Kjære valpekjøper

 

Alle valper er søte når de er små og de er derfor lett ”å falle for”. Men, dere skal leve et langt liv med den, så man skal vite at en Jack Russell Terrier (JRT) kan komme opp i en høy alder (12-15 år). Derfor vil vi gjerne at du tilegner deg kjennskap til rasen vår.


En JRT er en intelligent og aktiv liten hund. Får den ikke noe å ”bruke hodet” på, finner den fort på ting selv. Jaktinnstinktet er også fremtredende hos denne rasen og derfor passer de godt til å bli brukt til agility, spor, kunsthi og lydighet. Alle disse aktivitetene arrangeres av Norsk Terrier Klubb (NTK) rundt omkring i landet.
JRT er en tøff hund med stor selvsikkerhet, så la dette bli en positiv egenskap gjennom en trygg og god oppdragelse. Den skal til enhver tid vite hvilken plass den har i rangordningen. Dette gir en trygg hund. En JRT vil nok spørre deg vær dag om det er den som bestemmer i dag, eller om det er deg i dag også. Klart det er deg i dag også. Dette oppnås med tydelig grensesetting, arbeidsoppgaver, mye kjærlighet og ikke minst forståelse for rasen.

 

Det har versert en del dårlige rykter om JRT, derfor er det viktig at du som valpekjøper kan så mye om rasen som mulig og at du er forberedt. Vi som oppdrettere har et stort ansvar for å ikke selge valper til folk som ikke vet hva det vil si å ha en JRT.

 

Alle våre valper fødes inne på soverommet vårt. Der er de de første 3 ukene i ro og fred, så i denne perioden får ingen komme å hilse på dem. Etter ca 3 uker blir de flyttet ut i stuen. Nå utover til de er 8 uker begynner de å få fast føde og de utforsker saker og ting. Denne perioden er en veldig viktig tid for valpene. Her hilser de også på de andre hundene og blir vant med alle naturlige innelyder. Leken tar også i vei for alvor og de lærer av hverandre. De vennes så smått til uteliv i hagen, skog og mark og det å kjøre bil. Alt sammen på en fortrolig måte. Når de har blitt ca 4 uker kan dere komme og hilse på dem.


Vi vil alltid prøve å velge riktig valp til valpekjøperne og dette gjøres så sent som mulig innefor de 8 første ukene.

 

Dette følger med valpen:

Valpene har fått ormekurbehandling 4 ganger med både Banthmint og Panacure hos oss.

 

Valpen

Husk på at valpen utsettes for svært store forandringer når du overtar den, - nytt miljø, nye mennesker og evt. dyr samt atskillelse fra moren og resten av kullet. La derfor i alle fall maten være den samme noen uker framover. Du har fått med en startpakke med det fóret som valpen har gått på fra den begynte å spise som 3 uker gammel. Du får det i de fleste dyrebutikker. Dersom du senere ønsker å bytte til et annet fór er det viktig at du foretar en gradvis overgang, d.v.s. at du begynner med å erstatte små mengder av det "gamle" fóret med det nye slik at du først i løpet av 8-10 dager er helt over på det nye. Vi anbefaler at du uansett baserer fóringen på et fullfór og kun erstatter små mengder av dette med middagsrester, brød o.l. dersom du ønsker det. Ferdig hundemat er sammensatt for å dekke behovet til hunden, mens "saus og poteter" er utilstrekkelig mat. Når hunden får et fullfór må du ikke tilsette vitaminer, mineraler, tran o.s.v. Dette kan være direkte til skade. Hunden skal heller ikke ha søtmelk, da får den lett magetrøbbel. Dersom den har diaré kan surmelk, f.eks. kultura inngå som en del av diettfór sammen med ris og kokt torsk for eksempel.

