- Det er tverrpolitisk enighet over hele verden om at tapet av biomangfold skal stanses. Da kan ganske enkelt ikke en ansvarlig norsk kommune i 2008 med viten og vilje ødelegge ett av to gjenværende leveområder for en sterkt utrydningstruet art, sier Rune Aanderaa, daglig leder i SABIMA - Samarbeidsrådet for biologisk mangfold.

Aanderaa er en av landets største eksperter på truede plante- og dyrearter i Norge. Han har lest saken om utbyggingsplanene til Kåre Ulevåg ved Ulevågkilen, der det ifølge Aanderaa er gjort to dokumenterte funn av Klippeblåvinge. Byggesaken havner nå hos Miljøverndepartementet etter flere runder med Fylkesmannen.

Aanderaa mener måten politikerne i Tvedestrand har behandlet denne byggesaken viser at de ikke tar ansvar for den utrydningstruede sommerfulgen.

Trosser retningslinjer

- Fylkesmannen har i denne byggesaken allerede vært alt for ettergivende overfor sterkt press fra Tvedestrand kommune, sier biologen.

Han sier kommunen har krevd den ene befaringen etter den andre for å trosse nasjonale retningslinjer mot å bygge i strandsonen.

- Flere boliger er i kompromissviljens navn akseptert av Fylkesmannen, til tross for at disse helt klart lå i 100-meters-beltet og tett inntil kjente klippeblåvingebiotoper, sier biologen.

Gjør sin simple plikt

Han er ikke særlig imponert over «den angivelig erfarne» Ap-politiker Dag Eide, som til Tvedestrandsposten uttalte at Fylkesmannen i denne saken har vist dårlig skjønn.

- Tvert om er det Tvedestrand kommune som ikke tar ansvar, og Fylkesmannen som med et nødskrik gjør sin simple plikt. Ikke bare klippeblåvinge, men en rekke arter er truet i Norge fordi strandsonen bit for bit bygges ned og forringes, understreker Aanderaa.

Tjenesteforsømmelse

Biologen synes det er helt naturlig at Fylkesmannen trekker fram gjeninnføring av denne sommerfuglarten som et mulig tema hvis det skulle vise seg at arten er forsvunnet fra Tvedestrand.

- Direktoratet for naturforvaltning arbeider med en nasjonal handlingsplan for klippeblåvinge, og reintroduksjon på naturlige levesteder vil være et opplagt tema. Reintroduksjon av sommerfugler har vært gjort med hell i Sverige, og det ville være en ren tjenesteforsømmelse om ikke Fylkesmannen som Miljøverndepartementets og Direktoratets forlengede arm tok høyde for denne nærliggende muligheten.

Flere observasjoner

Ifølge SABIMA-lederen er klippeblåvingens forekomst i Tvedestrand godt dokumentert.

- Området ved Åsstø har vært best kjent, og det er derfor der de fleste entomologer har lett. Imidlertid er det også to dokumenterte funn ved Ulevågkilen (1991 og 1992). Det er dessuten gjort observasjoner flere steder langs Ulevågkilens nordside samt rundt utløpet som ikke har passert nåløyet i en vitenskapelig artikkel. Disse er gjort av lokale Tvedestrandsfolk, og det skal vel ikke være slik at man kun skal stole på observasjoner gjort av fagfolk fra hovedstaden? spør biologen.

Dag Eide flåsete

Han kaller Dag Eides påstander om at klippeblåvingens forekomst ved Ulevågkilen ikke er dokumentert som flåsete.

- Dag Eide har i tillegg hentet fantasier om klippeblåvingens biologi/atfer/økologi fullstendig ut av løse luften, sier Aanderaa, og fortsetter:

- Det er ikke slik at sommerfugler er tilfeldig fordelt rundt i landskapet. Mange arter er det meste av sitt liv knyttet til helt spesielle naturtyper. Vitenskapen vet ikke alt om hvilke krav klippeblåvingen stiller, men vi vet sikkert at de er/var tilfredsstilt i områdene rundt Åsstø og Ulevåg i Tvedestrand - som et av ytterst få områder i Skandinavia. Arten finnes ikke i Danmark, og det er overhodet ikke slik at klippeblåvinger kommer «blåsende innover norskekysten» - ikke en gang i små mengder. Klippeblåvingen har stort sett hele sin livssyklus i et lite område.

Biologen forteller at klippeblåvingene i mai-juni legger sine egg på vertsplanten smørbukk der spesielle livsbetingelser er oppfylt.

- Larvene vokser opp på plantene, og puppene overvintrer like ved - for så å klekkes til nye klippeblåvinger på sitt hjemsted påfølgende vår.