Til hovedinnhold

Dell U2711

Introduksjon

Det er ikke spesielt lenge siden vi testet en annen 27" skjerm enn den vi skal sette fokus på i dag. HP 2710m er priset til under 3000 kroner. Dagens testkandidat, Dell U2711, er priset til 7500 kroner.

Hvorfor skal du betale 2,5 ganger så mye for en skjerm som tilbyr et bilde i samme størrelse? Bildekvaliteten er svaret, ikke overraskende. Bildekvaliteten avgjøres i hovedsak av hvilket panel skjermen er bygget på, og kvaliteten på dette og tilhørende komponenter. De billige TN-panelene har florert markedet de siste årene. De koster lite, men de henger ikke med når det gjelder god bildekvaliten. Ofte er det bakgrunnsbelysningen alene som ødelegger mye.

Dell U2711 som vi i dag skal ta en titt på, bygger på et S-IPS-panel. Her skal man fort ha en betydelig bedre bildekvalitet, spesielt når det gjelder i hvor stor grad bakgrunnsbelysningen kan skinne gjennom langs kantene. Dell byr videre på en solid konstruksjon og mange tilkoblingsmuligheter. La oss se nærmere på hva de kan by på denne gangen, er det verd den mer enn doble prisen?

Takk til Dell som sendte produktet til test

Spesifikasjoner

  • Størrelse: 27"
  • Oppgitt responstid: 6 ms
  • Kontrast statisk: 1000:1
  • Kontrast dynamisk: 80000:1
  • Lysstyrke: 350 cd/m2
  • Oppgitt synsvinkel: 178˚ horisontalt og 178˚ vertikalt
  • Oppløsning: 2560 x 1440
  • Tilkoblinger: D-Sub/VGA, 2xDVI, HDMI, Displayport, komponent, kompositt
  • Funksjoner: høyttalere, minnekortleser, USB-hub
  • Fysiske funksjoner: tilt, rotasjon, høyde
  • Panel: IPS
  • Vekt: 10,5 kg
  • Dimensjoner: 640 x 508 x 180 mm

Gjør alle begrepene deg forvirret? Ta en titt i vår LCD-guide.

Med U2711 plasserer Dell seg litt midt i mellom når det kommer til oppløsning i det øvre sjiktet. Den normale HD-oppløsningen var ikke nok for datagiganten, noe vi liker. Her har man hoppet opp til 2560 piksler i bredden. Bildeforholdet er 16:9, noe som betyr at antallet piksler i høyden blir 1440. Skjermen tilbyr med andre ord ikke den høyeste normale oppløsningen, men enheten er ikke langt unna.

Når det kommer til det rent designmessige aspektet ved skjermen, har Dell satset på rene linjer og enkle farger. Den samlede konstruksjonen er ikke overdrevent dominerende, men virker samtidig meget solid på samtlige punkter. Det eneste vi forundret oss litt over var det selve panelet virker løst, men dette kan ha sammenheng med at vår testskjerm har vært i omløp en god stund.

Selve foten er en sklisikker sak. På en rekke underlag vil faktisk skjermen tippe, før den sklir på underlaget. Foten er fjellstabil hele veien. Skjermhodet kunne riktignok ha vært litt mer beskyttet mot vertikale bevegelser, men det får være.

Samtlige sidekanter er nøyaktig 24 mm brede, og de skarpe hjørnene gjør skjermen godt egnet for bruk i et multioppsett.

Tilkoblinger

På tilkoblingsfronten har Dell kjørt på med mye godt. Komponent-, kompositt- og en rekke lydtilkoblinger er på plass. Videre finner vi to DVI-, én VGA, HDMI og Displayport-kontakter. Dell har med andre ord så absolutt dekket hele spekteret, godt!

Innstillingsmuligheter

Langs skjermens høyde sidekant er det plassert fem berøringsfølsomme knapper. Til vanlig er ikke akkurat disse spesielt synlige. Men, så fort du beveger fingeren i nærheten lyser hovedknappen opp. Nøyaktig hva hver enkelt knapp i sin tur er ment for, vises på skjermen. Meget brukervennlig og behagelig.

Menyen er enkelt lagt opp, det burde ikke være alt for vanskelig og skjønne seg på hvor de fleste funksjonene hører hjemme. Dell har klemt inn det meste du skal trenge av funksjoner og muligheter. Når det gjelder fargekontroll, har du godt over 20 parametere du kan regulere, alternativt velge blant ferdige profiler.

Fysiske innstillinger

Av fysiske innstillinger byr U2711 på både rotasjon, tilt og høydejustering. Det er spesielt sistnevnte vi setter stor pris på, dette gir deg en betydelig større frihet til å velge en komfortabel sittestilling. Med tanke på skjermens prislapp kunne foten gjerne også hatt piviot-funksjonen.

Tilbehør

Tilbehørsposen Dell har satt sammen virker helt enkel og grei. Den medfølgende Displayport-kabelen må man nesten se på som en bonus, det er sjeldent slikt faktisk følger med.

  • Manual
  • Strømkabel
  • Lydkabler
  • DVI-kabel
  • USB-kabel
  • D-Sub-kabel
  • Displayport-kabel

Bildekvalitet

Bilde, film og spill

Spyder 3 Elite fra Datacolor er nå en av våre mange testbenker. Denne enheten optimaliserer skjermens farger, og lar deg i se før- og etterbilder med de nye og gamle innstillingene. Dette gjør at vi kan se hvor godt skjermen er kalibrert fra fabrikken, og da eventuelt hva som bør justeres. Dette gjør at bildet vi senere bedømmer, er det beste bildet som kan oppnås.

