torsdag 29. juli 2010

Stevia - erstatning for sukker





Stevia er en gruppe planter som ofte kalles sukkerblad. Plantene innerholder glycosier som er opptil 300 ganger søtere enn sukker. Den arten som vanligvis brukes som erstatning for sukker er Stevia rebudiana.

I Japan har Stevia nesten tatt helt over for sukker. I Norge har det vært forbudt å selge Stevia fram til 2004 fordi det har vært usikkerhet rundt hvorvidt søtningsstoffet er skadelig for fruktbarheten.

- Naturlig søtstoff – flere hundre ganger søtere enn sukker
- Påvirker ikke blodsukkeret, men kan virke stabiliserende
- Spises ikke av bakterier eller gjærsopp i tarm
- Bra for diabetikere, personer med hypoglykemi og candida

Stevia, det ideelle søtningsmiddelet
- Henta fra www.urtekilden.no :

Det er utvikla en rekke erstatningsprodukter som er mye søtere enn sukker og som ikke har det høye innholdet av kalorier som sukker har. Du har sikkert hørt om aspartam og andre kunstig fremstilte søtningsstoffer. Dette er stoffer som inneholder forbindelser vi normalt ikke finner i naturen, og etter at disse stoffene nå har vært i bruk i lengre tid har det dukket opp meldinger som tyder på at de kan gi betydelige helseskader. Likevel brukes de i stadig større omfang.

Vet du at det finnes et alternativt søtningsmiddel som er naturlig, og som er mye tryggere å bruke? Det heter stevia, og kommer fra en plante som opprinnelig vokser vilt i Paraguay, men som nå dyrkes mange steder i verden. Alle som lider av blodsukkerforstyrrelser eller som ønsker å begrense sitt kaloriinntak, burde kjenne til de bemerkelsesverdige egenskapene til stevia. Det søte innholdsstoffet i planten er et ideelt alternativ til sukker eller kunstige sukkererstatninger. I tillegg har urten flere terapeutiske egenskaper, og har gjennom bruk i hundrevis av år av de innfødte indianerne i Sør-Amerika vist at det er en trygg plante å bruke.

Bladene på stevia har imidlertid vært kjent og brukt av Guarani-indianernei Paraguay i århundrer som en urt som kunne søte opp bitre drikker, for eksempel maté. Stoffet steviosid i stevia har en mild, lakrisaktig smak, og er et helt naturlig forekommende kjemisk stoff. Noen personer liker ikke ettersmaken på stevia, men det er verdt å forsøke. Stevia vil ikke fungere som næringsstoff for bakterier og gjærsopper i fordøyelsessystemet. Stevia kan, i motsetning til aspartam, imidlertid brukes til annet bakverk da de søte glykosidene i stevia ikke brytes ned ved oppvarming.

Det er bladene av steviaplanten som benyttes til utvinning av stoffet steviosid. Steviosid fås som pulver eller et flytende ekstrakt. Steviablad kan også brukes friske eller tørket som et naturlig søtningsmiddel.

Siden steviaplanten kommer for et subtropisk område er den ikke hardfør nok til å kunne overvintre utendørs i Norge. Derimot kan det fungere å dyrke den inne som en potteplante. Frøene kan være noe problematiske å ta kjøpt, men har du først planta, er stiklingsformering en grei måte å få flere planter på.

Kliniske tester, sammen med erfaringer fra brukere, kan tyde på at stevia faktisk kan hjelpe til å normalisere blodsukkeret. Av den grunn blir urten, eller ekstrakt av den, i noen land anbefalt som en aktuell medisin for personer som lider av diabetes eller for lavt blodsukker. Nylige undersøkelser har vist at stevia kan øke glukose-toleransen samtidig som det reduserer blodsukkerverdiene. Det er antatt at det bare er forstyrrede blodsukkerverdier som responderer på stevia-terapi, mens normale nivåer ikke blir påvirket
Stevia koster mye, men når man vet hvor lite som trengs av stevia for å få søtsmaken, vil det ikke gjøre stort utslag på husholdningsbudsjettet om man erstatter en del av sukkeret eller de kunstige søtstoffene med stevia.
USA oppnådde stevia på 1980-tallet stor popularitet som et naturlig søtningsstoff, men i 1991 blei den nye rådene meninga at stevia ikke egna seg i mat. Mange mener at dette skjedde fordi urten utgjør et naturlig, kraftig, billig og ikke patenterbart søtstoff, og derfor kunne være truende for farmasøytisk fremstilte søtstoff som aspartam.

Minst en studie har vist at stevia ikke forårsaker tannråte, men snarer virker beskyttende på tennene. Det betyr at det kunne vært brukt som et naturlig søtningsstoff i drops, tyggegummi, munnvann og til og med i tannkremer. Steviosid kan passerer gjennom menneskets fordøyelsessystem nesten uten å bli omsatt, og har vist seg ikke å være giftig. Det er heller ingen indikasjoner på at stevia kan være kreftfremkallende. Stevia regnes derfor som temmelig trygt å bruke.

Mange indianerstammer i Sør-Amerika har brukt stevia i hundrevis av år, også før Colombus fant Amerika. Stevia-planten har vært dyrket som kulturplante i ca. 100 år, og i våre dager dyrkes den kommersielt i Paraguay, Brasil, Uruguay, Sentral-Amerika, Israel, Kina, Thailand, Japan og Korea. Ekstrakter av stevia utgjør en viktig del av markedet for naturlige søtningsstoffer i Japan og brukes der i en rekke matvarer, i sukkerfrie tyggegummier og i lettversjonen av Coca Cola.

Så kjøp deg en boks eller en dråpeflaske med stevia i en helsekost sforretning som har dette, og begynn og utforske dette smarte søtningsmiddelet.


Vil du lese mer om Stevia, gå inn på Urtekilden.no:

http://www.rolv.no/urtemedisin/artikler/stev_reb/art1.htm
http://www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/stev_reb.htm

Andre sider:

http://hagesenter.posterous.com/?tag=gr%C3%B8ntsnacks - stevia en trussel for sukkermarkedet
http://www.naturlegemiddel.com/
http://gronnogskjonn.blogspot.com/
http://www.stevia.net/
http://www.rain-tree.com/stevia.htm
http://www.cspinet.org/foodsafety/additives_stevia.html
http://bio.kuleuven.be/biofys/ESC/ESC.htm

For kjøp av Stevia over nett, prøv f. eks:

http://okobutikken.no/index.php?main_page=index&cPath=6
http://www.altshop.no/nettbutikk/stevia-p-109.html

Ønsker du å plante stevia, sjekk ut:

http://www.hagegal.no/hagefora/viewtopic.php?f=46&t=30239

1 kommentar:

  1. Kjøp stevia fra et norsk firma her: www.steviasukker.com

    SvarSlett