Den beste bakrusmaten. VG rapporterer...



Znorts matspalte er for tiden lite oppdatert.
Men nedenfor finner dere masse matinfo t.o.m. 30. september 2007...

PS!
Vi har fremdeles zøndagsmiddager, vi skriver bare ikke om det lengre ;-)




(Foto: Trygve Indrelid, Aftenposten)



Som man ser av titlene på live-CDene, henspeiler disse til matretter. Nærmere bestemt middagen kokt sammen av ukens utvalgte kokk den søndagen CDen ble innspillt.

Søndagsmiddagene har alltid vært en av bærebjelkene i FZQ's virksomhet, hvor ansvaret for kokkeleringen går på rundgang blandt bandets medlemmer. En slags poeng-giving har sørget for at kvaliteten på maten ligger på et forsvarlig nivå, slik at til og med Aftenpostens matspalte har funnet det for godt å avlegge et besøk!




30-09-07

Endelig! God mat for første gang på lenge! Vi tok en tur rett opp gata til det herlige etablissement Dehli Tandoori i Maridalsveien. Alle fikk noe de likte. Nok vin var det også. Terningkast 6+



23-09-07

Denne søndagen var det Brage som fleska til med litt for lite Gumbo. Bra at ikke Zmoky var der, han ville vel klagd på mengden mat. Oppskriften er vel grovt sett som følger:

Fisk
Skalldyr
Grønnsaker

Bruk litt mindre enn du tror du trenger; ingen vits i å slå på stortromma når det aldri dukker opp noen på middagen uansett.




16-09-07

Arne lagde kylling et-eller-annet i tillegg til at han stilte på rigging og soundcheck! Såntnoe holder til en sekser!

09-09-07

Får i kål

Willy prøvde seg for andre i sitt liv på denne klassiske norske festmiddagen. Forrige gang gikk det litt dårlig (se 24-09-06), men han går på med ny frisk. Dette er kjærlighet! For å være på den sikre siden, begikk Willy to brannslukkingsøvelser i forhold til forrige gang. 1, han kjøpte nok kjøtt til ti denne gangen. 2, han droppet habanerochilien. Vi kan med hånda på hjertet si at denne gangen var det mye bedre. Og neste gang, Willy, kan du bruke litt mindre vann. Da får du en sekser!

terningkast: 4



02-09-07

Denne uka lagde Johannes greske lammeboller, mouzzaka og grezk zalat.
Han begynte med å renskjære en lammebog, og kverna alt gjennom til lammedeig, helt fri for tilsetningsstoffer. Krydder, olje, mel og egg. Rull og stek. Dermed har du 2,5 kilo greske lammeboller. Mouzzakaen lager man av aubergin, squash, løk, en boks linser, to tomatbokser, persille, hvitløk og hvit saus med muskat. Kok tomatene med linsene, løken, hvitløken og persillen. Legg squashen og auberginen i skiver i bunnen av en ildfast form, og hell tomatsausen over. Hell over den hvite sausen, og strø med feraost. La det stå i ovnen i 1½-2 timer. Salaten kan man lage av tomater, salat, oliven, fetaost og annet godt.

Holder til en firer (mye firere i det siste...)



26-08-07

Med fare for represalier, har vi kalt Renates Bidrag denne runden for Zalmon ala Ella, på tross av hennes insistering på at det heter Lakzelazagna (mye pasta i det siste..) Her kommer ihvertfall oppskriften:

Lakzelazagne

1,5 kg laksefilet
10 egg
3 pakker frossen spinat
1 liter fløte/melk eller 50/50
Salt og pepper
12-16 lasagne plater
En stor pakke revet ost

Salat

2 stk isbergsalat
6 stk klasetomat
2 små bokser mais
2 agurker

Dressing

Olivenolje
4 fedd hvitløk
salt og pepper

Fremgangsmåte

Kok lasagneplatene i fosskokende vann i 5 minutter. Bland egg, melk, salt og
pepper. Legg lagvis i ildfast form: eggeblanding, lasagneplater, fisk,
spinat, eggeblanding osv. Avslutt med eggeblanding. Stek i stekeovnen ved
175°C i 30 minutter. Dryss på revet ost, og stek videre til osten er gyllen.
Server med hvitløksbrød og salat til.

Vanskelig å se terningkastet på cd'n, men det ser ut som en toer..



19-08-07

Ron'z påholdne penn kan ikke ha vært spesielt interessant, ingen oppskrift eller bilder foreligger. Ansvarlig bidragsyter husker faktisk ikke hva maten besto av engang. Godt? Det er et åpent spørsmål.

Ron fikk hvertfall en 4'er



12-08-07

I mangel av oppskrift fra en av denne nettsidens viktigste bidragsytere, legger vi ved noen bilder fra middagen, der det ble servert Qlaez' quick quarbonara. Egentlig var det bologneze, men det ødela alliterasjonen..







Synd at pasta ikke får noe mer enn en 4'er..



05-08-07

Sensasjon!


Her ser du Runar inspisere Rory og co.s hjemmelagede pazta, idet vi opplevde en sann første i bandets hiztorie. Vi ble invitert på middag av en publikummer! Dette skjer absolutt ikke hver dag. Vi har dessverre ikke noe oppskrift, men vi kan avsløre at Brage spiste opp alle grønnsakene sine:



Og som takk for maten fikk Rory synge sin favorittlåt "Dirty old town" med bandet. Ved siden av all annen heder og ære, får han sitt blide åsyn på nettsida:






29-07-07

den Brage, den Brage han er ikke dum........
jf
Afrikansk festmat

1 1/2 kilo okselever
2 kilo svinekjøtt med bein
3 bokser tomat
4 bokser bønner
1 bundt koriander
2 Red Chilli
1 kilo poteter
1/2 kilo ris
1 kilo cassava
2 kilo matoke
2 kinakål
3 løk
1 hvitløk
1 liten ingefærrot
salt etter behag
2 afrikanske damer

Rens løk og kinakål. Del lever i passe små terninger. Rasp hvitløk og ingefær.

Forlat maten og damene.

Spill ett kort utesett på Blå. Nyt 1 forfriskning.

Returnér 1 1/2 time senere og finn maten på bordet.

Velbekomme!





22-07-07

En av våre mest pliktoppfyllende matrørere med ambisjoner om en stjerne i Michelin-guiden, Volker viste igjen sin sedvanlige ekstravaganza med disse utsøkte lekkerbiskene;

"Lammeskiver med indisk vri"
er navnet på retten ifølge nettsida mat.no, altså dette lukter crossover-kjøkken lang vei. Når det gjelder størrelser på mengder, målenheter og porsjonsstørrelser på slike oppskrifter må man ta disse med en klype salt (ha ha!) og bruke heller litt sunn fornuft, øyemål og ens egne smakssanser.

Til 9 personer Ingredienser:
1800 g lammelår i skiver Her er første brøler, jeg trengte litt over 3kilo!
2 1/4 poser tikka masala krydder Jeg brukte tandoori masala, som er like bra
4 1/2 dl olje
saften av 1,125 stk. (!!!) lime

Bland godt sammen krydder, olje og limesaft. Legg lammeskivene i marinaden over natta.
Grill dem raskt på sterk varme ca. 2 minutter på hver side. Legg dem over på aluminiumsfolie på grillen, sett på lokket og la dem ettersteke i ca. 3-4 minutter. Har man ikke utegrillmaskin som Johannes, kan man gjøre det selvfølgelig i stekeovnen. Da legger man bitene i en langpanne, dekker den med stekefolie og bruke "grill"-innstillingen isteden.
Til vegetarianere vanker det noen kongereker, marinert i en grøt av hvitløk, ingefærrot, grønn chili (ta ut frøene først med mindre du er så heldig å få kjøpt frøfri chili!), sitronjuice, salt og sort pepper. Stekes kort tid i en panne.

Bønnesalat med mynte:
2 boks salatbønner 2 boks hermetiske kikkerter 8 stk. vårløk 4 ss finhakket mynte 2 stk. sitron 3 dl olivenolje 1 ts salt 1/2 ts pepper  Dette skulle være nok til 9 personer, men jeg måtte faktisk kjøpe en boks bønner i tillegg og rappe et par tomater og en løk av Sef. Det skader ikke med små variasjoner, oppskrifter kan godt eksperimenteres med, og ingen klagde heller.

Raita:
6 3/4 (!!!) dl yoghurt 2 1/4 (!!!) stk. slangeagurk 4 1/2 stk. vårløk 2 1/4 stk. grønn chili 1,125 (!!!!) ts salt. Say no more!
Rasp agurken på grovt jern. Press ut vannet. Vask og skjær vårløk i tynne skiver. Del chilien i to, ta ut frøene og finhakk chilien. Bland alt inn i yoghurten. Smak til med salt. La det trekke i kjøleskapet i ca 30 minutter.

Poteter:

Vask, skrell og kok nok poteter akkurat som mora di har lært deg det.

Vinvalget falt på Blossom Hill Cabernet Shiraz !


Og dermed skulle ihvertfall firer'n være i boks denne gangen!



24-06-07

Renate dro til med en skikkelig knallgod middag denne kvelden, og hvis vi bare klarer å finne fram oppskriften, kommer den sporenstreks opp på denne sida. Så følg med!



17-06-07

Denne søndagen var det meningen at riksveggisen Renate skulle lage middag, men med både det ene og det andre som skjedde på torsdag, ble det innmari mye pes å lage mat, asså, så Johannes måtte steppe inn på kort varsel (søndag klokka 13), hvilket han gjorde med meget tilfredsstillende resultat.

Inn i ovnen går der en haug med Provencemarinerte indrefileter av svin. De skal få ligge der til kjernetempen er nøyaktig 72ºc. Da er de nydelige; saftige men gjennomstekte. Til disse herlighetene kan man servere ris og de vanlige grønnsaker. I langpanna i ovnen har de også fått selskap av litt sopp, aroma eller vanlig sjampinjong.

Til dessert, en SAFTIG og SØT vannmelon som fortæres på Blås bakrom mellom settene.

Vinvalget denne kvelden var Johannes' flotte hylle med godsaker:
Allesverloren Shiraz '05 (Sør-afrika)
Stellenzicht Pinotage '05 (Sør-afrika)
Boschendal Shiraz '04 (Sør-afrika)
Chateau Magnol Merlot/CabSav '03 (Bordeaux, Fr)



10-06-07

Ron Rock fleska til med veggismat til hele gjengen (jasså, for lat til å lage egen mat til veggisene?) denne søndagen. Fiskegrateng.

Som flere av dere som følger fast med på Znorts matspalte sikkert vet -nå er det kanskje ikke så mange igjen etter den lange pausen vi har hatt- er ikke Ron Rock den ivrigste kokebokskribenten i norges land. Han er faktisk muligens den slappeste av dem alle, på tross av sitt energiske og alltid pliktoppfyllende sidekick, Anette. Derfor foreligger det p.t. ingen oppskrift på Ronz Grateng, selv om den var både god og sunn. Antageligvis var det fordi han hadde stressa ræva av seg med å gjete surregjengen inn i studio for å fullføre plata. Nei, vent, det var jo forrige uke... hva var det han gjorde som var så



03-06-07

Johannes har som kjent en nokså variabel middagshistorie, med alt fra enere til seksere (riktignok under tvil, men de har blitt omtalt som seksere i ettertid!) Den siste tida har han som vi vet jobbet på si i en slakterbutikk og fått erfare at kniver har både gode og dårlige dager. For en gangs skyld hadde han flaks og ingen fingre havnet på grillen når han fremstilte sin enkle zommergrill.

Pommes de terre d'eté framstilles på følgende måte:

Kok noen nusselige, små poteter av den dyreste typen du finner. Bland de -hele- med olivenolje og grovt havsalt i en bolle.

Grønn salat laget av romanosalat, slangeagurk, tomater, fetaost og solsikkefrø, med en lett olivenolje- og balsamico-vinaigrette.

På grillen slenger du noen leiver med Entrecôte som har fått ligge noen timer i en marinade av rødvin, soltørka tomater, brunt sukker (bare litt), olje og eddik og salt og pepper, som har gått gjennom en aggressiv foodprosessor eller stavmikser.

Til dessert kan man servere en klassiker: Bananer delt i to, fylt med kokesjokolade, pakket i folie og lagt på grillen. Som følgesvenn får den en Nederburg late harvest dessertvin fra Sør-afrika. Mmmmm, sukkerbombe!



27-05-07

Vår ellers så eminente trombonist og mesterkokk, Big, har kort sagt skuffet laget i det siste. Med to kjøpemiddager på rad, står han i fare for å miste en rekke tidligere opparbeidete seksere. Her trengs det skjerpings!

20-05-07

Denne aftenen ble det servert Kaptenens Karbonara. Og til nettredaksjonens store forbauselse har ikke Kaptenen levert hverken rapport eller oppskrift!



06-05-07

Som sedvanlig leverte Volker en sterk komposisjon denne søndagen. Han er ikke redd for å hoppe ut i det, derfor presenterte han årets første grillmiddag. Og den var både innholdsrik, smakfull og bra, bare se her:

Grønnsaker med dip

Blomkål
Brokkoli
Gulrot
Kålrot
Slangeagurk
Paprika

det var grønnsakene og her er dipen

Lettrømme
Lettmajones
smak til med ketchup
klipp i litt frisk gressløk

Der var forretten unnagjort.

Dadler med bacon

Dadler med bacon og et lite jordbær er den perfekte tapas når du skal ha mange gjester, eller bare vil ha en liten lekker ventebit mens resten av grillmaten godgjør seg.

22 stenfrie dadler
11 skiver bacon
22 jordbær

ta steinene ut av dadlene, surr rundt en halv skive bacon. Fest med en liten tannpirker og legg de på grillen ca. 3-4 minutter. Stikk gjennom en cocktailpinne sammen med et jordbær. Volker, vi visste at du er en nøyaktig kokk, men å ta steinene ut av steinfrie dadler er vel litt i overkant..

Hovedretten kom på bordet, og den besto av

Grillspyd med lam og pære

Lam, ytrefilet el. koteletter
Pærer
Provencekrydder
salt og pepper

grillspyd har du vel legt før, kjære pubilkummer..

Spydene ble akkompagnert av focaccia, potetsalat og blåmuggostdressing.
Alt sammen skylt ned med cubansk, eller var det chilensk, vin.

Alt i alt et meget smakfullt måltid. Vel verdt femmeren, syns vi.



29-04-07

Vår førsteelsker fra Kampala viste lovende takter med sin
indiskinspirerte oppdekning og greide også å levere oppskrift!
Sånt blir det gjerne en femmer av!

To-tre spiserskjeer matolje. En go' dose karripulver og annet ønsket krydder (masala, karve, hvitløk,chilli). Halvt beger naturell-joghurt. Ca 20 kyllingbiter uten skinn (lår er bra).
Rør sammen olje, joghurt og krydder i ern plastpose. Legg i kjøttet og sette det i kjøleskapet til marinering over natta. Vend posen av og til.

Skru på ovnen og still termostaten på 200 grader. Skru på tv'n og still inn kanalen til en egna forballkamp.

To øl senere; skru på grillellementet på ovnen og gi det hele en stekeskorpe uten at det blir brent.

Server med ønsket tilbehør. (salat, linser, naan,raita etc)

Vino- Chapelle du Bois

Dessert- Iskrem m/vaffelkjeks



08-04-07

Jubileumsmiddag, en selsom blanding av tilleggskokk Petters kjøttkaker før Renates laksepasta med påfølgende kake, lys og bursdagsang!
Som vanlig leverte Renate varene..Hi five!

Hovedrett:

Lakzepazta

750g Tagliatelle pazta
1,5 kg lakzefilet
2 l matfløte
10 hvitløksfedd
1 sitron
salt og pepper
8 basilikum blader

Fremgangsmåte:

Kok pazta som anvist. Lag sausen mens paztaen koker. Kok opp fløte og litt
sitron eller annet syrlig. Tilsett presset hvitløk og la sausen koke til den
tykner litt. Skjær fisken i terninger og la den trekke litt i den varme
sausen. Smak til med pepper, salt og basilikum.

Dessert:

Gulrotkake nam nam nam deilig

 

01-04-07

Arne's lille påskelam, oppskrift mangler, firern avlevert

25-03-07

Avskjedsmiddag på "Hagan", indiantakeaway....trizt som faen...

18-03-07

Vel tilbake i hverdagen, falt matoppgaven denne uka på Johannes, som diska opp med nok en spesialitet fra Høvikveien Kjøtt og Delikatesse. Denne gangen var det ytterst få som deltok i middagen, men de som var der, fikk en sjelden og god opplevelse.

Zmoky'z zmoky knukclez

Det dreier seg altså om røkte svineknoker, en ofte oversett delikatesse. Vi beregner i utgangspunktet en halv knoke til hver. De veier ca. en kilo pr. stykk, men vi skal se at apetitten var til å ta og føle på, så her gikk det ned på høykant. Knokene skal få seg en ettermiddag i varmere strøk, rettere sagt to timer på 175ºc , gjerne tildekket av litt folie. Mens de ligger og godgjør seg, lager vi rotstappe av:

1 kålrabi
1 sellerirot
8 gulrøtter
1 purre
½ liter hvit saus
salt og pepper

I tillegg koker vi noen Kyprospoteter - helst i lang nok tid til at alle blir gjennomkokte, men (som Arne sier) det skal jo være litt tak i dem. Helt enig, ingenting er kjipere enn ihjælkokte poteter.

