Hopp til innhold

– Jeg har alltid tenkt at den norske stat ville ta livet av meg

OSLO TINGRETT: – Jeg er ikke noe flink med tall, sa Odd Nerdrum da han i dag forklarte seg for retten, tiltalt for skattejuks.

Odd Nerdrums selvportrett

Odd Nerdrum har boikottet pressen siden 2002. I retten i dag nektet han å la seg avbilde, men han hadde med seg et selvportrett som han lot pressen ta bilde av.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

Ifølge påtalemyndigheten solgte kitsch-maleren i perioden 1998 til 2002 bilder for 14.029.150 kroner uten å føre inntektene i selvangivelsen.

Nerdrum er tiltalt for overtredelse av Ligningslovens paragraf 12. Han risikerer fengsel og bøter hvis han blir funnet skyldig.

I retten tirsdag omtalte Nerdrum tiltalen mot ham som «tøys». Han mener alt er innberettet og gjort opp, både til norske og islandske myndigheter.

Dårlig maling

Problemene startet med en rekke malerier som Nerdrum malte på 1980-tallet.

Han brukte en spesiallaget oljemaling, som senere viste seg å tåle varme dårlig. Det førte til at malingen smeltet og begynte å renne på maleriene.

– Jeg tror ikke folk forstår hvilken tristesse det var for meg. Det var en skam, sa Nerdrum i retten tirsdag.

Eierne av de skadede maleriene begynte etter hvert å kreve erstatning. Nerdrum forsøkte å bøte på skaden ved dels å male nye bilder som skulle erstatte de gamle, og dels å legge til side midler som skulle brukes til erstatning.

Forsvarer Tor Erling Staff

Advokat Tor Erling Staff er Odd Nerdrums forsvarer.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix
Asbjørg Lykkjen

Politiadvokat Asbjørg Lykkjen prosederer for aktoratet i straffesaken mot Odd Nerdrum.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix
Dommer Heidi Heggdal

Heidi Heggdal er dommer i saken.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

Galleriet Forum i New York, som hadde formidlet Nerdrums kunstverk, foreslo i 1997 at en del av betalingen for bildene skulle plasseres i en bankboks i en østerriksk bank i en femårsperiode.

Slik kunne pengene være tilgjengelig dersom det skulle komme nye erstatningskrav.

Sikker bankboks

Disse pengene stiller norske skattemyndigheter spørsmål ved.

Aktor, politiadvokat Asbjørg Lykkjen, lurte på om hensikten med å legge pengene i en bankboks i stedet for å sette dem inn på vanlig konto var å unngå skatt.

– Nei, vi valgte en bankboks fordi det er sikkert. Det var jo ikke mine penger da, de var i limbo. Jeg kunne ikke begynne å gamble med dem, forklarte Nerdrum.

Han opplyste at det var han som disponerte bankboksen.

Han forklarte at det ble skattet av pengene da de ble tatt ut og fordelt mellom ham og galleriet i 2002.

Nerdrum anslo at salget i USA var på rundt 900.000 dollar. Tilsvarende sum i Norge de fem årene var på rundt 8 millioner kroner, mente han.

– Avhenger av to ting

Skattemyndighetene begynte å gjøre undersøkelser rundt Nerdrum etter et oppslag i Dagens Næringsliv i 2002.

Etter at Nerdrum flyttet til Island i 2003, begynte granskningen av 67-åringens selvangivelser for de fire foregående inntektsårene.

Nerdrum skal ha malt over 50 oljemalerier i denne perioden. Flere av dem ble solgt for millionbeløp.

Forsvarer Tor Erling Staff tar sikte på frifinnelse, men sier i forkant av rettssaken at resultatet avhenger av to faktorer.

– Det er en tosidig affære. For det første har vi det objektive: Er det riktig at han ikke har betalt den skatten han skal, og er beregningen riktig? Her kommer sakkyndige inn i bildet. For det andre har vi det subjektive: Er det en uaktsomhet her, eller kan det forstås på en annen måte enn som en bevisst feil, sier Staff.

– Kan få mer enn ett år i fengsel

Ifølge VG risikerer Nerdrum sju måneders fengsel og en straffeskatt på over åtte millioner kroner hvis han blir funnet skyldig.

Aktor Asbjørg Lykkjen sier imidlertid til NRK før rettssaken starter at straffen kan bli mer omfattende.

– Retten må ta stilling til hvilken straff som skal utmåles, men påstanden fra aktor vil bli ubetinget fengsel. I utgangspunktet kan han da regne med lengre straff enn ett år, sier hun, og legger til at strafferammen for denslags lovbrudd er seks år.

Skattemyndighetene anmeldte den angivelige skatteunndragelsen i begynnelsen av 2010.

– Hvorfor kommer denne saken opp for retten først nå hvis de første unndragelsene skjedde så tidlig som i 1998?

– Utgangspunktet for saken var at skattemyndighetene undersøkte økonomien til Nerdrum, og i den forbindelse måtte informasjon fra USA og amerikanske gallerister hentes inn. Dette har vært et tidkrevende arbeid, sier Lykkjen.

Hovedforhandlingene i straffesaken mot Nerdrum avsluttes i morgen.

NRK.no fulgte Odd Nerdrums forklaring i Oslo tingrett. Se referat under videosnutten.

Video Tor Erling Staff og Asbjørg Lykkjen om straffesaken mot Odd Nerdrum

VIDEO: Forsvarer Tor Erling Staff og aktor Asbjørg Lykkjen om straffesaken mot Odd Nerdrum. Fra Oslo tingrett tirsdag. Foto: Erlend Aas/Scanpix / Vilde Mikkelsen/NRK.

– Staten vil ta livet av meg

13.25: Forsvarer Staff er ferdig med sin utspørring av Odd Nerdrum.

13.06: Staff snakker nå med Nerdrum om hans oppførsel og personlighet.

Odd Nerdrum

Odd Nerdrum har boikottet pressen siden 2002. I retten i dag nektet han å la seg avbilde. Dette bildet er blant de nyeste pressen har tatt av kunstneren, fra åpningen av en utstilling i Galleri Tonne i Oslo i 2001.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / Scanpix

– Hvorfor er du provoserende i din adferd og form? spør forsvareren.

– Vi lever ikke i samtiden, men i evigheten. Derfor kler jeg meg som jeg gjør nå. Kjortelen er praktisk i sommervarmen, jeg føler meg som en greker. I dag har jeg tatt på en pen kjortel i respekt for retten, sier Nerdrum.

– Du sier du er en ganske så alminnelig mann?

– Det pågår en demonisering av meg. Det er farlig og skummelt, svarer Nerdrum.

Han snakker videre om at han lider av Tourettes syndrom og sliter med angst.

– Jeg er blitt bedre fra Tourettes, men det er en form for intensitet. Som om man har brus på hjernen. Da kan man virke anstrengende på mange. Men hjernen er den samme, og ser man på skapende mennesker har mange av dem hatt sykdommen, sier Nerdrum.

– Angsten er mye til stede. Hvis jeg er truet ser jeg etter angrep mot meg. Jeg har alltid tenkt at den norske stat ville ta livet av meg. Jeg tror det er en måte å dytte meg inn i selvmordet, fortsetter den tiltalte maleren.

12.50: – Det at disse bildene gikk tapt føler jeg skam over, fordi det jeg trodde på gikk til grunne. Det var skaperverk laget over en lang periode. Det var som om åtte-ni år forsvant under føttene på meg, sier Nerdrum.

– Studentene bor hos oss, og hjelper til. Det er en «gentlemen's agreement» med ingen penger involvert. Det er et ideal etter gresk-romersk tradisjon, sier maleren om hvorfor han har studenter boende gratis hos seg.

12.30: Retten settes igjen. Forsvarer Tor Erling Staff overtar nå rollen som utspørrer.

12.28: Sønnene til Odd Nerdrum sitter i rettssalen og følger med. Men ellers er få av hans studenter og tilhengere til stede.

Nerdrum spøker og ler, og tuller med de mange fotografene som vil ta bilde av ham. Den verdensberømte maleren låner villig vekk selvportrettet han har tegnet og tatt med seg.

11.55: Retten tar pause fram til kl 12.30. Etter pausen tar forsvarer Tor Erling Staff over utspørringen av Nerdrum.

Nerdrum har virket skarp og tilstedeværende, og slettes ikke som noen walkover.

11.51: Nå ramser aktor opp Nerdrums mange bankkonti i inn- og utland. Hun nevner norske og islandske konti, og en konto i en bank i Luxembourg.

– Man surrer litt med dette om at tvilen skal komme tiltalte til gode. I Norge er det slik at tvilen kommer staten til gode, sier Nerdrum.

Nerdrum sier også at han har ingen tiltro til norske banker, og sier at Nordea lurte ham trill rundt etter han investerte penger i et fond.

11.31: – Dette er penger jeg og min familie lever av, og som gjør at jeg kan undervise studenter gratis. Disse er mennesker som i motsetning til modernistene har liten mulighet til å få stipender, sier Nerdrum.

I mange år har Nerdrum gratis tatt imot norske kitsch-malere i sitt atelier for opplæring og assistanse.

11.24: – Dette er helt absurd for meg. Jeg leverer alt til revisor, sier Nerdrum.

11.05: Nerdrum stønner idet aktor leser advokatbrev. Han sier han ikke forstår innholdet, men at han har lest det. Han sier han ikke skjønner, og at han er våken først nå.

Han fortsetter med å si at en malers jobb er å male, ikke å forholde seg til slike ting.

– Med den tyngden tall og papirer som blir belastet den enkelte borger i dag ville et moderne menneske ikke kunne male gammelmesterlige motiver, sukker han.

10.54: Kitsch-maleren fortsetter sin forklaring. Han forteller hvorfor han puttet 900.000 dollar i bankboks og ikke på konto. Han sier det ikke var hans penger, og at han skulle sikre seg mot mulig reklamasjon.

Aktor Asbjørg Lykkjen prøver å bevise at dette var et bevisst valg gjort av Nerdrum for å slippe unna beskatning.

10.48: Nerdrum er veldig rolig mens han forklarer seg. Han er ikledd hvit kjortel og har gråhvitt hår. Han skammer seg over de ødelagte bildene. Han sier han ikke vil bli sett på som lurvete.

10.13: Odd Nerdrum sier han deponerte penger i bank i fem år, fra 1997 til 2002.

10.09: Nerdrum sier at han og familien har vært gjennom to verdenskriger. Han sier han ikke forstår hvorfor Norge er så fiendtlig mot ham.

Han forklarer hvordan malingen begynte å renne fra bildene han malte og solgte i USA, og forteller om bildene han malte for å erstatte disse.

10.00: Nå forklarer Odd Nerdrum seg.

09.56: Tor Erling Staff sier i sin innledningsprosedyre at det ble opprettet en konto i Østerrike for å sikre erstatning for flere malerier Nerdrum hadde malt og solgt i USA. Malingen på disse maleriene hadde begynt å renne.

Staff sier at Nerdrum malte 32 bilder for å erstatte bildene som gikk i stykker, og at de millionene som nå kreves egentlig er til fradrag.

Forsvareren sier også at Nerdrum har gjort opp for seg, og at Nerdrum ikke har forstått hva som har foregått. Han understreker også at Nerdrum ikke erkjenner straffskyld.

09.00: Retten settes. Tor Erling Staff forsvarer Odd Nerdrum. Aktor er politiadvokat Asbjørg Lykkjen.

08.50: Nerdrum vender ryggen til det store presseoppbudet. Han ankommer Oslo tingrett iført grå kjortel og sort frakk. En tiltalt i en straffesak har rett til å nekte å la seg avbilde, og Nerdrum fortsetter sin medieboikott.

(NRK/NTB)

Video Odd Nerdrum hos Fredrik Skavlan

VIDEO: 11. februar 2000 var Odd Nerdrum gjest hos Fredrik Skavlan i forbindelse med at han hadde designet en brusetikett for Mozell. Andre gjester er Arbeiderpartiets daværende statsministerkandidat Jens Stoltenberg, Helle Lauvstad fra reklamebyrået Saatchi & Saatchi og journalist Marie Simonsen.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober