torsdag 28. april 2011

Idyll....




onsdag 27. april 2011

Morgenstund......

Bildet er googlet

“I saw more clearly than ever, that the first great and primary business to which I ought to attend every day was, to have my soul happy in the Lord. The first thing to be concerned about was not, how much I might serve the Lord, how I might glorify the Lord; but how I might get my soul into a happy state, and how my inner man may be nourished . . . I saw that the most important thing I had to do was to give myself to the reading of the Word of God and to meditation on it.”  –George Mueller, Delighted in God

For en stund siden begynte jeg og en god venninne å stå opp tidlig for å bruke tid med Gud..Jeg for min del trengte det veldig..Både det å starte dagen med Gud, og det å være litt mer " klar og forberedt " før barna våkner. Får det ikke til hver dag, men da prøver jeg på nytt neste dag. Jeg har bestemt meg for at det ikke skal være strev og fordømmelse knytta til dette fordi jeg ikke får det til, men heller innarbeidelse av en god vane. Og det kan jo ta litt tid. Men jeg merker så utrolig godt hvor annerledes og bedre dagen blir, bare fordi jeg starter den med dette utgangspunktet. Etter at lammene kom har det blitt litt lettere nesten, for da er jeg nødt til å stå opp 5.30 (!!) for å gi de melk.  Og litt stille tid i låven med et lam på fanget er jo bare nydelig :) Også er det så godt å være oppe og klar når ungene kommer tuslende, istedefor at de vekker en trøtt og litt sur mamma, som gjerne vil sove bare litt til........;) Dette er ikke noe jeg skriver for å skryte av meg selv, for jeg trenger Guds nåde hver dag for å klare det, men tenkte kanskje det kunne oppmuntre noen andre som ønsker å gjøre det samme.  Det følger bare velsignelser med, og kanskje noen gjesp... ;)



Husk! at denne dag må du ta vare på.....

Jeg syns denne sangen er så nydelig og en god påminner om hvor viktig det er å ta vare på de små øyeblikkene sammen med våre søte små...Midt i krangling og kaos, som det til tider er. ;)  Kanskje ikke hos deg, men hvertfall her...:)

Når en morgengretten unge
Slår seg vrang og rekker tunge
Og nekter å ta klær og støvler på
Når melkeglasset veltes
og geitostmaten eltes
mellom fingre som er klønete og små


Så husk at denne dag må du ta vare på,
den forsvinner mellom fingra dine nå
En gang vil du savne slitet
Da er det for sent å vite,
det er du som gjør din dag og tinning grå
Du er kysten som de en gang seiler fra
Si meg hvem er stor og liten da?
Når fremtidshavet ligger som et speil,
så blås din medvind inn i deres seil


Når skrikinga og skrålet,
blir mer enn du kan tåle
Og du kjefter på en glede og en lek
Når du har glemt å leve
Midt i hverdagen og strevet
Og tålmodigheten din har satt sin strek

Så husk at denne dag må du ta vare på…

Når lørdag blir til søndag
Du ber en stille bønn da;
om at unga ikke våkner klokka fem.
Men vårherre kan `ke love,
at du skal kunne sove
Når to små kommer inn med morraklem


Så husk at denne dag må du ta vare på…






Granola bar / Energi bar





1,25 dl peanutsmør ( helst økologisk, da det er uten transfett og andre rare ting...)
0,80 dl honning
0,60 dl kokosnøtt olje
2,50 dl havregryn
2,50 dl mix av det du måtte ønske ( solsikkekjerner, sjokoladebiter, kokosmasse, sesamfrø, tørka frukt osv).

Smelt peanøttsmør, honning og olje i en liten kjele. Rør inn havregryn og mixen. Fordel i en form ( ca 20x20 cm )  og avkjøl i kjøleskapet i ca 2 timer. Del opp i passe biter og pakk hver bar inn i plastfolie. ( hvis du gidder...;) ) Smaker godt....Oppskriften kan lett dobles, tredobles, firedobles osv...



mandag 25. april 2011

Bondeliv....