Til de som er av den oppfatingen at kjøtt er ut, serverer vi seibiff med løk.

Til dessert ble det servert Creme Brulee, eller Brylkrem, som Brage sa. Den tillages på følgende måte:

5 dl kremfløte
1½ dl h-melk
1 vaniljestang
75 g sukker

varmes opp til sukkeret er oppløst. Ta ut vaniljestangen, og tilsett

3 eggeplommer
3 hele egg (uten skall, ja)

rør godt sammen, så det blir en helt jevn røre. Husk at eggene har en liten tråd inni, som du vil få helt oppløst, den er så ekkel hvis den ligger i desserten.

Hell guffa i små former, som du setter i vannbad. Inn i ovnen på 150ºc i cirka 35-45 minutter. Etter at de har avkjølt seg, drysser du litt sukker over (helst brunt), som du svir med en Creme Brulee-brenner (hva?! har du ikke det?) eller en ski brenner, eller setter i noen få minutter øverst i ovnen med grillelementet på full muring. Nam, nam!
Bånn appetitt!

De sier at det ble en femmer.



11-03-07

Tro til gammel tradisjon, har Runar nok en gang unnlatt å levere oppskrift på sin CazzeRon, gryta som flere tusen spartanere var vilig til å gå i krig for. Da undertegnede var i det glade sydenland denne søndagen (eller rettere sagt på vei hjem fra det glade sydenland), kan jeg ikke uttale meg om hverken ingredienser, smakskvalitet, avføringsbehag eller vinen. Vi kan nøye oss med å si at et samlet pressekorps meldte om at det ble en firer. Utrolig bra for gryterett!



04-03-07

Claes valgte den enkle claesiske løsningen denne søndagen med sin rabiate variant av de glade italienere's nasjonallunsj. Spe på med en spanjol fra Brage's utømmelige vinkjeller og det skal være mulig, med hjelp av litt iskremsmøring å karre til seg en firer!

"Fuzzili Claezzika"
(Pazta Foyneze)

1 kilo halal
2 bokser tomater
1 sjuåtte sjampinjonger
2 store løk
hvitløk
2 kenyanske chili
tomatpurè
1 paprika
halvannen pakke fussili
12 småbaguetter
3 egg
parmasanost

Olje i gryta, hakka løk i gryta, tomatbokser i gryta sånn litt etterhvert..
Hakk noen fedd hvitløk opp i gryta også, for å unngå ubehagelige tilnærmelser senere på kvelden! La stå og putre og dytt på hakka chili som du tryller bort med litt gurkemeje og karri. Kjør på Paprikaen går vel oppi etterhvert den også, sammen med sjampinjongene, alt hakket opp i samme frenetiske raseri!
Tomatpurèen røres inn underveis og sausen spes ut med vann.
Stek kjøttet i varm panne uten olje eller smør slik at du får ut fettsaften, (Prøv ikke på dette hjemme, hvis det er fra Trøndelag og nordover!) krydre med litt rosmarin og pepper før du slenger alt i gryta!
OBS!!
Her kan det være lurt å skille ut en liten del av sausen til grøntfantastene!
Putre putre....smake til litt med salt og tja..putre!
Når folk nærmer seg kan du slenge fussiliene i en gryte med fosskokende vann, baguttene i ovnen og tallerkene på bordet, alt i èn glidende håndbevegelse!
Skill ut plommen i eggene som du blander i pastaen etter at vannet er helt av.
Sett parmesanen og raspen på bordet og server!
Når du ser det blanke panner og hører kremtende stemmer er det på tide å servere iskremen, gjerne med vaffelkjeks og en skjokoladesaus ikke utgått på dato....Litt kaffe gjør også susen og dine fornøyde venner kaster gladelig en firer ut av vinduet for denne enkle søndagslunsjen!

Vino?

Vår gode venn "Marques de Nombrevilla"





25-02-07

Som seg hør og Bør, ble det denne søndagen diska opp med en middag som gikk rett hjem hos noen, mens andre.. vel, vi kan si de ble en smule skuffa. For å sitere Claes: "En av de fine tinga ved sushi, er at det smaker ingenting." Ja, hva kan vi si? Yours truly er begeistra for Japans sære eksportmat, det er også Arne, Brage og Runar. Men, Arnes smaksløker ble svidd bort på 80-tallet, og vi andre lever under mottoet "Det er godt med mye" - kanskje deres mening ikke veier så tungt i denne sammenhengen.

Claes, Willy og Renate stilte seg ganske fort opp i køen for de som gjerne spiser kokt mat, gjerne med litt ris i en kaserolle ved siden av, framfor under. Uansett, her er oppskriften:

1. Skru på mobiltelefon
2. Ring din lokale sushi-langer
3. Vent i 40 minutter
4. Hent sushi
5. Levér sushi
6. Spis sushi med et fornøyd glis

Denne søndagen måtte verten stille med vin og da ble det fort tomt, gitt! På tross av at rødvin ikke er sushiens beste venn. Terningkast? På takeaway!?

18-02-07

Tilbake fra Habana med ny gastronomisk inspirasjon og en neve cigarer av fremste kvalitet, bretta Volker opp ermene og diska opp med disse godsakene;

Lammelår i skiver
for 10 personer (ca. 2,5-3kg) smør, salt, pepper, oregano, 10 tomater
Skjær skivene i passe store biter og stek i panne i 2-3 minutter på hver side. Legg alt i en ildfast form. Garner rundt med halve tomater.
Ostekrem: 200gr fetaost 2 dl revet hvitost 100 gr smør 4 eggeplommer 2 ts paprikapulver
bland alt godt sammen og hell over lammekjøttet. Stek i ovnen på 250 grader.
Salat:
Agurker, løk, tomater, oliven, salathode
Dressing: 2 deler olje 1/2 del eddik litt salt, pepper og sukker 2 ts sennep røres inn
Zaziki: 1 yoghurt 1 fintrevet agurk, smak til med salt, sukker, pepper og litt tørket mynte.
Kokte mandelpoteter
Med den gode skyen og zazikien kommer forhåpentligvis ingen til å skrike etter saus.

Til veggiser og andre matnektere:
Auberginepanne
Man tager: 1/2 aubergine 1/2 rød paprika 75 gr fetaost i terninger 1/2 boks hermetiske tomater med hvitløk 1/2 dl creme fraiche pepper 1 ss frisk timian
Drikke er som oftest rødvin, også denne gangen:
Wine Brothers

Skjær auberginen i skiver (1/2 cm tykke) og paprika i små terninger. Smelt smør i en gryte og brun auberginen lett. Ha i paprika, tomater og creme fraiche og la det småkoke i ca. 5 minutter. Rør i feta, paprikapulver og pepper og varm forsiktig opp. Dryss over hakket timian før servering.
For at Herr eller Fru Fuglefrø ikke skal føle seg helt uttafor i selskapet kan man kjøpe noen soyakjøttproduker i hesekostsjappa og steke eller grille dem i tillegg.
Bon appetit !

Når de føromtalte cigarer ble tent til kaffen, var det ingen tvil om hvor terningen ville lande, bedre femmer har vi ikke smakt på lenge!

11-02-07
Hmmmmm, det var vel Willy det?
Deilig mørbrad med god saus, poteter og en herlig rødvin....

04-02-07

Her var det Renate som hadde vaska sei, til terningkast fire...
Og en oppskrift vi ikke har greid å slette!

1,6 kg seifilet
3 ss hvitvinseddik
4,5 dl creme fraiche
3 dl lettrømme
2 sitroner
3 dl revet fersk parmesan
6 ss strøkavring
3 ts estragon
1 1/2 dl fersk hakket persille
Salt og pepper
8 dl Jasmin ris
2 brokkoli
1 blomkål
1 kg gulrøtter

Fremgangsmåte
Sett ovnen på 225 grader og legg fiskefiletene i en ildfast form. Krydre med salt og pepper etter smak. Drypp hvitvinseddik over. Bland creme fraiche, rømme og sitronsaft og hell over fisken. Bland sammen parmesan, strøkavring, estragon og persille og hell også denne blandingen over fisken. Sett formen midt i ovnen i 15 minutter til fisken har fått fin farge. Serveres med nykokt ris og kokte grønnsaker.


Dessert

Vaniljeis
Fryste jordbær som tines over natten
Sjokoladekjeks


28-01-07

Arne leverte som vanlig ingen oppskrift men vi kan melde at det sauseløse svinet hans hanka inn en treer på terningen!

21-01-07

Runar sto for årets første toer da han glemte oppskriften, utvanninga av klippfisken og i tillegg prøvde å kamuflere det med en anselig mengde krydder gått ut på dato!
Sjokoladekaka redda full bånnscore..
Vi gratulerer!



14-01-07



For andre gang unnlater denne personen å innvie oss i sitt matvokabular, så vi får bare gjengi det lille vi husker fra en aften med rørpasta til 100 mann, hvitløksostesmørbrød og en herlig liten bananasplit som dessert. Det hele fortært til en behagelig rød sicilianer, Nero D'Avola Sangiovese.
Redda treern med den og splitten, Brage!



07-01-07

Johannes' tur igjen (allerede!?) og her har det skjedd ting siden sist! Han har begynt som pølsemaker, og dermed sikret seg selv et sugerør rett inn i kjøtthallen.

Maten er direkte innhentet fra butikken (Høvik kjøtt) og dermed underlagt den strengeste taushetsplikt. Men, så mye kan han si:

Lasagne
Bruk kjøtt, mye kjøtt i sausen. Dessuten løk, paprika og tomater. Pastaplatene legges i bunnen av en velsmurt form, med et lag saus oppå. Legg så på mere plater, toppet med fløtegrøt (hvit saus laget med meierismør, kremfløte og hvetemel), enda et lag saus, plater og fløtegrøt. Til slutt en pornografisk mengde fet gulost, ikke noe lettere Jarlsberg her i gården.. Til veggisene kan man servere fiskekaker med råkost, hvit saus og kokte poteter. Alle kan ta salat ved siden av.

Etter heller laber poenggiving denne søndagen, syns jeg vi skal gi Johannes en femmer! Vel fortjent.

d

31-12-06

Big P lagde Taco etter god, gammeldags pappeskeprinsipp, og dermed prøver cd-gruppa seg her på en en gjenfortelling av oppskriften (som vi venter i spenning på)

3 pakker taco-skjell (Old El Paso)
Kjøttdeig (nok til et helt regiment)

Skjellene varmes i stekeovn, kjøttdeigen surres med den medfølgende krydderposen. Til dette serveres:

Hakket tomat
Hakket løk
Hakket chili

Mais-hakk
Hakkede tomater, løk, mais og chili (salsa)
Revet (hakket) ost
Rømme (hakket, om mulig)

Sett alt på bordet samtidig, og servér med rikelig med rusmidler.

d

24-12-06

Mr. Påsan Johnsen lagde julemat. Oppskriften var i god gammal norsk tradisjon, og kan derfor ikke offentliggjøres av hensyn til nasjonens sikkerhet, men vi kan avsløre at pinnekjøttet, ribba, julepølser og tilbehør sto på bordet akkompagnert av øl, akkevit, vin, musserende vin, hetvin og anna brennevin. Og jammen fikk det ikke bein å gå på alt sammen, i tillegg til gaveutdelinger og opphetede juleaftendiskusjoner som i et hvilket som helst norskt julehjem.....
Så da gjenstår det bare å ønske kokken Johnson et riktig godt nyttår der han befinner seg i sola i Nicaragua! Sekser'n er i box!