 

Hvor mye fór skal valpen ha

 

Hittil er valpene foret sammen i én matskål. De har fått maten oppbløtt i varmt vann i forholdet 1 del fór til 2 deler vann. Fóret må da svelle og avkjøles først. Ved 8 ukers alder går hver valp på ca. 1/3-1/2 dl fór 3 x daglig. Øk dette gradvis etter hvert som valpen vokser til. Når valpen begynner å miste interessen for et måltid er det på tide å fordele dagsrasjonen på 2 ganger daglig. Som regel kan dette gjøres ved 4-5 måneders alder. Vår erfaring med denne rasen er at de fleste voksne hunder trives best med å bli fóret 2 ganger daglig. Hittil har valpen hatt konkurranse i matfatet. Er den litt småspist når den blir alene bør du ikke ha maten stående fremme hele dagen, men fjerne skåla etter noen minutter og tilby valpen ny, frisk mat senere. Gi evt. ørsmå mengder med noe godt oppi maten, men la det ikke overta som "hovedrett". Husk at hunden fort finner ut at dersom den venter litt kommer det gjerne noe ekstra godt opp i matskåla!

 

Renslighet

Allerede i valpekassa begynner valpen å lære å gå ut på aviser for å gjøre fra seg. De fleste valper foretrekker å gjøre fra seg et annet sted enn der de sover og spiser. Vi har hele tiden passet på å holde det rent rundt valpenes liggeplass og har så godt det har latt seg gjøre "fulgt" dem ut eller på avisen når de våkner, har spist, lekt o.s.v. Dette kan du bygge videre på, -jo flinkere du er til å ta den med ut før det skjer en ulykke, -jo fortere lærer valpen at den skal gjøre fra seg ute. Ros når den gjør det den skal, si i høyden et rolig "nei" dersom den er i ferd med å sette seg ned inne. (husk at "nei" er et ord den ikke skjønner ennå som så mange andre ord...) Bær valpen ut og ros masse dersom den gjør fra seg der. Bruk for all del ikke "dyppe nesa i tisset-metoden". Dette er totalt uforståelig for valpen og fører antakelig bare til at den blir redd og går og gjemmer seg neste gang den skal gjøre sitt fornødne.

 

Vær obs på at unghunden, som har vært renslig i en periode kan få tilbakefall. -plutselig gjør den fra seg inne igjen. Dette kan f.eks. skje hos tisper rundt første løpetid. Ikke fortvil, det går som regel raskt over igjen. Bare pass på at du ikke blander dette sammen med en blærekatarr. Ved tvil bør du kontakte dyrlege. Har du en hannhund og har eller har hatt besøk av andre hunder kan hunden din finne på å markere territoriet sitt. Her gjelder det å ta hunden "på fersken" dersom korreks skal ha noen effekt. 

 

Om natta...

Vi anbefaler på det sterkeste å venne valpen til å sove i bur om natta helt fra første dag. Det er veldig greit med en hund som kan være litt i bur når det trengs, f.eks. i bilen (der den ALLTID bør være i bur), på hotell, på utstillinger, på besøk hos folk som ikke er så glade i hunder etc.

 

De gangene vi starter med en 8-ukers valp setter vi buret på et lavt bord helt inntil senga slik at valpen ser oss, og slik at vi kan stikke en finger eller to inn gjennom døra for trøst. Etter hvert flytter vi buret bort fra senga og evt. ut av soverommet. Er man standhaftig og IKKE lar seg lure til å ta valpen opp i senga dersom den piper litt, går det stort sett overraskende greit å venne valpen til buret. Det er dessuten mye lettere å få valpen renslig dersom den er i bur om natta.

 

Den vil ikke gjøre ifra seg der den ligger, dermed piper den når det er på tide å gå ut. Du må nok regne med å gå ut en tur eller to til å begynne med, men ofte synes vi valpen kan klare både 6 og 7 timer før den MÅ ut. Når du tar ut valpen bør du være minimalt spennende for valpen; bære den ut, ros masse mens den gjør det den skal og bære den rett inn igjen uten "dikkedarer". Legg den i buret, "lokk ørene" og sov! Er du for interessant i forbindelse med tisseturen finner valpen fort ut at det bare er å pipe litt, så blir det action og moro også på natta... Når hunden nærmer seg voksen alder kan du jo vurdere om du vil la den sove et annet sted dersom du ønsker det, men da vet du i alle fall at du kan legge den i bur ved behov.

