Til hovedinnhold

Apple Iphone 4

Finn Jarle Kvalheim

Design, skjerm og menyer

Forløperen, Iphone 3GS til venstre.
Iphone 4 er litt tynnere enn forgjengeren.
Wimp kjører i bakgrunnen, sammen med Iphones egne applikasjoner.
Slik ser Apples deksel ut. De kaller det en "Bumper". Den følger ikke med i pakken og må kjøpes utenom. Den skal forbedre mottaket, men vi brukte den kun på en testrunde med t-banen.
Her er punktet som skal kunne svekke dekningen på Iphone 4. Vi opplevde ikke store signaltap på vår testmodell.

Ny sommer, ny Iphone. Før Apple lanserte Iphone 4 for noen uker siden, var allerede mye kjent om telefonen. Telefonen har nå havnet i handelen i de fem første landene, og vi har testet den.

Denne anmeldelsen kommer før Iphone 4 er offisielt lagt ut for salg i Norge. Noen butikker importerer telefonen ulåst fra utlandet til svært høye priser. Vi har fått indikasjoner på at prislappen vil havne på omkring 5500 kroner for utgaven på 16 GB, dette ligger litt over forgjengeren.

Selv om dette er billigere enn det prisbildet prisguiden viser i skrivende stund, er dette fortsatt langt fra noen billig telefon. Til sammenlikning koster Samsungs toppmodell Galaxy S 4700 kroner, og HTCs toppmodell i Norge, Desire, legger seg under 4000 kroner i mange nettbutikker.

Dermed er det mye som skal stemme for at Iphone 4 skal forsvare den relativt stive prislappen.

Les test av HTC Desire

Design

De to foregående utgavene, 3G og 3GS, var så å si helt like på utsiden. Iphone 4 er ganske annerledes, selv om familielikhetene er der. Bakdekselet i plast har blitt byttet ut med glass, og de avrundede kantene på sidene av telefonen har blitt rettet ut.

Et mørkt sølvgrått metallbånd løper rundt hele telefonen, og det er også dette som er antennen. Vi kommer nærmere tilbake til dette båndet i løpet av testen. Langs sidene finner vi tre knapper og en bryter. Volum-tastene er der, men de har blitt runde siden sist. Låsetasten ser ut omtrent slik som den har gjort på 3GS, og lydløs-bryteren fungerer på samme måte som før.

Forsiden av telefonen domineres av en kapasitiv flertrykkskjerm og størrelsen er, som vanlig, 3,5 tommer. I midten nederst finner vi den runde hjemmetasten. Nytt for denne generasjonen Iphone er et kamera på den øvre delen av forsiden. Dette kan brukes til videosamtaler over trådløst nett.

På baksiden er kameraplasseringen også som før. Linsen har blitt en anelse større enn på 3GS, og et LED-lys har kommet til.

Telefonen kjennes svært solid sammensatt. Knirk finnes ikke, og tastene er faste og gir fra seg svake knepp. Alt i alt synes vi designen rent estetisk er svært vellykket. Design har også vært av Apples styrker de siste årene.

Iphone 4 er omtrent på samme størrelse som forgjengeren. Noe tynnere og litt smalere har den blitt, men fryktelig merkbart er det ikke. Vekten er også så å si identisk, og det er stadig ikke en spesielt lett telefon. Her har nok materialvalg spilt en ganske stor rolle.

Retina display

I kjent stil satt superlativene løst da Apple-sjef Steve Jobs presenterte den nye telefonen. Skjermen var blant telefonens egenskaper som ble offer for mest skryt. Størrelsen er uendret fra tidligere, men oppløsningen er skrudd opp til hele 960 x 640 piksler.

På grunn av den høye pikseltettheten hevder også Apple at man ikke skal være i stand til å se individuelle piksler på normal bruksavstand. Skjermen har fått navnet Retina Display, og den er basert på IPS-teknologi, den samme som man finner i nettbrettet Ipad.

Ofte lover produsenter en smule mer enn man får i markedsføring og omtale av produkter. Skjermen til Iphone er derimot ikke langt fra det som blir lovet. Den er rett og slett ekstremt skarp. Vi må holde telefonen på ekstremt nært hold for å se noe som helst til pikslene.

Fargegjengivelse og kontrast er også av det beste vi har sett. Samsungs Super-AMOLED-skjermer er noen hakk bedre, men dette er sannsynligvis den beste LCD-skjermen vi har sett i noen telefon.

En god skjerm har mye å si for brukeropplevelsen når det kommer til telefoner, og skjermen er absolutt ikke noen flaskehals hva Iphone angår.

Menyer

En stund før Iphone 4 ble lansert fikk vi se Iphone OS 4. Ved lansering av telefonen ble hele systemet døpt om, og nå lyder navnet kun IOS4. Fra før er systemet kjent som et av de mest brukervennlige operativsystemene på dagens mobiltelefoner, og rent kosmetisk vil man fortsatt enkelt kjenne seg igjen når man bruker en Iphone 4.

Systemet har likevel fått en hel del større og mindre endringer i siste versjon. Viktigst av alle er nok flerprogramkjøringen som Iphone-brukere har manglet fra første stund. Apple har hele tiden tillatt veksling mellom egne applikasjoner. På en plattform med ekstreme mengder tredjeparts programvare er det nok først og fremst i forhold til disse at skoen har trykket.

Måten Iphone 4 veksler mellom applikasjoner på er litt annerledes enn på andre plattformer. Utviklerne må selv tilpasse applikasjonene til Apples flerprogramkjøring, og det er heller ikke alle typer programvare som vil kunne kjøre skikkelig i bakgrunnen.

De fleste applikasjoner som støtter flerprogramkjøring vil settes i pause når man går ut av dem, mens noen vil kunne utføre forhåndsdefinerte oppgaver i bakgrunnen. Nettmusikk fra tjenester som Spotify og Wimp, samt navigasjonsprogrammer vil kunne være aktive i bakgrunnen.

Ettersom tilpasning må til er det slett ikke alle applikasjoner i App Store som fungerer med systemet. Applikasjoner som ikke er oppdatert for flerprogramkjøring vil bli liggende i bakgrunnen, men de startes på nytt om man går inn på dem igjen.

For å vise hvilke applikasjoner som ligger i bakgrunnen trykker man to ganger på hjem-tasten. En linje åpner seg nederst på skjermen, og langs den ligger ikonene for de ulike applikasjonene som kjører. Vekslingen går raskt og enkelt for applikasjonene som støtter det.

På den samme linjen finner vi også hurtigkontroller for telefonens musikkfunksjoner, snarvei til Ipod-applikasjonen og en knapp som låser skjermorienteringen i tilfelle man ønsker å bruke telefonen horisontalt uten at skjermen skal snu seg.

Brukervennligheten er fortsatt på topp. Her er alt intuitivt og pent lagt opp. Man behøver aldri å lete lenge etter funksjonen man jakter på, og vi opplever så å si aldri at noe stopper opp eller henger.

Resten av nyhetene i IOS4 skal vi se nærmere på på side 2.

Basisfunksjoner

Lydkvaliteten under samtale er god, og man kan stille volumet høyt nok til at man hører godt også i bråkete omgivelser eller om man har dårlig hørsel.

Skjermtastaturet har ikke endret seg mye i denne utgaven av Iphone. Som tidligere er det særdeles responsivt, og i landskapsmodus er tastene store nok til at selv de av oss med store pølsefingre lett treffer riktig tast.

Man kan legge til ulike tastatur for forskjellige språk. Man kan bytte språk i meldingsmodus ved å trykke på globusen ved siden av mellomromstasten. Dette bytter også ordliste, og forslagene man får opp ved feiltasting er forskjellige avhengig av hvilket språk man har valgt.

I engelsk modus får vi også opp stavekontroll med røde streker under ord som telefonen ikke kjenner igjen og heller ikke har gode erstatningsforlag til. Dette klarte vi ikke å fremprovosere med norsk inntastingsmodus.

Trådede samtaler gjør det også enkelt å skille mellom ulike samtaler, dersom man utveksler meldinger med flere samtidig.

Om man leter etter en gammel tekstmelding, eller e-post eller noe som helst annet på telefonen har den en felles søkefunksjon som søker i alt innhold, og også raskt tar deg til Google eller Wikipedia om nødvendig. Denne heter Spotlight, og er i praksis samme funksjon som man finner i OS X.

Dekningstrøbbel?

Internett renner for tiden over av bilder og videoer som skal demonstrere hvordan Iphone 4 mister dekningen om man dekker et punkt øverst til venstre på telefonens side, og samtidig holder langs kanten nede til høyre på telefonen.

Vi klarer å fremprovosere lavere dekning, men vi får ikke telefonen til å bryte helt. På vårt testeksemplar må vi dekke store deler av høyre side, og et ganske spesifikt punkt oppe til venstre på telefonen. Samtidig må vi trykke forholdsvis hardt før vi merker noe stort utslag.

Vi oppdaget i løpet av testperioden at telefonen påfallende ofte byttet mellom 3G og Edge-dekning underveis på linje 5 på t-banen i Oslo. Da stod det mikro-SIM fra Netcom i Iphone 4.

Samtidig viste Iphone 3GS full dekning med SIM-kort fra Telenor. For å være sikre på om dette hadde med telefon eller operatørenes dekning å gjøre tok vi turen mellom Stortinget stasjon og Ammerud på nytt.

Med mikro-SIM fra Telenor i Iphone 4 ble mottaket vesentlig bedre langs hele ruten, foruten ved tunnelen mellom Carl Berners Plass og Hasle. Der viste Iphone 4 kun to strek og Edge-dekning, og det samme gjorde Iphone 3GS med Netcom-kort i.

Ved å holde stramt rundt telefonen klarer vi enkelte av stedene på ruten å få 3G-dekningen til å falle ut. Mesteparten av ruten klarte vi det ikke. Hver gang dekningen falt ut gikk telefonen dessuten lynraskt over til Edge-dekning med fire streker.

Iphone 3GS har ofte en svært lang pause ved bytting av nett på denne måten, slik at når 3G faller ut må man vente lang tid før siden fortsetter å laste inn med Edge. Dette skjedde altså ikke ved bruk av Iphone 4, selv om den også av og til byttet.

På returen hadde vi Apples eget deksel, en "Bumper", plassert på Iphone 4. Med denne montert klarte vi ikke å bryte 3G-dekningen underveis foruten de få stedene der begge telefonene viste dårlig dekning.

Det føles ikke naturlig å holde hele telefonen i jerngrep under bruk. Upraktisk var det også å holde så store deler av telefonen klemt mellom hendene som vi måtte for å oppleve signaltap.

Vi har ikke opplevd å bli brutt under samtaler på grunn av fenomenet, og vi konkluderer dermed med at dette ikke er noe stort praktisk hinder i det daglige. Det er også kjent at man kan fremprovosere dekningstap på forgjengeren. Også her dreier det seg om å holde telefonen på en noe upraktisk måte.

Tåler aluminiumsfolie

For å sjekke om dekningen skiller seg mye fra andre telefoner pakket vi telefonen inn i flere lag aluminiumsfolie. For å være sikker på at vi gikk skikkelig til verks brukte vi tykk grillfolie fra Ica.

Et lag hindret hverken Iphone eller andre telefoner i å motta samtaler, men idét vi rullet telefonen inn i ytterligere et lag aluminium mistet vi kontakten med telefonen.

Samsung Galaxy S som vi for anledningen benyttet til sammenlikning, oppførte seg relativt likt. Ved et lag folie mottok den samtaler som bare det, mens med to lag ble det straks vanskeligere. Vi fikk gjennom et par samtaler, men de fleste gangene kom vi direkte til mobilsvar.