d

17-12-06

Med jula i anmarsj, flust med eventjobber for gutta i bandet og en stadig strammere tidsklemme var det ingen bombe at det var kaptenen som hadde ansvar for middag, cd og hjemmeside denne søndagen.
Han slapp unna med en saftig steik servert med poteter, broccoli og ratatouille.
Med svak varme på ovnen, ca 130 grader, holdt kjøttet seg saftig og fint selv om steketida ble noe lengre....folie over fanskapen gjorde vel sitt også...
Hederlig omtale og et par klamme klaps på skuldra skulle vel tilsi noe sånt som en fire-fem på terninga, og siden vi aldri gir ved dørene her i matspalten
landa den selfølgelig på fire.....(men fy fan å saftig den steika var....)

j

10-12-06
Vi benyttet denne dagen anledningen til å ta oss en tur på restaurant. Vi besøkte Vognmand Nilsen på Teaterplasen i de nye Grønlandskvartalene. Det var visstnok denne karen som kokkelerte:



og det klarte han med glans, sin høye alder til tross. Men, siden flere av hovedstadens aviser ennå ikke har skrevet noen anmeldelser, tør vi ikke gi noe terningkast. Godt var det ihvertfall!

03-12-06
Vi venter i ulidelig spenning på at denne giftblandern;


skal innvie oss i sine hemligheter fra det afrikanske kjøkken!

26-11-06
Vår kjære søster, fotograf og ikke minst vokalist, som aldri severer kjøtt fra våre venner dyra, flesket til med en utsøkt middag, nok en gang basert på våre ikke like gode venner fiskene!



Jacta alea est, og terningen landa sånn ca på fire med et pluss for desserten.
Her er hva Renate disket opp med;

Forrett
Pakoora med dipp


Hovedrett
Steinbit tandoori

2 kg steinbitfilet
4 dl yoghurt naturell
2,5 ss tandoori pulver
2,5 ss kaldt vann

Agurksalat:
3 agurk
6-7 ss frisk hakket mynte
4 dl matyoughurt eller yoghurt naturell

Salat:
1 kinakål
6-7 smakstomater
1 agurk

Legg fisken på et fat. Bland yoghurt og tandooripulver med vann. Del fisken i serveringsstykker og fordel tandooriblandingen over dem. La stå ca 1 time, eller aller helst over natten.

Skrell agurk, del den i to på langs, ta ut kjernene og skjær den i biter. Bland agurkterningene sammen med mynte og yoghurt og sett den i kjøleskap til fisken er ferdig.

Tørk marinaden av fisken og stek den 4-5 minutter på hver side eller til den er gjennomstekt. Kan også stekes i ovn med grill innstilling ved 200 grader. Server med agurksalaten, enkel salat og nanbrød.

Dessert
Fritert banan med vaniljeis


6 bananer
6 ss rismel
6 ss hvetemel
3 ss sukker
vaniljeis
sukkersirup

Bland rismel, hvetemel og sukker med litt vann til det blir en deig. Del bananene på tvers og vend dem inn i deigen. Stekes i frityr eller stekepanne til gyllenbrune. Serveres med vaniljeis og sukkersirup.

19-11-06

Arnes kokehokuspokus ser visst ut til og ha gått i glemmeboken, og mathjørnet må bare konstatere at her må en skikkelig oppvask til blandt bidragsyterne!


Skjerpings forventes!!

12-11-06

Oppskrift etterlyst!
Vi vet at det var denne mannen som begikk middagen:

Vi vet at han blandt annet brukte disse ingrediensene:

Og så mener herværende redaktør at resultatet ble fastslått til en firer. Ut over ovennevnte informasjon, sitter vi med få spor. Tips mottas med takk. Benytt vår anonyme tipsformular -gjesteboka. På forhånd takk!



05-11-06

Det var Runar som lagde maten. De av oss som har vært med i bandet en stund, vet at det alltid er like spennende å se hva denne karen disker opp med. Han har til tider vært mere ustabil enn hopplandslaget, men i det siste det begynt å likne på en ordentlig gourmet som svinger sleivene i 1c. Oppskrift har han levert også!

Ron Rocks Finnbiffgryte

Først og fremst, start med to store never Turmiks
Skjær løk og hvitløk og fres med sopp i en panne

4 liter desiliter vann i en gryte
Stek kjøtt på sterk varme og kok det opp
tilsett 9 dl Creme Fraiche, 3 dl melk, 9 skiver geitost, salt og pepper, 9 enebær og en blokk Jumbo buljong.

Server med mandelpoteter, brokkoli, rørte tyttebær og tzatziki(!?)

For veggisene: falafler stekes i 20 min.

etter denne smakfulle opplevelsen var vi allikevel glade for at det var Anette som hadde laget desserten:

En klassisk eplekake

100 g. smør
2 dl sukker
1 egg
2 ts bakepulver
1½ dl melk
2-3 epler
2 ss sukker
2 ts kanel
noen hakkede mandler

Rør smør og sukker hvitt. Rør inn egget, deretter mel og bakepulver vekselvis med mel. Slå i smurt springform. Dytt ned i røra epler som er renset og skåret i båter. Dryss over sukker og kanel. Stek på 200°C i 45 min.
Ifølge våre kilder rørte Anette som en helt, derfor får hun en treer. Runar får en toer og til sammen blir det en skinnende, nyslått femmer. Gratulerer!

29-10-06

Kokken denne uka var Johannes, som fleska til med noen saftige fornærmelser før han serverte forretten:

Serranoskinke med Melon

Serranoskinke
Melon
Tannpirkere

Skjær opp skinka i passe delikate småbiter, gjerne syltynne skiver. Skjær melonen i små, delikate biter og stikk en tannpirker i. Endelig har du mulighet til å benytte ett av arvestykkene som hittil har fått stå urørt i skapet: et fat! Server på dette.

Kalvestek

Kalvebog (250 gr. pr. pers.)

Denne gnir du inn med salt og pepper, før du lar den surre i ei gryte slik at den får fin stekeskorpe på alle kanter. Deretter dytter du et steketermometer så langt som du kan inn i den mest kjøttfylte delen. Sett steken inn i en ovn som holder 125°C. Der kan den stå til steketermometeret viser 65°C. Da er den rosa inni. Til kalven kan du servere:

Båtpoteter m/kapers

Poteter
Olje
Kapers
Salt og pepper

Potetene skjæres i båter og helles i en langpanne. Over disse heller man olje, kapers, salt og pepper. Aller helst vil potetene ha høy varme i ca. 45 minutter, men siden de måtte dele plass med steken, fikk de nøye seg med 125°C i 1 time og 15 minutter, etterfulgt av 10 minutter under grillen på 250°C. Ikke like bra, men det får duge til den dagen man har to ovner.

Dessuten anbefales:

Quatro Stagioni Rotmos

Gulrot
Kålrot
Sellerirot
Pastinakk
H-melk

Man lar sin favorittrotfrukt være i overvekt (kokken selv foretrekker sellerirot), og drøyer med de andre. Alt sammen kokes til det er mørt. NB! ikke alle grønnsaker skal koke like lenge. Dessuten kan det være lurt å kappe de opp i små biter for å korte ned koketida. Når alt er ferdig kokt, trekker man gryta vekk fra kokeplata, og så setter man igang med å stappe. All aggresjon kan få fritt utløp! Deretter kan sette gryta tilbake på plata og la det hel putre med litt melk oppi. Smak til med salt og pepper. Har man i tillegg en liten dært med nyrørte tyttebær -noe kokken glemte- ved siden av, burde femmeren være sikra med dette. Derfor ble det en firer, på tross av desserten:

Ikke egentlig eplesorbet, men jeg har glemt navnet

Epler (Åkerø)
Sukker
Vann
Stjerneanis
Limeblader

Lag sukkerlake av vann og sukker med noen anisstjerner og limeblader i. Ikke for mye, nå! Mos eplene grundig. Bruk gjerne hurtigmikser til dette, det tar innmari lang tid å gjøre det for hånd. Bland alt sammen til en homogen masse -husk å ta ut anisstjerner og limeblader først! Sett det i fryseren så lenge som mulig, og stikk innom iblant for å røre litt i det med en gaffel. Server med noen kjeks som ikke er veldig søte, f.eks. Digestives eller Kornmo. Middagen var god, den.

22-10-06



Vår mann på orden og punktlighet, mr Parker, leverte som vanlig varene etter regelboka, og fra den andre boka han sikkert har titta i (den for de invidde), bringer vi følgende utdrag:

Skinkeinnbakt Breiflabb


Fløtegratinerte poteter:
2-3 poteter pr. person
løk
paprika
smør
salt
pepper
matfløte
revet hvitost

Skrell potetene og skjær dem i skiver, likeså løken, paprika skjæres i ringer. Legg alt i en innsmurt langpanne. Ha på salt, pepper og hell over fløten. Stek i ovnen på 200 C. Dryss osten på toppen etter ca. 15 minutter. Stek videre i ca. 45 minutter til osten har smeltet og fått en gyllen farge. Ta ut og hold varmt i varmeskap.

Flabben:
Ca. 200 gr. breiflabb pr. pers.
Olivenolje
Pesto
Spekeskinke eller serranoskinke eller parmaskinke i tynne skiver

Skjær flabben i passe store biter, pensle med pesto og fest skinkeskive rundt (unntatt for veggisene og muslimene). Bruk tannpirkere for å holde skinken på plass. Varm opp olivenolje i stekepanne Stek fiskekotelettene i ca 3 minutter (forsiktig!) på hver side med snittflaten ned. Stek i ovnen i ca. 20 min. Det lønner seg å holde et øye med dette.

Et lite tips:
Skrell noen ferske sjalottløk (ca. 2-3 pr. pers.) og stek dem i ovnen på svak varme (120 C) til de er myke og deilige, nam nam, for å ha noe ekstra på tallerknene.

Salat:
løk
agurk
cherrytomater
rapidosalat

Drypp litt saft fra en sitron over salaten og ha litt pepper oppi før salaten blandes.

Dressingen:
Kryddereddik (den tyske varianten fra Kühne er helt utsøkt)
Olivenolje
salt, pepper og litt sukker


Til kaffen:
Mandelstang med makrondryss fra Samson.

(de innvidde vet å sette pris på mandelens velsignede egenskaper)

Etter opptelling av mannskapet på tirsdag kunne vi konstatere at alle hadde overlevd slik at terningen til slutt såvidt bikket over på fem!
Tata!



15-10-06

Dessverre kan vi ikke levere resepten på forrige søndags matgleder,
da denne kokken må 'hvil sæ' i minst en uke etter innsatsen!


Vi venter i spenning, men godt var det!

08-10-06


Ukens messeansvarlig, General Halvspenn, navigerte mellom dry martinis, gamle minner og rustne gryter, før han endte opp med denne etiopisk-inspirerte fristelsen;

"Kaptenen's Doro Wot"

2 hele høner
1 kg poteter
4 løk
2 paprika
1 boks hermetiske artisjokker
5 røde chili
12 egg
1 boks erter
3 bokser tomater
1 hvitløk
1 squash
1/4 liter matfløte
6 store shawarma-brød
ris


1 stor lollosalat
250 gr fetaost
10 klasetomater
6 avocado
1 løk

250 gr Laksefilet
en bunt asparges
3 hekto kantareller

Riv lollo-salaten i filler og skjær feta, avocado og paprika og tomater i små biter. Hakk en løk i små terninger. Lag en dressing av pesto Genovese, olje, eddik og pepper.