 

"Husordensregler"

Så fort valpen har blitt husvarm, d.v.s. etter en dag eller to, kan du så smått begynne å lære den "husordensregler" og andre ting. Ikke lær den alt på en gang, hjelp den til å gjøre ting riktig og ikke vær for hard, men vær absolutt konsekvent! Det finnes en mengde god litteratur på området og vi deler gjerne våre erfaringer med deg!


Start gjerne med et lett, tynt halsbånd i nylon eller lær samt et tilsvarende kobbel med liten festekrok. Lær først valpen å ha på seg halsbåndet. Når valpen har sluttet å irritere seg over halsbåndet (kan ta fra timer til dager) kan du sette på kobbelet og lokke til deg hunden uten å dra i kobbelet. Dersom den rygger bakover for å "unnslippe" holder du bare passivt igjen og lokker til den kommer. Nærmere beskrivelse finner du i de fleste bøker om hundehold. Vi anbefaler at du bruker halsbånd i første rekke. Går hunden i sele lærer den seg vanskelig å gå avslappet i løs line, det blir til at den "ligger i selen". Det er vel og bra når den blir eldre og du kan ta den med ut på sykkel- og skiturer, men bør unngås i starten.

 

Forøvrig er det nå, mens valpen er liten og avhengig av deg, at du skal lære den å være løs og å kunne komme på innkalling. Bruk konsekvent et spesielt ord eller plystring når du skal gi valpen mat. (Det har den begynt å venne seg til allerede før du overtar den.) Bruk så dette samme ordet når du trener innkalling. Forsøk aldri å løpe etter valpen, stå rolig og vær innbydende eller løp fra den når du kaller den inn. Tren ofte på dette, gi alltid godbit/ros når den kommer og slipp den oftest løs igjen etter innkallingen. Dersom du bare kaller inn når valpen skal kobles vil det være mindre lystbetont. Tren altså valpen på å være løs på sikre steder allerede nå, ikke vent til den blir voksen og selvstendig. Da får du en mye vanskeligere jobb...

 

Kurser og klubber

Det å ta valpen med på et valpekurs kan være en veldig fin måte å få den sosialisert på. Vi anbefaler på det sterkeste at du forsøker å få til dette. Spør Norsk Kennelklubb om det finnes aktive hundeklubber i ditt nærmiljø. Har du ikke anledning til å ta valpen med på kurs har du iallfall god nytte av å la valpen treffe andre snille hunder av forskjellige raser og på forskjellige alderstrinn så ofte som mulig.


Vi håper selvfølgelig du vil bli medlem av
Norsk Terrier Klub. Da får du tilsendt Terrierbladet 4 ganger årlig samt "Hundesport" fra Kennelklubben hver måned. På den måten får du en masse informasjon samt tilbud om diverse hundeaktiviteter. Det arrangeres egne aktiviteter for Jack Russell Terrier og vi har egen "rase-spalte" i Terrierbladet. Som medlem av Terrierklubben er du indirekte medlem av Norsk Kennel Klub. Som vanlig hundeeier trenger du ikke bli direkte medlem der. Du vil i så fall bare få tilsendt et ekstra nummer av Hundesport...    

 

Utstyr

Gummihanske, fintannet kam og klotang, -Dersom hunden er glatthåret eller "sligthly” broken vil den neppe trenge mye trimming, men det kan være greit med en gummihanske for å få av løs pels i røytinga, samt en kam eller børste for å få av smuss. Har du fått en strihåret valp kan det være greit å få "trimmingen" demonstrert hos oss eller hos en annen person med erfaring fra trimming av terriere.

 

Du må gjerne kontakte oss når pelsen er "moden", d.v.s. den er lett å nappe av. Se ellers om utstyr og teknikker i "trimmeveiledningen" du får med sammen med valpen. NB! En Jack Russell skal aldri klippes! Det ødelegger pelsen.

