For testdeltagerne

Norske forlag og bokhandler forbereder i disse dager en e-bokløsning med norske titler. I perioden 16. februar til 15. mars vil et begrenset antall testbrukere være med og prøve ut de tekniske løsningene våre og gi oss tilbakemeldinger om hvordan det fungerer. Denne bloggen skal brukes til å samle opp tilbakemeldinger fra test deltagerne, utveksle erfaringer og stille spørsmål om ting som ikke fungerer som det bør.

I kommentarfeltet nederst på denne siden kan du komme med tilbakemeldinger av alle typer. Du kan også lese mer og kommentere innen de ulike kategoriene til venstre på denne siden.

  1. LKR
    februar 18, 2010, kl. 1:12 pm

    Har nettopp testet kjøp av e-bøker via ark.no, og synes det gikk strålende. Da jeg lastet ned bøkene så la de seg direkte i Adobe digital edition biblioteket mitt. Er nok viktig å understreke at det beste er å ha lastet ned programvaren før man starter å kjøpe – ellers blir det nok en del rot…

  2. Jim Christian Myhre
    februar 19, 2010, kl. 1:28 pm

    Har nettop fått lesebrettet. Bruker MAC og det gikk greit å installere, men tror det kan bli litt problemer å installere hvis man ikke er litt datakyndig. Det samme gjelder med Adobe digital edition. Her må man være god i engelsk, og jeg syns det ikke var helt logisk å lage konto der. Jeg tester for Bokkilden.no og har kjøpt 5 bøker. 4 av disse fikk jeg lastet ned, men den 5 fikk jeg error på. Skal starte å lese nå.

    • Mona Nummedal
      februar 19, 2010, kl. 3:19 pm

      Hei
      Jeg vil gjerne følge opp nedlastingen som feilet. Hvilken tittel gjaldt det og fikk du en mer spesifikk feilmelding utover Error?

      mvh
      Mona Nummedal, Bokbasen

  3. Nina
    februar 19, 2010, kl. 2:31 pm

    Kjøp og nedlasting fungerer greit (Bokkilden.no). Hadde håpet at det skulle være mulig å lese bøkene på iPhone, men det er det ikke. Jeg ser ikke noe poeng i å lese bøker på PC, så frem til jeg evt. anskaffer meg et lesebrett (og det kommer jeg nok ikke til å gjøre før alle diskusjonene om format, DRM etc. har kommet litt lenger) så er det nok tilbake til papirboka. Jeg tror jeg leste min første ebok på en Palm i 2002/2003, så rart man ikke har kommet lenger.

    • Mona Nummedal
      februar 20, 2010, kl. 7:36 pm

      Hei
      Med en applikasjon som heter Txtr kan du lese e-bøkene på iPhone.

      mvh
      Mona Nummedal, Bokbasen

      • Nina
        februar 22, 2010, kl. 1:39 pm

        Takk, Txtr er installert og det fungerer bra.

      • Rutha
        mars 7, 2010, kl. 11:06 pm

        Hei

        Jeg har nå lastet ned txtr på iphone, og lastet ned bøkene, men får ikke åpnet ebøkene.
        Står bare «could not display the document», hva gjør jeg galt?

  4. Rolf
    februar 19, 2010, kl. 3:27 pm

    Hei!
    eg har logget meg på, kjøpt fem bøker fra Bokkilden.no og vil gjerne laste ned.
    Når jeg klikker på ‘Din side’ (både fra IE og Chrome) får jeg følgende:
    Intern Feil at 2/19/10 4:18 PM
    javax.servlet.jsp.JspTagException: 500 /jsp/hovedsider/fatalFeil.jsp
    Noen som kan ordne opp i dette?
    Mvh
    Rolf

    • Anonym
      februar 19, 2010, kl. 10:56 pm

      Hei, vi undersøker dette. Gir lyd fra meg så snart vi finner ut noe mer.

      • Rolf
        februar 19, 2010, kl. 10:58 pm

        Takk!

    • februar 19, 2010, kl. 11:01 pm

      Hei, vi undersøker dette – jeg gir lyd fra meg så snart vi vet noe mer. Prøv gjerne en gang til senere.

    • februar 23, 2010, kl. 1:45 pm

      Hei
      Det har skjedd en feil med utlandsadresser, dette fikk dessverre konsekvenser for deg. Rettelse vil bli lagt ut i morgen tidlig, etter det får du tilgang til din side.

      Vennlig hilsen
      Maja
      Webutvikler bokkilden.no

      • Rolf
        februar 24, 2010, kl. 6:15 pm

        Hei!
        Fikk nå tilgang til ‘Din Side’ med oversikt over mine fem bøker. Fortsatt like utilgjengelige! Når jeg klikker for å laste ned får jeg meldingen: ‘The webpage cannot be found’

    • februar 26, 2010, kl. 12:00 pm

      Hei
      Det har gått mer enn 48 timer fra ebøkene ble bestilt og siden de ikke er lastet ned i løpet av den tiden er de ikke tilgjenglige lenger. Du blir heller ikke belastet beløpet selvsagt.
      Du må nesten bestille ebøkene på nytt.

      Hilsen Maja

      • mars 2, 2010, kl. 2:15 pm

        Hei igjen. Jeg tok feil ang belastning av beløpet, du blir tilgodeskrevet beløpet i bokkilden. Lurer du på noen ting så send mail til e-bok@boklink.no

  5. Erling
    februar 19, 2010, kl. 3:47 pm

    Lastet ned e-bok på bokkilden idag. Fungerte helt greit. Har lastet ned lydbok der tidligere og det fungerte på samme måten. Har foreløpig ikke lesebrett som fungerer med dette e-bokformatet, men har Kindle og tenkte å sammenlikne litt med det. Blir kanskje nødt til å skaffe meg et ekstra lesebrett i tillegg til Kindle. Noen som har noe å anbefale? Skal jeg vente på iPad eller finnes det en annen verdig fjøl?

    • Eva L
      februar 25, 2010, kl. 3:47 pm

      Erling – du sender bare e-boken til din kindle-adresse, og den kommer straks tilbake direkte på brettet.

  6. Rigmor
    februar 19, 2010, kl. 8:53 pm

    Lastet ned 6 titler fra bokkilden.no nå i kveld uten problemer. Bruker vanlig pc (har ikke lesebrett), og dette ser ut til å virke veldig bra. Klar for å lese!

  7. Bjørn
    februar 20, 2010, kl. 10:28 am

    Jeg har nettopp lastet ned 3 bøker fra Aschehoug til min Cybook Opus. Det går helt fint hvis jeg bruker windows og IE, men jeg sliter med å gjøre det tilsvarende via min Mac og Chrome som nettleser. Jeg tror det skyldes Adobe Dig. Ed. som ikke fungerer helt med kombinasjonen Mac og Chrome.

  8. Bjørn
    februar 20, 2010, kl. 10:29 am

    Glemte å krysse av for feed.

  9. John
    februar 20, 2010, kl. 3:40 pm

    Er i farta! Kjøpt mine første e-bøker hos Bokkilden og omsider fått installert Adobe Didital Editions. Hadde litt plynder men det skyldes vel mine «alpha-male» instinkter om å gå igang uten å lese alt info først. Fikk ikke med meg at man først måtte registrere seg hos Adobe for å få ID for å fullføre ADE installasjonen.

    Kanskje en ide å lage en kortfattet: «Les dette før du begynner» med trinn for prosessen. (Kanskje det er der alt uten at jeg har funnet det?)

  10. Anonym
    februar 20, 2010, kl. 4:54 pm

    Var det slik at det IKKE går an å bruke Ipod touch?

  11. februar 20, 2010, kl. 6:51 pm

    Har akkuratt lastet ned to e-bøker fra bokklubben.no
    Var litt å sette seg inn i denne Adobe Digital Edition. Forstod ikke helt hvordan jeg skulle overføre bøkene til lesebrettet med en gang, men gikk etter litt plundring. Eneste problemet nå er at lesebrettet har klikka litt, står bare «Restarting» med liten skrift nederst, og et tegn at jeg ikke skal gjøre noe. Håper dette går over snart. Hadde sett fram til å prøve ut dette nå.

    • februar 20, 2010, kl. 7:24 pm

      Da har det løst seg. Koblet lesebrettet til PC’en på nytt, og koblet så i fra. Nå virker den.
      Er flott at lesebrettet husker vilken side du var på.

      • Anonym
        november 23, 2010, kl. 9:40 pm

        Er e-bøkene dine på norsk?
        Geir

  12. Magnus Rudolfsen
    februar 20, 2010, kl. 8:12 pm

    En kan bruke både iPhone og iPod Touch. Søk etter Txtr i App Store. Gå også til http://www.txtr.com for å lese mer om det.

    • Anonym
      februar 22, 2010, kl. 10:08 am

      Jeg har kjøpt en bok via PC’n. Hvordan overfører jeg den til Ipod touch? Har lastet ned txtr på Touch.

      • Magnus Rudolfsen
        februar 22, 2010, kl. 11:56 am

        Du må opprette en konto på txtr og laste den opp der. Du logger deg så på kontoen på ipod’en, og laster den ned på iPod/iPhone.

      • Nina
        februar 22, 2010, kl. 1:43 pm

        Jeg fikk ikke til å laste opp fila jeg lastet ned fra Bokkilden, men når jeg åpner den i ADE blir det laget en fil som heter tittel.epub. Denne fila lastet jeg så opp på Txtr, og da var det bare å laste den ned på iPhonen. Fila fungerer ikke på Txtr.com, men funker bra på iPhone.

    • Ane
      februar 24, 2010, kl. 10:41 pm

      Når jeg setter «skyggemannen» over i txtr-vinduet, ser det ut til at den blir lastet ned, men til slutt står det «failed». Noen som har erfaring med «Stanza»?

  13. Aleksander Helgaker
    februar 21, 2010, kl. 2:19 pm

    Jeg la merke til at ingen av bøkene jeg har kjøpt så langt har noen «forside». Dette synes jeg er utrolig irriterende. Er dette fordi vi kjøper billigere test bøker, eller er det slik de kommer til å se ut når de blir utgitt?

    • Mona Nummedal
      februar 21, 2010, kl. 5:19 pm

      Hei,

      På kort sikt vil nok mange e-bøker ha en forside som disse. Dette er fordi forlaget ikke har rettigheter til å benytte omslaget fra allerede utgitte papirboker på e-boka og det vil koste uforholdsmessig mye å utvide rettighetene til å gjelde e-boka. For nye bokutgivelser vil e-bokutgaven inngå i avtalene med illustratører og vi vil se at e-boka får samme forside som papirutgaven.

      mvh
      Mona Nummedal, Bokbasen

  14. C. Marius
    februar 21, 2010, kl. 3:09 pm

    Kjøp av bok hos bokkilden fungerte utmerket, og ADE plukket opp boken med en gang. Jeg er dog ikke fornøyd med å måtte bruke ADE og alles det begrensninger, og å lese en lengre bok på pc er ikke noe jeg kommer til å gjøre da dette formatet er lite fleksibelt, og da har jeg tatt med alskens variasjoner over temaet bærbar pc i beregningen.

  15. Martine
    februar 21, 2010, kl. 3:36 pm

    Et par spørsmål:
    1. Jeg har en HTC Touch HD med Windows Mobile 6.1 Professional. Finnes det noen måte og lese e-bøker på denne på?
    2. Jeg har vært inne og sett på ADE sin liste over «Supported eBook devices». Si jeg drar til England eller et annet land og finner et godt tilbud på et lesebrett som i følge listen ikke er geografisk tilgjengelig i Norge. Kan jeg alikevel ta med dette hjem og bruke det som vanlig på min egen pc og med bøker kjøpt hos f.eks. Bokkilden?

  16. Helge
    februar 21, 2010, kl. 8:35 pm

    Har lastet ned første ebok og det gikk greit. Synes alikevel det er noe lang vei til nedlastning: først gjennomføre betaling, så gå til Min side, dernest gå til siden Nedlastninger for til slutt å starte selve nedlastningen. Anbefaler å titte på Audible.com sin handlekurv hvor nedlastning begynner automatisk ved bekreftet kjøp.

    Bruker Mac og Cybook Opus som fungerer helt fint med ADE. Lastet ned Tom Egeland sin «Sirkelens ende». Formateringen av tekst fløyt ganske bra dog med noe formateringsfeil på enkelte avsnitt. Verre var det med hastigheten ved overgang til nye kapittel samt å åpne eboken ved bokmerke – dette tok svært lang tid. Kunne vente opp til 10-15 sekunder å åpne boken ved bokmerke (der jeg sluttet sist). Jeg har lastet ned og lest ebøker fra andre kilder hvor dette ikke har vært et problem.

    • Bjørn
      februar 21, 2010, kl. 8:47 pm

      Jeg har de samme problemene med hastigheten på lasting av nye kapitler og bruk av bokmerker. Jeg leser samme bok av Tom Egeland. Jeg bruker Cybook Opus og har ikke hatt disse problemene med andre bøker.
      Derimot kunne jeg ønsket en oppskrift på konstellasjonen Mac og ADE siden den ikke fungerer hos meg. Jeg har måtte brukt min Dell for nedlasting før overføring til Cybook.

      • Helge
        februar 21, 2010, kl. 10:27 pm

        Jeg har ikke gjort noe spesielt for å få det til å fungere, men vær obs på at du må koble til Opus’en via usb FØR du starter ADE. Opus’en må også være påslått. Starter du ADE først vil den aldri finne lesebrettet.

        Ellers vil jeg anbefale Calibre – et meget godt open source program som kan tilpasses Opus’en maksimalt (og en rekke andre leseplater) samt konverterer mellom flere format. Her har du også mulighet for å laste ned RSS-feeds om du ønsker å bruke leseplate ifm daglig nyhetsoppdatering m.m. 🙂

    • Helge
      februar 22, 2010, kl. 5:18 pm

      Har lastet ned fra bokkilden.no

  17. Bjørn
    februar 22, 2010, kl. 7:26 am

    Hei, Helge!
    Takk for gode tips. Problemene er løst.

  18. Maria
    februar 22, 2010, kl. 11:26 am

    Da er jeg igang. Synes nedlasting av bøker og Adobe Didital Editions var helt problemfritt (og jeg er ikke spesielt datakyndig). Savner forside på bøkene, men skjønte at det etterhvert vil komme på nye utgivelser. Fungerer fint å lese fra pcn og det er fint at programmet husker hvilken side man er på. Men syns fortsatt at papirbøker er bedre. Man kan f.eks ligge å lese. Med pcn i fanget blir man sittende i samme stilling. Men er kjekt å kunne laste ned en haug med bøker og ta med pcn på hytta f.eks. Tar jo mindre plass i bagasjen.

    • Maria
      februar 22, 2010, kl. 11:36 am

      glemte å si at jeg handlet fra bokklubben.no. Skulle også ønske at det var noen flere titler å velge mellom.

  19. februar 22, 2010, kl. 6:05 pm

    Nå har jeg lastet ned 8 bøker fra Bokkilden. Jeg synes ikke det var intuitivt hvordan jeg skulle laste ned og hvor jeg skulle plasseres bøkene. En veilednig på nedlastning hadde gjort seg. Jeg hadde innstallert adobe før jeg kjøpte bøkene. Jeg fikk spørsmål om å åpne eller lagre dds fil. Når jeg åpnet etter at den var lagret kom ikke tittel fram. Konsekvensen ble at jeg åpnet filen flere ganger og fikk både 2 og 3 kopier av samme bok.

  20. Lars
    februar 22, 2010, kl. 7:01 pm

    (bokkilden) Kjøp og nedlasting fungerer utmerket og bøkene i seg selv er helt greie. Det eneste som trekker ned er Adobe DE som leseprogram. Dette er ikke noe problem på et lesebrett, men for å lese på mini-pc(f.eks. en asus eee) er det kritisk nødvendig med fullskjermsvisning og rotasjon.

  21. februar 22, 2010, kl. 7:26 pm

    Har lastet ned 5 bøker fra bokklubben nå til pc. Det gikk kjempefint. Alt fungerte veldig bra.
    Er det mulig å overføre til en vanlig mobil?? Har en 17″ pc, det er litt for tungvindt å ta med på reiser.

  22. Tore
    februar 23, 2010, kl. 7:49 am

    Jeg møtte mitt Sony PRS-505 lesebrett i San Fransisco for tre år siden. Den sto utstilt i bokhandelen på en konferanse jeg var på, fristet med en skjerm jeg aldri hadde sett maken til og 100 klassikere inkludert i prisen. Jeg gikk i ring rundt den i en uke før jeg stakk til kassadamen en neve dollar og tok den med hjem.
    Siden har jeg båret rundt på den. Jeg jobber som konsulent, har en omflakkende tilværelse og kan ofte ses på et eller annet transportmiddel med en ryggsekk der jeg har en PC, en vannflaske og altså et lesebrett.
    Sony hadde sin egen, iTunes-aktige bokhandel man kunne kjøpe bøker i, og her møtte jeg første hindring: Man kunne bare kjøpe bøker hvis man hadde adresse i USA og Canada. Det løste jeg med å registrere mitt norske kredittkort, men bruke min gamle studenthybel i California som adresse, og bøkene kom strømmende.
    Det er veldig lett å kjøpe bøker, så etter å ha lest en god anmeldelse, for eksempel i Morgenbladet, hadde jeg boka på brettet bare minutter etterpå. Like lett er det ikke å lese dem, så jeg har en del kjøpte bøker og en haug klassikere jeg ikke har lest. De ligger der på lista og stresser meg litt, liksom furtne over ikke på ha fått oppmerksomhet. Den siste jeg leste var Revolitionary Road av Richard Yates. Den siste jeg kjøpte uten å ha fått lest er «The Lost» av Daniel Mendelsohn.
    Det beste med brettet er at det tar liten plass, og er bortimot like behagelig å lese som papir. Nå snakker mange om Apples nye dings iPad som et brett å lese på, men det er ikke godt å lese på en lysende, relativt lavoppløselig skjerm i timevis. Lesebrettet føles som blekk fordi det er blekk, skarp som en utskrift, behagelig å se på, og funker også i sola med solbriller på en terrasse i Thailand.
    Det verste har hittil vært mangelen på norske bøker. «Ringdrotten» og «Min kamp 1» buler i ryggsekken og konkurrerer med strømforsyning og hodetelefoner om plassen i sekken, og jeg gremmes ved tanken om hvor liten plass de kunne tatt.
    (På den annen side: Det er noe eget med å ha bøker i bokhylla. Aller helst ville jeg hatt en utgave av boka i hylla hjemme, som jeg kunne se på og bli minnet om, og for å vise de som kommer på besøk hva slags bøker jeg leser, samtidig som jeg hadde den på lesbrettet.)
    Det tok derfor ikke mange sekundene fra jeg så e-posten fra Bokkilden som tilbød e-bøker, til jeg hadde meldt meg på. Skuffelsen var stor da jeg oppdaget at utvalget var noe begrenset, særlig godt hadde det passet hvis «Min kamp 2» hadde vært der, men Levi Henriksen hadde jeg lyst til å lese. Det var like lett å kjøpe den som det var å kjøpe andre bøker i den samme bokhandelen, eller like tungvindt, siden jeg har en paranoid bank som ber om nummer og dato og crc-koder og passord og sikkerhetskode før den tillater at 15 kroner forsvinner fra kontoen.
    Da jeg trykket på linken åpnet Sonys «Reader Library» seg, og vips var boka i samlingen. Det gikk jo greit.
    En tanke: Hos Sonys eBook Store er maskinen min autorisert. Hvis jeg får ny maskin og logger meg på, kommer alle bøkene jeg har kjøpt tidligere susende på plass av seg selv. Slik er det ikke på Bokkilden.no, tror jeg, og dermed får jeg vel nå en ting til å huske på, nemlig å sikkerhetskopiere bøkene. De tar ikke stor plass, man får all norsk literatur gjennom tidene på en minnepinne, men det må jo gjøres.
    Så satte jeg meg til rette med Levi Henriksen. Pen skrift, mer typografi enn jeg er vant til, men Gyldendals logo havnet litt malplassert oppe i hjørnet på side 2. En ting til som slo meg: Sideantallet er konstant selv om jeg endrer skriftstørrelsen. På bøker jeg har kjøpt hos Sony, i BBeB format, regner den ut antall sider igjen med nåværende forstørrelse. EBUP-bøkene til Bokkilden.no har sidenummerne fast i teksten (samme som i boken?), og viser sideskiftet som et lite sidetall i margen. Jeg er av typen som jevnlig sjekkker hvor langt jeg har igjen av en bok, ved å vippe den opp og sammenligne bunken med ark jeg har lest med de jeg har igjen. Det er litt vanskeligere å få følelsen av med en ebok, derfor sjekker jeg stadig hvilken side jeg er på. Den ene måten kan være like god som den andre, litt uvant, bare.
    Å ha dette brettet i hendene føles som å ha en bok i hendene. I begynnelsen vippet jeg det rundt for å bla om, i stedet for å trykke på knappen for neste side, men skjønte at noe var galt da jeg så rett på lesebrettets bakside av børstet aluminium.
    Jeg skjønner at forlagene nøler med å lansere e-bøker, for de er lette å kopiere, og når mange er vant til å lese på lesebrett kan de fort miste omsetning. En bok tar mindre plass enn en mp3-sang, og er like lett å få tak i uten å betale for det, i hvert fall de engelske. Piratkopiering av bøker på norsk kommer nok også til å øke etterhvert som «markedet» (altså folk med lesebrett) øker.
    Enda en interessant ting som jeg har sett i Sonys amerikanske butikk: Der kan man låne e-bøker på det lokale biblioteket. Man må ha et lånekort, og kan laste ned en bok som er tilgjengelig en viss tid, før man må levere den tilbake. Biblioteket har kjøpt retten til et antall eksemplarer, slik de også gjør med fysiske bøker, som kan gå på omgang blant folk med lesebrett.
    Men altså, kjære forlag, jeg er en framtidig trofast kunde av e-bøker, og jeg lover å betale for dem alle.

    • februar 23, 2010, kl. 1:13 pm

      Hei, og tusen takk for grundig gjennomgang – interessant lesing.

      Sidetallenes plassering har jeg stusset over selv også, vet ikke om dette kan endres. Men viktigere, du etterlyser en sikkerhetskopi av bøkene dine. Det er jo alltid smart å ta en ekstrakopi, men det er uansett mulig å laste ned samme bok flere ganger – til flere maskiner/lesebrett om du vil.

  23. Nathalie
    februar 24, 2010, kl. 8:38 am

    Kjøpsprosessen gikk glimrende og det var lett å laste ned titlene på norli.no. Kun en tittel hadde ikke nedlastinslink. Skal se om jeg klarer å få tak i denne tittelen også.

    • februar 26, 2010, kl. 12:06 pm

      Hei
      Hvilken tittel hadde ikke nedlastingslink?
      Kan du evnt sende din innloggings-epost til e-bok@boklink.no så kan vi undersøke saken nærmere.

      Vennlig hilsen
      Maja
      Webutvikler

  24. ernst hansen
    februar 24, 2010, kl. 4:47 pm

    Ok da er man igang 🙂
    Har akurat kjøpt min første bok Norli (skyggemannen av jorun thørring) etter først og ha lastet ned nødvendigt utstyr til pc’en min, så nå gleder jeg meg til å ta fatt på lesingen også. Alt så langt har jo vert kjempeenkelt og greit.

  25. februar 25, 2010, kl. 10:27 am

    Til alle sammen!
    Det virker som om det kommer mange gode innspill gjennom denne testingen. Det er morsomt å se på hvor mange ulike ting vi som tester møter av gleder og utfordringer på dette. Jeg vil nå benytte anledningen til å invitere dere som har lyst til å bli med å fortsatt å skrive om ebøker, vanlige bøker, litteratur og leseopplevelser på bloggen http://www.leselysten.com. Her har jeg drevet i det små med å formidle ulike tanker og meninger om litteraturfeltet en stund. Foreløpig er det bare for min egen del, men dersom noen av dere har lyst til å bli med som bidragsytere og har lyst til å skrive anmeldelser av bøker, skrive om testingen av ebøker og andre ting rundt temaet litteratur og leselyst, så er det bare å ta kontakt og bli med.
    Espen

  26. H Minde
    februar 25, 2010, kl. 11:10 am

    Å kjøpe bøkene var enkelt og greit, og jeg regnet med at nedlastning ville være en «peace of cake» siden jeg har hatt lesebrett en stund og lastet ned andre steder, men her fikk jeg problemer. Første utfordring var at jeg fikk feilmelding ved nedlastning ved bruk av Opera; «This document had no style informations». Da jeg gikk over til en annen nettleser; Explorer – gikk nedlastningen lett – men nå fikk jeg problem med å åpne filen. Kommer tilbake med kommentarer på dette senere.

    Glad for å være med på testingen – dette er gøy!

    • februar 25, 2010, kl. 11:59 am

      hva slags lesebrett bruker du? er du fornøyd?

      • H Minde
        februar 25, 2010, kl. 1:32 pm

        Jeg bruker en SONY PRS 700, og er delvis fornøyd. For dette lesebrettet er faktisk levetiden for batteriet for kort (kan være problemer med akkurat mitt brett) og synes den laster sider noe tregt ift PC og mobil.

        Ellers er jeg godt igang – hadde oversett at jeg måtte laste ned Adobe Digital Editions før jeg satte igang.

  27. Anita A.
    februar 25, 2010, kl. 11:36 am

    Da har jeg nettopp lastet ned to ebøker. Kjøp og nedlasting gikk som det skulle, samme med nedlasting og intstallering av Adobe Digital. Kjempeflott med detaljert forklaring på http://www.norli.no.
    Skulle ønske det var flere titler å velge mellom

    Begynner å lese ebok på macen i kveld

  28. Henriette
    februar 25, 2010, kl. 3:43 pm

    Jeg tester for Norli.no og har akkurat fått lesebrettet mitt! Frem til nå er alt lekende lett! Liker spesielt godt at den ikke trenger å lade i alt for lang tid før den kan tas i bruk og at man kan bruke den på pcen med en gang, selv uten at den er fult ladet opp!
    Gleder meg til å sette igang med lesingen!

  29. lillevand
    februar 25, 2010, kl. 8:06 pm

    Jeg har Mac og har nå har installert ebook library, men noe jeg lurer på. Skal man kunne åpne lesebrettet i adobe? For min åpner seg automatisk i reader library. Jeg har kjøpt to bøker, men kun en av de vil åpne seg i reader library. Samtidig kommer det opp en beskjed på lesebrettet mitt når det ikke er i usb kabel og koblet til pcen. der står det «Calibration error detected. please restart calibration process» hva betyr dette? Noen som kan hjelpe meg?

    hilsen norlitester.

    • lillevand
      februar 25, 2010, kl. 8:57 pm

      fant ut av det, ved hjelp av litt søk på nettet 🙂 Nå er jeg i gang!

  30. Ann Kristin
    februar 25, 2010, kl. 9:51 pm

    Nå har eg kjøpt og lest 3 bøker siden eg fikk lesebrettet min. Helt utrolig bra oppfinnelse, siden vi har liten plass har eg kjøpt og gitt bort bøkene mine til biblioteket og nå kan eg endeligt beholde bøkene og kose meg med dei og og om igjen.
    Ikke trenger den stor plass, lett å bruke. Ingen vente tid eller handle turer i butikk. EG er i himmelen.

  31. Marie
    februar 25, 2010, kl. 10:33 pm

    Jeg tester for bokklubben og får lastet ned og åpnet ebok i ADE på mac, men jeg får ikke åpnet den ipod touch. Jeg har prøvd med txtr og stanza, men ingen av dem vil åpne den:(
    Er det noen som kan hjelpe meg å få åpnet eboken på ipod touch?

  32. laura
    februar 26, 2010, kl. 9:11 am

    hei, har kjøp to e-bøker på Norli og lasted dem ned på PC (windows 97) men fikk ikke åpne dem: jeg fikk melding at måtte søkes programmet. Nå prøver jeg igjen- denne gangen fra en annen PC (hjemme) men klarer ikke å laste ned de to bokene jeg har bestilt.

