Geniale Photoshop-tips og -triks

Her er noen smarte grep og tricks jeg har funnet – for deg som fikler med Photoshop. Med utgangspunkt i standardversjonen.  (Noen men ikke alle teknikkene er tilgjengelige i det enklere programmet Photoshop Elements. Bruker du andre programmer kan det uansett være nyttig å se litt om måten å gjøre ting på.) Her er forresten 5 gratisprogrammer for photoshopløse.

For nybegynnere
Min teori er at bildebehandling om noen år blir noe “alle” bruker, slik man i dag er vant til å bruke programmer for tekstbehandling. Her er en lynkjapp introduksjon for deg som er helt blank, eller bare vurderer å starte med fotofikling/Photoshop: Programmet gir deg en verktøykasse med teknikker for å bearbeide bilder digitalt. Det er mange måter å gjøre ting på. Jo mer du lærer, jo lettere er det å finne teknikkene som raskt gir deg resultatet du ønsker. Du har forskjellige verktøy for A) klippe ut deler av et eksisterende bilde, B) lage nye elementer fra bunnen av, C) manipulere elementer, D) kombinere forskjellige deler, og til slutt E) lagre bildet så andre lett kan se det feks på en webside.  I Photoshop kan du legge “layers”, dvs “lag” oppå hverandre. Du kan feks ha en layer med tekst, en med forgrunn, en med bakgrunnen. Og flytte eller bytte ut disse hver for seg etterhvert som du jobber. Det finnes mange gode tutorials (lynkurs) for nybegynnere på nettet, her er en samling, eller sjekk på YouTube eller på Adobes hjemmesider.

Photoshop har mange anvendelsesområder. Profesjonell grafisk design, justering av egne fotografier, m.m. Her har jeg tatt utgangspunkt i ting som er nyttig for fotofikling, som går ut på å sette sammen bilder for å få et morsomt/kunstnerisk resultat. Eller, om du vil: Å fortelle en form for historie.


En bildefortelling som er “god nok”

Noe av poenget med fotofikling er (etter min mening) å få det ferdige resultatet til å se noenlunde ekte ut. Det trenger ikke være perfekt, men “godt nok”.  De som ser bildet ditt vil gjerne tro på det, men du må hjelpe dem litt på vei. Hvis elementer stikker seg ut og ser ut som “feil”, tar det fokus bort fra det bildet skal kommunisere. Ofte er det små justeringer som skal til. Trikset er å kunne triksene.

Justere farger
Bilder har forskjellige fargetoner, alt etter hvilket lys de er tatt i. En av fotofiklerens første utfordringer er feks å bytte ut ansikter på personer. Hva gjør du hvis huden har forskjellig fargetone, feks ett sted virker “gul”, og et annet sted “rød”? Photoshop har en rekke verktøy for sånt. De mest grunnleggende er Hue/Saturation, Color Balance, og Curves. Prøv feks Curves (i menyen under Image Adjustments), velg channel:Red, og dra midten av kurven oppover. Velg så channel:Yellow, og dra midten av kurven nedover, og trykk OK. Prøv deg fram, kombinasjoner av disse vil som regel gjøre susen.  Ofte blir det mest realistisk hvis du justerer begge elementene (det ene litt mer rødt OG det andre litt mer gult).

farger-photoshop-ok-500

.

Justere kontraster
Hvor “svart” er det svarteste på bildet, og hvor “hvitt” er det hviteste? Prøv Brightness/Contrast, eller Levels.

kontrast-photoshop-500

.

Actions: En helt ny verden!
Photoshop har en funksjon for å automatisere behandlingen av bilder. Du kan “ta opp” ting du gjør med et bilde, og lagre det som en Action. Deretter trykke på knappen, og programmet gjør det samme med neste bilde helt av seg selv. Du kan også laste ned andres Actions, og kjøre dem på egne bilder.

(SpreDet.no)

Bildet over ser ganske kult ut (om jeg må få si det selv).  Hvordan kunne jeg lage det på 10 minutter? Jo, først lastet jeg ned en Action fra denne siden (krever innlogging på Adobe, men det er like godt å registrere seg først som sist). Så lagde jeg bildet under.

torvaldgislefossny

Og kjørte det gjennom nevnte Action.  Det er en lang prosess, som ville tatt mye tid, banning og feiling for å få til. Nå var det bare å trykke “play”, lene seg tilbake, og se programmet jobbe. Etter et halvt minutt var bildet klart.  Og det finnes en mengde slike Actions du kan laste ned, søk feks “photoshop actions rain” hvis du vil lage et bilde med regndråper på. Slik jeg har gjort på bildet under, og fått en fuktig Gislefoss. (Til slutt kan du selvfølgelig klippe og lime deler av resultatet inn i et nytt bilde, for å få det slik du ønsker.)

gislefoss-rain-500

.

.

Surface blur
Bilder man tar har gjerne en del støy. Kortversjon: Åpne Channels. Kjør Blur > Surface blur på hver channel.

Se instruksjonsvideoen her

surface-blur-500

.

.

Hår
Det er vanskelig å klippe ut hår. Kortversjon: Dra ut hår med nudge, brush size 1 eller 2 og høy hardhet. Eller, hvis du er avansert, lag bølgede Paths og velg Stroke paths.

Se tutorialvideo her

haar-500

.

Lys / skygge
Kortversjon: Lag to versjoner, en mørkere og en lysere. Maskér (fjern) den mørke delen så den lyse delen synes der lyset faller inn.

Se tutorial her

elefant-skygge-500

.

Stjel ting rett fra skjermen
Ctr+alt+printscreen (PC) eller command+shift+4 (mac), så får du tatt bilde av det du har på skjermen. Praktisk når du skal bruke noe fra en webside som ikke er et kopierbart bilde.

.

Tastatursnarveier
Du sparer mye tid, og det blir morsommere å jobbe, hvis du begynner å lære deg disse. Her er en samling

Generelt:
Rådene under ble skrevet til NM i fotofikling 2008, der jeg var med i juryen. Jeg vil tillegge: Når vi ser  bilder er vi vant til å tenke historier. Hva er sammenhengen, hvorfor skjer dette vi ser bilde av?  Vi mennesker er meningssøkende dyr. Vi vil gjerne tro, og le, men vi trenger litt hjelp til å få ting til å henge sammen. Så hvis du kan lage en slags bro, i form av elementer i bildet, eller tekst, vil flere henge med på det du lager.

fikleraad-5001

.

Klar til å prøve deg? Se ukas fiklekonkurranse her på SpreDet!


3 comments on “Geniale Photoshop-tips og -triks

  1. Søk på “photoshop tutorial ” på YouTube.
    Her finner du en masse du kan ha nytte av.

  2. Har en kommentar på f.eks. fargejustering:
    Lag et justeringslag over bildet istedet for å justere fargene på bildet! Da kan du forsøke forskjellige justeringer uten å røre originalen 😀

  3. “Hår
    Det er vanskelig å klippe ut hår. Kortversjon: Dra ut hår med ??nudge??, brush size 1 eller 2 og høy hardhet. Eller, hvis du er avansert, lag bølgede Paths og velg Stroke paths.”

    Rettelse: smudge tool

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *