mandag 29. juni 2009

Bilder fra Isole e Olena

Siden jeg ikke kan påberope meg å være noe teknisk geni kommer bildene litt hulter til bulter. Les også smaksnotater og om besøket i egen blogg. Fotograf og sjåfør er Frode Berby, som spyttet ut akkurat nok til at vi kom oss rundt i Toscana:) Takk Frode!



Slik ser det ut når man kjører feil. Riktig kommune, men feil del. Pokkers GPS!;)

Utsikt fra Isole mot Olene. Eiendommen er på ca 300 hektar hvorav ca 50 er beplantet med vindruer. Større areal for druer planlegges dog

Isole e Olenas fatkjeller med blanding av barriques av Amerikansk og fransk eik


Bra start på smakingen. Fra høyre: Chianti Classico'06, Chianti Classico '07 rett fra tapperiet og Super-Toskaneren Cepparello '06



Dyp konsentrasjon!

I Fatkjelleren. Kjelleren er forholdsvis ny (fra 2002) og helt i enden kan man se at det er laget et "vindu" til grunnfjellet slik at fukt slippes naturlig inn.

Caratelli av ulik alder med Vin Santo.

Lagringsloft for Vin Santo hvor varmen er høy om sommeren og kjølig om vinteren slik at man får en langsom fermentereing og hvor malolaktisk gjæring igangsettes ettersom temperaturen/årstiden varieres.

I gangen inn til hovedfatkjeller lagres lange rekker med Chardonnay. Selges ut omtrent før den er tatt opp av fatene.

Turkamerat, sjåfør og fotograf (på alle bilder unntatt dette) Frode Berby

For turen passasjer og smaker uten behov for å spytte!

Som sagt kommer bildene i litt tilfeldig rekkefølge, men dette er altså innkjørselen til Isole e Olene. Her er ingen Skilt "er man interessert nok, finner man oss" sier Paolo De Marchi, Eier og vinmaker(riktignok har man bestilt et lite skilt som vi fikk se, men de ventet på en kar som skulle henge det opp.... Italienere....!)

søndag 28. juni 2009

Toscana

Isole e Olena ligger i Toscana, nærmere bestemt i området som heter Chianti Classico. Som nesten alle gode vinprodusenter ligger gården i omgivelser som er utrolig idylliske i et bølgende landskap av vinranker og sypresser knyttet sammen av små, svingete grusveier. Skilt er det sparsommelig med. "Vi ønsker ikke å avertere at vi er her" sier Paolo di Marchi, eier og vinmaker. "de som er interessert nok, finner oss"
Sant nok, vi fant frem, og jeg skjønner poenget hans. Eiendommen produserer noen av omegnens beste viner og høster lovord fra såvel Amerikanske som Europeiske kritikere. Tar man i betraktning den turiststrømmen som ellers preger Toscana, er det nesten utrolig å være de eneste som svinger inn på den lange allèen kranset med vinranker som fører opp til vineriet. En gammel gårdsbygning supplert med nybygg i samme stil, Vineriet har blitt betraktlig modernisert, selv om man ikke kan se det fra utsiden.
Giacomo, vinmaker hos Isole e Olene tar oss med ned i kjelleren og behagelige 15 grader. Tydelig stolt av arbeidsplassen sin forklarer han at alt, som i alle nyere vinerier, blir gjort ved gravitasjon. Det vil si at man kjører inn druene på toppen, tipper dem inn, og ferdig flaske kommer ut i bunn. De fermenterer i stål på sine basisviner, mens toppvinen Cepparello, samt Cabernet sauvignon, Chardonnay og en glimrende Syrah fermenteres i store eikefat på 6000 l. før de får sin tilmålte dose fatlagring på barriques (225l eikefat) av både Amerikansk og Fransk opprinnelse. Noe som faktisk imponerte litt var fatkjelleren hvor en lang gang inn til hovedkjelleren ble brukt til Barriquelagret Chardonnay. Vinen lagres sur lie - på bunnfall, og i tillegg til batonnage, brukes den lange gangen til å rulle på fatene med jevne mellomrom slik at bunnfallet kommer i kontakt med vinen.
Inne i hovedkjelleren er grunnfjellet eksponert slik at fukt slipper naturlig inn. Alt er hensiktsmessig bygd. Til og med det lille samlebåndet som går igjennom flaskekjelleren slik at man kan transportere disse inn til etikettering når de er ferdig lagret.Fiffig.

