Det er en byggejobb med korte tidsfrister byggdivisjonen til Momek Group har fått tak i. Innen Luciadagen den 13. desember skal et bygg på 1.200 kvadratmeter stå ferdig i Svea.

– Vi får det hektisk, men det er bare å brette opp ermene og gjøre jobben. Vi har en tidsfrist, som skal holde, sier daglig leder Gøran Nerdal i byggdivisjonen til Momek Group.

Bygget de skal sette opp skal være oppredningsverk for kulldriften, slik at gruveselskapet kan skille ut kull fra gråberget.

– Vår jobb er å levere selve bygget. Ikke noe mer. Det skal stå ferdig til prosessanlegget kommer med siste båten til Svea før vinteren, sier Nerdal.

Fjær i hatten

Han ser på kontrakten på Svalbard som en fjær i hatten. I lengre tid har de målbevisst jobbet opp imot bergverksindustrien i Norge, Sverige og Finland. I et års tid har ansatte fra Momek Armatek jobbet med mekanisk vedlikehold på utstyret for gruvedriften i Svea.

– Det at vi får denne jobben skyldes nok at vi over tid har jobbet oss inn imot dette markedet og vi har vist hva vi står for. Det føles godt å få denne kontrakten, sier Nerdal.

Jobben har en verdi på 25 millioner kroner. Det tilsvarer en fjerdedel av årsomsetningen for byggdivisjonen til Momek Group.

Rask oppstart

Allerede til uka vil folk fra Leonhard Nilsen & Sønner starte opp med grunnarbeidene på tomta. Bygningsarbeideren fra Momek vil begynne å arbeide i Svea i midten av august.

– Jobben vil sysselsette 20 mann fra oss, sier Nerdal.

Arbeidsfolkene kommer til å jobbe 14 dager i strekk der.

Med denne jobben på plass, samt de oppdragene de hadde inne fra før, er bedriftens folk sysselsatt ut året.

Krevende jobb

– Det som gjør denne jobben spennende og krevende er stedet vi jobber på. En kan bare ikke stikke bort på AEO og skaffe utstyr man tilfeldigvis mangler. Her er vi avhengige av en god logistikk og nøye planlegging i forhold til leveranser. Det går en båt nordover fra Bodø hver 14 dag, sier Nerdal.

Prosjektleder Morten Loftfjell for de tekniske fagene forteller at returen av utstyr blir en like stor utfordring.

– Det gjelder å få sendt utstyret i retur før fjorden fryser til. I alle fall bør det meste av tyngre utstyr sendes ut. Det som blir igjen, må stå der til fjorden er isfri sommeren 2011, sier Loftfjell.

Nerdal og Loftfjell forteller at byggemessig er betongdekket til oppredningsverket en utfordring. Grunnen er at bygget er så tungt at betongdekket blir liggende på bakken.

– For at ikke permafrosten skal smelte av varmen fra bygget, må det legges inn fullt av kjølekanaler i betongdekket, som hindrer at bakken tiner. Vi må frakte ut varmen bygget avgir, sier Gøran Nerdal.

Bruker lokale aktører

Ansatte ved flere bedrifter innen Momek Group blir engasjert på denne jobben. Hovedtyngden kommer fra Momek Building, som står for oppsetningen av selve bygget. Rørarbeidet vil bli gjort av Momek Piping, mens Momek Krane tar hånd om ventilasjon. Haaland Installasjon er valgt som partner i forhold til det elektriske arbeidet, mens Helgeland betong skal lage den nederste delen av veggen.