og energi, men manglet gode leker som tilfredstilte både nysgjerrighet og lyst.

Dette er en hundeleke som også krever hjerneaktivitet, men fortvil ikke de aller fleste hunder klarer å ta den i bruk.

Slik bruker du den:
1. Sku av det store lokket
2. Fyll liken med godbiter, tørrfor, kutt grønnsaker i kuber eller andre hundgodter som passer til hullene i leken.
3. Skru lokket godt på plass.
4. Plasser leken på gulvet og rull slik at godbitene faller ut.
5. La hunden din få tid til å lære og leke

Ønsker du at leken skal vare lengst mulig kan du for eksempel putte tørrfor som enkelt faller ut av hullene og en ekstra deilig godbit som er for stor til å falle ut.

Treatstik kommer i 2 størrelser: 15 cm og 26 cm lange. Den siste er å anbefale til Bullterriere. Uimotståelig moro!

Her kan du kjøpe en:
http://www.petshopgirls.no/html-sider/Hundeleker/Treatstik.html

Les mer om Treatstik;
http://www.treatstik.com/index.html

tirsdag 9. januar 2007

Hvem var Spuds MacKenzie?

Spuds MacKenzie gjorde den hvite kavaleren kjent over natten i USA. Bullterrieren deltok i en markedsføringskampanje for Bud Light. som ble kåret til den beste reklamekampanjen i året 1987. Reklamen kom på luften for først gang under Super Bowl 87 og ble en enorm suksess.

Den forføreriske bullterrieren med dametekke var ikke uten kontroversielle skandaler. Rett etter Spuds sensasjonelle berømmelse ble det raskt kjent at ”han” var faktisk en ”hun” (og stiller seg da i rekken av andre showbiz hunder som Lassie, Benji og mange flere). Alle de store mediene plukket opp saken og Budweiser så seg nødt til å ansette en person som fikk i oppgave å skjule Spud’s ved urinering for å bevare mystikken.

Reklamefilmene inspirerte til en satire i tegneserien Bloom County, hvor Spuds gjorde valgkamp for å bli president i USA. Spuds har dessuten blitt nevnt i en rekke amerikanske TV serier, blant annet The Simpsons. Hun deltok dessuten på The Late Night Show i 1988.

Med reklamefilmenes enorme popularitet ble de selvsagt utsatt for angrep og rop om sensur fra temperamentsfylte interesseorganisasjoner. Det skal ikke legges under en stol at morsomme hunder som danser blir godt likt av barn. I 1989 ble derfor bryggeriet, Anheuser-Busch, ført til retten anklaget for å ha laget reklame som viste en hund som uttrykte at monogami var tull det samme gjaldt edruelighet (han var tross alt The Original Party Animal). Og ikke minst at reklamen var rettet mot barn. Det amerikanske forbrukerrådet støtte ikke opp om anklagene, men dessverre valgte Anheuser-Busch å droppe kampanjen allikevel.

Honey Tree Evil Eye (Spuds' ekte navn) døde dessverre av nyresvikt i North Riverside, Illinois, 31. mai 1993. Hun ble 10 år gammel. En usann såkalt urban myte skal ha det til at Spuds døde av elektrosjokk under innspilling av en ny reklamefilm.

Nedenfor kan du se den første Bud Light reklamefilmen. Stjernen i reklamen er kanskje verden mest kjente bullterrier, The Original Party Animal - Spuds MacKenzie.

1987 - Spuds Mackenzie

The Original Party Animal! Den første Bud Light reklamefilmen fra 1987.

Hjelp! Min bulle har fått måne

Eiere av bullterriere opplever de merkeligste ting med hundene sine, en ting som svært ofte skjer er at hundene får en liten bar flekk på toppen av hodet, akkurat som en måne. Fenomenet skjer med nesten alle bullterriere i løpet av livet og forekommer som oftest på toppen av hodet eller på halen.

Søker man informasjon om fenomenet finner man en rekke ulike teorier, men jeg kan ikke komme over en som er 100 % vitenskapeligbevist. Det som er sikkert er at det er helt ufarlig og helt vanlig for rasen. Det kommer og går av seg selv.