Isole e Olena ble en realitet på 50-tallet da De Marchi familien kjøpte opp to naboeiendommer Isole og Olena og slo dem sammen. Olena er faktisk en liten landsby hvor De Marchi eier alt unntatt kirken. " den tilhører Vatikanet"... og da er det jo liksom ikke noe mer å gjøre med det. Isole daterer tilbake til 1700 tallet og det er her hovedkontoret og vinieriet er. De Marchi familien derimot er for nykommere å regne i Toscana. De kommer opprinnelig fra Piemonte hvor de har drevet med vin i tre generasjoner og fortsatt har interesser. Til tross for at de er relativt nye i området, har de gått i bresjen for opprettholdelse/gjennopplivning av tradisjonsviner som Vin Santo samt variasjonsviner av sangiovese. Samtidig har de vært i front når det gjelder nyvinninger. De bruker litt syrah i sin Chianti (3-5%) og lager en glitrende variasjons av denne druen som en av de første i Toscana. De planlegger nye vinmarker som skal beplantes med Chardonnay (den er som regel utsolgt før den er ferdig tappet), men Italiensk byråkrati er visstnok ikke det enkleste å forholde seg til når det gjelder anskaffelse av tillatelser. Ordet "mafioso" dukket opp i denne delen av samtalen.
Vinstokkene har en snittalder på 16 år,men de eldste delene er over 40 år gamle (det er disse blant annet Cepparello kommer fra). Snitt utbytte er på ca 40 hl/ha hvilket er ganske bra for Chianti.
Innhøstning foregår delevis for hånd, men også en del med maskin. Når vi kommer inn på dette med maskinbruk i vingården virker det som om de blir litt stresset, svarer kjapt og vil gjerne bytte samtaleemne. Maskinell innhøst vurderes som kvalitativt dårligere enn manuell. De forsikrer om at de bruker meget skånsomme maskiner og at det er omtrent som å plukke druene for hånd. Uansett har de en streng Triage (sortering) proklameres det. Ja ja... Vinmarksarbeidet ellers forgår Lutte Raisonnèe, det vil si at man bruker kjemikalier i minimal grad og kun om strengt nødvendig. Spør du meg virker det ganske fornuftig

Vinene skal selvfølgelig smakes, og det var ingen dårlig line-up som ble presentert.

Isole e Olena Chianti Classico 2006
kr 199,90
80% Sangiovese, 15% Canaiolo, 5% Syrah (polet oppgir en annen druemiks, men...)
13,5% alk, Naturkork

Moreller og mye krydder mot pepper. pent fatpreg. frukten er flott og konsentrasjone god. tanninene er markante, men ikke utiltalende. Bra syre.lang og god ettersmak. en vin som er godt laget og som har god balanse. kan drikkes med mat nå-3år. prøv med tomatiserte sauser, kjøtt uten for mye fett.

Isole e Olena Chianti Classico 2007
kr ?
82% sangiovese, 15% Canaiolo, 3% Syrah
14%, naturkork

Denne vinen ble tappet på flaske 3 dager før vi kom og skal fortsatt ha litt tid før den skal selges og er dermed uferdig. tok den med for moro skyld. Det var fortsatt merkbar co2 i denne.
Den litt varmere 2007 årgangen viste seg med høyere alkohol samt litt varmere frukt. Tanninene var uferdige men ikke så markante som 2006. Tegnene var allikevel der på at det kommer til å bli en flott vin når den er ferdig.

