Modellbåter

Thursday, March 31, 2011

Positive Voltage Regulator from 12V
Med varierende spenning fra driftsbatteriet i modellbåten er det lett og ikke få diodene til å lyse jevnt. Skulle spenningen bli for høy kan de skades. Derfor er det greit og montere inn en regulator som passer på forholdene. Her er kretsen koblet opp mot 5 dioder i serie. Strømmen på ca. 40mA i diodene bestemmes av seriemotstanden. Det ligger innebygd overload og short Circuit Protection. Den kan lett tilpasses et mindre antall dioder ved å endre seriemotstanden.

Vi skriver torsdag 31. mars 2011
I går var det vår, i dag er det vinter. Må Blogge et bilde av dette for å bli minnet på at været kan ingen gjøre noe med.




Changes the wing mount and the battery door to the plane from HobbyKing Decatlon Brushless Plug-In-Fly.

When I received the model I saw quikely that I had to make modification to the wing mount and the batteri placement. The foto shows how I`ve drilled the three pins that are longer than orginally on the model. This change is important if you will not have dificulties during the flights.


The second change is to use larger batteries and move the center of gravity farther forward. You do not have to add extra weight in front of the model when you do this.


Have a nice flight.



Wednesday, March 16, 2011

Fartsregulator og motor for små modellbåter
Har du en gammel servo eller en du ikke trenger, så sett i gang å lag en fartsregulator inkl. motor som styres fra motakeren/fjernstyringen. Her kan du styre både forover og bakover, samt at du kan regulere hastigheten på motoren. På bildet ser du at servoen er demontert og litt modifisert. På denne servoen er nesten alle drevene fjernet, men potmeteret er inntakt. Her kan dødpunktet stilles dvs. at motoren står stille når styrestikka på fjernstyringen står i midtstilling. Det er en del utfordringer for å feste aksel til motor, men det skal jeg vise seinere.




Pullere
Når det bygges i skala er det ikke lett å få tak i de rette størrelsene på deler som skal pryde modellene. Ikke er det så lett å lage alle detaljene heller. Derfor er det lurt å kikke litt rundt seg for å finne noe som er ferdig, og som kan settes sammen til det du vil lage.

Små kannekondensatorer for overflatemontering og en liten plastbit, er alt du trenger for å lage puller til modellbåten. Litt hurtiglim, maling, en plastbit som klippes til og to kondensatorer og du har en puller. Lykke til.

Sunday, March 13, 2011





Trykk på bildet hvis du vil ha det større.



To blinkene lysdioder.


Kretsen 555 har en grei og bruke når lysdioder skal blinke. Her fant jeg en enkel oppkobling som beskrevet på kladdelappen. Jeg ønsket å teste ut denne, og da er koblingsbrettet fint og ha.


De to potmeterne innvirker på blinkhastighet og intensitet. Kretsen består av 6 komponenter + IC555. Hvis du ser på bildet hvor kretsen er loddet sammen, er komponenten festet til hverandre uten bruk av printkort. Enkle kretser med få komponenter lar seg lett lodde sammen. Bruker du litt epoxy å feste kretsen med tilslutt, blir den meget stabil. Rør sammen epoxyen med et tykningsmiddel som du får i modellbutikken. Dette trenger du:


C. 16uf


P1.100k


P2. 5k


IC 555


2 Lysdioder


Spenning pluss 12V på pinne 4 - 8. Minus spenning 12V på pinne 1

Lykke til.





Lysende dioder.
Disse diodene er meget anvendlige til mange ting for oss modellbyggere. Kretsen jeg nå viser kan kobles til varierende spenninger uten at dioden skades. Den vil lyse med samme intensitet uavhengi av tilførselspenningen. Ved å legge inn en regulator og en seriemotstand til dioden, vil den lyse stabilt. Hele kretsen trekker 40mA dvs. det samme som dioden trekker. Regulatoren er laget for å tåle ca.1000mA, så her kan flere dioder kobles i paralell.

Saturday, March 12, 2011

Som tidligere modellflyver har jeg tatt opp "gamle kunster," og i vinter har jeg mange turer med denne lille krabaten. 500gram, 3kanaler m/børsteløs motor. Tanken er å sende opp et kamera og ta noen fine bilder. Lette LiPo batterier og nye byggematerialer har revolusjonert flygingen med disse modellene.

LiPo batterier trenger spesiallader for ikke å skade ved lading. Eget utak for balansering av cellene er en nødvendighet. Bildet viser et 1000mA LiPo batteri/3 celler som skal lades. Både lading og utlading av disse batteritypene krever årvåkenhet for ikke å ødelegge batteriet og skade omgivelsene. På internett/modellbutikkene og hos batterileverandørende ligger det detaljerte bruksanvisninger om emnet.

Nye produkter kommer stadig på markede. Børsteløse motorer er spennende å teste, og her har jeg koblet opp en børsteløs motor, regulator, mottaker, 5V stabilisert spenning til viftekjøling/ regulatoren, effektmeter som også måler strøm og spenning samt LiPo batteri/3 celler.
Enhetene er små og kan sammenlignes med fyrstikkesken som ligger litt over motoren. Effektmeteret kan ligge inne hele tiden og har minnefunksjon. Dette lagrer maks. verdier som kan leses ved behov.

Fant denne lille dingsen som måler de tre cellene i mine LiPo batterier. Ligger cellene over 3,3V lyser de grønne lysdiodene og kommer de under lyser tre røde lysdioder. Diodene overvåker altså de tre cellene. Skulle en av cellene komme for lavt, er det viktig å ikke belaste mer men sette til lading med balansering. (Fra laderen)

S
Så er vinteren på vikende front og himmel og sol skaper håp om en fin vår og sommer 2011