Hopp til innhold

– Innsatsen må økes for å holde seniorer borte fra uføretrygd

NAV mener innsatsen i arbeidslivet må økes, for å holde en større andel av seniorene i jobb, i stedet for på uføretrygd.

Joakim Lystad presentert som ny Nav-direktør

Arbeids- og velferdsdirektør i NAV Joakim Lystad konstaterer at det er flest uføre i Østfold og Telemark.

Foto: Johansen, Erik / Scanpix

Totalt er 302 800 personer uføre melder NAV fredag, eller 9,5 prosent av norges befolkning. En økning med 1,1 prosent sammenlignet med fjoråret.

– Verst i fylker med lav utdanning

Flest finner vi i Østfold og Telemark hvor hele 12,9 prosent mottar uførepensjon.

Generelt har antallet uføre sammenlignet med i juni 2010, økt med 3.300 pensjoner.

– At antallet uføre øker skyldes at befolkningen vokser. Andelen av befolkningen med uførepensjon har generelt holdt seg på samme nivå de siste to årene, sier arbeids- og velferdsdirektør i NAV Joakim Lystad.

Men det er forskjeller i økningen fra fylke til fylke. Alle øker bortsett fra i Akershus, Vestfold, Sogn og Fjordane og Nordland.

– Forskjellene fylkene i mellom skyldes blant annet at befolkningssammensetningen varierer.

– I fylker hvor befolkningen har høy alder, lav utdanning, lav inntekt, høyt sykefravær og høy arbeidsledighet, er sannsynligheten større for at antallet uføre øker, sier Lystad.

Oslo har for eksempel en lav andal uføre sammenlignet med andre fylker. Det er fordi Oslo har stor tilflytting og en ung befolkning, hevder Lystad. Økningen på landsbasis kommer av vekst.

– En av fire eldre blir uføre

Kvinner utgjør ca. 57 prosent av alle uførepensjonister og desidert flest finner vi i aldersgruppen 65 til 67 år, hvor hele 38,8 prosent av gruppen er uføremottakere.

NAV og Lystad mener innsatsen i arbeidslivet må økes, for å beholde en større andel av seniorene i jobb.

– Når så mange som fire av ti blir uførepernsjonister noen få år før de blir alderspensjonister, kan det være at enkelte av disse kunne stått løpet ut hvis arbeidet ble tilrettelagt for dem.

– NAV skal være en støttespuiller, men det viktigste arbeidet for å få sykemeldte tilbake i jobb foregår på arbeidsplassen, Lystad.