Dekningen ser altså ikke ut til å skille seg nevneverdig fra andre telefoner.

I esken

Esken til Iphone 4 er ikke noe overflødighetshorn. Som med Iphone 3GS er det stort sett kun det mest nødvendige som er vedlagt.

  • Iphone 4
  • USB-lader
  • USB-kabel for lading og PC-tilkobling
  • Håndfrisett
  • Bruksanvisning

Teknologi og funksjoner

Slik ser det ut når man redigerer favorittlisten i Apples nettleser, Safari.
Ingen Micro-USB på Iphone 4. Dette er en ulempe, men det har dukket opp ekstreme mengder tilbehør som passer Apples proprietære Dock Connector-plugg.

Man kan muligens kalle Apples Iphone-modeller sinker når det kommer til teknologi. De foregående Iphone-utgavene har ikke vært av de best utstyrte på markedet. Skjermoppløsning, trådløse teknologier og kamera er blant mange ting som konkurrentenes flaggskip har vært bedre på - ofte til en lavere pris.

I så måte kan det nesten virke som om Iphone 4 er et frieri til spesifikasjonsnerdene. På den trådløse siden har Iphone 4 svært raskt trådløs nettverkstilkobling, såkalt N-standard.

GPS og super-3G er også på plass. Filoverføring via Bluetooth lar seg stadig ikke gjøre, men trådløse stereohodetelefoner og håndfrisett kan kobles til.

Akselerometer og digitalt kompass fantes i 3GS, og er fortsatt til stede. Disse teknologiene er avgjørende for såkalt utvidet virkelighet, altså applikasjoner som viser en forandret virkelighet basert på det kameralinsen fanger opp.

I Iphone 4 har disse sensorene fått selskap av en gyro. Et akselerometer oppfatter kun telefonens posisjon i forhold til bakken. Dermed er det ikke følsomt for bevegelser som innebærer at telefonens orientering forblir den samme. Nå kan man snu telefonen rundt dens egen akse, og sensoren vil oppfatte det.

Les om utvidet virkelighet: Statuene trenger din hjelp

Proffunksjoner

E-postleseren i Iphone 4 har fått en oppgradering. Nå kan man ha flere Exchange-kontoer samtidig, og man kan også koble til arbeidsplassen med kryptert forbindelse og VPN. Oppsettet er ganske beint frem, og selve visningen er som før, med full HTML-støtte og mulighet for henting av vedlegg.

Dersom man har flere e-postadresser kan man nå også få oversikt over samtlige i en felles innboks, eller man kan gå i en bestemt postkasse som tidligere.

Støtte for PDF-filer og Word-dokumenter finnes også. Om man har Apples e-bokleser installert kan også PDF-filer lagres og leses i denne.

Nettleseren

Mobilutgaven av Safari er en av de raskeste mobile nettleserne vi vet om. Den er brukervennlig og den viser sider slik de skal vises. Her merker vi spesielt godt hvordan den høyoppløste skjermen gjør det lekende lett å lese liten tekst.

Fler og fler av konkurrentene har i dag full støtte for Flash-teknologien. Denne tillater visning av multimedieinnhold i nettleseren. Apple som for tiden er uvenner med utviklerne av Flash, Adobe, har valgt å ikke ha støtte for det i nettleseren sin.

I stedet støtter Safari HTML 5, som har i seg muligheter for multimedieinnhold uten behov for å bruke proprietære standarder som Flash eller Microsofts Silverlight.

Flash er uten tvil en forholdsvis stor mangel ved en så dyr telefon som Iphone 4. Inntrykket berges noe av at svært mange nettsteder har egne sider for Iphone, der Flash-innhold er erstattet med innhold som lar seg vise på Iphone.

Reklame er også noe som gjør at enkelte brukere er skeptisk til Flash, men blant annet Samsung har løst denne biffen greit ved å legge inn mulighet for reklameblokkering i Wave.

