14. des. 2009

Tre gode røde fra Piemonte



Med jevne mellomrom dukker det opp anbefalinger her på Gastrognom. I dag: Herlige Piemonte.


Piemonte ligger i nord-vest-Italia og mange av verdens aller beste viner kommer fra området. Stjernene er Barolo og Barbaresco og er begge laget av den herlige druen nebbiolo. Men viner laget av druer som barbera og dolcetto er også ofte svært gode - og langt rimeligere - kjøp.

Her er tre anbefalinger, henholdsvis viner laget av druene nebbiolo, barbera og dolcetto.

1. Renato Ratti Barolo Marcenasco 2004. Bestillingslisten, varenr: 30322. Kr 239,90

En forførende, tiltalende og nydelig vin som viser at Barolo kan også kan være fløyelsmyke og ganevennlige selv uten 10 år i vinkjelleren. Vinen lages i La Morra og vinene herfra er ofte noe lettere og mer tilgjengelige enn Barolo fra de andre kommunene som lager denne sagnomsuste, deilige vinen. Dette er et prisgunstig nebbiolo-kjøp, rett og slett! 2001 var fantastisk (og ikke lenger tilgjengelig), men 2004 var heldigvis også et svært godt år i Piemonte. Til vilt og okse.




2. Renato Corino Barbera d'Alba. Lokal tilleggsliste, Bergen hovedpol m.fl. Kr 195,00

Det lages svært mye god barbera i Piemonte. Utvalget er enormt og vinstilene varierer fra lette, fruktige til eikelagrete smaksbomber. Se etter viner fra Barbera d'Alba og Barbera d'Asti. Det er rett og slett vanskelig å velge én anbefalt vin, men Renato Corino er en særdeles dyktig, liten produsent som også lager Barolo i verdensklasse. Dette er en barbera som ikke er like syrlig som disse vinene ofte er. Den er innsmigrende, nesten bløt (men aldri kjedelig) og passer bra til lyst kjøtt. Dessverre den vanskeligste av disse tre vinene å finne på ditt lokale pol.


3. Pianezzo Dolcetto di Dogliani 2008. Distriktssortiment, varenr 80044. Kr 140,70  

Dolcetto får sjelden den beste plasseringen i vinmarkene i Piemonte. Druen høstes tidlig og blir stort sett laget som en enkel, fruktig og særdeles drikkevennlig vin til lette retter. I Dogliani, sør for mer kjente Barolo og Barbaresco, tar produsentene denne druen imidlertid mer på alvor og lager jevnt over gode viner av denne druen. Pianezzos utgave er langt i fra noen spinkel vin. Den kan drikkes til kjøttretter og tåler til og med noen år i kjelleren. Mørk, tett, tilgjengelig vin. Deilig ganefryd. Og blant de beste kjøpene på polet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar