Til hovedinnhold

Pentax K20D

I forkant av denne lanseringen inviterte Pentax pressen på tur for å vise fram nyhetene. Vi har derfor fått anledning til å leke med K20D i Dubai i to dager på Pentax' regning. Dessverre var det regn det meste av tiden vi var der (for første gang på fire år), så det var langt fra ideelle lysforhold til testing.

Oppløsningen på bildene er økt til 14 megapiksler, som kan se ut som blir en ny standard, og CCD-brikken er byttet ut med en CMOS. Størrelsen på kretsene er redusert, slik at det blir mer areal igjen til lysinnsamlingen. Bildekvaliteten er nok forbedret fra K10D. Men hvor mye er vanskelig å si, siden vi ikke hadde tilgang på testlab, og bare hadde det nye kit-objektivet å teste med. Firmwaren på kameraet var også en veldig tidlig versjon, så det er i praksis umulig å si. Vi la merke til at kameraet undereksponerte en del, men det blir nok rettet opp før det blir å finne i butikkene.

En uformell test av støynivået viser at det er absolutt under kontroll. Sammenliknet med Canon EOS 40D, så er det nok litt høyere, men ikke skremmende. Særlig hvis man tar den høyere oppløsningen med i betraktningen.

Betjeningen av kameraet er som før, det vil si helt fantastisk. For litt erfarne brukere, er dette det aller beste du får på noen kamera i dag, mener vi. Alle innstillinger er lett tilgjengelige, og at de har ISO-prioritet i tillegg til lukker- og blenderprioritet viser at dette er gjennomtenkt og grundig. Dette er eksempel til etterfølgelse for andre.

K20D har fått Live View, slik omtrent alle andre kameraer har i dag. Men dessverre er implementeringen av den heller svak. Hvis du aktiverer muligheten i menyen, slår du Live View av og på ved hjelp av nedblendingsknappen. Det betyr at hvis du ønsker muligheten for å bruke Live View, så har du ikke lenger nedblendingsmuligheten.

Det er særlig skuffende når man tenker på hvor gjennomtenkt alle andre funksjoner er plassert. I den firmware-versjonen vi hadde, kunne du ikke zoome skikkelig inn på bildet heller. Da ble bare pikslene forstørret, og det var ikke mulig å se noen flere detaljer. Dette kan nok også lett ordnes med en nyere firmware, men det tyder på at implementasjonen har vært hastverksarbeid.

X-sync-kontakt er nytt på K20D

Utseende på kameraet er identisk med forgjengeren K10D. Den eneste forskjellen er at det har kommet en X-sync-kontakt for studioblits. Av en eller annen grunn er denne kontakten dekket med en skruknott som er så liten at den er nesten umulig å håndtere, og mister du den på gulvet, kan du glemme å finne den igjen.

En litt imponerende funksjon er muligheten til å stille fokusplanet, dersom du har et objektiv som fokuserer feil. Da kan du endre på fokusplanet for dette objektivet, og kameraet vil huske det til neste gang du bruker det samme objektivet. Dette er en funksjon man ellers bare finner på langt dyrere proff-hus.

Pentakx har også lagt til en funksjon for å øke det dynamiske omfanget i bildene. Det er ikke noe hokuspokus, bare etterprosesseringen som lyser opp de mørkeste områdene. Men det ser ut som det fungerer bra, særlig i svakt lys.

Bildestabilisatoren på sensoren er forbedret fra tidligere versjoner, og skal nå kunne kompensere for 4 stopp. Vi tar alltid slike tall med en klype salt, og kan ikke si mer om den enn at den virker. Hvor godt er nesten umulig å si.

K20D har et støvfjerningssystem, som forsøker å hindre støv i å feste seg, og prøver å riste av det som kommer. I tillegg finnes noe som heter Dust Alert, som kan fortelle deg hvor støvet har festet seg, så du vet bedre hvor på sensoren du skal rense.

Du kan ta et prøvebilde som ikke lagres, for å se på skjermen hvordan eksponering og farger blir. Deretter kan du justere på eksponeringen og hvitbalansen for å få det riktig, før du tar et bilde som lagres. Dersom du er fornøyd med prøvebildet, kan du nå velge å lagre det.

Kameraet bruker samme ekstrautstyr som forgjengeren, og føles helt likt å jobbe med. Vi kunne ønsket oss litt raskere respons på enkelte ting, men det er ikke ødeleggende for resultatene.

Kameraet er bygget i stål og karbonfiber, og har hele 60 værtettinger som gjør at det skal tåle en kraftig skur eller tre. Sammenliknet med for eksempel Canon og til en viss grad også Nikon, er dette meget imponerende.

Du vil kunne kjøpe kameraet i mars, og veiledende pris blir mellom 11 og 12 tusen. Gateprisen vil antakelig være under 10 000,- kroner.

Se ellers hva vi syntes om Pentax K10D.

annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her