Vi har kjørt en Powerpoint-presentasjon i full størrelse som består av mange gode testbilder. Vi har også sett den nyeste James Bond-filmen, Quantum og Solace, samt snowboardfilmen Double Decade. Dette gir oss muligheten til å teste et relevant fargespekter i mange former.

Skjermen er også testet i Half-Life 2, Call of Duty 4 og Guitar Hero III. I sistnevnte setter vi innstillingene til hyperspeed. I tillegg leker vi oss titt og ofte i flash-spillet Bubble Trouble. Disse fem spillene klarer som regel å lure frem etterslep og andre rariteter på testskjermen

Bilde

De individuelle fargene etter kalibrering:

  • Hvitt: Klar og fin
  • Svart: Dyp og ren
  • Rødt: God
  • Grønt: God
  • Blått: God

Skjermen vi fikk inn til test hadde allerede vært i bruk en rekke ganger rundt om kring i landet. Nøyaktig hvordan den er kalibrert som et helt ferskt produkt vet vi derfor ikke.

Istock/michele Galli

Noe vi derimot er helt sikre på, er at skjermen fremstår som meget god på samtlige punkter når du har fått bildet slik det bør være. Vi starter ved å se på det helhetlige samspillet av farger, og vi må si vi liker det vi opplever. Fargene er ikke overdrevent glinsende, de fremstår som rene og mektige. Videre liker vi hvordan kontrastene fremstår, med skarpe kanter og lite støy.

Den matte overflaten skaper et behagelig fargespill. Det er spesielt på sortnivået dette slår godt ut. Det er meget lite bakgrunnsbelysning som skinner igjennom bildepanelet på en måte det ikke er ment. Belysningen er jevn over hele flaten.

Fargesammensetningen i hudtoner, hvite snølandskap eller mørke bilder med lyse punkter fremstår som sterke og realistiske. Samtidig er vi ikke i tvil om at løftene om en god innsynsvinkel blir holdt.

Film

Skjermens bildeformat på 16:9 gir en ekstra fordel under spesifikt filmbruk, fordi dette går opp i HD-oppløsningen. Samtidig må vi trekke frem at en skjerm på 27" er noe som tillater et bruk i den retning man ofte har en TV til. En PC-skjerm er riktig nok ikke noen erstatter for TV-en på akkurat dette området, men førstnevnte er fortsatt noe som duger.

Dell har som nevnt på forrige side fått med en rekke tilkoblingsmuligheter. Du har derfor god mulighet til å koble til egne DVD- eller Blu-ray-spillere. Når det gjelder bildekvaliteten har vi ingen ytterligere kommentarer enn hva vi allerede har sagt hittil. Vi liker det vi ser!

Spill

Hvis du til vanlig er kjent med å spille på en skjerm i området 23" og nedover, kan vi fortelle deg at dagens testmodell vil åpne en helt ny verden. 27" er mye overflate du kan fly rundt på, så størrelsen i seg selv gir en god opplevelse.

Bildekvaliteten i seg selv har vi ingen negative kommentarer, utover det vi allerede har sagt. Responstiden er ett av de mer negative punktene ved IPS-panelet, selv om dette i realiteten ikke er et problem. Vi ser at responstiden på dagens testobjekt er noe lengre enn det raskeste vi har opplevd, men dette er fortsatt ikke et problem i praksis. Ting reagerer rett og slett fort nok.

Konklusjon

Dell U2711 er uten tvil en skjerm som i seg selv er meget god på flere punkter. Bildekvaliteten er i toppsjiktet, oppløsningen er god, selve skjermen er en solid og massiv enhet, samtidig som den tilbyr et hav av tilkoblinger. Vi er inneforstått med at det virkelig koster å være kar, men denne skjermen koster etter vår mening fortsatt litt for mye.

Skjermen benytter et IPS-panel, noe som kan tilby meget god bildekvalitet til en overkommelig pris. Dell viser oss her i det minste en skjerm med bildekvalitet i det øverste sjiktet. Enheten høster poeng på samtlige punkter, alt fra sortnivå til hvitbalanse er som ønsket.

Skjermen byr på noe etterslep, men vi ser ikke på dette som et problem. Ja, skjermen har mer etterslep enn de raskeste produktene på markedet, men det betyr ikke at dette er et problem. Vi føler at pikslene bytter farge med en hastighet som er god nok. Når det gjelder signalforsinkelsen har vi ingen nøyaktige målinger, men etter ha benyttet skjermen i flere timer til spilling, opplevde vi ingen problemer.

På tilkoblingsfronten har Dell virkelig gjort jobben. Så godt som alle standarder er på plass, inkludert både HDMI og Displayport. En USB-hub og minnekortleser er også inkludert, noe man alltid vil ha bruk for.

Det er ikke tvil om at dette er en kvalitetsmessig god skjerm. Dell U2711 leverer varene, men vær forberedt på at du må åpne lommeboka mer enn vanlig. 7500 kroner er ikke den drøyeste prisen vi har sett, men den er høy nok. Kolossen 3008WFP koster en god del mer, men når du først åpner lommeboka får du noe av det absolutt råeste på markedet. Vi skjønner at fåtallet vil bruke så mye penger på en skjerm, og vil derfor rette blikket mot Samsung T260. Denne kan ikke tilby like god bildekvalitet, men for 3000 kroner mener vi den er mer enn god nok, og gir deg betydelig mer for pengene. Men, skal du ha det lille ekstra, blir U2711 valget. Den er tross alt utrolig god på både bildekvalitet og funksjonalitet.

+ Meget god bildekvalitet
+ Solid konstruksjon
+ Høydejustering
+ Godt med tilkoblinger

- 27 dyre tommer
- Mangler piviot-funksjonen

annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her