250 g smør
5 dl kremfløte
200 g hvetemel
1 ½ l melk
1 ss sukker
1 ts salt
Kok opp smør og fløte. Rør så i hvetemelet og rør til grøten slipper gryten. Spe med varm melk, litt av gangen. Rør godt og kok opp mellom hver speing. Ta av noe av smøret som kommer ut og bruk det til smørøye. Smak grøten til med sukker og salt. Server grøten med sukker og kanel. Rød saft til drikke.
3 l melk
375 g grøtris
300 g smør
300 g sukker
3 egg
4 ½ ss hvetemel
3 ss potetmel
100 g rosiner
50 g hakkede mandler
I stekeovnen: 200˚C i 1 – 1 ¼ time.
Kok risgrøt av melk og ris. Rør så i smør og sukker. Tilsett sammenvispede egg, mel, rosiner og mandler. Hell deigen i 3 smurte avlange former og stek kakene. La kakene stå i formene til de er kalde. Hvelves forsiktigkakene kan fryses. Serveres med jordbær og krem.
Løv
500 g smør
500 g hvetemel
1 ½ dl vann
2 ss sirup
sukker til å strø oppå
Smuldre smør og mel. Rør i vann og sirup. La deigen bli kald. Del deigen i emner og kjevle ut til en tynn leiv. Strø på sukker og dra et par drag med kjevlet. Skjær leiven opp i spisser og stek på takke. Snu kakene og stek ferdig. De kan også stekes på plate i tørr stekepanne av jern. Kakene får fine bruke ”roser”,
5 dl seterrømme Fyll:
350 g sukker 250 g smør
125 g smør 6 ss sukker
2 ts hornsalt 6 ts kanel
2 ts kardemomme
ca 800 g hvetemel
I stekeovnen: 250˚C, ca 5-8 minutter
Bland rømme og sukker. Rør i smeltet, avkjølt smør. Bland det tørre og rør i. Sett deigen kaldt i to timer. Del deigen i 12 deler. Hver del kjevles ut og legges på plate som er strødd med mel. Stek lefsene lyse gule. Avkjøl dem hver for seg. Når lefsene er avkjølt, smøres de med smørkrem og legges sammen to og to. del lefsene i 12 snipper.
Fettbrød
175 g smør
175 g smult
500 g hvetemel
175 g sukker
2 ts kardemomme
2 dl melk
Smuldre smør og smult i hvetemelet. Bland i sukker, kardemomme og melk. Sett deigen kaldt til neste dag. Kjevle deigen til tynne leiver. Skjær ut med trinse, runde kaker, 15 cm i diameter. Stek dem på takke på svak varme. Snu dem og stek ferdig. Legg gjerne på stettfat.
2 kaker
300 g rugmel, fint
500 g hvetemel
1 ts salt
1 ts nellik
½ ts allehånde
½ ts pepper
50 g smør
1 dl sirup
30 g brunt sukker
1 flaske (33 cl) vørterøl
1 ¾ dl melk
1 pk gjær
50 g rosiner
eggpensling
I stekeovnen: 210˚C ca 45 min – 1 time.
Bland det tørre. Smelt smøret, rør i sirup og sukker. Tilsett vørterøl og melk med utrørt gjær. Hev deigen to ganger. Slå ned deigen mellom de to hevingene. Bland i rosinene, del deigen i to og form to runde brød. Etterhev minst ½ time. Pensle med egg og stek kakene. Følg godt med under stekingen, dekk med folie hvis kakene blir for mørke.
Nøttebrød
150 g valnøtter
150 g paranøtter
5 ss smør
4 dl vann
1 pk gjær
1 ts salt
1 ss sukker
500 g hvetemel
mel til utbaking
eggpensling
I stekeovnen: 220˚C i 35-40 min.
Hakk nøttene grovt. Smelt smøret. Tilsett lunkent vann og gjær. Rør i salt, sukker og mel til en glatt, fin deig. Hev deigen til dobbel størrelse. Bak ut to brød. Etterhev på et lunt sted, pensle med egg og stek brødene. Dette er godt brød til kjøtt og sild.
Totenkringler
5 dl melk
2 pk gjær
250 g sukker
250 g smør
2 ts kardemomme
1 ts hornsalt
2 egg
ca 1 kg hvetemel
egg til pensling
I stekeovnen: 250˚C i ca 5 min.
Varm melken til den er lunken og rør gjæren ut i litt melk. Smelt smøret. Ta av halvparten av smøret og sukkeret. Bland alt til en løs deig og la den heve 1 time. Rør i resten av sukkeret og smøret. Etterhev ca ½ time. Deigen er løs, men kringlene blir best da. Trill små emner til de er 15 cm lange og form som en liten kringle. Etterhev på plate. Pensle kringlene forsiktig to ganger, da blir de flotte og blanke. Stek kringlene. Denne porsjonen gir ca 80 kringler. Server gjerne lunkne.
100 g smør Glasur:
200 g sukker 1 dl sukker
1 egg ½ dl vann
100 g kokesjokolade 3 eggeplommer
2 dl melk 150 g smør
250 g hvetemel 50 g kokesjokolade
1 ts bakepulver 1 ts vaniljesukker
1 ts vaniljesukker hakkede nøtter
100 g nøtteblanding
I stekeovnen: 175˚C ca 35-40 min.
Liten langpanne, 22x32 cm
Rør smør og sukker hvitt. Tilsett egg, smeltet sjokolade, melk og melet med bakepulver og vaniljesukker. Bland i hakkede nøtter. Stek kaken i godt smurt form og avkjøl den.
Glasur: kok sukker og vann til en tykk alke. Hell laken i miksmasterbollen. Tilsett eggeplommer og smør, litt etter litt. Rør inn smeltet sjokolade og smak kremen til med vaniljesukker. Fordel kremen utover kaken og dryss på nøtter. Del kaken i kvadrater.
250 g smør
250 g sukker
2 eggeplommer
1 ts bakepulver
ca 400 g hvetemel
Fyll:
200 g melis
200 g malte mandler
2 eggehviter
I stekeovnen: 180˚C i ca 15 min.
Rør smør og sukker hvitt. Bland i eggeplommer og melet med bakepulveret. Avkjøl deigen. Bland melis og mandler med stivpiskede eggehviter. Trill runde kuler og legg dem på papirkledd stekeplate. Lag en fordypning i hver kule og fordel mandelfyllet. Stek kakene.
Videsæterkaker
125 g havregryn
150 g sukker
75 g hvetemel
1 ts natron
1 ts nellik
125 g hakkede rosiner
100 g smør
6 ss seterrømme
I stekeovnen: 180˚C ca 8-10 min.
Bland det tørre. Rør i smeltet smør og rømme. Sett deigen kaldt. Stek en prøvekake, flyter kakene for mye ut, tilsettes litt mer havregryn. Lag god avstand mellom kakene på brettet, de flyter litt ut. Stek kakene til de er sprø. Avkjøl på rist og oppbevar i tett boks.
Kårdakaker
200 g smør Pynt:
400 g sukker sjokolade
8 eggehviter hele skåldede mandler
200 g mandler
80 g hvetemel
I stekeovnen: 180˚C i ca 10-12 min.
Rør smør og sukker hvitt. Visp eggehvitene stive. Skåld mandlene, tørk dem og mal dem en gang på mandelkvern. Bland mandler og mel. Lag deigen. Kakene settes på papirkledd plate med to teskjeer. Kakene skal være lyse gule. Avkjøles på rist. Legg kakene på et brett. Smelt lys kokesjokolade til den er tyktflytende. Legg en klatt sjokolade og en skåldet mandel på hver kake.
250 g smør
200 g sukker
4 egg
3 dl kefirmelk
1 ts natron
500 g hvetemel
1 ts ingefær
½ ts revet muskatnøtt
revet skall av ½ sitron
400 g rosiner
200 g sukat
I stekeovnen: 150˚C ca 2 timer, 2x1 liter form
Rør smør og sukker hvitt. Rør i eggeplommene. Bland melk og natron, og bland det i vekselvis med melet. Bland frukten med noe av melet. Tilsett krydder og sitronskall. Visp eggehvitene stive og rør forsiktig inn. Fyll formene ¾ fulle. Stek kakene på nederste rille.
5 egg
400 g sukker
500 g smør
200 g aprikos i tynne strimler
600 g hvetemel
1 ts vaniljesukker
2 ts bakepulver
1 ½ dl melk
langtidsholdbar fløte
I stekeovnen: 175˚C ca 45 min. Tre former á 1 liter
Visp egg og halvparten av sukkeret til stiv eggedosis. Rør resten av sukkeret og smøret hvitt. Bland alt til en jevn røre. Fordel i godt smurte former og stek kakene. Avkjøl på rist.
Krydderkake
300g sukker
3 egg
125 g smør
300 g hvetemel
2 ts bakepulver
½ dl appelsinjuice
1 ½ dl melk
3 ss rom
½ dl rosiner
1 dl valnøtter
1 dl hasselnøtter
200 g fiken
15 dadler
1 ½ dl korinter
1 pk apsikat
1 ts kanel
1 ts kardemomme
½ ts nellik
I stekeovnen: 180˚C i ca 1 ½ time.
Visp egg og sukker. Tilsett smeltet, avkjølt smør. Bland i vekselvis mel, krydder, hakkede nøtter, frukt og væske. Fyll godt smurte former ca ¾ fulle og stek kakene på nederste rille. Kakene avkjøles og pakkes godt i folie og plast, og legges til modning i kjelleren i minst to uker.
300 g sukker Fyll:
2 egg 50 g smør
150 g smør ½ pl kokesjokolade
½ pl kokesjokolade 400 g melis
2 ½ dl melk 1 ts vaniljesukker
300 g hvetemel ¾ dl sterk kaffe
2 ts bakepulver
I stekeovnen: 180˚C i 1 time.
Visp egg og sukker. Smelt smøret med sjokoladen, bland i. Rør i melk og mel med bakepulver vekselvis. Hell deigen i godt smurt form og stek kaken. Avkjøl. Smelt smør og sjokolade. Rør i melis, vaniljesukker og kaffe. Del kaken og legg et lag glasur på. Dekk kaken med glasur. Kaken kan få et tynt lag kokos på toppen.
4 egg
150 g hvetemel
1 ts bakepulver
I stekeovnen: 175˚C ca 30 min.
Rund form
diameter 24 cm.
Nøttebunn:
150 g hasselnøtter
150 g melis
2 egg
I stekeovnen: 150˚C ca 15 min.
Rund form
diameter 24 cm.
Krem:
200 g smør
100 g melis
1 egg
1 ts vaniljesukker
6 ss sterk kaffe
Sjokoladeglasur:
1 pl kokesjokolade
125 g delfiafett
1 ss sukker
1 egg
1 ss sterk kaffe
Visp egg og sukker. Tilsett mel og bakepulver og stek sukkerbrødet. Mal nøttene, bland i melis og vispede egg. Stek nøttebunnen. Rør smør og melis til en luftig krem. Tilsett egg, vaniljesukker og kaffe. Del sukkerbrødet i to og smør på halvparten av kremen. Legg på nøttebunnen, smør på resten av kremen og legg siste del av sukkerbrødet over. Lag sjokoladekremen ved å smelte sjokolade og delfiafett i vannbad. Bland i egg, sukker og kaffe. Fordel glasuren på toppen og kantene. Pynt gjerne med hakkede nøtter. Dette er en holdbar kake.
300 g mandler Fyll:
300 g melis 300 g smør
6 eggehviter 150 g melis
1 pl kokesjokolade
I stekeovnen: 200˚C i 30-40 min. 1 ½ dl kaffe
Liten langpanne. 1 eggeplomme
Mal mandlene. Tilsett melis og den vispede eggehviten. Stek kaken i godt smurt form. Avkjøl på rist. Til fyllet røres smør og melis godt. Tilsett sjokoladen som er smeltet i kaffe og avkjølt. Rør i eggeplommen tilslutt. Legg fyllet på kaken. Kaken er fin å fryse.
150 g hvetemel Fyll:
2 ½ dl malte hasselnøtter aprikosmarmelade
1 ts bakepulver
150 g sukker Pynt:
1 kryddermål salt 100-150 g lys melkesjokolade
1 ts kanel 2 dl hasselnøtter
2 små egg 30 valnøtter
150 g smør
I stekeovnen: 200˚C i ca 8-10 min.
Bland det tørre. Tilsett egg og smeltet smør. La deigen hvile 1 time i kjøleskap. Kjevle ut deigen til ca ½ cm tykkelse. Stikk ut kaker, 3 cm i diameter. Stek kakene på papirkledd plate. Avkjøl dem og legg kakene sammen to og to med aprikossyltetøy mellom. Smelt sjokoladen, hakk hasselnøttene fint. Rull kakenes sider først i sjokolade og så i nøttehakk. Rør ut melis med litt vann. Fest valnøttene med melis på hver kake. Oppbevar kakene kaldt. De kan fryses.
Konfektsnipper
175 g smør
90 g sukker
1 egg
75 g malte nøtter
250 g hvetemel
Toscaglasur:
100 g smør
100 g mandelspon
125 g sukker
2 ss melk
3 ss hvetemel
I stekeovnen: 175-200˚C i ca 20 min.
Rør smør og sukker. Tilsett egg, nøtter og mel. La deigen hvile kaldt. Bland alle ingrediensene til glasuren i en kasserolle og la den koke så vidt opp. Avkjøl glasuren. Kjevle ut deigen på papirkledd plate ca 30x40 cm. Legg på glasuren og stek kaken på nederste rille. Stek gjerne litt for lite. Skjær kaken i firkanter, og del disse igjen i trekanter.
250 g mandler
3 ½ dl melis
3 små eggehviter
I stekeovnen: 180˚C i ca 10 min.
Fyll:
200 g smør
3 dl melis
3 eggeplommer
1 pl revet sjokolade
Glasur:
2 pl sjokolade
2 ss smeltet delfiafett
Visp eggehvitene stive. Bland i melis og skåldede, malte mandler. Sett røren med to teskjeer på papirkledd plate. Stek kakene. Avkjøl kakene litt før de tas av platen med en skarp kniv. Til fyllet blandes smør, melis og eggeplommer til en smidig krem. Rør inn revet sjokolade. Legg fyllet på bunnen av kakene i en pyramideformet topp. Sett kakene kaldt til fyllet er helt stivt. Glasuren lages av smeltet sjokolade tilsatt smeltet delfiafett. Dypp kakene i sjokolade.
Nissens juleterte
200 g hvetemel Fyll: Pynt:
2 ½ ss potetmel 3 ss smør 1 ts smør
1 ts vaniljesukker 100 g sukker 1 pl melkesjokolade
1 ts bakepulver ½ dl havregryn 1 ss melk
½ ts hornsalt 1 dl malte mandler seigmenn eller geletopper
90 g sukker 1 ss maizenamel
100 g smør 1 ts vaniljesukker
1 dl kulturmelk mandeldråper
1 egg
I stekeovnen: 180˚C ca
45 min. Paiform 24 cm.
Bland det tørre, smuldre i smøret. Rør i melken. Del deigen i to og kjevle ut en bunn. Bland ingrediensene til fyllet. Fordel det på deigen. Kjevle ut resten av deigen og legg den over. Klem godt til rundt knten. Stikk ”åndehull” med en strikkepinne og stek kaken gyllen. Avkjøl kaken og glaser den med smeltet sjokolade. Pynt etter ønske.
200 g fiken
3 ss konjakk
200 g smør
200 g sukker
3 egg
150 g coctailbær
200 g hvetemel
1 ts bakepulver
I stekeovnen: 175˚C i 1 t 15 min – 1 ½ time. Form ca 2 liter.
Skjær fiken i strimler og hell på konjakken. Bruk et glass med lokk og la blandingen stå på kjøkkenbenken natten over. Rør smør og sukker hvitt. Tilsett egg og mel vekselvis. Bland frukten med resten av melet og bakepulveret. Fyll røren i smurt formen og stek kaken. Avkjøl helt. Kaken kan fryses.
Multepai
200 g smør
300 g hvetemel
½ ts eddik
5 ss vann
eggpensling
3 dl multesyltetøy
1 pk mandelspon
I stekeovnen: 225˚C 18-20 min.
Smuldre smør og mel. Tilsett eddik og vann. Sett deigen kaldt. Kjevle deigen til et rektangel, dryss på et tynt lag mel og brett i tre. Avkjøl. Det samme gjøres en gang til. Del så deigen i to. kjevle den ene delen ut til c ½ cm tykkelse. Legg den på en plate dekket med papir. Del to kjevles ut som den første. Lag et rektangel inni denne som er 2 cm fra kanten. Denne ytre kanten legges oppå del en. Pensle med litt eggehvite, det limer sammen paien. Trykk kanten fast. Legg i syltetøyet. Det lille rektanglet skjæres i strimler som legges oppå. Pensle med egg og pynt med mandelspon. Stek paien. Serveres lunken med krem.
Havremarvkjeks
500 g havremarv
600 g hvetemel
150 g sukker
4 ts hornsalt
250 g smør
3 dl melk
I stekeovnen: 200˚C ca 10-12 min.
Bland det tørre. Smuldre i smør og rør i melk. Sett deigen kaldt en halv time og kjevle så ut til ca 3 med mer tykk leiv. Stikk ut kjeks i ønsket størrelse. Stek kjeksen og avkjøl den på rist.
350 g hvetemel
300 g sammalt hvete, grov
2 ss sukker
3 ts hornsalt
200 g smør
2 ½ dl melk
½ dl vann
2 ½ dl solsikkekjerner
I stekeovnen: 200˚C i ca 12-15 min.
Bland det tørre. Smuldre i smøret. Rør i resten. Avkjøl deigen. Kjevle deigen ca 3 med mer tykk og skjær ut kjeks. Stek kjeksen.
Pepperkaker
150 g smør
1 dl lys sirup
2 dl sukker
1 dl kremfløte
6 dl hvetemel
½ ts nellik
½ ts ingefær
½ ts pepper
2 ts kanel
1 ts bakepulver
1 dl hvetemel til utbaking
I stekeovnen: 175˚C ca 8-10 min.
Første dag: Lag deig. Bland sirup, sukker og smør i en kjele. Varm opp til sukkeret er smeltet. Ta kjelen av platen og avkjøl blandingen. Rør i fløten. Rør i hvetemel, krydder og bakepulver. Bland godt. Dekk deigen til og la den stå i kjøleskapet til neste dag.
Andre dag: Kna deigen og kjevle ut leiven til 3 med mer tykk. Stikk ut figurer. Stek på plate med bakepapir. Avkjøl kakene på rist. Oppbevares i boks.
Goro
1 ¾ dl kremfløte
1 egg
125 g sukker
175 g smør
175 g smult
½ ss vaniljesukker eller
2 ts kardemomme
1 ss konjakk
1 ss potetmel
ca 500 g hvetemel
Visp fløten stiv. Visp eggedosis. Bland krem og eggedosis. Bland vekselvis i mykt smør, myk
smult og mel med krydder. Smulten bør ha vært brukt til å koke smultringer i. Har en ikke
smult, kan de lages av bare smør. Det er viktig å få fordelt fette jevnt. Er det igjen klumper,
vil det lage hull i kakene. Lag deigen dagen før den skal bakes ut. Kjevle deigen tynt. Sett de
utskårne kakene kaldt og stek så de kalde kakene pent gyllenbrune. Oppbevares i tett boks.
3 egg
150 g sukker
150 g smør
150 g hvetemel
½ ts kardemomme
Stekes i krumkakejern.
Visp egg og sukker til stiv eggedosis. Tilsett smeltet, avkjølt smør og melet blandet med
kardemomme. La røren svelle i 1 time. Legg en stor teskje røre på midten av jernet. Stek
kakene lys gulbrune. Rull dem straks til kremmerhus, eller legg kakene over en kopp. Da får
du krumkaker som kan fylles med krem, gjerne tilsatt multer eller bringebær. Legg
krumkakene i en tett boks så de holder seg sprø.
5 egg
250 g sukker
½ dl smør, smeltet
1 ½ dl kremfløte
1 ½ dl kulturmelk
3 ts hornsalt
1 ts kardemomme
ca 750 hvetemel
1 kg smult til koking
Visp eggedosis, tilsett vispet kremfløte og melk. Bland det tørre og rør i melet og smøret. La
deigen stå til neste dag. Kjevle til 1 cm tykk leiv, og stikk ut ringer. Sett kakene kaldt til de
skal stekes, da holder de fasongen bedre. Stek kakene i smult. Avkjøl. Frys kakene i plastposer.
Sandkaker
100 g mandler
200 g smør
250 g hvetemel
1 egg
100 g sukker
I stekeovnen: 175˚C ca 10-15 minutter.
Skåld og mal mandlene. Smuldre smør og mel. Tilsett mandler, egg og sukker. Arbeid deigen sammen, og la den hvile en times tid i kjøleskapet. Trykk deigen ut i sandkakeformer. Stek kakene, og avkjøl dem litt i formene før de hvelves.
Berlinerkranser
2 kokte eggeplommer
2 rå eggeplommer
125 g sukker
300 g hvetemel
250 g smør
eggehviter til pensling
perlesukker
I stekeovnen: 175˚C ca 10 minutter.
Kok eggene i 8 minutter. Gni ut de kokte eggeplommene, bland inn de rå. Visp egg og sukker godt. Tilsett hvetemel og mykt smør vekselvis. (NB: smøret må ikke smeltes). Avkjøl deigen. Trill tynne pølser og form små kranser. Pensle med eggehvite og dypp i perlesukker. For å få riktig fasong på kransene, kan en avkjøle dem godt før en pensler og dypper. Deigen er ganske myk, så kjøkkenet må ikke være for varmt under baksten.
300 g smør
300 g sukker
8 egg
300 g hvetemel
1 ts bakepulver
revet skall av en sitron
100 g korinter
100 g mandler
50 g perlesukker
I stekeovnen: 175˚C i ca 25-30 minutter. Langpanne, 20x40 cm.
Rør smør og sukker hvitt. Skill eggene. Tilsett eggeplommene, melet med bakepulveret og revet sitronskall. Fold inn stivpiskede eggehviter forsiktig tilslutt. Hell røren i en smurt langpanne. Fordel korinter, langskårne mandler og perlesukker oppå. Stek kaken. Avkjøl og skjær spisse firkanter med skarp kniv. Kakene er fine å fryse.