Isole e Olena Cepparello 2006
kr 399,90
100% Sangiovese
13,5% alk, naturkork
Cepparello er gårdens Super-Toskaner og oppsto som et resultat av at man ikke fikk lage Chianti Classico av 100% sangiovese, men måtte bruke hjelpedruer. Vinen var i utgangspunktet en lavt klassifisert Vino de Tavola, som f.eks Sassicaia, Tignanello etc, men er nå klassifisert som en Indicazione Geografica Tipica (IGT). Vinen kan selges som en Chianti Classico nå siden lovendring har gjort det mulig med rene variasjoner. Trolig vil ikke dette skje da det er langt mer lukrativt i Super-Toscaner kategorien.
Cepparello navnet kommer forøvrig fra en liten bekk på eiendommen. Druen plukkes fra de eldste stokkene (ca 40 år+) hovedsaklig fra Bibbionese marken. Videre får den fra 14-18 måneder på barriques før flaskelagring. 2006 har 18 måneder.
Vinen har en intens aroma med karakteristiske moreller/kirsebær og et floralt bakteppe av fioler og syriner. Høyt tanninnivå med noen kanter som trenger litt tid i kjelleren. Syrenivået er bra. Frukten er stor i munn og vinen virker balansert. Lang ettersmak
drikkes fra 3år til....

Collezione De Marchi 2004 Syrah
ca 35 euro
13,5% alk naturkork
Denne trekkes i vinbøker stadig frem som Italias fremste Syrah. Den var ihvertfall en av de første, og stilen er definitivt mot Nord-Rhône. Det lages mellom 5000-7000 flasker etter årgangens kvalitet (2004 =7000 flasker) og i år som er for dårlige(for Syrah) lages ingenting. 2005 for eksempel. da går Syrah druene inn i Chianti miksen isteden.

Nesen var klassisk mot medisinal/gasbind, bjørnebær og mørke skogsbær med hint av pepper. ganske intens fruktaroma med fint eikehint. Munnfølelsen var silkeaktig og intens med flott, kjølig frukt av solbør og bjørnebær. Syrlig, fin finish
Denne får vi ikke i Norge, og det ble spøkefullt foreslått at kanskje Christoffer Moestue, som er importør og i tillegg vingårdseier i nettopp Nord-Rhône var redd for konkurransen. Uansett er dette en glimrende Syrah man bør få med seg om man kommer over den.

Collezione De Marchi 2001 Cabernet Sauvignon
ca 60 euro
13% alk, naturkork

Det virker som om alle Italienske vinerier med respekt for se selv skal ha en Cab Sauv på reportoaret, og man kan ikke nekte for at druen gjør gode viner i Toscana. Vinen får 3-4 år år på barrique og 2001 er den nyeste årgangen, forøvrig et meget godt år.
Aromaen er intes av solbær og har klare paprikatoner som her er ganske tiltalende og friske. Hint av Violer og lakris. Eiken er ikke påtrengende Munnfølelsen er god og fruktig med krydret finish. ettersmaken er litt kortere enn forventet, men en god vin som er altfor dyr. Hadde nok kunne drukket denne om den hadde kostet 30-40 euro, men den høye prisen har nok mer med at det lages 5000 flasker enn fantastisk kvalitet, selv om den var god.

Isole e Olena Vin Santo 2001
kr 326,- (37,5 cl)
65% Malvasia Bianco, 35% Trebbiano Toscana
14,5% alk, naturkork, 192g sukker/l., Syre 7,8g/l
(vinmonopolet oppgir 80g sukker/l, men dette er feil)

Rosinen i pølsa for mitt vedkommende er den glimrende Vin santo som produseres i den gamle delen av gården. Vin Santo er en passito vin som er tradisjonell for Toscana. Passitoviner lages på tørkede druer hvor druene henges til tørk på store brett på luftige loft. Druene reduseres til ca 60% og juicen som presses ut lagres på små fat, Caratelli, i 8 år. Fatene fylles ikke helt til topps, og etterfylles ikke underveis slik at man får en oksidativ lagring som gir flotte nøttearomaer. Det brukes ikke utelukkende eik, men også pæretre, kirsebær og kastanjetre.
Giacomo viser oss kontrollfatet som er en tønne med plexiglass i den ene enden slik at man kan kontrollere nivået i tønnene. Fatene svetter sukker og det er seige lag i skjøtene. Malolaktisk gjæring foregår i noen Caratelli, og man kan lett se hvilke da disse formelig skummer igjennom de gamle trestavene. Caratelliene lagres i et rom som holder høy temperatur om sommeren og blir kjølige vinterstid slik at vinen får "hvile". Ofte finner man disse lagrene på loft.

