onsdag 14. januar 2009

Maltet bygg





Man begynner hjemmebryggingen med maltet byggkorn.

Bygget er "maltet" som betyr at kornet er lagt i vann til det begynner å spire. Man avbryter så spiringen ved å tørke kornet på forskjellig temperatur etter hvilken type malt man skal lage. Jo mer moderat temperatur, jo lysere malt får man. Pilsner-, lager-, pale- og hvetemalt er alle slike lyse malttyper og brukes ofte som basismalt i mange oppskrifter. Jo høyere temperatur jo mørkere malt. Crystal-, cara-, sjokolade, kaffe, svartmalt m.m. Det er basismalten som vi trekker ut stivelsen av og omdanner til gjærbart sukker under meskeprosessen, mens andre tilsetninger gir ønsket smak, farge, skum og aroma.

Malt får man kjøpt malt der hjemmebryggerutstyr selges.. (Se linker på høyre side i menyen)

Det er også mulig å få kjøpt malt hos enkelte bryggerier, et par hånbryggerlaug og noen ildsjeler som tar inn større partier i slengen. Jeg startet med å kjøpe malt i løsvekt fra et par nettbutikker, men har etterhvert gått over til 25kg sekker med basismalt og annen malt jeg bruker mye av. Frakten blir fort dyr når det blir mer enn et par kg liksom.

Prisen er ca 15kr per kg for basismalt i dag og man kan lage drøye 100L godt øl av 25 kg malt, så noen diger kostnad er det jo ikke.

Man veier så opp antall kg malt man skal bruke og knuser det med en mølle. Har man ikke egen mølle kan man også få kjøpt knust malt.

Den knuste malten ser slik ut:



Det skal ikke males til mel, men knuses slik at skallet sprekker og kjernen knuses lett og kommer til syne. Hvis det knuses for fint vil man få problemer nå vørteren skal skilles fra malten etter meskeprosessen. Man vil derfor ha store skallbiter som danner en form for sil i mesken.


Ingen kommentarer: