Harmoni av smaker
En av de tingene som kjennetegner thaimat er
harmonien av dens smaker. Mange retter er en
kombinasjon av chili og søte, sure og salte smaker.
Et annet kjennetegn er bruken av friske urter for
å gi smak, heller enn tørket krydder. Dette er en
av hovedforskjellene mellom thaimat og norsk mat.
Ris
Er selve kjernen i det thailandske måltidet, og
spises til praktisk talt alle måltider. Å spise på
thailandsk heter "kin kao",som direkte oversatt
betyr "å spise ris".
Nudler er også populært, disse kom til Thailand
fra Kina.
Thaimat - laget for å deles
Den tradisjonelle måten å spise thaimat på er å
ha noen forskjellige retter som man deler, og en
skål med ris til en selv. Dette gjør at middagen
blir spennende, og man kan smake litt av mange
forskjellige retter.
Suppen går som del av hovedretten, ikke som
forrett. Et realt thaimåltid består av suppe, en
karrirett med tilbehør, og fisk eller kjøtt og
grønnsaker med dip.
Spisepinner?
Merk at thailendere spiser maten med skje og
gaffel. Du trenger aldri en kniv - alt kjøttet er
delt opp på forhånd. Spisepinner bruker man
vanligvis til nudelsuppe sammen med en skje.
Helsekost?
Thaimat sies også å være sunn. Sitrongress er
veldig populært i det thailandske kjøkken og er
fullt av antioksidanter. Galangal som også er en
viktig ingrediens i rettene tom yum gung og
tom kha gai sies å hjelpe mot hjertesykdommer
og revmatisme. Og sist men ikke minst, chili,
som er bra både for blodtrykk og hjerte.
Thaikarri
er annerledes enn indisk karri, fordi den er laget
av friske ingredienser i stedet for tørkede
ingredienser.
Mange bruker kokosmelk som hovedingrediens,
med and, kylling, svinekjøtt, storfekjøtt, sjømat
eller fisk som blir tilsatt etter karrien er kokt.
Massaman karri har Malaysisk opprinnelse og er
en av de mest brukte karriene i restauranter i
Thailand.
Et thaimåltid
inkludere vanligvis suppe, karri, salat, en stekt
rett, en kokt rett, friske grønnsaker og ris.
Det vil også være et utvalg av sauser og dipper.
I Thailand skiller man ikke på forrett eller
hovedrett, her setter man "forrett, hovedrett og
dessert" på bordet sammtidig.
Krydder og Urter
Til høyre i menyen er noen av de essensielle
krydder og urter i thaimatlaging. Den passende
kombinasjonen av alle disse ingrediensene er
betraktet som kunst i tradisjonell thaimat, og
krever både tid og erfaring.
----------------------------------------------------------------------------------
Firmainfo: LIE A/S, Kirkeveien 166 E, 0450 Oslo. Org.nr: 912 193 160 |