Spis ditt lokalsamfunn

Fire råd for en lokal matkultur

Vil du også spise Sørlandet? Eller Sørumsand, eller Sørreisa, eller ditt eget lokalsamfunn?

1. Sett pris på din matprodusent

Den som er god til å spille fotball får ofte applaus. Matprodusentene våre får sjelden noe jubel. Men egentlig er det minst like fantastisk å kunne dyrke tomater (uten gift) som å kunne sparke en ball eller synge en sang. Mer jubel, folkens! Matprodusentene våre er ikke akkurat bortskjemt med det.  

2. Gå noen ekstra skritt

Den kortreiste maten er sjelden å finne i de store dagligvarekjedene. Den er på Fiskebrygga, hos den lokale slakteren, på torget, og i en anseelig mengde nettbutikker. Den beste melka er ikke i kjøledisken, den er i tanken til en bonde nær deg. Gå to skritt ekstra. Undersøk hva som finnes. Sannsynligvis blir du positivt overrasket.

3. Glem billig mat

“Det å forlange billig mat er like lurt som å forlange at 10-åringen finner seg jobb og flytter hjemmefra på dagen”, skriver forfatter Barbara Kingsolver. Med andre ord: Det kommer garantert ikke til å gå bra.

Kravet om billig mat får dagligvarekjedene til å importere langreiste produkter. Kravet om billig mat får bøndene til å bruke sprøytemidler på grønnsakene. Kravet om billig mat gir oss innesperrede burhøns og sprøyta amerikanske epler som ikke råtner. Kravet om billig mat går ut over helsa til arbeidere i fattige land.

Lokalmat er ikke nødvendigvis dyrt. Blåbæra i skauen er gratis, og fersk sei koster ikke stort. Men glem ideen om at mat primært skal være billig. Den fører ikke noe godt med seg. Trenger du flere argumenter, så sjekk ut den svenske tenketanken Dyrare mat nu.

4. Høyere bensinpriser

I dag er det økonomisk lønnsomt å sende fisk til Kina for å bli filetert, før den havner i butikker hos oss. Det er økonomisk lønnsomt å selge lammekjøtt fra New Zealand i Norge. Og det er økonomisk lønnsomt å selge vann til Kristiansand. Vi har nok vann sjøl, men brusproduksjonen er sentralisert og dermed fraktes vann (tilsatt smak og sukker) over lange avstander.

 Naturvernforbundet mener denne unødvendige transporten viser at drivstoff er alt for billig. Hvis transport kostet mye mer enn den gjør i dag, ville vi få mindre utslipp av klimagasser fra transportsektoren. Det ville også blitt mer lønnsomt å beholde lokale slakterier, meierier og bryggerier. Og det ville bli slutt på fisken som flyr tur/retur Kina. Hvis du bryr deg om lokal matproduksjon, enten du legger mest vekt på smaksargumenter, helseargumenter, matsikkerhetsargumenter eller miljøargumenter, så bør du støtte partier og organisasjoner som går inn for lavere oljeutvinningstempo og høyere drivstoffpriser.

Et epletre til universitetet

Vi slipper ut mye mer klimagasser enn det planeten tåler. Veien til et lavutslippssamfunn blir ikke enkel, men alternativet er mye verre. Naturvernforbundet i Kristiansand ser på Universitetet i Agder som en viktig alliert i arbeidet for lavere klimautslipp. Universitetet jobber med alt fra fornybare energikilder til bærekraft i lærerutdanningen og nordisk kost på ernæringsstudiet.

Som avslutning på prosjekt Spis Sørlandet har Naturvernforbundet i Kristiansand i dag derfor overrakt et epletre til Universitetet i Agder. Epletreet er av sorten “Beauty”, en gammel sort som gir modne epler omtrent til semesterstart. Gartner Morten Bragdø har funnet eplesorten i hagen til en fisker på Randøya i Kristiansand og podet nye trær. I dag plantet vi et “Beauty”-tre like ved hovedinngangen til universitetet. Forhåpentligvis vil det gi ansatte og studenter mye god, kortreist og usprøyta frukt.

image

Dette er epletreet “Beauty”, og viserektor ved UiA Marit Aamodt Nielsen som tok imot gaven. Merk sykkelstativet nederst i høyre hjørne. Treet er plantet mellom sykkelstativene og hovedinngangen til Universitetet.

Spis Sørlandet siste dag

I dag har vi feiret en vel gjennomført lokalmat-måned med ferske lammekoteletter, stekte potetbåter og tomatsalat til middag. Jeg blei intervjua av Fevennen i dag og måtte innrømme at jeg har savna sjokolade. Men bortsett fra det har jeg ikke savna stort. Vi har jo utrolig mye godt her på Sørlandet.

image
Blog comments powered by Disqus