onsdag 10. september 2008

Pressemelding (sendt 10.09.2008)

PÅ LIV OG DØD
ETT TEMA – MANGE HISTORIER
15. september – 15. oktober

Pressemelding:

I naturen og i historien er det mange arenaer der kampen for tilværelsen foregår ”på liv og død”. Museene i Agder-fylkene tar i høst i bruk både poteter, dyr, mat, stein, livet i fjæra, medisin, skipsforlis, skatter, ulykker og gruver for å illustrere nettopp det. Og de ønsker spesielt å gi et tilbud til den yngre delen av publikum. For tredje år på rad samarbeider museene i Aust- og Vest-Agder om en serie familievennlige arrangementer under overskriften ”Høstmuseet”, og i år er temaet ”På liv og død”. I perioden 15. september til 15. oktober inviterer de til mange ulike arrangementer på små og store museer i Agder-fylkene.

Allerede søndag 14. september ”tjuvstarter” hagebruksmuseet på Dømmesmoen med programmet ”Poteten – den store livredderen”. Poteten har reddet liv for millioner av mennesker i flere hundre år, og gjennom potetleiker, potetretter og utstillinger kan barn og voksne gjøre seg kjent med denne hverdagslige knollen på nye måter. Samme dag er det soppkontroll – det kan jo fort gå på livet løs om man ikke vet hva man plukker i korga!

Både Elvarheim og Agder naturmuseum bruker dyrelivet som innfallsport til temaet ”På liv og død”. På Elvarheim i Åmli inviterer de midt i september til ”Dyr eter dyr” – et spesialopplegg for unger mellom 4 og 12 år med innlagt konkurranse. Voksne ledsagere kan høre foredrag fra Svalbard mens ungene lærer om naturens barske realiteter. Og på naturmuseet i Kristiansand er det satt av en hel søndag i oktober til å sjekke ut hvem som spiser hvem i fjæra! Et aktuelt tema etter en lang sørlandssommer – og de to pedagogene Kari Fiskvatn og Beate Johansen sørger nok for at det blir spennende…

I Flekkefjord får store og små en sjelden anledning til å komme inn i Sand Bakkens medisinske museum 21. september. Der får de være med på en medisinhistorisk reise blant skruppelløse kvakksalvere, årelating, jesuittbark og perubalsam! ”Stetoskop - på liv og død med legens bruksgjenstander” har Vest-Agder-museet Flekkefjord kalt denne godbiten.

”Sjøen kan skinne og smile, men også bli sinna og snerre som et villdyr ingen kan temme. Det handlet om liv og død for de som seilte på hav og langs kyst”, skriver Bredalsholmen Dokk og Fartøyvernsenter i presentasjonen av sitt arrangement. De håper mange familier med barn i skolealder vil finne vegen dit den 9. oktober. Det er kanskje ikke så rart at flere av museene langs kysten har valgt sjøfart og skipsforlis som dramatisk bakteppe for sine aktiviteter rundt høstens tema. I Kløckers hus i Arendal forteller Christopher Kløcker i høstferien om barken Erato’s dødsferd i november 1901 – der de fleste av mannskapet var fra Arendal og omegn. På Lindesnes blir det fortellinger og bilder om losene og deres farefulle arbeid i slutten av september, frisket opp med konsert og allsang ledet av Flekkefjord Sangforening.

Fra det rikholdige programmet kan det ellers nevnes tur til bygdeborgene på Lista, visuell reise til Flottorp gruver, besøk i klebersteinsbrudd i Lillesand, jakt på forfedre på Aust-Agder kulturhistoriske senter i Arendal (”Wanted – dead or alive!”) og spennende film for ungdom på Torvstrøfabrikken i Birkenes. Alle museene i regionen har oversikt over programmet for høsten, og det ligger også ute på internett. Så det er kanskje på tide å sjekke når kampen for tilværelsen foregår på et museum nær deg og din familie?

Arrangementer i Høstmuseet 2008










I år kan man glede seg til 13 arrangementer "på liv og død" i hele Agder - fra Flekkefjord i vest til Åmli i øst. Vi gir deg oversikten!


Søndag 14/9 kl. 12-16: Norsk Hagebruksmuseum, Dømmesmoen, Grimstad
Poteten – den store livredderen
Potetens dag med utstilling av potetsorter, plakatutstilling, potetleker for barn, Grimstads beste restaurant med mobilt kjøkken og kokker lager diverse retter av potet. Poteten har vært livreddende for millioner av mennesker i hundrevis av år, og på nesten alle kontinenter.
Ellers blir det:
Høstmarked med salg av grønnsaker, blomster, honning, saueskinn, trearbeid, hudpleieprodukter.
Soppkontroll kl 14-16.
Kontaktperson: Vivian Stølen, tlf. 37 04 93 20nhm@gbm.no

Onsdag 17/9 kl. 17.00: Elvarheim Museum, Åmli
Dyr eter dyr
Kva et dei ulike dyra, og kva hadde skjedd om dei ikkje åt kvarandre? Opplegg og konkurranse for barn. Dyrelivet på Svalbard: Bildekåseri ved Geir Moe.
Kontaktperson: Mariann Sletten, Åmli Kommune, tlf. 37 18 52 64 mariann.sletten@amli.kommune.no

Maleri av Théobald Chartran (1849-1907)

Søndag 21/9 kl. 14.00: Vest-Agder-museet Flekkefjord og Sand Bakkens medisinske museum, Flekkefjord
Stetoskop – på liv og død med legens bruksgjenstander
Lege Knut Sand Bakken tar oss med på en uforglemmelig og spesiell reise gjennom medisinhistorien. Vi får høre om skruppelløse kvakksalvere, årelating, jesuittbark og perubalsam, men merker til slutt at ting kanskje ikke har forandret seg så mye likevel…

Kontaktperson: Birgit Gautschi, Dr.Kraftsgate 15, 4400 Flekkefjord
Tlf. 38 32 81 40,
b.gautschi@vestagdermuseet.no

Søndag 28/9 kl. 15.00: Lindesnes Fyrmuseum, Lindesnes
”Hvor fartøy flyte kan, der er han første mann”: LOSEN!
Et bildekåseri   med spennende historier, fakta og konkurranser omkring
høstmuseets tema ”På liv og død”. Vi har valgt LOSEN. Vi tar en titt inn i den dramatiske historien om våre lokale loser, tar frem litt fakta og vil oppfordre dere som er interessert i temaet til å bidra med deres historier.
Kåre Rosseland og Trond Løvsland blir med på trekkspill og saxofon. Vi synger om hav og skip.
Dagens film: Den norske los.

Kontaktperson: Thor Ivar Hansen
Tlf. 38 25 77 35/ 975 40 815
post@lindesnesfyr.no

Søndag 28/9 kl. 14.00: Lillesand By- og Sjøfartsmuseum
Klebersteinsbrudd
Kleberstein ble i vikingtid og middelalder brukt til kokekar og gryter – og gryter måtte man ha for å koke mat i – og mat var et spørsmål om liv og død…
Skogstur til det fredete klebersteinsbruddet i Hisåsen på Vatne. Terje Ellefsen er guide. Ta med mat. Oppmøte ved Plankevollen på Vatneveien.
Klebersteinsverksted for barn ved Vatneveien.

Kontaktperson: Alvhild Gulbrandson
Tlf. 37 26 16 92/ 992 32 328
bymuseet@start.no


Illustrasjon: Jan Værp/ Ark reklamebyrå og Vest-Agder fylkeskommune

Søndag 28/9 kl. 13.00: Vest-Agder-museet Lista
På liv og død – bygdeborger på Lista
Trodde du at det bare var i utlandet at det fantes borger? For omtrent 1500 år siden var det urolige tider i Europa. Store folkegrupper var på vandring. For å beskytte seg mot fiender utenfra bygde man her lokalt bygdeborger. Her kunne folk gjemme seg dersom det kom fiender. En av største bygdeborgene heter Salslottet og ligger majestetisk til på Vest-Lista.
Ta med mor og far på en spennende søndagstur i et fantastisk landskap! Møtested: Grustaket ved Listeid, Farsund kommune.