    • Knut Olav Skare
      februar 27, 2010, kl. 6:51 am

      Jeg tester også for Norli, og mitt lesebrett manglet medfølgende programvare. Jeg pleier alltid å laste ned siste versjon av programvare fra nettet i stedet for å innstallere medfølgende CDer, de er gjerne utdaterte. Sjekket først siste tilgjengelig programvare og firmware. Fant dette:
      http://esupport.sony.com/CA/perl/swu-download.pl?mdl=PRS600&upd_id=5300&os_id=49
      Men det er advarsel om at dette kun er for bruk med lesebrett kjøpt i USA/Canada.
      Siste versjon av programvaren her er
      Filename :Reader Library Installer.exe
      Version :3.1.00.12040
      Last Modified :12/10/2009
      Size :22.82 MB

      De norske sidene til Sony inneholder ikke programvare eller firmware, bare manualer. Hvis man klikker på flagget for å ende land, og velger UK, så får man derimot opp programvaren. Jeg satte i gang innstallering av denne, men ble møtt av en advarsel om «if you select the wrong region, the software may not operate properly». (Norge/Europa var ikke ett av regionsalterntivene) I tilfelle dette betydde at bøker kjøpt i Norge ikke ville være tilgjengelige på lesebrettet p.g.a. rettinghetsregler valgte jeg å avbryte innstallasjonen, og plugget i stedet inn USB kabelen til brettet. Windows 7 fikk straks opp tilsammen 5 nye USB devicer (=»enheter», på norsk) som var klare til bruk. Deretter tok jeg sjangsen likevel og innstallert programvaren fra Sonys UK-nettsider. Det virket helt fint!
      Har også sjekket firmware, brettene som er sendt ut fra Norli, eller i alle fall mitt, er helt oppdatert, med den siste tilgjengelige versjonen, 1.0.01.08040.

      Legger til slutt med adressen til Sonys britiske nettsider for PRS-600, bruk den:

  33. Petter Børkeeiet
    februar 27, 2010, kl. 6:30 am

    Jeg har kjøpt e-bok gjennom Norli og absolutt alt gikk knirkefritt. Jeg bruker Vista Ultimate, med Chrome nettleser. Adobe digital edition fikk jeg lastet ned. Det eneste jeg er litt skeptisk til er at jeg måtte registrere meg på Adobe, noe som kanskje gjør at jeg vil få uønsket reklamemail etter hvert.

  34. Petter Børkeeiet
    februar 27, 2010, kl. 6:44 am

    Selve leseopplevelsen (Adobe digital edition) kunne ikke vært noe bedre.

    Men et veldig stor ankepunkt er at e-boka er en fil av type .epub. Dett sier vel at jeg er avhengig av et program for å lese boka, og da er vi jo tilbake til iTunes som politikk med propriotære filer og det vil vi ikke. Hva med PDF (som ironisk nok også er et Adobe-produkt i utgangspunktet)? Jeg ville gjerne ha sett hvordan denne boka hadde sett ut på en enkel mobil (Nokia 6300) men det går altså ikke grunnet sært format.

    • Knut Olav Skare
      februar 27, 2010, kl. 7:08 am

      Du har nok misforstått litt.EPUB formatet er det formatet som bokhandlene i Norge leverer bøkene i. Det er ikke et propriotært format, men det er formatet som iPad kommer til å bruke når man kjøper bøker fra iBookStore, så det blir nok et meget brukt format. Hvis du ser her så ser du fort at .Epub er et åpent format: http://www.idpf.org
      Sony lesebrettene som vi har fått til test kan også bruke PDF formatet, men det blir ikke fullt så elegant, i alle fall har ikke jeg fått til å konsekvent endre fontstørrelse i de PDF filene jeg har prøvd med, man må zoome i stedet for å få lesbar tekst ut av A4 sider. Syns at det meget interessert at vi får teste lesebrett som faktisk støtter åpne standarder i stedet for Kindle som man inntil helt nylig måtte cracke for å få lest PDF filer på.

      • Petter Børkeeiet
        februar 28, 2010, kl. 10:43 am

        Jeg ser den, men jeg er altså som du sier fortsatt avhengig av iPad eller et fåptall programmer for å få leste .epub. Det er jo totalt uaktuelt å kjøpe iPad for å få lov til å lese e-bøker. Inntil en leser for .epub blir like standard som .pdf-lesere vil jeg foretrekke .pdf.

        Nå har ikke jeg lesebrett, og kan derfor ikke kommentere dine synspunkter på dette.

      • Mona Nummedal
        mars 3, 2010, kl. 10:18 am

        Hei

        Epub kan leses på en rekke forskjellige lesebrett. Se denne oversiktet fra Adobe som viser lesere som støtter Epub og PDF samt DRM-en vi bruker på norske e-bøker.

        http://www.adobe.com/products/digitaleditions/devices/

        mvh Mona Nummedal, Bokbasen

  35. februar 27, 2010, kl. 7:09 am

    Jeg har allerede hatt Kindle en og elsker den. Har lastet ned en bok, og det gikk kjempegreit. Prøver nå å få de lastet over til Kindelen min eller iphonen, men sliter litt der. Har lastet ned txtr, men vet ikke helt hvordan jeg går frem videre. Noen som kan forklare?
    Skal jammen prøve å laste ned til Kindel også!!!
    Gleder meg.
    Oi, glemte å si at jeg tester for Norli.

    • Knut Olav Skare
      februar 27, 2010, kl. 7:22 am

      Jeg har ingen fysisk Kindle selv, men bruker Kindle for PC programvaren, og Kindle på iPhone. Så vidt jeg kan se Støtter Kindle2 .epub og .pdf formatet, mens man for den orginale Kindle må bruke denne metoden for å konvertere filene:

      http://blog.fsck.com/2009/04/savory.html

      Forresten, er det noen som vet om .EPUB filene fra Norli er DRM beskyttet ?

      • Mona Nummedal
        mars 3, 2010, kl. 10:20 am

        Titlene som er med i betatesten har DRM.

        mvh Mona Nummedal, Bokbasen

  36. Knut Olav Skare
    februar 27, 2010, kl. 7:14 am

    Mer info om .EPUB formatet: «The EPUB file type is primarily associated with ‘Open Publication Structure’ by International Digital Publishing Forum (IDPF). .EPUB is the file extension which refers to two open standards, the Open Publication Structure (OPS) and Open Container Format (OCF), produced by the IDPF. .EPUB allows publishers to produce and send a single file through distribution and offers consumers interoperability between software/hardware for unencrypted reflowable digital books. OEB, originally produced in 1999, is the precursor to OPS. .EPUB files are a ZIP file with XML/HTML eBook content along with a XML file describing the contents. You can use the Adobe Digital Editions program to read these files.»

    Kilde: http://filext.com/file-extension/epub

  37. februar 27, 2010, kl. 1:49 pm

    Har lest en bok . Skulle begynne på nr to , men den hadde eg glemt å laste ned p.g.a min iver etter å komme igang. !! Godt den ikkje var dyr .!

  38. Nina
    februar 27, 2010, kl. 9:09 pm

    Har kjøpt tre e-bøker i dag, men har ikkje fått åpna dei på pcen. Den klarar ikkje å finna programmet eg treng for å lesa. Ser her at eg treng Adobe DE, skal prøva å lasta ned dette. Har handla hos bokklubben, synest det var dårleg utvalg av bøker. Litt treg start, håpar det går bedre etterkvart.

  39. Petter Børkeeiet
    februar 28, 2010, kl. 10:44 am

    Jeg kunne tenke meg en barnebok for å sjekke hvordan 7-åringen takler å lese en e-bok på PC’en sin.

  40. Bø!!
    februar 28, 2010, kl. 3:51 pm

    Kommet i gang med nedlasting av Adobe Digital Editions (ADE), og aktivisering av en tidligere Adobe ID – rimelig selvforklarende.
    Kjøpte tre e-bøker i dag – også her gikk det uproblematisk med bestilling, betaling nedlasting og åpning av dokumenter. Virker på meg som mine utfordringer så langt, ligger i å akseptere ADE sine valg mtp framstilling av dokumentet på skjermen. I mitt tilfelle en Mac. f.eks:
    – underlig plassering av sidetall
    – får ikke mulighet til å velge visning av en og en side (fit single page) slik jeg kan med PDF-bøker jeg har liggende fra før
    – dobbelsidig visning (uten marg) gir meg en følelse av at teksten vokser sammen i «ryggen». Det samme gjelder når jeg reduserer tekststørrelsen, og tre sider kommer opp på en skjerm.

    Enda har jeg ikke mottatt lesebrettet jeg skal prøve, men har et håp om at slike presentasjonsmessige dealjer ikke vil gjøre seg gjeldende – slik som på maskina.

    Venter i spenning på neste trinn.

  41. ann k
    februar 28, 2010, kl. 7:45 pm

    Da har jeg lest min første e bok på et Sony lesebrett. Alt har gått fint, bortsett fra litt krøll med instalasjon. Måtte reinstallere driveren til PRS-700, men etter det funket det bra. Synes det er behagelig å lese bøker på denne måten, den er så lett i hånden.Har ikke prøvd å lese bøkene på pc`en.
    Det har vært til stor hjelp å lese hva de andre bloggerne har strevd med, fikk mange tips slik at jeg slapp å streve så mye.
    Kunne ønsket meg et bredere utvalg av bøker fra bokklubben!

