Fruktose er et karbohydrat med molekylformel C6H12O6 . I ren form forekommer det som hvite krystaller som er lett løselige i vann og smaker søtt. Det finnes ofte sammen med glukose (druesukker) i mange søte frukter, i blomstenes nektar og derfor også i honning. Det kalles også fruktsukker.
Faktaboks
- Også kjent som
-
D-fruktose, levulose, fruktsukker
- Uttale
- fruktˈose
- Etymologi
- av frukt og glukose
- Kjemisk formel
-
C6H12O6
I løsninger med vann og alkoholer veksler fruktose mellom fem ulike strukturer, hvorav to består av fem karbonatomer og ett oksygenatom (seksring), to består av fire karbonatomer og ett oksygenatom (femring) og en er en åpen kjede.
Det hører med til de såkalte ketoheksosene. Fruktose er en av komponentene i rørsukkermolekylet, sukrose, og det danner byggesteinen i polysakkaridet inulin.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.