Hopp til innhold

Craig griller laks

Laks er den mest kjente norske råvaren ute i den store verden. Norsk laks er for mange en garanti på beste kvalitet. Laks er ideell til grilling.

Rubbed Norwegian Salmon, ferdig grillet
Foto: NRK

Rubbed Norwegian Salmon

- Laksekoteletter grillet over flammer er populære, men jeg foretrekker en hel side med laks i rundt 20 minutter på indirekte grilling. Jeg lager en norsk versjon av krydder og sennep og har den på laksen natten over, sier Craig Whitson.

Denne retten er kjempeenkel å lage, og den ser flott ut presentert på et stort fat. Spis laksen så snart den er ferdiggrillet, eller spar den til et koldtbord dagen etter.

Antall: 8—10 personer

1 hel side laks med skinn
grov Dijon-sennep
6 ss tettpakket brunt sukker
frisk dill
2 ts havsalt
2 ts kvernet sort pepper

Forberedelser: 2-3 minutter dagen før grilling

Finhakk dill (6 ss)

Rubbed Norwegian Salmon på grillen
Foto: NRK

Ved grillen

Legg noen håndfuller hickory- eller mesquite-fliser i vann i en halv time før du skal grille. Ha en håndfull med avrente hickory-fliser oppå grillkullene rett før laksen skal på grillen. Suppler med fler hickory-fliser et par ganger under grillingen.

Grilltid: ca. 20 minutter
Grillmetode: indirekte
Temperatur: middels lav

  • Smør laksen med sennepen på kjøttsiden.
  • Bland sammen brunt sukker, dill, salt og pepper i en bolle.
  • Gni sukkerblandingen inn på kjøttsiden av laksen. Pakk laksen i plastfolie og ha den i kjøleskapet natten over.
  • Ta laksen ut av kjøleskapet 1 time før den skal på grillen.
  • Ta vekk plastfolien og legg laksen med skinnsiden ned på den kjølige delen av grillen. Ha på lokk.
  • La laksen ligge på grillen til den er gjennomstekt og passe fast i fisken (ca. 20 minutter). Bruk et par stekespader til å ta laksen forsiktig ut av grillen.

Rubbed Norwegian Salmon rett fra grillen
Foto: NRK

Tips

Vær forsiktig når du skal ta laksen av grillen. Du risikerer at den kan dette litt sammen. En god hjelper er å anbefale.

Servering

Denne laksen kan brukes som middagsrett, gjerne med ris, potetsalat, brød eller salat ved siden av. Bruk også til søndagsfrokost eller på koldtbord. Jeg er svak for en god, litt søtlig sennepsaus ved siden av.

Oppskriften er fra Craig Whitsons bok «Grillkongen Craig».