Fruktose
Fem strukturer av fruktose som finnes i løsning
Fruktose
Lisens: CC BY SA 3.0

Fruktose er et karbohydrat med molekylformel C6H12O6 . I ren form forekommer det som hvite krystaller som er lett løselige i vann og smaker søtt. Det finnes ofte sammen med glukose (druesukker) i mange søte frukter, i blomstenes nektar og derfor også i honning. Det kalles også fruktsukker.

Faktaboks

Også kjent som

D-fruktose, levulose, fruktsukker

Uttale
fruktˈose
Etymologi
av frukt og glukose
Kjemisk formel

C6H12O6

I løsninger med vann og alkoholer veksler fruktose mellom fem ulike strukturer, hvorav to består av fem karbonatomer og ett oksygenatom (seksring), to består av fire karbonatomer og ett oksygenatom (femring) og en er en åpen kjede.

Det hører med til de såkalte ketoheksosene. Fruktose er en av komponentene i rørsukkermolekylet, sukrose, og det danner byggesteinen i polysakkaridet inulin.

Egenskaper og fremstilling

Naturlig forekommende fruktose lar seg forgjære. Molekylet dreier planpolarisert lys til venstre, og fruktose kalles derfor også levulose. Høyredreiende fruktose har blitt fremstilt syntetisk, og denne er ikke forgjærbar. Dette kalles invertering.

Fruktose fremstilles vanligvis ved hydrolytisk spalting av inulin, eller av rørsukker. I rørsukker oppstår en blanding av fruktose og glukose som deretter må separeres.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg