Hopp til innhold

Festspillenes viktigste?

Innvandrekultur krysses med det bergenske i profesjonell utforming.

Fargelys i Bergen 2007
Foto: Torkil Baden / NRK

Fargelys
Foto: Torkil Baden / NRK

LES MER: ALT OM FESTSPILLENE I BERGEN!

Igjen er det barna som står for det mest betagende ved Festspillene. Peer Gynt-salen i Grieghallen var fullsatt onsdag ettermiddag da forestillingen ”Fargelys” hadde premie med musikk og dans fra hele verden.

Ole Hamre

Ildsjelen Ole Hamre.

Foto: Torkil Baden / NRK

Utøvere er innvandrerbarn bosatt i Bergen instruert med superprofesjonelt håndlag av musikerne Ole Hamre og Sissel Saue og koreograf Hilde Sol Erdal.  

Burmesisk Tveitt

Det begynte med at en åtteårig jente fra Burma sang velkommen på klingende bergensk – haringstevet som Geirr Tveitt har gjort så kjent ”Velkomne med æra”. Og så strømmet de inn i dongery og i nasjonaldrakter fra sine nitten hjemland.

En slik presentasjon viser hvilken enorm kulturell ressurs det ligger i innvandrerne. Hvis integreringsprosessen er blant det norske samfunnets største utfordringer, er kanskje det viktigste redskapet nettopp her: å frigjøre de unike kunstneriske uttrykk i en prosess som både gir identitet for fortiden og fellesskap for fremtiden.

Derfor blir ”Fargelys” kanskje Festspillenes viktigste forestilling. 

Fra "Varieté" av Kagel

Fra 'Varieté' av Kagel.

Foto: Roos & Tegnér/Malmö Opera

Barnekultur

Den kulturelle skolesekken ved Festspillene har overskriften ”Nystemt” og omfatter også gjestespill og et nasjonalt seminar med deltakere fra hele landet.

Jeg hadde gledet meg til ”Varieté” av Mauricio Kagel, siden han alltid gir en ny og tankevekkende vri på det vi tror vi kjenner. Men i presentasjonen fra Malmö Opera och Musikteater fikk vi bare en halvgod sirkusforestilling med akrobatikk, klovneri og tryllekunster, uten noe brodd og ironi.

Rytme

Kagels svært så rytmeglade partitur er en krysning av sirkusmusikk og Stravinskys ”Petrusjka” og ble meget presist framført av et lite orkester.

Jeg vet ikke om svenskene har misforstått Kagel eller om det er Kagel som har misforstått sitt eget oppdrag. Men her manglet enhver distanse og dobbeltbunn. Da er Arnardo bedre. 

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober