Mine sider

søndag 28. november 2010

Vaniljefudge

Nå er det advent. Endelig! Jeg er så glad i adventstiden. Jeg elsker kulden ute og varmen inne. Stearinlys som flakker i alle hjørner og adventstjernen som er tent i vinduet gir meg en god følelse. Dessuten bringer disse tider med seg storhygge på kjøkkenet i form av spiselige julegavelaging. Dette er noe jeg har gjort i årevis. Først laget jeg bare enkle marsipankuler med nugat inni og sjokoladetrekk utenpå og seigmenn med sitronsmak. Men etterhvert utfordret jeg meg selv til å lage noe nytt hvert år. De siste årene har jeg tatt helt av og laget flere kilo med forskjellige julekonfekt. Men i år blir det bare noen få utvalgte konfekter. Dette fordi jeg ikke har så mye tid til rådighet pga. masteren. Men de av min familie og nærmeste venner som leser dette, frykt ikke. Det blir konfekt i år også!

Det som er først ute er:

Vaniljefudge

Dette trenger du:
675 gr Sukker
5 dl kremfløte
50 gr smør
50 gr hvit sjokolade
1 ts flytende glukose 
1 vaniljestang

Jeg hadde ikke glukose så jeg brukte lys sirup. Glukose kan få kjøpt på apoteket. Og jeg glemte å kjøpe vaniljestang så jeg brukte vaniljeessens fra Panduro.

Dette gjør du:

Det er lurt å gjøre klar en form før du starter slik at det bare er å helle røren over i den når røra er klar.

Jeg brukte en liten (2,5 liter) ovnspanne fra Florvåg og en ovnsteflon fra Clas Ohlson. Works like a charm!

Bland sukkeret og fløten i en stor kasserolle. Dette skal varmes opp helt til sukkeret er blitt flytende.

Som sagt tidligere. Aller helst skal man bruke frøene fra en vaniljestang, men siden jeg ikke har dette og fordi vaniljeessensen min ikke er ferdig enda, så brukte jeg vaniljesmak/essensen fra Panduro.

Når sukkeret og fløten er flytende tilsetter du smøret og, om du har, flytende glukose eller, som jeg, lys sirup.

Dette skal nå kokes opp til det blir tykt og brunt og se akkurat ut som honning. Du må røre hele tiden for at det ikke skal bli brent i bunnen. VIKTIG!

Men så var det denne kokingen da. Oppskriften sier at man skal koke dette i 15-18 minutter, men det funket ikke for meg. Jeg tror kanskje det er fordi jeg brukte en altfor liten kasserolle. Og dermed kokte det nesten over endel ganger slik at jeg måtte skru ned varmen titt og ofte. Så koketiden for meg to dobbelt så lang tid for meg.

Men jeg klarte det til slutt og da så røra slik ut. Tykk og fin.

Så skal røra piskes tykkere.
Dette må du gjøre i 15 minutter. Om du ikke holder ut de 15 minuttene så vil ikke fudgen stivne ordentlig, så sett gjerne på en stoppeklokke så er du sikker på at røra blir pisket nok.

Etter 7 minutter puttes den hvite sjokoladen oppi. Jeg har brukt hvit sjokolade fra Hersheys som jeg kjøpte i en menybutikk i Bergen.
Grunnen til at du må vente 7 minutter før du heller sjokoladen oppi er fordi røra har da rukket å bli kaldere slik at sjokoladen ikke brenner seg. Røra er fortsatt varm nok til at sjokoladen smelter.

Slik vil røra se ut tilslutt. Se så fin og kremete den er.

Så heller du røra i formen og setter den i kjøleskapet i et par timer.

Ferdig og klart til å kuttes opp.

Bruk en god kniv og del fudgen opp i biter. Jeg skar mine opp i ca. 1,5 cm x 1,5 cm.



Alt som er igjen nå er å nyte din egen gode hjemmelagde vaniljefugde!

Jeg er litt nysgjerrig. Hva pleier dere å lage/bake til jul?

Jeg håper dere alle har hatt en fin 1. advent.

