Sjefreaktør Lars Helle i Dagbladet. Foto: Birgit Dannenberg 20100311

Dagbladet får støtte fra Sivilombudsmannen

Politiet refses for ransaking av journalist.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I en uttalelse fra Sivilombudsmannen får politiet kraftig kritikk for å ha krenket kildevernet og gjennomført en ulovlig ransakelse.

Bladde i presseblokk

Det var i 2007 at Dagbladet-journalist Hans-Martin Thømt Ruud skulle dekke rettssaken i «Aker brygge-saken». Under sikkerhetskontrollen på vei inn til retten oppdaget politiet at Ruud hadde kopier av avhørsdokumenter fra den såkalte «Obiora-saken».

Ruud sa at dokumentene var beskyttet under pressens kildevern. Likevel tok politiet med seg dokumentene. Først tre kvarter senere ble dokumentene levert tilbake. Politiet skal også ha bladd i Ruuds presseblokk.

– Jeg er fortsatt sjokkert over hendelsen i 2007, som var et grovt inngrep i kildevernet. Sikkerhetskontroller er ikke til for at politiet skal bla i notatblokker, sier sjefredaktør Lars Helle i Dagbladet.

Fornøyd

Helle er fornøyd med at det endelig er satt punktum i saken.

– Jeg er svært glad for denne viktige uttalelsen. Sivilombudsmannen gir en tydelig avklaring på en sak vi har jobbet med i mange år. Det har vært en grundig saksbehandling og ansvaret har blitt plassert tydelig.

Unnskyldning

Sivilombudsmannen mener at politiet bør beklage hendelsen overfor journalisten og Dagbladet. I sin uttalelse skriver ombudet at politiet må respektere menneskerettighetene under sikkerhetskontroller, samt være «oppmerksom på den særskilte beskyttelsen pressens kildevern har etter EMK artikkel 10».

– Sivilombudsmannen har ikke instruksjonsmyndighet, men jeg går ut fra at det kommer en beklagelse fra politiet, sier Helle.

Ombudet skriver også at riksadvokaten bør følge opp saken for å hindre at lignende hendelser skjer igjen.

Powered by Labrador CMS