 

Tren ofte på å klippe klør. Selv om de skulle være korte nok så sett tanga inntil kloa og lat som du klipper. Det skulle være unødvendig å måtte gå til dyrlege fordi hunden blir desperat når du skal klippe klørne dens. Jo mer du trener den i å bli undersøkt på poter, i ører, munn og på resten av kroppen jo lettere blir all behandling av den når den blir eldre. Det er lurt å legge en gummimatte oppå det bordet du bruker når du steller med hunden. Da står hunden stødig. Bruk f.eks. en bilmatte. Det er også lurt å bruke en sklisikker matte i badekaret eller dusjen.

 

Et romslig bur (minimum 65 x 50 x 50 cm) vil du oppdage at du har mye nytte av. Det kan du bruke i bilen, som seng når valpen er hjemme, samt som et medbrakt "hjem" for hunden når du har den med ut og reiser. Buret skal alltid være hundens "fristed", men det må ikke misbrukes slik at det blir et oppbevaringssted for den. Når valpen legger seg her skal den være helt trygg på å få fullstendig fred fra både barn og voksne. Forsøk fortrinnsvis å lokke hunden ut av buret. Dersom du stadig "haler" den ut av buret med makt vil valpen etterhvert kunne føle at den må "forsvare" reviret sitt. Teppe og en spesiell vannskål som kan henges opp i buret får du i en dyrebutikk.

 

 

 

 

 

 

 

Mat- og vannskåler

Skåler i rustfritt stål er de mest holdbare. Tenk på at de skal være formet slik at de ikke er så lette å velte.

 

Leker og gnagebein

Ikke la valpen få leker, f.eks. av gummi, som den kan få løs biter av og svelge. Den har et stort gnagebehov helt til de blivende tennene har kommet helt fram. Dersom du går til en dyrebutikk vil du helt sikkert få råd om hva du bør gi valpen å gnage på. Dersom du vil gi valpen bein så gi den fortrinnsvis rå storfeben i form av rørknokler (kraftben) som helst bør være rå og der margen er tatt ut. Det er en god huskeregel at bein som begynner med bokstaven F, fugl, fisk, flesk og får (sau) lett skaper fordøyelsesproblemer.

 

Får valpen for mye bein som den klarer å tygge biter av kan den få forstoppelse. Selv om det finnes mye av det i dyrebutikker anbefaler vi deg at du ikke gir alt for mye av de røkte produktene som f.eks. griseører og -haler. Gi det kun i små mengder. Kompakte gnagebein i oksehud, d.v.s. de uten knuter på endene, fungerer veldig greit på våre hunder. Det har de alltid fri tilgang på.

 

 

 

 

 

 

Ormekur og vaksiner

Ormekur, f.eks. Panacur, Banminth eller Drontal bestillier du hos din veterinær. Selv om du ikke ser orm i avføringen bør du gi ormekur når valpen er h.h.v. 10-11 uker og deretter følge anbefalingen i pakningsvedlegget.

 

Valpen skal vaksineres som 12 og evt. som 16 uker gammel (avhenger av vaksinetype) og deretter 1 gang hvert eller annethvert år. Det er viktig at dette følges opp! Tenk også på å rabiesvaksinere dersom du planlegger å ta hunden med til utlandet (bortsett fra til Sverige, som ikke har noen importrestriksjoner på hund fra Norge). PS! Det er helt normalt at hunden får en kul under huden i nakken etter at den er vaksinert. Den dukker gjerne opp noen dager etter vaksinasjonen og forsvinner etter noen uker.

 

Vi anbefaler følgende litteratur

 

Valpesosialisering

”Valpesosialisering” Forfatter: Gry Løberg

 

Fra valp til voksen hund

”Fra valp til voksen hund” Forfatter: Åsa Ahlbom

 

På talefot med hunden

”På talefot med hunden” Forfatter: Turid Rugaas

 

Parson og jack russel terrier, håndbok

”Parson og jack russell terrier” Landbruksforlaget

 

Alle bøkene kan kjøpes på www.canis.no eller i en bokhandel.

Kilde: Lena Kjempengren