Vinen har en flott ravgul/gylden farge. Nesen er markant nøttete med brød og smør toner. sukater, rosiner, ingefær/citrus. Nydelig. Munnfølelsen er stor og med et sukkerinnhold som vil få tannlegen din til å gni seg i hendene er vinen faktisk ganske frisk mot syrlig. ettersmaken varte omtrent til Montalcino (1,5 timers kjøretur). Flott balansert vin som fint kan brukes til søte desserter, men som også har syre nok til å nytes for seg selv (dog kun et glass, ellers ramler tennene ut). Fantastisk:)

Flott avslutning på et fint vingårdsbesøk. se bilder i egen blogg.

mandag 15. juni 2009

Sommervin

Jeg baserer ofte mine vinvalg på sesong. Om høsten og vinteren liker jeg gjerne de litt mer robuste, røde som har litt kropp og innbyr varme og kos. Sommer og vår er friske hvite og rosa viner som virker leskende og forfriskende, gjerne med litt bobler ,og like yre som årstiden.

her er noen favoritter så langt i sommer:

Concannon Chardonnay 2006
kr 119,90
California, USA
100 % Chardonnay, 13,5% alk

Concannon er en "familiebedrift" med mer enn 125 års drift, noe som gjør dem eldgamle i Amerikansk målestokk(skal ikke spekulere i hvordan de holdt det gående igjennom den Amerikanske forbudstiden, men...). Etikketten lovte en Chardonnay med toner av eik, men disse var heldigvis ikke så fremtredne som man kunne forvente av en Califorinsk Chardonnay. Her har kun halvparten av vinen vært på eik i 3 måneder, og resultatet er en deilig frisk vin med Gule epler og lime i aromabildet. Krydret finish. vinen er tørr og har fin syre som gjør at den fint kan matches med mat som hvit fisk og kylling så lenge man ikke knekker frem de tyngste sausene. Til 119,90 er den et meget godt kjøp og bør minst få èn prøvetur på terrassen.

Georg Breuer Rüdesheim Estate Riesling 2007
kr 165,50
Rheingau, Tyskland
100% Riesling, 12,5% alk, naturkork (neste årgang med skrukork)

De som har fulgt med på bloggen min vet at jeg er Breuer-fan. 2007 var en glimrende årgang og hos Breuer betyr det enda bedre viner enn vanlig. Estate lages i to versjoner; Rüdesheim og Rauenthaler hvorav den første har mer frukt og den andre mer syrlighet. Vinene er Breuers basis viner, og kommer fra parseller i de to byene/landsbyene som vanligvis gir single vinmarksviner, eller Cru, men som ligger i mindre eksponerte områder av disse og følgelig ikke brukes til toppvinene. Rüdesheim estate er et klokkeklart eksempel på rieslingdruen. Flott mineralitet, klassisk petroleumspreg, med innslag av honning og aprikoser. Lime i finish. syrestrukturen er flott og vinen middels fylde. bra til skalldyr, fisk, eller nytelse for seg selv

Defaix Chablis Vieille Vignes 2006
kr 205,-
Burgund, Frankrike
100% Chardonnay, 12,5% alk. Naturkork

Daniel-Etienne Defaix er en ivrig forkjemper for Chablis. Han driver hotell ,restaurant og finner også tid til å lage meget god vin. Hans Chablis Vieilles Vignes, som betyr på gamle vinstokker, er en glimrende sommervin. Pent mineralsk preg ligger i bunn, mens grønne epler og lime preger smaken. Den er middels fyldig og har en lang ettersmak. Til fisk og skalldyr. God til østers. Ikke dum å drikke på egenhånd heller.

Domaina La Suffrene 2008
kr 143,-
Bandol, Provence, Frankrike
40% Mourvedre, 30% Cinsault, 20% Grenache og 10% Carignan
13,5% plastkork

Domaine La Suffrene hadde sin første årgang i 1996, men har tidligere levert druer til kooperativ. De har for det meste gamle vinstokker hvilket gir lavere avlinger( bra for kvalitet) og grønnhøster (beskjærer frukt) for å holde avlingene nede på beskjedene(for Provence) 40 hektoliter/hektar.
Vinen er løkskallfarget. Smaksbildet er preget av friske, røde bær mot rips og markjordbær og parfymeres av litt florale toner som nyperose. lang smak og fin syre. Meget godt balansert vin. Takler fint sommergrill på lyst kjøtt. For mitt vedkommende har den vært på terrassen flere ganger denne våren, og det er bestemt at den blir vår "hus-rosè" i sommer.

Fenocchio Barbera d'Alba Superiore 2007
kr 145,-
Piemonte, Italia
100% Barbera, 13,5%, naturkork

Mitt røde sommeralibi. Fenocchios Barbera, d'Alba får 6 måneder på store eikefat og 6 måneder på flaske. Da jeg besøkte Claudio(Piemontes hyggeligste vinmaker) i fjor var '07 fortsatt på fat og var lovende, men uferdig. Den har nå et pent fatpreg med masse søte kirsebær og sommersjarm. den har nok kropp til å være med på grillparty, den er velbalansert og flott å kose seg med.

tirsdag 9. juni 2009

Vinmonopolet får konkurranse

Helse og Omsorgskomiteen vedtok igår å oppheve forbudet mot privat import av vin. Det betyr at du og jeg slipper "brydderiet" med å løpe ned på vinmonopolet for å hente oss en flaske vin, men kan heller i ro og mak sitte hjemme foran pc'n og bestille det vi måtte ønske og få det levert på døren.
Det er ihvertfall hva nettsiden nettvin.com lover deg. Når forbudet oppheves, allerede 1.juli, vil de kunne tilby bestselgere til en rimeligere penge enn på polet lover Knut Roar Wiig som arbeider for United Wineries. De skal i utgangspunktet selge sine Spanske viner direkte til kunden. Man må allikevel betale de utgiftene man i følge norsk lov er pliktig til, og Administrerende direktør i vinmonopolet Kai Henriksen mener det blir vanskelig å holde prisene særlig lave over tid.
Strengt tatt har vinmonopolet med sin glimrende nettbutikk kunnet tilby vin på døren i 7 år. De er tilstede med fagkunnskap over hele landet og har et stort utvalg. Hva kan nettvin og lignende tilby? En liten glede over å ha overvunnet monopolet? I følge Wiig vil muligheten for bonuser til kunder og kassetilbud nå bli en realitet for den norske vinelsker. Slike tilbud har vært tilgjengelige i europa i årevis; få en flaske gratis når du kjøper en kasse, smakekasser og bonusordninger. Morsomt.
Så, Nettvin har kastet seg på bølgen. Andre importører er mer avventende. Ekjord sier de ikke har tro på inntjeningspotensialet. Samme svaret kommer fra Soleragruppen som er en av landets største. Vinmonopolet sopte inn 110 millioner på netthandel i fjor av en omsetning på totalt 12,8 milliarder, og føler seg følgelig ikke særlig truet av andre aktører.

Uansett vil dette bety litt mer armrom for den gjengse vinelsker. Jeg kommer definitivt ikke til å slutte å bruke vinmonopolet, som ,etter min mening, er i verdenstoppen når det gjelder utvalg og kunnskap. Kanskje vil jeg teste nettvin.com sine sider, men mest sannsynlig vil det gi meg mulighet til å finne sjeldene flasker på nett, eller kjøpe fra auksjon i utlandet uten at jeg må reise dit og fysisk bringe flasken inn i fedrelandet selv. Hvilket igjen betyr at det blir sjelden.
Etter 1.juli er det uansett lov, og litt deilig er det. Sjekk forøvrig ut Berry Brother & Rudd sine sider om du vil shoppe litt da.