En teori går ut på at de bare flekkene er resultatet av for mye talgproduksjon fra kjertler. Et råd til alle skallede buller er å massere litt olje med vitamin e på flekken for å stimulere hårveksten. Og igjen ikke bekymr deg håret vokser ut igjen!

mandag 8. januar 2007

Topp 10 regler for å oppdra og trene hunden din

Dersom du allerede har en eller har bestemt deg for å skaffe til veie en liten bullterrier er det viktig å vite at rasen ikke er spesielt kjent for å være lydig, det ligger til hundens natur. Det betyr derimot ikke at den ikke er lærevillig. Det skrever ekstra tålmodighet, men det er verdt det. Nedenfor finner dere 10 enkle regler å huske når du skal oppdra og trene hunden din:

1. Tenk hund
Forstå hvordan hunden lærer og hva som gjør den engasjert. Hunder er ikke mennesker, selv om mange behandler dem som om de er.

2. Snakk hund
Lær å kommunisere effektivt på ”hundespråket”. Hunder snakker ikke norsk, eller hvilket som helst annet språk. Du kan lære ”hundespråket”.

3. Sjefs hund
Hvem er sjefen? Du er! Du må være hundens pakkleder. Hunden blir lykkeligere og oppfører seg bedre dersom han ikke trenger å bekymre seg over sitt ansvar for deg.

4. Fremhev det positive
Belønn god oppførsel. Flotte ting skjer når hunden gjør det bra. Ignorer eller irettesett uønsket oppførsel. Det høres enkelt ut, men svært mange gjør akkurat det motsatte uten å mene det. Bruk aldri hard straff.

5. Perfekt timing
Det er svært viktig å ha riktig timing når du belønner eller irettesetter oppførsel. Hunder vil ikke assosiere belønningen med en handling hvis det tar for lang tid før du responderer.
Du må gi tilbakemelding i løpet av et sekund etter hundens handling.

6. Han sier, hun sier
Vær konsistent til alle tider, og det gjelder for alle i familien. Bruk de samme kommandoene og bli enig om husreglene. Får hunden lov til å være i sofaen eller ikke? Hunder blir lett forvirret av ulike beskjeder. De blir nervøse fordi de ikke klarer å forstå hva de skal gjøre.

7. Kjenn hunden din
Hunden din er et eget individ, med sine egne styrker og svakheter, egen smak osv. Dersom hunden er en bullterrier er det dessuten en rekke rasekarakteristika du bør gjøre deg kjent med.

8. Skap variasjon
Tilby hunden din en variasjon i ulike opplevelser. Det stimulerer hjernen og sansene. Hunder liker å leke og de kjeder seg lett, akkurat som mennesker. Derfor skal du variere stedene du trener hunden din på. Lær hunden din å respondere i alle typer av situasjoner og miljø.

9. Livslang læring
Start med trening så tidlig som mulig og forsterk den gjennom hele livet. Du kan og du bør lære en gammel hund nye triks.

10. ”Lett” gjør det enkelt
Gjør det lett for hunden å gjøre det bra og lykkes. Ta kontroll på omgivelsene hans. Fjern skoene slik at han ikke kan tygge på dem. Når du trener hunden din, aksepter nederlag som en del av læringsprosessen. Skal du lykkes med hundetrening trenger du en god porsjon tålmodighet.

Talking Bull Terriers

Ja, Bullterriere snakker. Mange bullterrie eiere kan nok enes om at BT'ene av og til oppfører seg mer som mennesker enn hunder.. Her er et eksemplene på noen som ønsker kos og oppmerksomhet :-)

søndag 7. januar 2007

En søt bullehistorie

På nettsiden til Kennel Formula kom jeg over denne søte bullehistorien. Den handler om hvordan det var å få en bulle i hus for aller første gang!


Å bli eier av en bull terrier

Vi hadde begge lang erfaring bak oss med hunder (boxere), men felles hadde vi avstandsforelsket oss i denne flotte, kraftfulle rasen med det aristokratiske hodet - bull terrier. I 1993 ble vi de stolte eiere av en hvit bull terrier hanhund, Rhinestone populært kalt Shaquille.
Det å være eier av en bull terrier innebærer å høste nye erfaringer, både hjemme og ute. En bull terrier-eier fortalte oss at de er like snåle inne i hodet som utenpå. Så sant, så sant! Da den 8 uker gammel ankom sitt nye hjem, valgte den å kjøre sitt eget suverene løp og ga blaffen i hva tre boxere og en strihåret dachshund måtte mene. Alle deres felles anstrengelser for å “tala åt” bullen var forgjeves.

Folks reaksjon på en bull terrier er ubeskrivelig. Vår første erfaring fikk vi da vi tok 9 uker gamle “Shaq” med på Liertoppen kjøpesenter. Drøye 98% av de vi møtte stirret vantro på den lille skapningen, dyttet til hverandre, stoppet opp og pekte eller gapte over synet som møtte dem.

Se så flott jeg er.. Hvordan kan noen synes at vi ser rare ut?
Flere sendte oss medlidende blikk og en liten pike spurte forsiktig: “Er det der en hund”?

Til den første julen laget vi noen morsomme julekort hvor den lille valpen satt med en tversoversløyfe og så riktig søt ut. Ett av kortene fant veien til et par på Vestlandet. Mannen bemerket at det var en rar hund som vi hadde kjøpt oss. Hvorpå hans kone resolutt svarte: “Nei, men ikke si no’ sånt, det er jo bare en liten valp. Han vokser seg sikkert til og blir ordentlig”.

Det å spasere med en bull terrier er aldri kjedelig (såfremt du og hunden blir enige om hvor dere skal gå). En dag kom det en mann bortover veien med en løs sankt bernhardshund. Den ville selvfølgelig bort for å hilse på “Shaq”. Jeg foreslo for eieren at han burde kople hunden sin, men han sa at den var så snill at den gjorde ingen noe. Hundene hilste på hverandre med logrende haler. “Det var da en merkelig hund du har der”, sa mannen, “vilken rase er det”? “Det er en bull terrier”, svarte jeg. “Åh”, utbrøt mannen, koblet lynraskt hunden sin, og forsvant bortover Nyveien så blårøyken sto etter skosålene hans.

Pussige replikker mangler ikke. Da jeg gikk inn i ringen med “Shaq” på NKK’s utstilling i Narvik, sto to damer ringside ved siden av Grete og fulgte med. De hadde tydeligvis ikke oppfattet hvem hun var, for den ene utbrøt forferdet: “Å Herregud, har du sedd nåkka så stygt, og det derre går han inn i ringen med og trur han skal få præmie på!”


Flere søte historier finner dere her!

onsdag 3. januar 2007

Min flotte bullefrøken

Bullterriere og lydighet?

Hmm ja for eiere av Bullterriere kan nok overskriften skurre litt… Bullterriere er usedvanlig sta og egenrådig med et sinn som kan minne mer om en katt enn en labrador. ”Jeg gjør hva jeg vil NÅR JEG VIL!”. Men det skal sies at lydighetstrening er viktig selv for et stabeist, det handler rett og slett om å lære god ”hundeskikk”

Som valper minner bullterrieren rett og slett om en liten piraja, de synker tennene i alt som er tilgjengelig, det innebærer dessuten dine og andres fingre, hår, tær osv. Med sylskarpe nåler til tenner er ikke dette særlig behagelig og det er viktig at du lærer valpen av med dette med det samme. Si bestem ”nei” eller et enda mer bestemt ”nei” når valpen biter deg og gi den i stedet en tygge leke som erstatning, når den slipper taket i fingrene dine. (Dvs. hører på hva du sier). NB! Valper skal tygge på ting, dette er vanlig hundeoppførsel og hunden skal ikke læres av med dette… Derimot skal valpen lære hva som ikke er akseptabelt å tygge på og hva som er lov å tygge på. Igjen si ”nei” når hunden tygger på noe ulovlig og gi valpen deretter en tyggeleke, ros valpen når han tygger på leken sin.

Å trene en liten bulle valp krever mengder med tålmodighet og kan være frustrerende til tider, men bullterrieren er smart og du vil snart se resultater fra dine anstrengelser. Det kan lønne seg å delta på et valpekurs dersom du aldri har hatt valp tidligere, det er dessuten positivt i forhold til sosialisering av valpen din.

Gråt og klaging
Ja bullterrieren har et stort vokabular… eller den kan lage de merkeligste og de høyeste lyder. Valper gråter ofte når de overlatt til seg selv. Det er derfor viktig å lære valpen at det er trygt og ufarlig å være alene. Har du et hundebur kan dette effektivt brukes for å venne valpen til å være alene. Skal bruke hundebur til å trene valpen er det svært viktig at du aldri bruker buret som straff, valpen må ha det mykt og godt og føle seg komfortabel i buret sitt. Venn valpen til buret sakte med sikkert. Først putt valpen i buret, gjerne med en godbit og lukk døren til buret mens du fremdeles er i rommet. Hvis valpen gråter/klager eller blir trassig er det viktig at du ikke går til han, men plasser deg slik at valpen kan se deg. Slipp den deretter ut etter kort tid. Økt tiden valpen er alene i buret gradvis, samtidig som du forlater rommet helt. Snart vil valpen oppdage at det er helt ok å være alene i buret sitt. Dette vil igjen gjøre tilværelsen lettere for valpen og det oppleves ikke lenger som traumatisk å være alene. Når du forlater huset for første gang og lar valpen være igjen kan det være lurt å sette på radioen med svakt volum, lyden av mennesker kan virke beroligende og trøstende for valpen.

OBS!! Det er smart å bruke godbiter for å få valpen til å adoptere ønsket adferd. Prøv småbiter av frysetørket lever. Aldri må du gi hunden din sjokolade, det er giftig for hunder. En plate kokesjokolade kan være nok til å koste hunden livet.

Bull Terrier robs gas station

Dette er faktisk en sann historie, så morsom at Aftenposten har tatt seg bryderiet med å skrive artikkelen på engelsk.

Historien handler om Bullterrieren Conan (7) som endte opp bak lås og slå etter et godteriraid på en nattåpen Statoil stasjon i Trondheim. Les hele den morsomme historien her:

A hungry bull terrier with a sweet tooth left his home to make a night raid on a gas station. The Statoil outlet's security cameras recorded the dog's stealthy hunt for his favorite type of chocolate, and a security guard busted the pooch without incident, newspaper Adressavisen reports.

Terrier Conan, aged 7, ended up behind bars and according to his owner the dog is a repeat offender.
"He is incredibly fond of food in general and sweets in particular. He has run off a few times before, and he always heads for food stores," owner Liss-Hege Jeremiassen told Adresseavisen.
Conan sneaked out the door Wednesday night and headed straight for only place open, a nearby Statoil station. The cameras picked him up sniffing around the candy shelves, poking his nose into the containers of sweets sold by loose weight, and snubbing all of these treats in search of his personal favorite, chocolate covered rice crisp. Here he stopped and devoured the contents of the container.
"When he was finished he let out this enormous burp," said Elisabeth Roel, who had the night shift at the station.
She tried to chase Conan out but the dog growled at this attempt to interrupt his chocolate raid. Roel then called the police, who turned the job over to Falken security.
"He's really a nice dog, but he doesn't have looks on his side. He spent the night next to a pit bull, but that went well. He's calm and friendly," said security guard Otto Olsen, who apprehended the hound.
Roel said she wouldn't have been worried if she had recognized Conan, but since he had escaped without his collar, she wasn't sure and wasn't about to take chances.

tirsdag 2. januar 2007

Har du lyst på en vilter Bullterrier valp?

Hvor skal du begynne?
Hvis du er 100 % sikker på at Bullterrier er den ideelle rasen for deg er det på tide å lære hvor du skal finne en valp og hva du bør se etter. På høyre side finner du linker til etablerte Bullterrieroppdrettere i Norge. Når du velger en oppdretter bør du se etter en som er godt etablert, med et godt rykte og viser en sterk forståelse for rasen. Nye eiere bør ha så mange spørsmål som de har tvil. En dyktig oppdretter vil kunne besvare alle spørsmål du måtte ha, og husk at ingen spørsmål er for dumme. En god oppdretter velger eiere til valpene sine og ikke omvendt. Det er viktig at du egner deg som Bullterrier eier og at valpen får et godt liv sammen med deg.

Sosialisering av Bullterrier valper er veldig viktig fordi dette er med på å stabilisere temperamentet og danne grunnlaget for en godt oppdratt Bullterrier personlighet. En god måte å møte potensielle oppdrettere på er selvsagt å møte opp på en raseutstilling, sjekk sted og tidspunk på http://www.bullterrier.no/.

Noen gode råd ved valg av valp
Å velge den Bullterrier valpen du liker best er ikke lett. Oppdrettere lar vanligvis potensielle kjøpere besøke valpekullet når de er rundt 6 uker gamle, men valpene skal aldri gis bort før de er 8 uker.

Kjøp aldri en valp som ser syk ut eller virker underernært, er unormalt redd eller nervøs.
Hva som er en god valp for deg er avhengig av behov, vil du ha en hund til utstilling eller bare en god kompanjong? Uansett behov bør valpen ha et godt temperament.
Valpen skal ha et vell fødd utseende, men ikke en altfor spent mage, det kan tyde på orminfeksjon eller feilernæring. Valpen skal være ”fast i fisken”, huden på magen skal være rosa og ren, uten merker fra utslett eller kloring.

Dokumentasjon
Oppdretteren skal gi deg noen viktige papirer. Valpens stamtavle, helseattest og registrering av valpen i Kennel klubben. I dag er det dessuten vanlig at en del oppdrettere microship’er valpen i tillegg. Kjøper du fra Europa er det også vanlig å få valper med EU pass. Noen oppdrettere tilbyr dessuten forsikring av valpene, det er en smart ide. Bullterrierens modige natur sender den ut på en del farlige eventyr, og klumsete som den er har den lett for å være uheldig.

Har du tid til en Bullterrier valp?
Hvis du lever et liv med stadig endringer i både jobb mengde, reiser og uventede hendelser bør du tenke på problemene som kan dukke opp med en valp. En valp trenger regelmessig foring, regelmessig sosialisering (bli kost med, lekt med, introdusert til andre mennesker og dyr, og selvsagt masse kjærlighet), og noe av det viktigste, regelmessige besøk utendørs for toalett trening.

Forberedelser i hjemmet
Både hjemmet og din øvrige familie bør forberede seg på mottagelsen av det nye familiemedlemmet. Du bør avgrense et området som er valpens eget, hvordan du gjør dette er avhengig av hvor mye frihet du vil gi valpen. Det er viktig å tenke på at den lille valpen forlater et trygt og godt hjem med sin mor og sine søsken til et helt nytt sted. Ved å forberede et eget sted til den nye valpen hjelper du den med å føle seg trygg og velkommen. Det kan ta valpen lang tid til å bli vant til det nye rare stedet.

Du bør dessuten sikre søppel, passe på toaletter, kjemiske vaskemidler og ikke minst giftige planter. Alt ser godt ut for en Bullterrier valp.

Husk at det vil ta ca to uker for valpen er vant til sitt nye hjem. Mye oppmerksomhet, kjærlighet og lek i denne perioden.

Dette bør du kjøpe
Hundebur – for noen som er ukjent med hundebur til bruk i hundetrening kan det virke som straff å lukke hunden inne i et bur, men det er ikke tilfelle. Hundebur er ikke slemt, det er faktisk humant og effektivt i hundeoppdragelse. Et hundebur gjør dessuten hunden din trygg under reise, og mest viktig buret gir hunden sitt eget sted i ditt hjem, som et slags hundesoverom om du vil. Mange Bullterriere foretrekker dessuten å sove i burene sine, med et godt mykt teppe og favoritt leken kan buret minne om et hi.

En seng – enten som pute eller teppe i et hundebur, eller en mer tradisjonell kurv. Det er viktig at valpen har det mykt og godt og at det føles godt og varmt.

Leker – hundeleker er et must for hunder i alle aldre, og spesielt nysgjerrige, lekende og utforskende valper. Tyggeleker gir kos og nytelse for valpen og lettelse for hundeieren. Gode tyggeleker får valpen til å fokusere på andre ting enn møblene dine. Valper elsker å tygge, det er faktisk et fysisk behov valper har fordi får nye tenner og alt ser appetittvekkende ut. Bullterrier valper er aggressive tyggere og kun de hardeste og mest solide lekene bør bli tilbudt. Vær forsiktig med bamser og andre myke kosedyr, da valpen av ren iver kan få i seg stuffing som verken er matnytting eller fordøyelig.

Halsbånd og kobbel – Nylon er et godt valg for en Bullterrier valp, det tåler både tygging og er lette å bære for en liten valp. Om du har mulighet bør du ha ulike halsbånd til valpen, ett vanlig halsbånd med spenne for daglig bruk, et mer avansert halsbånd til trening, og en sele når valpen går pent.

Mat og vannskåler – du trenger to skåler, en for mat og en for vann. Det er kjekt å ha to sett, ett for innendørsbruk og ett for utendørsbruk (eller reisesett). Rustfritt stål er å anbefale, de er ikke tyggbare og hunder løfter de sjelden (noe de vil gjøre med en plastskål).

Hundemat – Her er det fint om du kan kjøpe med mat fra oppdrettere eller få tips om hva slags mat valpen er vant til. Kjøper du for i en dyrebutikk vær obs på at du må kjøpe for til valp og til riktig størrelse hund, gode dyrebutikker er behjelpelig med informasjon.

Vaskemidler – inntil valpen er renslig vil det skje ulykker innendørs. Du trenger dessuten bæsjeposer, det er ditt ansvar å rydde opp etter hunden din utendørs.

Tilslutt, hva skal du velge? Gutt eller jente?
Dette er nok et viktig valg. Skal hunden være en del av en barnefamilie kan en tispe være det beste valget. Dette fordi tisper naturlig har omsorg for alle unge vesener og derfor har mer toleranse og tålmodighet.

Godt Nyttår!

Kos dere med en morsom bulle video. Veldig morsomme, men ikke alltid like smarte ;)