  42. mars 1, 2010, kl. 4:25 pm

    Testbruker for Bokklubben.no
    Har kommet godt i gang med første bok på mitt Sony lesebrett. Er veldig behagelig å lese på, og enkel å bruke. Deilig å slippe bokmerker (brette husker hvilken side du stoppet på)
    Det eneste negative må jeg si er at sjermen er noe mørk, blir som å spille på en gammen gameboy. Man kan ikke sitte i mørket å lese, men det kan man jo heller ikke med en bok.
    Gleder meg til det kommer flere bøker å velge mellom. Fulgte heldigvis flere bøker med brettet.

  43. Nina
    mars 2, 2010, kl. 12:32 pm

    Tester for bokklubben.no. Det går fint å lese bøker på pc, men det vil nok ikkje konkurera ut dei vanlige bøkene, for det er tungvint å ta med seg pcen overalt og lesing på senga er jo uaktuelt. Det hadde nok gått bedre med eit lesebrett. Blir det lagt ut fleire bøker etterkvart?

  44. mars 2, 2010, kl. 1:18 pm

    Hei. Tester for Norli. Har overhode ikke noen problemer med kjøpe og laste ned bøkene til pcen, men problemene starter når jeg skal ha de over på Kindlen min eller iphonen. Har forsøkt å sende de til mailen min på kindle, men får beskjed om at epub ikke er supportet av kindle. Må jeg gjøre om filene for å få de på dette lesebrettet, og hvordan itilfelle gjør jeg det. Har forsøkt å få de over på Iphonen min og, men der får jeg beskjed om at det er failed når jeg laster de over på txtr. Noen forslag? Kommer ikke til å lese bøkene hvis de blir liggende på pcen tror jeg. det er ikke like hyggelig og enkelt å krype opp i sofaen med den…

    • Nina
      mars 3, 2010, kl. 1:47 pm

      Du kan ikke lese epub filer på Txtr.com, men hvis du laster de opp og så laster de ned på Iphone skal det fungere, selv om du får failed beskjed. Det fungerte hvertfall fint for meg.

  45. Thomas Sæthre
    mars 2, 2010, kl. 3:30 pm

    Hei, Tester for bokkilden.
    Jeg syntes personlig at det var meget enkelt å få igang leseren og å kjøpe bøker ifra nettsiden var også en lett prosess.
    Eneste jeg ikke likte var at det ikke var noen bilde av framsiden på boken , men det kommer vel etterhvert. Selve lesingen var grei , meget tydelig å lese og kjekt at man kan merke av ord eller settninger etter eget ønske.
    Det var heller ingen problem å overføre bøker ifra adobe programmet , og å overføre musikk og andre filer så var det bare å gå direkte inn i boken via pcen og åpne Reader og deretter klikke seg fram til media og vips alt var på plass.
    Personlig så likte jeg denne bedre enn vanlig bøker , dette er framtiden utentvil.

  46. Knut Olav Skare
    mars 3, 2010, kl. 5:01 pm

    Tester for norli, med Sony Reader.
    Har egentlig ikke noe selv testprosessen å gjøre, og vi bør nok ikke ta diskusjonen i denne bloggen, men tar det med siden det likevel er relevant:
    http://www.digi.no/836875/moms-paa-alt-digitalt-innhold

    *sukk*

  47. Bente Amundsen
    mars 3, 2010, kl. 10:17 pm

    Jeg tester for Nordli med Sony Reader. Jeg fikk en fin veiledning fra Nordli om hvordan jeg skulle komme igang. Jeg startet med å skulle lage meg en Adobe ID. Min PC hadde ikke lyst til at jeg skulle få lov til det. Siden «frøs» den siden 5-6 ganger og det var umulig å få til. Jeg forsøkte med en annen PC, og fikk det til til slutt. Etter det gikk lett og greit å få installert Adobe Digital Editions. Jeg gikk så inn på Norli sin nettside og kjøpte 10 bøker. Det fungerte som det pleier når man bestiller på nett. Det gikk fint å få lastet de ned i det nyopprettede biblioteket. Det eneste jeg reagerte på var at det ikke kom opp navn på boka på filene når jeg lastet de ned. Alle fikk samme navn. Det så i alle fall slik ut for meg. Så jeg skrev selv inn bokas navn som filnavn når jeg oppgavet det. Det pleier ikke være kjekt å ha samme navn på filer. Alle kom greit inn og ligger nå i biblioteket. Nå står lesebrettet til lading, så da får vi se om resten går bra også…

  48. Kine Øverby-Jahnsen
    mars 4, 2010, kl. 10:08 am

    Jeg tester for bokkilden og synes lesebrettet fungerer veldig bra. Slet litt i begynnelsen med å få brettet igang, men det gikk fort til. Nedlastingen av bøker har jeg ikke hatt noe problemer med. Litt dårlig utvalg av bøker, men skjønner at det er pga testing. Savner forøvrig bakgrunnslys på lesebrettet. Og merker også at det gir litt for mye gjenskinn. Men ellers så er jeg veldig fornøyd og tror at dette er fremtiden.

  49. vb
    mars 4, 2010, kl. 11:39 am

    Nå har jeg lest litt i bøkene jeg har lastet ned på min bærbare pc. Jeg synes ikke leseopplevelsen er like god som på papir; jeg sliter både med gjenskinn i skjermen og dette at jeg ikke synes jeg får teksten nærme nok eller kan ta boken med i sengen.

    Jeg likte imidlertid veldig godt at sidene i e-bøkene tilpasset seg ettersom man forstørret bokstavene, slik at man slapp å scrolle nedover siden for å få med seg alt, slik man må når man leser et vanlig dokument, men bare kunne bla til neste side. Veldig bra!

    En annet ting jeg likte var innholdsfortegnelsen i venstre marg, som med et tastetrykk bragte meg til de kapitlene jeg ønsket å titte på i fagboken jeg leste i dag. Hyperlenkene var på samme måte praktiske, men jeg synes de er litt stygge å se på (kanskje de kunne vært litt mindre selvlysende?) og bryter opp siden.

    Kjøpsprosessen gikk veldig greit, og alt i alt var dette en så positiv opplevelse at jeg sterkt vurderer å skaffe meg lesebrett.

    • vb
      mars 4, 2010, kl. 11:41 am

      Jeg glemte å skrive at jeg tester for bokkilden.

  50. vg
    mars 4, 2010, kl. 5:32 pm

    Jeg tester for bokklubben.no.
    Det var litt innviklet med nedlasting av Adobe programmet. Bøkene lastet jeg ned greit, men det var litt frustrernede at de fikk samme filnavn. Selve lesebrettet var det lett å sette seg inn i.

    Har begynt å lese nå. Synes lesebrettet er godt å holde i og liker det faktum at jeg så enkelt kan dra med meg mange bøker på tur.

    Det er litt gjenskinn i skjermen som kan virke forstyrrende. Dette opplever jeg ved bruk av leselampe.

  51. TK
    mars 4, 2010, kl. 7:10 pm

    Tester for norli.no (uten lesebrett)

    Kjøpsprosessen i nettbutikken gikk fint, men som @Helge skriver over, kunne med fordel nedlastingen startet automatisk ved betaling. Ikke en dealbreaker, men en blir etter hvert kravstor til den typen ting. Jo færre trinn dess bedre.

    Det er nå så. Verre var det å måtte forholde seg til ADE (Mac-versjonen) og txtr (iPhone). Stanza, for eksempel, gir en milevidt bedre leseopplevelse enn txtr (trinnløs justering av fontstørrelse, ditto med kontrast, scrub-funksjon for å bla pluss mye mer). Med Stanza er det behagelig å lese bøker selv på iPhonens bittelille skjerm. Txtr er ikke i nærheten.

    Det er selvfølgelig ikke primært bokhandlernes ansvar at ikke det finnes andre programmer til iPhone som understøtter Adobes DRM-belagte versjon av ePub. Men like fullt: Denne løsningen er fullt ut proprietær (Adobe), den er langt fra etablert nok til å kunne kalles industristandard, og den legger ganske klare begrensninger på bruken av bokmaterialet. (Jeg snakker ikke om kopiering, selvfølgelig, jeg snakker kun om retten til fritt å kunne velge hvilken dings og hvilket leseprogram boken skal være tilgjengelig gjennom.)

    Risikoen er altså at man ved å innføre et for strengt og uetablert DRM-regime skremmer folk fra å kjøpe ebøker. Jeg på min side er i hvert fall blitt mer skeptisk enn jeg var.

  52. Bente Amundsen
    mars 4, 2010, kl. 9:03 pm

    Jeg tester for Nordli med Sony Reader. Når jeg satte i USB-en fikk jeg opp spørsmål om å installere programmet. Det var enkelt og greit å få til. Det gikk fint å få over bøkene som jeg hadde kjøpt og lå i Adobe Digital Editions til Reader Liberary. Det var intuitivt å skulle trykke på fil og så importer. Det var også fint at den automatisk kom inn i rett mappe med en gang. Men til tross for at det gikk greit, så føles det litt unødvendig å skulle måtte ta bøkene først inn i et bibliotek for så å måtte importere de inn i et tilsvarende.
    Men så var det litt stopp i prosessen for meg. Selve leseren som nå var koblet til via usb-en for å lade seg opp sa aldri ifra at den var ferdig. Lyset hadde riktig nok slukket, men i displayet sto hele tiden ”do not disconnect” med et forbudskilt som lyste mot meg . Lydig som jeg er så gjorde jeg ikke det. Men etter en dag eller så begynner man å lure på hva som er galt. Så da tok jeg den ut av usb-en, og sjekket om den var ladet opp og virket som den skulle. Det så den ut til å gjøre.
    Så var det å sette usb-en inn igjen for å se hva som skjedde. Da fikk jeg igjen beskjed om do not disconnect med forbudt skiltet på. Føles litt som om man da ikke må gjøre noe, men det er kanskje bare meg som ikke har erfaring med at det faktisk er nå man skal gjøre noe. Da jeg fant ut at det nå jeg måtte gå inn i programmet på PC-en, gikk det greit å følge bruksanvisningen til Sony. Jeg fikk nå greit og enkelt dratt bøkene på rett sted slik at de kom inn på leseren. Det hadde nok vært en fordel med en bruksanvisning på norsk også.