Caroline

onsdag 24. november 2010

Dots muffins

Endelig fikt jeg bakt igjen! Og jeg skal love deg at det gjorde godt for sjelen min. Jeg savner å bake og vil helst bake flere ganger i uken. Men skolen må være første prioritet for meg nå. Skal levere masteroppgaven min i april og innspurten har begynt. Men jeg skal sørge for å bake innimellom slagene, så det vil ikke bli helt stille her inn. Jeg lover!

Denne gangen måtte jeg bare prøve å lage det som "alle" bakeblogger har laget før meg. Nemlig Oreo Cupcake! Måtte jo finne ut "what the fuzz was all about". Det var enklere enn jeg hadde trodd.

Dette trenger du:
- En basis muffinsoppskrift. Jeg brukte denne oppskriften. (Bare uten bananene.)
- Tre pakker Dots
- 250 gram kremost naturell
- 400 gram melis

Dette gjør du:

Del kjeksene i to. Den delen med krem legges i bunnen av alle muffinsformene.

Halvparten av de gjenværende kjeksene knekkes lett opp i halvstore biter og blandes i litt mer. Disse skal nemlig oppi muffinsrøra. Melet gjør at bitene ikke havner på bunnen av muffinsene.

Resten av kjeksene knuses til småbiter. Disse skal blandes i frostingen etterhvert. 1/4 av dette holdes av til pynten.

Lag muffinsrøren.

Bland inn de mel dekkede Dotskjeksene med røren.

Slik!

Fordel røra i muffinsformen og putt de i ovnen. Mens du venter på at de skal bli ferdige lager du frostingen.

Bruk håndmikseren til å myke opp kremosten sammen med melisen.

Bland 3/4 av kjeksene i småbiter godt inn i kremosten.

Så skal frostingen smøres på de ferdigstekte muffinsene. Men husk å la muffinsene bli avkjølt først ellers så vil frostingen smelte.

Slik ble mine Dots muffins.

Jeg valgte å pynte med halve dotskjeks delt i to. Men du kan pynte med hele om du ønsker. Jeg har også strødd resten av de knuste kjeksene over tilslutt.

 Mmmm....

De er litt mektige, så jeg er glad jeg lagde de litt mindre enn jeg vanligvis pleier.

Kjeksen i bunnen er en fin overraskelse for de som spiser disse muffinsene.

Jeg tok disse med til mine klassekompiser og de ble veldig godt mottatt. Er så kjekt å bake når folk blir glad for å få bakverkene.

Neste innlegg kommer  til å handle om spiselige julegaver.

Ha en fin bakedag!

Caroline

torsdag 18. november 2010

Jeg har baketørke...

Ikke fordi jeg ikke vil bake, men fordi tiden ikke strekker til. Jeg har hatt to uker med veldig mange elementer som måtte gjøres på masteroppgaven min. Det har blitt lange dager og korte netter. Men nå har jeg gjort det jeg skulle gjøre. Jeg har levert et tekstutkast til veileder og hatt en presentasjon om konseptet mitt. Det var godt å være ferdig. Og det beste er at jeg plutselig har tid på kvelden til å bake igjen. Så følg med neste uke for nytt innlegg, for i helgen blir det baking! Jippi!

Ha en super helg!

Caroline

lørdag 6. november 2010

Vaniljeekstrakt

Jeg har kommet over endel oppskrifter, spesielt fra Amerika, som har vaniljeekstrakt i seg. Men jeg har ikke kommet over dette i noen butikker. Vel, det er ikke helt sant. Jeg fant en liten flaske på Kinsarvik i Bergen, men den kostet endel. Så derfor har jeg bestemt meg for å lage min egen. Jeg tror grunnen til at det ikke finnes vaniljeekstrakt i butikker i Norge er at det inneholder alkohol. Siden jeg er student og har et stramt budsjett ba jeg min søster om å kjøpe med tax free Vodka til meg da hun dro på utenlandsreise for litt siden. Takk Marie!

Dette trenger du:

1 dl Vodka per 1 stk vaniljestang.
Om du ønsker kan du bruke Rom i stedet for Vodka.
Dette gjør du:
Rensk flasken du har valgt ved å koke den.

En stykk tomflaske som engang inneholdt flädersaft.

Bourbonvanilje kjøpt på matbutikken.



