10.000 skrøt på seg en konsert med plass til 200

Nå blir Sex Pistols-konserten rekonstruert.

LEGENDARISK: Ikke alle som har sagt de var på Pingvin Club og så Sex Pistols i 1977 var faktisk der. Foto: Odd H. Anthonsen/Dagbladet
LEGENDARISK: Ikke alle som har sagt de var på Pingvin Club og så Sex Pistols i 1977 var faktisk der. Foto: Odd H. Anthonsen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

|||Originalkontrakten mellom Pingvin Club og Sex Pistols-arrangøren fant han i en kjeller - og 214 publikummere fra 1977 ble sporet opp og identifisert ved hjelp av aviser, Facebook, telefonkatalogen og skattelisten.

For eksempel identifiserte Lars Lillo Stenberg sin gamle barnevakt på et bilde ved hjelp av mobiltelefonen.

- Det er én person jeg ikke har funnet ut hvem var, og det er dama som ble med gitaristen opp på hotellet etterpå, medgir Trygve Mathiesen, punkhistorikeren og forfatteren som fredag slipper «Banned in the UK - Sex Pistols exiled to Oslo 1977».

Den inneholder en rekke tidligere upubliserte bilder fra den minneverdige - og ifølge Mathiesen historiske og viktige — konserten. I alt 47 bilder, deriblant flere i farger, er hentet opp fra esker og skuffer og kjellere av i alt ni fotografer.

Den store myten Trygve Mathiesen sitter omgitt av 31 av disse fotografiene i Galleri MAP på Tøyen i Oslo. Her skjer den norske boklanseringen fredag, samtidig som fotoutstillingen åpner og blir hengende frem til 19. september. Selv var forfatteren bare 15 år da Sex Pistols-sirkuset inntok fedrelandet - og vurderte aldri å dra hjemmefra Lillestrøm til Oslo for å prøve å komme seg inn på nattklubben med 20-årsgrense. - Men jeg føler på mange måter at jeg også var på konserten, sier han og ler. For nettopp spørsmålet om hvem som var til stede — for ikke å snakke om hvem som ikke var der denne julikvelden for nå 33 år siden - er for lengst blitt en del av rockens folklore. - Det har oppstått en rekke myter i etterkant, om hvor mange som skal ha vært der, og at det skal være tusenvis som har skrytt på seg å ha vært til stede. For det gav kred å ha vært der. Min teori er at folk som selv ikke var der, har prøvd å redusere viktigheten av konserten gjennom å overdrive denne listemyten, sier Mathiesen. På sitt farligste Selv gikk forfatteren grundig til verks for å finne det han kunne av sannhet: Han skrev bok der den endelige listen - så endelig som den kan bli - er en lokkende del av innholdet. - At 10.000 skal ha skrytt på seg å være på en konsert som rommet 200 mennesker er substans nok i seg til en bok, fastslår Mathiesen, som imidlertid fyller på med nok av annet materiale: Ikke bare de sjeldne bildene, men også en levende fortelling om et helt døgn som forvandlet norsk rockehistorie, så vel som en analysedel som har ført til at han er invitert til å skrive i Leeds-universitetets nye punk- og postpunkjournal. - Her er stoff både for detaljfikserte Pistols-fanatikere som dyrker alle detaljer, og for dem som er interesserte i de store linjene og det sosiopolitiske aspektet, sier Matheisen, som skrev boken på engelsk for å favne lesere også i Sex Pistols' hjemland. Og bokverket ble først sluppet i Storbritannia. - Det var som å rapportere tilbake til dronningen, ler han og spiller på bandets beryktede låt «God Save The Queen», som gjorde at Sex Pistols ble bannlyst i eget hjemland og ble sladdet når singelen toppet listen. Det var nettopp da, når Sex Pistols var på sitt farligste, at de traff Norge. Rocken gjenfødt De kom til et Skandinavia som var dødt som en ørken, der rocken lå nede. Det døgnet innebar rockens gjenfødelse i Norge, en restart, fastslår Mathiesen som for Rockheim - der han var punkkonsulent - regnet ut følgende:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.