Nå har det vært en liten stund siden jeg har skrevet, men det er fordi påskeuka har vært en smule travel for oss. Forrige tirsdag hentet vi fem nydelige små kyllinger. En hane og fire høner. De har fått navnene Per Frode ( ! ) , Vera, Klara, Lilli og Siri. ;) Det er kos og veldig gøy å ha de her.  Dagen etter fikk vi besøk av min kjære søster, Tone, og hennes nydelige familie Frode, Juliane og Jonathan. Det har vært litt trangt, men så koselig:) Vi har gått turer i skogen, vært en tur i byen, og bare kost oss hjemme i det nydelige været vi har hatt. På lørdag fikk vi melding om at vi kunne hente 3 tåtelam på Evje. Sååå gøy! Espen og Frode reiste avgårde og livet som trillingmamma (!) var i gang. De må ha melk fra tåteflaske hver fjerde time på dagen og litt sjeldnere på natta. Litt slitsomt, men sååå koselig. Ungene storkoser seg med sine nye små venner. :)  Hvis noen reagerer på ølflaskene, så er det kokte Claustralerflasker, som var det eneste vi hadde for hånd når de søte små meldte sin ankomst. Nå har vi Avent babyflasker;)












 Minilåven er så og si ferdig malt, og den har blitt så fin. Har en flink mann som får til det meste av bygningsmessige ting. Det er bare å si fra hvis du ønsker deg en sånn liten låve i hagen. Den er ca 11 kvadratmeter. :)

torsdag 14. april 2011

" In the midst of winter, I found there was, within me, an invincible summer. " ( Albert Camus )
Syns dette er et nydelig sitat...

Bygging av minilåven vår er i gang.

På mandag kom Espen hjem med materialer til vår lille låve og tirsdag kveld var byggingen i gang. Igår (onsdag ) var han kommet så langt som bildene viser. Det går unna her på Solknatten. Han satser på å bli ferdig med byggingen ikveld, så vi kan male på søndag ettermiddag. Vi skal på hotell fra fredag til lørdag i forbindelse med et kurs vi går på, så da blir det en pause i jobbinga. Ingen som har vondt av det, tror jeg.:) Men blir det ikke fint ? Og på mandag kommer hønene:) 4-hjulingen i forkant på første billde er Samuel og Gabriella sin bursdagsgave. De fikk nesten bare penger til bursdagen sin.  Stor stas var det når den kom. :)






Dverg Kochin høner

På mandag kommer hønene! ;) Det gleder vi oss til :) 
Det som er så bra med Dverg Kochin høner er at de er så barnevennlige og hardføre. De er små kyllinger når de kommer til oss, men da får de mulighet til å venne seg til kos og klemming fra små barnehender. De klarer seg fint i mange kuldegrader, og det passer jo fint her i Norges land. Eggene de legger er mye mindre enn vanlige egg, men plomma er ganske stor, og den er jo det sunneste. Egg fra frittgående lykkelige ( :) ) høner som disse kommer til å bli, legger egg som er mye mer næringsrike enn de vanlige eggene du finner i butikken. 

Egg er sunt uansett, men de økologiske eller de fra frittgående høner er best. Så med tanke på egen helse, dyrevelferd og miljø, ville jeg valgt disse. ( les mer på burfri.no )



fredag 8. april 2011

Nærliggende prosjekter og anskaffelser....;)









Dverg Kochin






                 

Lam





Hjemmelagede knekkebrød

Denne oppskriften fant jeg i et ukeblad og jeg vet den ligger andre steder på nett, men jeg legger den ut her og. De er hvertfall knallgode og kjempesunne:)

3.5 dl grov spelt eller grov rug
3.5 dl små havregryn
1.5 dl sesamfrø
2 dl solsikkefrø
1 dl linfrø
1 dl kruskakli
1 ts salt
7 dl lunket vann
1 ts honning

Bland alle ingredienser i en bolle til du får en grøtaktig konsistens.
Fordel deigen på to bakepapirkledde stekebrett. Lettest å bruke hender fuktet i litt vann.
Stek på 190 minutter i 10 min. Ta brettene ut av ovnen og rut de opp med en pizzarulle eller kniv. Sett de tilbake i ovnen og stek i 30 min til.  ( du bør prøve deg litt fram med din ovn da de kan ha litt ulik steketid.)  Knekk de fra hverandre og la de tørke videre i ovnen med døra på gløtt. Ca 100 grader.

Grytebrød

Bildet er googlet
   (skal bytte det ut neste gang jeg baker)



Dette brødet imponerer de fleste, men så er det så enkelt som bare det ;)

Du trenger en jerrngryte med lokk for å lage dette brødet.