Når det gjelder tiden det tar før en side er ferdig vist i nettleseren kommer nettleserne i både Googles Android og Samsungs Bada svært nært. Safari utmerker seg ved at grensesnittet aldri stopper opp eller låses. Man kan rulle rundt på siden straks den er i ferd med å laste inn.

I mange andre nettlesere må man vente til en stor nok del av siden er lastet inn, og i noen må man vente til hele siden er lastet inn. Før man har kommet så langt vil ofte disse nettleserne være helt låste, eller i det minste oppføre seg hakkete, ettersom så stor del av innsatsen legges i selve innlastingen av siden.

Facetime

Videosamtaler har så langt ikke blitt støttet på Apples mobiltelefoner. I Iphone 4 skryter Apple voldsomt av at dette nå har blitt en realitet. Systemet heter Facetime. Foreløpig er det ikke som andre videosamtalefunksjoner.

Facetime virker nemlig kun når telefonen er tilkoblet trådløst nett. Ifølge Jobs og kompani skal dette satses på som en åpen standard for videotelefoni over mobilnettet, men ved lansering ble det sagt at det gjenstod forhandlinger med mobiloperatørene.

Foreløpig har vi ikke fått testet denne funksjonen. Den krever nemlig både trådløst nett, og viktigere en Iphone 4 i hver ende.

Itunes og proprietær plugg

Med Iphone 4 kjøper man, som tidligere, en hel pakke. Pakken består av selve telefonen og hele infrastrukturen rundt den. Dette hadde ikke vært negativt i seg selv, om det ikke var for at man var i overkant bundet til bestanddelene i pakken.

Itunes er et svært brukervennlig program for håndtering av musikk og videoer. Det er lett å finne frem i, og siste utgave av programmet virker også relativt rask i Windows-utgave.

Man kan ikke bruke hva man vil av applikasjoner. I praksis dukker det opp tredjeparts applikasjoner som kan utføre mange av funksjonene i etterkant. Mediamonkey og Winamp kunne begge håndtere Iphone OS 3, og vil nok i løpet av kort tid være på pletten igjen.

Filutforskeren kan ikke brukes for overføring av video og musikk, men bilder kan overføres denne veien.

I motsetning til andre avanserte telefoner i dag som nærmest utelukkende bruker Micro-USB er det Apples egen dock connector som gjelder for Iphone. Det betyr at dersom kabelen ryker kan man ikke bare bruke en standard USB-kabel man har slengende.

Batteritid

Brukstiden på en opplading av Iphone er svært god. Batteriprosenten synker overraskende sakte, selv med lysstyrken på full fres og med spill, samtaler og GPS-bruk om hverandre.

I løpet av testperioden var telefonen så hyppig tilkoblet datamaskinen at batteriet aldri gikk helt tomt. Ut fra prosentmåleren skulle det holde med lading mellom hver andre og hver tredje dag, ved aktivt bruk.

Multimedia

Linsen på Iphone 4 er større enn den vi finner på forgjengerne.
Videotitting på Iphone 4 er en utmerket opplevelse.
Minijack finner man på toppen av telefonen.

Iphone 4 er nok primært en underholdningstelefon. Derfor forventer vi mye av den under denne fanen. Nytt av denne generasjonen epletelefon er noe høyere forventninger til kameraet enn tidligere. Dette kommer vi tilbake til. Først skal vi ta en titt på mediespilleren.

Musikk

Ipod-funksjonen i Iphone har arvet det meste av funksjonalitet fra Apples rene musikkspillere. Dette er spillere som har gjort nærmest rent bord i markedet for MP3-spillere, og det er dermed ingen overraskelse at musikkspilleren i Iphone 4 er svært brukervennlig.

På lydsiden kan det virke som om Iphone 4 har noe mer pondus når det kommer til større hodetelefoner enn forrige generasjon hadde. Stereoperspektivet er der, uten at det er voldsomt bredt. Diskanten er klar og definert, og lydbildet er i det hele tatt ganske pent.

Til tross for at telefonen gjør det noe bedre med store klokker enn Iphone 3GS gjorde det er nok Iphone fortsatt en telefon som trives best med et sett gode øreplugger. Ørepluggene som følger med i esken er fortsatt ikke noe å juble for. Her ser vi for tiden langt bedre saker både fra Nokia og Samsung.

Video

Iphone skal være i stand til å spille av høyoppløst video i oppløsning på inntil 720p. Gir man den høyoppløste skjermen video av høy kvalitet er resultatet godt nok til å fremkalle gåsehud.

Skjermen viser detaljer som det virker rart at man skal få ut av en såpass liten skjerm. Det oppstår også en annen noe merkelig effekt, som sannsynligvis skyldes den ekstreme skarpheten. Skjermen føles rett og slett langt større enn den er.

Å tilbringe lengre tid foran skjermen til Iphone 4 virker absolutt ikke som noe dårlig alternativ. Ulempen med videospilleren her er en ganske begredelig formatstøtte. I disse dager støtter både LG og Samsung en langt større bredde på dette punktet.

Med Iphone 4 må vi fortsatt kode om video slik at den skal passe. Igjen hjelper den store utbredelsen til Apples telefon noe på. Når man laster ned video vil det nemlig svært ofte finnes et videoalternativ som er kodet for Iphone 4.

Likevel føles det litt unødvendig at en så kraftig telefon ikke også har støtte for de vanligste kodekene og filtypene.

Spill

Eliminate Gun Range er et av de første spillene som støtter gyroskopet i Iphone fullt ut.
Andre bevegelsesstyrte spill som ikke støtter selve gyroskopet blir mer presise, fordi Iphone 4 samler informasjonen fra sensorene. Dette er et skjermskudd fra Real Racing.

Det følger ikke med et eneste spill på Iphone 4. Det som derimot følger med er den største applikasjonsbutikken som er tilgjengelig i dag, App Store. Her finner man flusst av gratisspill, og prisen på spillene som koster noe er sjelden over femtilappen. De fleste ligger på under 20 kroner.

I Iphone 4 er en av de store nyhetene en gyro. Denne skal med stor nøyaktighet kunne måle også at man snur telefonen rundt horisontalt. Akselerometere, som er det vi kjenner fra tidligere i Iphone og andre modeller, er kun i stand til å måle telefonens forhold til bakken. I praksis er det altså stort sett vipping fra høyre mot venstre og risting man har vært i stand til å fange opp.

Akselerometere er heller ikke kjent for å være spesielt nøyaktige dyr. Dermed har det vært et utbredt problem i akselerometerstyrte spill at kontrollene har fungert mer eller mindre dårlig.

Vi testet gyroen i Iphone 4 med et av de første spillene som utnytter den. Eliminate Gun Range koster seks kroner på App Store, og det er i praksis en skytebane der blink dukker opp på tilfeldige steder i brettet.

Opplevelsen er både ny og merkelig på en gang. Gyroen er spådd en lys fremtid i mobiltelefoner. Apples krumtapp er første enhet ut med denne typen bevegelsesstyring. Ut fra det relativt enkle spillet vi testet systemet med tar vi neppe munnen for full om vi sier at dette vil revolusjonere mobil spilling.

I akselerometerstyrte spill vil det av og til variere hvor mye man må vippe telefonen fra side til side for å få respons. Dette kan godt skyldes at man endrer orientering på telefonen mens man holder den. I tillegg opplever vi ofte at akselerometeret gir en respons som minner litt om alt eller ingenting.

I dette ene gyrostyrte spillet vi har testet er nøyaktigheten hårfin. Det dreier seg rett og slett om den mest nøyaktige og responsive bevegelsesstyringen undertegnede har prøvd på noen telefon.

Stillbilder

Ved lansering skrøt Jobs av at Iphone 4 skulle ha svært god bildekvalitet. Sett opp mot Apples egne skrytebilder er det vanskelig å få like støyfrie og kontrastrike bilder ut av telefonen. Jobs har likevel sitt på det tørre.

Bildene vi får ut av Iphone 4 er kort sagt svært gode. Noe bildestøy fins det i dem, men vi finner også svært god detaljgjengivelse. Fargegjengivelse og kontrast er også av det bedre vi har sett fra en mobiltelefon.

Overoppskarping fins det forholdsvis lite av i bildene, og også innebilder blir forholdsvis bra med Iphone 4-s kamera på fem megapiksler.

LED-lyset som fungerer som video- og fotolys på telefonen fungerer bra, og gir en forholdsvis jevn belysning. Her er det også noen telefoner som synder ved å gi svært skarpt lys i et lite område, slik at man ser veldig godt at kunstig lys er brukt. Dette gjør altså ikke Iphone 4.

Videoopptak

Iphone 4 har støtte for høyoppløst video. Nærmere bestemt en oppløsning på 1280 x 720 piksler, eller 720p. Video blir detaljert og forholdsvis bra ved gode lysforhold.

Telefonen fokuserer fortløpende underveis i filmingen. Man kan også bruke fingerfokus på skjermen. Automatisk fokusering er en fordel når det er lyst, men som man kan se i eksempelvideoen under er det en ulempe når det er mørkt.

Så mørkt som det er på slutten av videoen ville nok de aller fleste mobilkamera og mange vanlige videokamera fått problemer. At telefonen i tillegg overhodet ikke får til å fokusere blir dog ytterligere et problem under slike forhold.

Lysfølsomheten stilles automatisk. Telefonen har problemer med store endringer i lysforhold. Dette kan også ses i videoen under, der kameraet går helt i hvitt før det får summet seg og normaliserer bildet på vei ut av en tunnel.

Alt i alt er dette likevel svært respektabel kvalitet og av det beste vi har sett fra mobiltelefon.

Obs: Videokvaliteten i Flash-spilleren under er ikke den beste. Konvertering mellom formater, redigering og ny komprimering gjør også sitt til å forringe kvaliteten.

En redigert fil med bedre kvalitet enn Flash-spilleren kan vise kan lastes ned her. En originalfil direkte fra telefonen kan lastes ned her. Dette gir den beste tilgjengelige kvaliteten.

Konklusjon

Store forventninger har vært knyttet til Apples siste telefon, Iphone 4. Kort fortalt innfrir telefonen på de fleste punkter.

Noen drastiske endringer i brukervennligheten har ikke kommet. Telefonen har blitt raskere og kan kjøre flere programmer på samme tid, uten at måten man navigerer i menyene har endret seg nevneverdig.

Endelig flerprogramkjøring

Veksling mellom programmer fungerer veldig greit, og vi opplevde aldri noen feilmeldinger, tenkepauser eller annet uønsket i forhold til dette. Alt fra bakgrunnskjøring av nettmusikk til spill på pause i bakgrunnen støttes nå.

Det er fortsatt enkelte ting som ikke støttes av Apples flerprogramkjøring, men dette begynner likevel å bli en bra løsning. Noen merkbar endring i ytelse eller batteribruk med applikasjoner i bakgrunnen merket vi ikke.

En helt ny måte å spille på

Gyroskopet måler bevegelser på en annen måte enn akselerometeret som er det vi kjenner av bevegelsessensorer i telefoner. Iphone 4 er første telefon med innebygget gyroskop. Dette fungerer svært godt og gir en helt annerledes opplevelse av bevegelsesstyrte spill.

Det er svært nøyaktig og gjør dermed at eldre bevegelssestyrte spill blir enklere å kontrollere. Aller viktigst er nok muligheten til å lage helt andre typer bevegelsestyrte spill. Vi tror at gyroskop sannsynligvis vil endre måten vi spiller mobilspill på, og dette er en av de viktigste nyhetene med Iphone 4.

Supert kamera

Listen stopper likevel ikke her. Ingen av de foregående generasjonene Iphone har hatt spesielt bra kamera - ikke engang ved lansering. Dette er det nå slutt på. Kameraet på Iphone 4 hevder seg blant de beste på alle vis. Også videoopptakene blir svært gode.

Også på proffunksjoner har Iphone 4 forbedret seg i forhold til tidligere utgaver. Flere Exchange-kontoer er nå støttet, og om man ikke når inn i jobbnettverket sitt utenfra kan man koble til med VPN-tilkobling rett fra telefonen.

PDF-filer og Office-dokumenter kan vises på telefonen. Dersom man har Apples egen Ibooks-applikasjon installert kan PDF-filer lagres i en virtuell bokhylle og hentes frem senere.

God på det viktigste

På basisfunksjonene er Iphone 4 god. Tastatur og ordliste gjør det lett og raskt å skrive tekstmeldinger. Lydkvalitet under samtale er også utmerket. Batteritiden er også god i forhold til typen telefon. Man må likevel fortsatt beregne lading oftere enn for telefoner uten stor trykkskjerm.

Vi gjorde også vårt beste under hele testperioden for å fremprovosere dekningsproblemene som har skapt mange skriverier i det siste. Kort sagt klarte vi egentlig ikke å få disse til å gjøre særlig utslag.

Dersom man skal bruke Iphone i svært grisgrendte strøk kan man vurdere Apples egen dekselløsning som skal kunne bøte på eventuelle problemer. Vi klarte oss fint uten i testperioden. Også på steder med varierende dekning.

Det vi fortsatt ønsker oss

Det er fortsatt noen ting vi ønsker oss i Iphone 4. Øverst på listen er kanskje større grad av frihet i forhold til programvare. Vi har et litt ambivalent forhold til Apples økosystem. På den ene siden er Itunes svært brukervennlig og inneholder svært mye - på den andre siden fins det mye annen god programvare enn Itunes vi kunne tenkt oss å benytte.

Koblingen mellom Itunes og Iphone betyr også at synkronisering av musikk og film i utgangspunktet kun kan gjøres ved hjelp av én PC.

Vi hadde også ønsket oss støtte for Flash-innhold i nettleseren. Selv om Iphone har støtte for andre standarder her er Flash fortsatt den vanligste måten å formidle aktivt innhold på nettet.

Til slutt

Iphone 4 mangler fortsatt enkelte ting, men mangellisten blir mindre. Samtidig er Iphone-plattformen den de aller fleste av dagens telefoner måles opp mot når det kommer til brukervennlighet.

Med svært godt kamera, bedre batteritid og mulighet for flerprogramkjøring er Iphone 4 helhetlig sett en særdeles god telefon. Kombinasjonen av gyroskop og en fantastisk skjerm gjør den også til en av markedets beste bærbare spillmaskiner.

Det største minuset ved Iphone 4 er nok prisen, som er relativt stiv. Telefonen er foreløpig ikke tilgjengelig via offisielle kanaler i Norge, men ut fra signaler redaksjonen har fått beregner vi startprisen til å ligge omkring 5500 kroner. Om prisen endrer seg markant ved lansering vil vi justere terningen deretter. Status i skrivende stund er at den vipper akkurat opp på full pott.

Samsung Galaxy S er inne til test, og selv om testen ikke er avsluttet kan vi avsløre at denne allerede peker seg ut som det kanskje klareste alternativet til Iphone 4.

Om man ønsker en enda rimeligere telefon kan HTC Desire være aktuell, til omkring 4000 kroner, men denne stiller ikke med like god batteritid som Iphone 4 eller Galaxy S.

Les test av HTC Desire

Testen er oppdatert:

Nærsensoren i Iphone 4 har alltid vært litt problematisk, men Apple lovte tidlig at det skulle komme ny programvare som fikset dette. Denne beskjeden kom ganske tidlig i telefonens levetid, og vi har valgt å avvente oppdateringen.

Fire måneder etter at telefonen kom i salg fungerer fortsatt ikke nærsensoren slik den skal. Derfor har vi valgt å fjerne Anbefalt-stempelet vårt, og å justere terningkastet i henhold.

annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her