Den siste uka har betydd arbeid dag og natt for Knut Magne Valle. Siden Møllafestivalen så dagens lys i 2003, har Valle med unntak av en håndfull frivillige hjelpere i siste innspurten, drevet festivalen fram på egenhånd.

– Alle bandene spiller gratis og det meste av arbeidet rundt gjør jeg selv, sier Valle.

Lydteknikker og slakter

Sjauer, lydtekniker, slakter og artistansvarlig er bare noen av arbeidsoppgavene festivalsjefen har pålagt seg selv. I løpet av helgen dukker det garantert opp flere.

– De første gjestene kom på mandag og slo opp telt i skogen her, forteller Valle, som lar festivalgjengerne campe gratis på området.

– Det har aldri vært noe mål å tjene penger på Møllafestivalen, den skal helst bare går rundt, sier Valle.

I fjor besøkte bortimot 1.000 mennesker festivalen ved Prestfoss Mølle, mange av disse kom langveisfra.

– Det har tidligere kommet folk fra Hellas, Italia, Sveits, England og Spania. De fleste har hørt om festivalen gjennom “jungeltelegrafen”, sier Valle som ikke bruker en krone på markedsføring.

– Vi har et veldig lavt budsjett, så annonsering har vi rett og slett ikke råd til. Men jeg og sønnen min kjører rundt i hele fylket hver sommer og henger opp plakater, og så har jeg folk over hele landet som hjelper meg med det samme.

Luksusproblem

Med bakgrunn fra heavy metal bandet “Arcturus” og mange år som plateprodusent og låtskriver, har Valle skaffet seg mange kontakter i musikkmiljøet.

– Gode kontakter har alt å si når man driver en lavbudsjettsfestival, sier festivalsjefen som har et luksusproblem når det kommer til booking av band.

– Jeg fikk inn over 200 søknader fra folk som ville være med i år. Det er både mange Osloband og utenlandske band som ønsker å spille her, sier festivalsjefen som også i år måtte skuffe mange.

Dynamikk

– Når jeg booker band prøver jeg å tenke at det hele skal ha en viss dynamikk, og at vi ikke bare skal ha én sjanger. Det er lettere å si nei til band når jeg kan si det sånn.

Hvorfor så mange band ønsker å komme til de dype skoger i Gjerstad og spille for, i festivalmålestokk, et relativt lite publikum, har festivalsjefen en klar formening om.

– For mange band som turnerer mye, er det som en liten ferie å komme hit, sier Valle og legger til at et godt måltid også har mye å si for band som stadig er på turné.

Alt fra egen gård

Tidlig denne uka startet kona Idun jobben med å lage opp nok mat til å mette folket.

– Det er Idun som står for matlagingen. Det meste av grønnsaker er produsert på gården vår, og kjøttet har jeg slaktet selv, sier Valle. All maten er økologisk og festivalen har med årene blitt viden kjent for serveringen.

– Vi har aldri hatt noe bråk eller problemer på festivalen, jeg tror kanskje det har mye å gjøre med at folk får i seg skikkelig mat, ikke bare tomme kalorier, sier Valle.

Lite temperament

Rolig publikumstemperament, unike omgivelser og kvalitetsmusikk skal igjen sørge for Møllamagi i Gjerstad i helgen. Valle gleder seg, men vet ikke om han får tid til å nyte det.

– Det er alltid veldig hektisk, men også veldig fint. Jeg skal nok få med meg noen høydepunkt, sier Valle.

Her er noen av årets festivalband

Møllafestivalen er kjent som en en heavy metal musikkfestival, men slipper også til andre sjangre.

Dette til tross, festivalen holder på sin identitet og starter opp tungt, men godt på fredag.

DeafmazjiiN

Tungt, seigt og groovy fra Mandal. Vokalist og komponist Per Bertrand Aanonsen har i tidligere år satt sine spor i "osloband" som Black Debbath, Gartnerlosjen, Alex Roses Jetmotor og Black Zappa Mother. DeafmazjiiN har varmet opp for bla. Susperia, Katatonia og The Cumshots. Bandet startet opp i 2002.

Dimenzion Psychosphere

Hard rock/Metal-bandet startet opp i 1999. Ga ut plata "”Dimenzion Psychosphere”" i 2000, og "”Trenches”" i 2003. Har for det meste spilt rundt på Sørlandet, bl.a. på Quart 2001 og by: larm 2002. Kom tilbake etter en lengre dødperiode i 2008 med EP-en “Trinity and beyond”, og jobber stadig med nytt materiale.

Okawango

Et norsk ambient, lyrisk, progressiv, eksperimentelt, moderne jazz jazzband med innslag av heavy metal og samtidsmusikk. Bandet ble dannet i 2007 av tidligere Jim Stärk perkusjonist Tom Rudi Torjussen fra Arendal, sammen med Ole Kristian Wetten fra Gjøvik. Med seg fikk de Jørn Raknes fra Grimstad på gitar. Bandet har gitt ut to plater.

Koldtbord

Bandet er fra Risør og ble dannet før årets UKM og består av Robert Løkketangen, gitar, Håvard Øya, trommer, Torgeir T. Fiane, bass og Sebastian Aanonsen, kornett. Bandet beskriver seg selv som et jazz-rock-band. Kilde: Wikipedia