Kontaktperson: Inge Eikeland
Tlf. 38 39 69 04/ 416 25 010
lista@vestagdermuseet.no


Søndag 28/9 kl. 13.00: Næs Jernverksmuseum
«På liv og død» ­ - en familievandring på Nes Verk
Vi starter på Hammerbakken ved jernverket, og vandrer på skogsbilveg og sti til Grønli og Flaten ca. 3-4 km. Vi får høre om og oppleve litt av hverdagslivet til dem som bodde på plassene her på 1800- og 1900-tallet. Slit, sjukdom og død var en del av hverdagen, men også sosialt fellesskap, leik og moro, og felles søndagsturer. En oppdagelsesferd med innlagte aktiviteter for store og små.
Møtested: Næs Jernverksmuseum
Kontaktperson: Heidi Arild Tlf: 37 16 05 00
Pris: Turen er gratis, men de som ønsker omvisning på museet (åpent 11 ­ 16) før eller etter turen, må betale 50,- /25,-

Tirsdag 30/9 kl. 11.00 (Høstferien): Kløckers hus/ Arendal bymuseum, Nedre Tyholmsvei 14, Arendal
Arendalsbarken ”Erato”s dødsferd
Film og foredrag ved Christopher Kløcker om barken ”Erato”s forlis utenfor kysten av England. Skipet forliste i november 1901. De fleste av mannskapet var fra Arendal og omegn. Totalt ca. 35 minutter. Omvisning for barn i "Matrosens hjem".

Kontaktperson: Karin Kärman
Tlf: 37 02 59 25
klockers@frisurf.no



Foto: Agder naturmuseum

Søndag 5/10 kl. 12-16: Agder naturmuseum og botaniske hage, Kristiansand
På liv og død i fjæra – hvem spiser hvem?
I fjæra finner vi mange små og litt større dyr. Her fins mange tilpasninger til et tøft miljø. Noen spiser planter, mens andre er rovdyr. Vi flytter litt av fjæra inn i museet for å se nærmere på noen arter.

Kontaktpersoner: Kari Fiskvatn og Beate Johansen, Tlf. 38 09 23 88
Kari.fiskvatn@kristiansand.kommune.no / Beate.johansen@kristiansand.kommune.no


Søndag 5/10 kl. 12-15: Aust-Agder kulturhistoriske senter, Parkveien 16, Arendal
Wanted – dead or alive!
Det er våre forfedre vi ettersøker på denne måten. Vi følger den røde tråden bakover i tiden, og finner fram til både levende og døde slektninger ved hjelp av gjenstander og kildemateriell i arkivet og museet. Barna får lage slektstre og gå på jakt etter levde liv!
(Ta med besteforeldres og olderforeldres navn og fødselsår hvis du kan.)

Kontaktperson: Kari H. Kullerud
Tlf. 37 07 35 05
Kari.Helene.Kullerud@aaks.no



Foto: Anita Nilsen/ VAM Mandal

Torsdag 9/10 kl. 17.30: Bredalsholmen Dokk og Fartøyvernsenter, Kristiansand
Det farefulle havet
Sjøen kan skinne og smile – men også bli sinna og snerre som et villdyr ingen kan temme. Det handlet om liv og død for de som seilte på hav og langs kyst. Vi byr på historier og øvelser knyttet til ferdsel og forlis på farefullt hav.

Kontaktperson: Linn Raaum Edvardsen
Tlf. 900 74 462
Linn.beate.raaum.edvardsen@bredalsholmen.no

Fredag 10/10 kl. 21.00: Birkenes Bygdemuseum, Myhre Torvstrøfabrikk, Tveite, Birkeland
Ansgarshaugen
Spenningsfilm basert på sagnet om Angarshaugen. Der skal det ligge en verdifull skatt begravd, og en forbannelse sier at den som forsøker å finne skatten, blir rammet av en stor ulykke. Tre unge gutter prøver å grave etter skatten – det får alvorlige konsekvenser…
Ny film fra den unge filmskaperen Christian Hestø fra Birkenes!

Kontaktpersoner: Christian Hestø
Tlf. 415 13 764
chrhesto@hotmail.com
Odd Vang: Tlf. 37 28 15 91

Tirsdag 14/10kl. 19.00: Sveindal Museum og Audnedal fotoprosjekt
På liv og død i Flottorp gruver
Spennende fortellinger og visning av bilder på storskjerm fra Flottorp molybdengruver under 1. verdenskrig.
Sang og musikk. Familiekonkurranse. Salg av mat.
Arrangementet holdes i Sveindal bedehus, den tidligere messa for Flottorp gruver.

Kontaktpersoner: Elisabeth Haaland: Tlf. 38 28 05 36
Sverre Flottorp: Tlf. 906 65 199