  53. Bente Amundsen
    mars 5, 2010, kl. 3:19 pm

    Jeg har gått gjennom hele kjøpsprosessen en gang til og her er mine tanker rundt den. Det er litt kjedelig at når man trykker på kjøp så kommer man til starten av siden igjen. Det ideelle for meg hadde vært å kommet dit jeg var når jeg trykte på kjøp. Lett å miste oversikten om man ønsker å kjøpe flere bøker. Kjedelig å måtte gå gjennom de samme gang på gang.
    Oversikten som kommer opp når man går til kassen er fin og enkel å ha med å gjøre synes jeg. Det at trinnene for bestillingen står over på en slags tidslinje gjør at jeg vet hvor jeg er i prosessen. Når alt er betalt og i orden kunne siden godt åpnes i min side av seg selv uten at jeg måtte trykke på linken. Det hadde vært enda enklere for meg som kunde. Så var det det med filnavnene igjen ved nedlastning. Rart at de er like. Men ellers er alt veldig greit.
    Jeg har lest en bok nå og er i gang med nummer to. Jeg skal skrive mer om det senere.

  54. Bente Amundsen
    mars 6, 2010, kl. 10:45 am

    Jeg liker designet på sony lesebrettet. Fargen er fin og virker tiltalende. Den har passe stor skjerm, og er ikke for tung å holde. Om mulig kan den med fordel være ennå lettere, men det fungerer bra. Jeg ble ikke mer sliten av å holde den enn å holde en vanlig bok. Vanlige bøker er mer ”uberegnelige” fordi vekten endres etter hvert som man blar i boka. Her er vekten konstant og derfor enklere å holde i en posisjon over lengre tid. Den kunne helt fint ligge i fanget samtidig som jeg leste når den ble litt slitsom å holde. Det fungerte bra fordi skriften kunne forstørres, så avstanden ble ikke noe problem. Det er tre størrelse på skriften. Så har man glemt brillene er det ikke sikkert at krisen er så stor allikevel. Det er også fint at man kan snu skriften på skjermen. Setningene blir da lengre og skriften ennå er hakk større. Jeg foretrakk å ha teksten på normal måte på skjermen. Knappene er greie å forstå og trenger lite forklaring.
    Jeg var litt spent på hvor og hvordan ting ville dukke opp igjen når jeg slo av og på leseren. Jeg ble veldig lettet når den kom rett opp igjen på det stedet i teksten hvor jeg hadde sluttet å lese. Det var prefekt. Jeg var overrasket over leseopplevelsen. Det tok ikke lang tid før jeg helt hadde ”glemt” at jeg leste på et lesebrett, og var helt inne i boka. Det gikk like fort, om ikke raskere å lese på lesebrettet. Jeg tror det må komme av at det er så enkelt å bla om – bytte til neste side. Det til tross for at sidebyttene er mang flere, alt avhengig av størrelse på skriften.
    Jeg opplevde kontrastene som gode og behagelige å hvile øynene på. Jeg følte ikke at jeg ble mer sliten i øynene, heller tvert imot. Flaten er matt og den litt grålige bakgrunnen fungerte bra. Jeg kunne lese i flere timer uten å bli sliten i øyne eller armer. Så det var en veldig positiv opplevelse for meg. Overraskende positiv. Så som et rent lesebrett synes jeg det fungerer veldig bra.
    Det er derfor jeg må si at det virker som litt bortkastet at det ”bare” skal fungere som et lesebrett. I dag er vi vant til at slike ”dupe-dingser” fungerer som ulike mulitmedia varianter. Det normale ville vært at det for det første var farge på skjermen slik at man i alle fall kunne velge bakgrunnsfarge selv. Erfaringer har vist at dette kan være av stor betydning for for eksempel mennesker med lesevansker (dysleksi). Også det å kunne velge skrifttype og farge på selve teksten kan være en fordel. Men viktigere er at det burde være mulig å komme på internett, spille av musikk med mer. Med den store skjermen innbyr den også til å være en berørings skjerm, men det kan nok bety litt fettete finger som gjør det vanskeligere å lese. Jeg forstår at et lesebrett er ganske dyrt. Det å bare skulle kjøpe et lesebrett til den prisen det er for det i dag betinger nok at man er litt ekstra interessert i å lese. Om bøkene i tillegg ikke blir billigere enn en vanlig bok (moms), ja hvem vet…

  55. Rutha
    mars 7, 2010, kl. 8:45 pm

    selv om all nedlasting gikk veldig fint merker jeg at jeg orker ikke sitte å lese på dataskjermen.
    det er mindre praktisk enn å sitte med en bok, så for meg virker ebøker bortkasta uten et lesebrett.
    men greit å ha den erfaringa uten å ha brukte flere hundre kroner på en ebok 🙂

  56. Rutha
    mars 8, 2010, kl. 12:16 am

    Nå har jeg et kjempeproblem.
    Når jeg leste litt nøyere her fant jeg ut at jeg ville prøve å lese på iphonen min, lasta ned både txtr og stanza men fikk det ikke til å funke.
    Fant fort ut etterhvert at jeg ikke hadde autorisert adobe digital editions med adobe brukernavnet og passordet mitt. Så jeg gjore det da.
    Men da nekta den å la meg lese bøkene jeg hadde lasta ned.
    Så jeg tenkte greit, jeg sletter dem, og laster dem ned på nytt…for jeg skal jo kunne laste ned bøkene så mange ganger jeg vil trodde jeg.
    Men så prøvde jeg nå da å laste dem ned på nytt, men NEIDA. Det funket ikke. Fikk beskjed på Norli sine nettsider at den linken ikke eksisterte lenger.
    Jeg har bøkene på backupen min, men jeg får jo ikke åpnet dem etter jeg autoriserte programmet.
    Så hva gjør jeg nå?

  57. Sigrun
    mars 10, 2010, kl. 5:45 pm

    Eg har ikkje hatt tid til å lese så mykje i dei 10 bøkene eg lasta ned frå norli.no, men likevel har eg vorte glad i mitt Sony lesebrett allereie. Då eg fekk det vart eg positivt overraska over kor lett og greitt det var å halde.

    Prosessen med å laste ned software og kjøpe og laste ned bøker syns eg gjekk kjapt og greitt. Det er kanskje litt vel mange steg i netthandelen, og når eg skulle kjøpe 10 bøker så var litt kjedelig at eg kom tilbake til startsida kvar gong eg var ferdig med å kjøpe ei bok.

    Adobe ID hadde eg allereie. Reader var kjapp og enkel å laste ned. Det gjekk også kjapt å laste opp bøkene i Reader etter at dei var kjøpt. Om det er ein tidsfrist på å laste opp bøkene etter at ein har kjøpt dei i nettbuttikken burde det kanskje spesifiserast på sida, for eg vurderte å berre laste opp nokre av dei og la resten ligge på «mi side».

    Etter at eg hadde bøkene på det ferdig opplada brettet så tok eg med meg bøkene i veska både på bussen (det fungerte veldig fint, men eg bli fort bilsjuk, så det er ikkje optimalt for meg), på senga (det var supert med mitt vanlege leselys – lett å halde), i sola (overraskande bra, både i sol og skygge) og i stua. Eg har høyrt om det elektroniske blekket, men vart likevel positivt overraska over kor bra det var å lese. Det går ikkje ein gong an å samanlikne det med å lese på ein pc-skjerm.

    Når det gjeld det tekniske ved sjølve brettet syns eg det som er viktig fungerer fint. Eg forstår ikkje heilt kvifor det er lagt opp til bildevisning når det ikkje er fargeskjerm. Eg har enno ikkje testa korleis det er å høyre på lyd/musikk, men eg likar godt å høyre på rolig musikk i bakgrunnen når eg les, så det trur eg kan bli bra. Det er fint at det går an å skrive notatar og markere tekst, og teikne-funksjonen er eit artig tillegg 🙂

    Eg trur nok ikkje dette lesebrettet kjem til å erstatte bokhylla, men eg ser for meg at det kan bli litt som å ha både ei cd-hylle og ein ipod; Bokhylle og lesebrett kan komplementere kvarandre fint. Eg har ikkje satt meg inn i korleis denne software og dette lesebrettet som eg har no fungerer med andre bokhandlar. Eg er glad i lese på engelsk, men gler meg også til eit breidare utval av norske titlar.

    Eg trur nok dette kan appellere til studentar (faglitteratur) og unge som reiser mykje og flyttar ofte. Det vil nok forutsette at ein kan halde prisane nede. Det er veldig lite og lett, og er super-enkelt å ha med i veska, eller til og med lomma. Det vil fungere bra både på langtur, korte turar og til kvardags.