Jeg har fire vaniljestenger til mine 4 dl Vodka. Jeg delte dem på langs, men lot de henge sammen i den ene enden.

Mmmm....deilige vaniljefrø.

Dytt vaniljestengene ned i flasken.



Hell deretter på spriten og skru på korken.


Så setter du flasken mørkt i et av kjøkkenskapene dine og venter spent i 8 uker. Ja, det tar lang tid, men om det blir bra er det verdt ventetiden!

Jeg er veldig spent på resultatet. Dessverre blir ikke ekstrakten ferdig før etter jul, så jeg får ikke vist resultatet til dere før først i januar. Gleder meg!

Stay tuned,
Caroline

fredag 5. november 2010

Jeg bare elsker Biscuiteers!

Og nå har de kommet med den fineste julekalenderen i hele verden.

Bildene er lånt fra Biscuiteers hjemmeside.
Er den ikke fin? I want it sooooo much. Men den koster så mye som 440,- og det uten frakt. Litt for mye for en som lever på studielån og sin mann. Kanskje neste år om jeg har penger...sukk!

Om du har råd til denne julekalenderen eller bare ønsker å se litt på de herlige kakene de lager, gå inne på Biscuiteers hjemmesiden.

Ha en fin fredagskveld,
Caroline

torsdag 4. november 2010

Havrekjeks med hasselnøtter

Jeg ble spurt av min fine venninne Torun om ikke jeg hadde en oppskrift på sunne kjeks. Det hadde jeg dessverre ikke, men tok utfordringen og etter litt leting fant en oppskrift som jeg vil dele med dere alle. De er ganske lette å lage, men du trenger endel "anderledes" ingredienser som kokosolje og agavesirup.

Dette trenger du:
1.25 dl hasselnøtter, grovhakket
1/2 dl kokosmasse
2 dl havregryn, lettkokte
2 dl speltmel (el. sammalt mel)
2 ts agavesirup
1 klype salt
50 gr margarin
1 egg (el. 1ss soyamelutrørt i 3 ss vann eller annen eggerstatning)
6 ss kokosolje


Kokosoljen og Agavenectar/-sirup har jeg kjøpt på en helsekostbutikk. I etterkant fant jeg en mye billigere kokosolje på Exotisk Torg. Den kostet faktisk 100,- mindre der. Så jeg anbefaler selvfølgelig å velge det billigste alternativet.

Det skal bare en klype salt til i denne oppskriften og det er på langt nær så mye som jeg klarte å helle ut på asjetten da jeg skulle ta bildet.

Speltmelet er kjøpt på en helsebutikk. Jeg kjøpte den på Kinsarvik i Bergen. Bjørn Havregryn får du i alle butikker. Gjerne i bakehyllen.






















Hasselnøtter grovhakket og kokosmasse.

Dette gjør du:

Bland sammen havregryn, kokosmasse og hasselnøttene.

Så skal melet i. Det er viktig å sikte melet slik at du ikke får klumper av mel i de ferdige kjeksene.

Så litt salt. En klype for å være nøyaktig...hehe.

Hell i det smeltet smør.

Så et egg. (evt. andre alternativer til egg.)

Agavesirupen skal med for søtningen sin del.

Kokosoljen er ganske hard når du kjøper det. Men om du varmer glasset litt i et varmbad så vil oljen bli flytende. Jeg valgte å ikke varme oljen og brukte den som den var. Funket det også!

Bland sammen alt slik at du får en deig. Deigen skal ikke være klissete, men fast og fin.






















Form deigen til små baller med hendene dine. Prøv å få de like store.

Trykk de ned med en gaffel. Easy peasy!

Nå skal de stekes i 10-15 minutter på 175 grader, midt i ovnen.


La kjeksene kjøle seg ned før du serverer dem. Kan oppbevares i en lukket boks i opptil 10 dager.

Jeg synes ikke at hasselnøtter passet så godt i denne kjeksen. Så neste gang vil jeg nok brukt andre typer nøtter. Jeg liker peanøtter godt, så det blir det neste gang jeg lager disse kjeksene.

Gi meg gjerne en tilbakemelding om du prøver denne oppskriften.

Ha en god torsdagskveld,
Caroline