Del hønene opp i velegnede stykker og legg dem i en marinade du kan lage fra en boks med chilipickles og olje. La de ligge noen timer..Varm opp stor kjele med olje, ha i oppskåret løk og tilsett etterhvert hvitløk og tomatboksene. La stå og putre..skjær opp squash og skrell potetene før du deler dem opp i mindre biter. Få dem opp i gryta. Etter en stund på passe varme slenges kjøttet i gryta og får stå og småkoke mens det krydres og saltes etter alle kunstens regler!
Gurkemeje, Curry, Salt og Ingefær, kanskje no pickles eller tomat-pesto, pepper og aller helst berberè fra Eritrea..You name it!
Kok opp tolv egg og fjern skallet før du har de i gryta.
Kok opp risen og varm shawarma-brødene i ovnen, dekk bordet og server gryta og risen sammen med salaten, gjerne med en god italiensk vin ..

Asparges og kantareller stekes i brunet smør med pepper, før laksefileten stekes noen minutter på begge sider og serveres som veggisalternativ. Gjør man alt dette, og leverer innenfor tidsfristen, blir man belønnet med en treer!



01-10-06


Denne karen, her foreviget på fersken bak grytene forrige søndag, leverte følgende bidrag;

"Hurra for Harald "
Gryte
2,5 kg lammekjøtt i biter
3 store løk
1 kin. hvitløk
2 ts spisskarve
2 ts malt koriander
2 bokser hakka tomater
2 ss tomatpurè
5 dl Kjøttbuljong
500 gr okra
1 habanerochilli
et snes babymais
salt, pepper
olivenolje

Salat
et dusin klasetomater
2 rød løk
200 g chilli/hvitløksmarinerte oliven
1/2 bunt koriander
ris
1/2 paprika
1/2 boks erter
3 ts gurkemeje

Sett tomatene til putring, med en god dæsj olje.ta deg en røyk og et glass vin. Sett ovnen på 165 grader. Finhakk løk og hvitløk, freses gyldne, sleng i tomat-gryta. Del opp okraene, passe str, freses, samme med babymais. Hiv det i gryta sammen med habaneroen. Tilsett buljong når tomatene er passe innkokt. Krydre med sp.karve, koriander og salt. Obs, ikke hakk opp habaneroen! Ta den ut hvis gryta blir for sterk. La kjøttet få stekeskorpe på begge sider, sleng det så i gryta. Ta deg en velfortjent pause. Minst en time, før du begynner på salaten og setter over risen. Ignorer sultne barn eller musikere. Resten går av seg selv..

Ignorer aldri sultne musikere som sitter i evalueringspanelet, da blir det som det ble denne gangen, en treer!



24-09-06

For første gang i sitt mangeårige liv tråkket Willy til med fårikål på menyen, kanskje litt uvant med chili i retten men Willy scora en treer (fordi vi er snille..) med denne oppskriften;

"Zhanti'z Prodigal Zheep "
2 kg lammekjøtt
3 kålhoder
hvit pepper-hele
salt
3 kg poteter
1 rød chili

Legg får og kål lagvis oppå hverandre i gryta, hell på vann
og la småputre i tre timer, potetene settes på en halvtime før kål er ferdig!

Serveres med pils og akkevit
Bon appetit!

17-09-06
FZQ er glade over å endelig kunne bringe dere en oppskrift som
samsvarer med våre høye kriterier når det gjelder søndags-gilder!


Renate kledde, som dere ser, grytene upåklagelig og vartet opp med
følgende godsaker;

"Zezambakt ørretfilet"

3 poser Toro Parisienne Fiskesaus
4,5 dl Japansk Soyasaus
3 dl Toro Mushroom Soyasaus
3 ts Toro Hvitløk i olje
2,5 kg ørretfilet
3 ts revet ingefær
sesamfrø
ca. 2,5 kg kinakål skåret i brede strimler
200 g brunt sukker
1 kg jasmin ris
1 chili

Bland sammen japansk soya, ingefær, hakket chili og hvitløk til en marinade.
Legg ørretfiletene i marinaden minimum en halvtime,
jeg lot den ligge en time, more taste...
Legg fisken over på en zmurt ildfast form eller stekebrett.
Strø zezamfrø og stek v/180 grader i ca 15 min.
Stek kinakål lysebrun sammen med brunt sukker og smør.
Smak til med Mushroom Soyasaus.
Lag sausen som anvist på pakken, og server med nykokt ris.

Dessert
Mandelkake

Etter evaluering på skåla fram til tirsdag, kan FZQ med stolthet
introdusere terningkast fire for første gang i spindelvevets historie!



10-09-06
Vi må bare beklage at ingen middag ble laget denne søndagen, og viser heller til menyen på Pizzabussen for de som lurer på hvordan vi overlevde kvelden...

03-09-06
Arne kokkelerte og greide å sette sammen noe utifra denne utfyllende oppskriften, utrolig nok!

"Pazta Dolmio "
Pasta
Kjøtt (Laks for vegizzene)
Hvitløk, løk, squash, paprika og dolmio-saus
Bringebærterte fra Jakob's
Jameson fra Polet

Om han greide å få noe spiselig ut av dette vet ikke jeg for jeg var ikke der, men han påsto sjøl at han fikk en firer, og da skjønner jo alle at det ble en treer!



27-08-06
Her i ZNORTs MATSPALTE skulle nå vår forrige søndags ansvarlige kokk, Runar, kommet med ukens oppskrift, "No' Fizk og no' Pasta og no' Salat", men siden han har ligget og vridd seg med mavekramper siden middagen, er det kanskje like greit at folk ikke prøver seg på dette hjemme....
Bedre lykke neste gang, vi gir'n en treer.... Oi!
Ved oppdatering viste det seg
at det ikke var mer enn en toer,gitt!




THE END...
Alle middager før websiden ble opprettet er fortært og glemt...