7.5 dl mel ( siktet hvetemel fungerer best, men det går med litt grovt i også.)
1/ 4 ts tørrgjær eller en liten bit, på størrelse av en ert, fersk gjær
1 3/4 ts havsalt
4.5 dl vann

Bland alle ingredienser sammen i en bolle og la stå tildekket på benken i 12-18 timer.  Altså, skal jeg ha brødet lørdag kveld, så lager jeg deigen fredag kveld før jeg legger meg. Det er fort gjort:)

Etter 12-18 timer legger du deigen på benken med litt mel under i 15 min. Jobb inn litt mer mel hvis det trengs ( deigen kommer til å være litt løs )  og la den hvile i 1-2 timer.  Alt etter hva du har tid til;)
Sett ovnen på 230 grader, og la gryta stå tom i ovnen i 30 min.
Hell deigen i gryta, og la den steke i 30 min med lokk og 15-20 min uten lokk.
La avkjøles litt før du skjærer i det.

Smaker såååå godt med smør på...............Skal få tatt bilder neste gang jeg lager det...:)

tirsdag 5. april 2011

Fra New York til Solknatten





I Juni 2010 flyttet vi hjem etter et nesten 2 år langt opphold i New York. Det hadde vært en    spennende tid, men valget falt på å flytte tilbake til gode gamle Norge. :) Hele sommeren gikk til åkikke etter hus. Drømmen var et lite småbruk i skogen ved et vann med muligheter for å ha noen  dyr. Det skulle vise seg å være vanskelig. Flere enn oss var tydeligvis på utkikk etter noe lignende.Vi la innbud på et sted, i likhet med over 100 andre!  Vi fortsatte å kikke noen uker til, før Espen aveneller annen grunn, begynte å kikke litt på hytter. Det var ikke mange klikkene før Solknatten dukketopp på skjermen. Idyll! Espen følte han hadde funnet drømmeplassen, men hva ville fruen si? ;)  Hun var villig til å bli med å se. Vi kjørte opp og fant en bortgjemt perle, følte vi, der vi kjørte på enlandevei inn i skogen og ned til et lite vann. Hester beitet like ved, og vi følte virkelig at vi hadde funnet stedet vi ville bo. Naboen satt ute i solveggen, og stoppet for å høre litt om stedet. Det viste seg å være de som solgte hytta, men da vi spurte om mulighetene for å bli fastboende, var de ikke særlig ivrige på det. Vi kjørte uansett ned for å se litt mer, og vi følte at dette stedet måtte vi ha. Til tross for at det ikke var verken strøm, vann eller do der. Vi pratet litt mer med naboen, som jo lo litt aav oss. Hvem kunne vel tenke seg å bo der..? Vi gav telefonnummeret vårt og avtalte at de skulle snakke sammen og ringe oss. Det endte med at de kunne tenke seg å ha oss som naboer, kontrakter ble underskrevet og Solknatten var vår! Noen sjokkerte og negative reaksjoner ble det fra familie og venner, noe som ikke var rart egentlig når man tenker på hyttas tistand og arbeidet som lå foran oss. Men med masse arbeid og hjelp fra noen og enhver, har livet på Solknatten begynt..Det er et stort prosjekt som ikke på langt nær er ferdig, men vi har funnet vårt hjem! Her vil vi bygge og her vil vi bo;)

mandag 4. april 2011

Glutenfrie og, om du vil, melkefrie vafler

Disse er kjempegode, sunne vafler. Vi tar de gjerne til frokost som et alternativ til brød.

7.5 dl melk ( evt melkefritt alternativ rismelk, kokosmelk el)
8 dl hel quinoa ( glutenfritt og kjempesunt, fåes i helsekost )
2 SS kokosnøttolje
2 ts vaniljeessens, kan sløyfes hvis du ikke har det. ;)
2 egg
1 ts havsalt
1 SS honning eller annen søtning. ( kan fint sløyfes. Smaker godt allikevel)
2 ts bakepulver

Ha de første 4 ingrediensene i en blender og kjør i 3 min.
Ha i egg, havsalt, og honning og kjør i 1 min til.
Ha i bakepulver og puls bare litt for å blande det inn.
Stekes i varmt vaffeljern evt som små pannekaker i varm panne, og serveres med det du måtte ønske. Syltetøy, ost, sukker, sirup...valgene er mange. Disse er ikke spesielt søte i utgangspunktet, så kan jo fint brukes i matpakka med det pålegget du liker :)

Bildet kommer etterhvert:)