  58. Anita A.
    mars 11, 2010, kl. 9:15 pm

    Pluss
    – Å kunne ta frem PCn og lese uten akk og men. Slipper å drasse med seg bok. Vil jeg plutselig lese/havner jeg i en situasjon jeg vil lese, kan jeg bare åpne Adobe Digital
    – Teksten kan forstørres. Man kan altså tilpasse selv hvor stor tekst man ønsker.
    – Man trykker en ned, og man går til ”neste side”. Det gjør lesingen lettere uten ”hakkingen” man opplever når man skroller ned med for eksempel Word.
    – Ikke for mye tekst i vinduet på en gang. – Lett overkommelig.
    – Lett å sette bokmerke, evt. flere bokmerker med notater! Dette benyttet jeg meg mye av.
    – Behagelige farger i Adobe Digital programmet gjør forholdene bedre tilrettelagt for å lese. Jeg leser lettere tekst der enn på Word hvor bakgrunnen bak arket er grå. Sort og mørkebrunt gjør at teksten står mer frem, og man bruker ikke masse tid på å konsentrere seg om å skille tekst og bakgrunn
    Minus
    -Lese tekst på skjerm er slitsomt i lengden. Klarer ikke mer enn en time på det meste. Allikevel lettere å lese enn Word-dokumenter. Jeg merket dog at etter å ha lest på senga kveld etter kveld ble det lettere å ”holde ut lengre”. Det kan tyde på at det er en vanesak?
    – Datamaskinen støyer mer enn en bok ville gjort – naturligvis. Det kan være distraherende.
    – Lett å bli distrahert av andre ting – nett, MSN osv.
    – Jeg liker å kunne skille mellom å lese i en bok og å sitte på datamaskinen. Jeg føler jeg ikke opplever boken rett. Du får mer av fortellingens sjel når du har en bok i hendene heller enn et dokument på maskinen.
    – Det går vel mer på vane, men det gir en helt annen leseropplevelse å kunne bla frem og tilbake som du vil i boken. Om du plutselig tenker at du vil 7 sider tilbake tar dette lengre tid på Adobe Digital enn med boka i hånda. Man mister mange av fordelene ved å holde boka i hånda. Maskinen tar mye av makten.
    – Kan ikke lese boken på bussen, i bilen – med mindre en ønsker å sitte med en mac i fanget, og evt. Oppleve at denne blir ødelagt.
    – Om man velger å sitte med macen på fanget, eller man leser på senga med macen i fanget har pcn naturlig leselys. Tunneler, natt eller romkamerater som vil ha lyset av blir derfor ikke et problem.

  59. mars 14, 2010, kl. 7:37 pm

    Tester for Norli!

    Som jeg har fortalt før, så fungerer lesebrettet fint for meg under forskjellige forhold. Det har vært en udelt positivt opplevelse.

    Det jeg er litt skuffet over er utvalget av bøker, som en kan kjøpe. Når en er interessert i litteratur, har en som regel lest en god del bøker. Mange av de tilgjengelige bøkene hadde jeg lest fra før, skjønt flere av de klassiske kan leses flere ganger. Nå blir det spennende å se hva som blir å få kjøpt og til hvilken pris. Sony lesebrett er helt suverent. Jeg er gledelig overrasket.

  60. Marie
    mars 14, 2010, kl. 8:06 pm

    Jeg har testet for bokklubben. Jeg syns det gikk helt greit å kjøpe og laste bøker.
    Det er sidetall tilpasset den skriftsstørrelsen man bruker og forside som mangler på bøkene.
    Jeg syns det burde være lettere å få lest ebøkene på ipod touch og iphone. Har prøvd flere app uten hell. De fleste er veldig tungvinne med å overføre bøkene fra data til ipod. Den helt klart enkleste og beste i bruk er Stanza, der jeg kun trengte å ha boka åpen på dataen også henta ipoden den derfra. Der slapp man å laste opp på en nettside for å laste ned igjen.
    Om ikke formatet på epub filen blir endret så man kan lese den via et brukervennlig app som Stanza, så kun de norske bokhandelerene evt hatt et eget app. Det hadde gjort det mye enklere å nå ut med ebøker til de mange tusen Ipod touch og Iphone brukere. Det er nok enklere å få folk til å begynne å lese ebøker på smart telefon eller ipod, enn å i tillegg måte overbevise folk til å kjøpe enda en dings.
    Jeg er evig optimist og gleder meg til å en dag kunne bruke en litt mindre og lettere veske for å ha med meg en bok på toget eller bussen:)

    • Rutha
      mars 22, 2010, kl. 11:53 am

      Marie: jeg lurer veldig på hvordan du fikk Stanza til å funke.
      Når jeg prøve Stanza blir det kryptert språk, og umulig å forstå noe.

  61. mars 15, 2010, kl. 10:23 am

    Jeg er kjempetilfreds må jeg si. Da jeg tenkte å bli testleser hadde jeg ikke særlig mye tro på e-bøker. Jeg syntes det skulle være slitende å lese fra skjermen. Og det stemmer på en måte. Jeg kjøpte noen titler på Norli, det var enkelt, jeg installerte Adobe og det gikk glimrende også. Jeg kunne med engang begynne å lese. Jeg hadde ikke lesebrett, så jeg måtte bruke mini bærbar og vanlig bærbar. Det var greit fordi det var en ny opplevelse, men etter en halv time ikke stor suksess. Du savner noe, det er ikke like fleksibelt som en bok og jeg fikk vondt i øynene. I samråd med kjæresten bestemte vi å kjøpe lesebrett selv. Og det endret leseopplevelsen. Det er fantastisk. Først hadde jeg litt trøbbel med Sonys ebokbibliotek, men det klarte seg etter en halv time. Etterpå har jeg lest med stor glede bøker i seng, på toget, på parkeringsplassen, hjemme i sofaen, overalt. Jeg kunne ikke ha tenkt meg på forhånd at det skulle åpnes en hel ny verden. Javisst det er ikke en papirutgave, men tenk at du har med deg 350 bøker på ferie og de veier tilsammen kun 220gr! Ikke lenger krangel om rom i bil når du reiser på ferie. Lesebrett passer i jakkelomma. Det er helt fantastisk. Jeg liker også at sidetallene meldes og tilpasser seg til bokstavstørrelsen. Ja, lesebrett og e-bøker er kule! Og hva som også er meget viktig for meg som utenlandsk leser er at jeg ikke lenger behøver å vente i 2 til seks uker på bøker som sendes fra Norge til Nederland eller Belgia. Så ja, for min del, sett e-bøker på kartet og kom med et utrolig stort betalbart utvalg av titler. Tips: for å lokke nye kunder kan det kanskje være lurt å tilby gratis e-bøker, jeg mener norske og utenlandske klassikere som ikke lenger har noe med åndsloven å gjøre, da kan folk teste e-bøker og er det fristende å kjøpe noen moderne e-bøker i tillegg. Lykke til og jeg håper masse e-bøker publiseres snart! Hilsen fra Nederland, Nathalie

  62. Martine
    mars 15, 2010, kl. 10:40 am

    Tester for Bokkilden.no
    Jeg er veldig fornøyd med testperioden. Kjøp og nedlastning gikk greit, etter at jeg byttet fra Opera til Firefox.
    Jeg har lest mye på pc i flere år og synes dette er veldig fint. ADE er veldig fin å bruke, jeg liker at den husker hvor du er i hver eneste bok i biblioteket, og hvilken bok du brukte sist. Det eneste negative er at noen av bøkene jeg har hatt fra før har ikke riktig informasjon, slik at tittel og forfatter ikke dukker opp i programmet. Det hadde vært fint å kunne redigere dette selv, også på bøker som har riktig informasjon, jeg er litt spesiell på det området og liker å ha mine egne systemer. Men det er vel ikke noe dere kan gjøre noe med.
    Eneste problemet jeg har med bøkene er at sidetallene lever litt sitt eget liv. Og under testperioden måtte jeg reinstallere hele maskinen min på grunn av noe skolegreier. Å legge til bøkene igjen var ikke noe problem. Men jeg la merke til noe i den ene boka (Bare mjuke pakker under treet). Det er et langt ord boka, før reinstalleringen kom hele ordet opp på siden og jeg kunne lett lese det. Men etter reinstalleringen hadde noe flyttet på seg, og ordet dukket opp på en annen side (akkurat som om all teksten hadde blitt forskyvet framover), og dermed ble halve ordet utenfor «arket». Ellers er jeg veldig fornøyd!
    Men håper det kommer skikkelige forsider med tiden, og større utvalg av bøker. Gjerne engelske bøker, da jeg unngår å lese på norsk hvis jeg kan det.

  63. Tore Abrahamsen
    mars 15, 2010, kl. 9:22 pm

    Tester lesebrett for Bokklubben, Sony PRS600.
    Installasjon på Windows 7 startet ikke automatisk, måtte starte manuell installering.
    Puttet brettet til lading i de anbefalte 4 timer, til det røde lyset slukket og den var fulladet.
    I ventetiden ville jeg kjøpe og laste ned bøker for å være klar til lesing fortest mulig.
    Lastet altså ned bøker før Adobe Reader Library var installert, kunne ikke vente! Stor ble overraskelsen over filtype og størrelsen på filene. En bok på 2 kb måtte være feil, og filformatet var selvfølgelig ukjent.
    Etter fullading og installasjon av programvaren ble jeg overrasket over hvor enkelt og intuitivt det hele er laget. Lastet de kjøpte bøkene til brettet og var raskt i gang med lesingen.
    Hoppet frem og tilbake mellom bøkene og leste litt av hver bok, og denne «hoppingen» imponerte med at den kommer tilbake der du stoppet å lese i bøkene. Ikke som på mp3 spillere som alltid starter på begynnelsen av en lydbok.
    Overraskende god å holde i, «passe» vekt gir et inntrykk av kvalitet. Synes størrelsen på brettet og leseflaten har en fin størrelse, lett å ta med seg i en litt stor innerlomme.
    Imponert over batterikapasiteten på oppgitte 7 dager for lesing, helt klart min følgesvenn på ferie!
    Er ikke mye negativt og si om lesebrettet, men kunne med mine 52 år gamle øyne ha litt høyere kontrast mellom «papir» og tekst. Litt hvitere bakgrunn og sortere tekst vill jeg hatt når jeg leser, ellers krever den litt veldig godt leselys. Høyere kontrast vil ikke være bra for bilder, men kunne ikke softwaren skille mellom dette? Kunne kanskje være mulig å velge forskjellige modus som lese eller se på bilder?

    Spennende å se hva som skjer når iPad kommer på markedet, om det da blir en tåpelig sammenligning mellom lesebrett og iPad.
    Kan hende jeg går til anskaffelse av iPad, men vil bruke lesebrettet hva den er god for, og Ipad til hva den er god til.

  64. Tore Abrahamsen
    mars 15, 2010, kl. 9:34 pm

    Spent på prisingen av ebøker etter byråkratenes pengegriske sprell. For mitt vedkommende er det helt utelukket å kjøpe ebøker hvis de blir dyrere enn papirbøker! Forlagene vil ikke få igang salget av ebøker på lang tid, hvis ikke prisene blir betydelig lavere enn papirbøkene. Kostnader på produksjon av ebøker og papirbøker bør ikke være et tema for sammenlikning av priser og avgifter i form av moms el.

  65. mars 15, 2010, kl. 10:02 pm

    Hei, jeg tester for bokkilden. Jeg har lest en del av innleggene, men må innfømme at jeg ikke har kommet meg gjennom alle.
    Jeg er fortsatt veldig fornøyd. Spesielt er det fint at man kan lese flere bøker samtidig og likevel komme til riktig side når man kommer inn igjen.
    Det som jeg har tenkt på de siste dagene, er at dette må være et fantastisk verktøy for dem som jobber med fremmedspråkundervisning på videregående skole, der alle elevene skal lese bøker, men svært mange er på ulikt nivå. Hvis alle har sitt lesebrett, er jo det mye enklere å skaffe bøker som matcher elevene både i nivå og tema.

  66. Jeanet
    mars 18, 2010, kl. 2:47 pm

    Hei =)
    Jeg tester for Ark, og jeg må bare si at jeg er super fornøyd. Lesebrettet mitt er rosa/lilla, noe som gjør at jeg synes det er kult å bli sett med det. Det var kjempe enkelt å komme i gang. Det eneste jeg knotet litt med var å få registrert meg på adobe. Å kjøpe ebøker på Ark er kjempe enkelt og praktisk. Jeg leser ebøker på bussen/t-banen, i sofaen, i senga osv. Jeg er kjempe fornøyd med lesebrett/e-bok løsningen. Men det er riktig nok ikke det samme å lese på et lesebrett som å holde en bok. Så i fremtiden vil jeg nok kjøpe både ebøker og «vanlige» bøker. Jeg kan tenke meg at jeg kommer til å ta med meg lesebrettet nå jeg er på buss o.l. for den er lett også risikerer jeg ikke å ødelegge/slite ut papirbøkene mine.

  67. Marianne
    mars 18, 2010, kl. 7:23 pm

    Hei,

    jeg har testet for Norli. Jeg har kost meg med å teste e-bøker. Jeg har lest på egen imac.

    Det var kjempeenkelt å laste ned ADE og bøkene. Kunne vært greit med en lenkesamling hvis du kjøper mye fra samme sted, så du har ett sted å laste ned senere hvis pc-en gå i stykker eller du bare roter. ADE var ok å bruke, tok et par minutter å skjønne det, så greit. En liten detalj var at jeg stadig klikket på siden for å gå videre, uten at det hendte noe. Men det er vel bare en vane fra previews på amazon.

    Jeg kjøpte flere bøker fra Norli og en bok fra BooksOnBoard (som jeg bare måtte ha). Det var ikke noe problem med å laste ned, det blir veldig fort en vane tror jeg.

    Siden jeg leste på skjerm ble det ikke like mye kos som vanlige bøker, men med et par av bøkene tok historien tak i meg og jeg innså bare etter en stund at jeg var litt stiv i nakken. Kommer definitivt til å skaffe meg en eller annen form for lesebrett. Jeg var på en jobbreise midt i testperioden og tenkte på hvor greit det hadde vært å ha med flere bøker på brett da. Og vanlige bøker til å kose meg med i sofaen og lese om og om og om igjen. Tenker brett blir mer for reiser når jeg vil ha med mange bøker. Eller skogsturer. Eller alt litt vekk fra bokhylla når jeg ikke helt vet hva jeg vil lese på forhånd.

    Jeg syntes det var kjempebra at ADE husket siden jeg var på. Lurte på om jeg måtte legge bokmerker, men det var jo ikke nødvendig når jeg leste en bok. Ved å hoppe litt var det praktisk.

  68. RJR
    mars 19, 2010, kl. 9:47 am

    Har hatt lesebrett i ca. 1 mnd. nå, tester for Ark.no.
    Har ikke hatt nevneverdige problmer med hverken kjøp eller nedlasting av bøker.
    Synes lesebrett er fin måte å lese bøker på. Veldig enkelt å ta med på reiser, og i senga.
    Lesebrettet er et SONY PRS-600. Har et par ønsker når det gjelder brettet.
    Det kunne med fordel vært lys på skjermen ,hadde vært veldig kjekt å ha under lesing på senga, flyreiser o.l. Ellers så er det også en del generende refleks på skjermen, i dagslys spesiellt ,så noe burde gjøres med det også.

    Er ellers strålende førnøyd mde bruken av brettet. Har også en HTC telefon som jeg skal prøve å laste ned bøker til, menner det skal gå an.

    Har dere noen tips til meg der ?

  69. Stein Inge
    mars 19, 2010, kl. 7:29 pm

    Prøver for de norske bokklubbene. Bruker netpc for å lese. Det var greit å laste ned programvare og kjøpe bøker. Det ble litt omveier før første bok var på plass. For en som ikke er vant med pc kan det nok skjære seg. Har ikke lest ein heil bok på pc før og tror ikke det blir noen vane. Er fremdeles mer praktisk og lettvint med innbundne bøker i papir. Men en grei erfaring å ta med seg.

  70. kjn
    mars 25, 2010, kl. 8:55 am

    Det gikk fint å installere Adobe Digital Editions og opprette en Adobe-id og laste ned min første e-bok, fra «Ark-siden», og legge den i biblioteket. Greit å lese på skjerm også.

  71. mars 25, 2010, kl. 12:27 pm

    Mens vi fortsatt venter på avklaringen om ebøkenes fremtid i Norge, skjer det andre spennende ting i bokbransjen – mer å lese på leselysten.com og bokogsamfunn.no

  72. Ann K
    mars 25, 2010, kl. 7:35 pm

    Nå har eg hatt lesebrettet ei stund og er veldig fornøyd. men brettet har begynt å henge seg opp. Er ikke alltid det nytter å skru det av ein gong. må bare vente te det får «restarte» seg.
    Litt irriterende er det andre og som har det problemet?

    • Bjørn
      mars 25, 2010, kl. 7:51 pm

      Dette kan løses ved at du oppgraderer firmware til lesebrettet. Jeg hadde samme problemet med mitt lesebrett Bookeen Opus. Etter oppgraderingen har det fungert uten problemer.

  73. Per
    mars 28, 2010, kl. 9:45 am

    Jeg har kjøpt 2 bøker og har fått dem opp i ADE, men har ikke kommet så langt som til å lese dem. Jeg synes det er for mye knot for å flytte bøkene rundt mellom devicer. Jeg har Iphone og Kindle

    Jeg synes det er litt skremmende når de som stjeler bøkene får et bedre produkt enn oss som kjøper dem. Selv har jeg gått over til å lese engelske bøker på Kindle, etter 3-4 bøker har det begynt å bli en vane å ikke lese på norsk. Jeg savner norske forfattere, men det at jeg kan sitte på en flyplass og kjøpe bøkene fra lesebrettet for 60kr oppveier for ulempene.

    Kan dere ikke bruke et åpent format, og så vannmerke innholdet med navnet til kjøperen? Jeg hadde satt pris på et produkt der jeg laster ned Eboken og lydbok og så får papirboken i posten uken etter. Da kunne prisen være «lik» papirboken slik at dere kan beholde omsetningen.

  74. april 29, 2010, kl. 9:54 pm

    Ja så har flertallet i finanskomiteen sagt sitt: Det blir ikke momsfritak. Så får vi vente i spenning på hva forleggerne gjør nå (leselysten.com)

  75. desember 18, 2012, kl. 2:41 pm

    Through pressure from an investment broker or some other person who is solely giving advice for income purposes, a buyer may not get a watch they are really wanting.
    Even if you do have to pay for it, it’s not much more than current gas prices. Some pieces are made up of pure gold or silver while there are also some which only have the touch of gold or silver.

  76. september 9, 2014, kl. 4:20 pm

    This post will help the internet viewers for setting up new webpage or even a blog from start to end.

  1. No trackbacks yet.

Legg igjen en kommentar