ibby.no

Høstkurs 2023

Det er høst, og snart tid for årets foredragsturne om norske barne- og ungdomsbøker. Du kan snart møte våre flinke foredragsholdere på ulike steder rundt om i landet, eller i virtuell form.

Kursplan og generell info finner du her, og du kan lese mer om foreleserne her. Meld deg på!

Høstkurs 2022

Høsten er godt i gang, og det er også våre flinke forelesere, som i disse dager finpusser foredrag om årets barne- og ungdomsbøker. Du kan snart møte dem på ulike steder rundt om i landet, eller i virtuell form.

Kursplan og generell info finner du her, og du kan lese mer om foreleserne her. Meld deg på!

Askeladdprisen 2021

Askeladdprisen er IBBY Norges egen ærespris og i vedtektene står det: Prisen deles ut til den/de som gjennom virksomhet av kritisk, teoretisk, kunstnerisk eller praktisk karakter har bidratt til fremme av god barne- og ungdomslitteratur. 

Juryen fikk inn mange gode nominasjoner i 2021 og de hadde flere fine møter før de samlet seg om en velfortjent vinner. 

Vi gratulerer vinner av Askeladdprisen 2021: Barnebokkritikk ved redaktør Ingvild Bræin 

Prisen – i form av et kunstverk laget av Mari Kanstad Johnsen – ble delt ut av styremedlem Jørn Slemdal til en overrasket og glad Ingvild Bræin under Se og les-konferansen i Bergen 16. februar 2022. 

Juryens begrunnelse 

Tenk på alt som har skjedd de siste 20 årene: Mediebildet er ikke til å kjenne igjen. Falske nyheter, sosiale medier, klikk-telling, også er det denne krisen som kritikken er inne i. For 20 år siden så barnebokkritikk dagens lys og har siden publisert kritikk av barne- og ungdomslitteratur. Det begynte fordi det også da stod dårlig til med kritikken av barne- og ungdomslitteratur i Norge. Og få er vel uenige i at det ikke har blitt bedre. Men barnebokkritikk har klamret seg fast. Samfunnet og medieverdenen har forandret seg, men det lille tidsskriftet har vært tro mot prosjektet og kvaliteten og har faktisk beholdt leserskaren. Og selv om tidsskriftet har en facebook-side så kan man ikke anklage dem for å snu seg etter vinden. Fortsatt er det de lange og grundige anmeldelsene som utgjør grunnmuren i profilen. Og det liker vi, at det er noen som tar barne- og ungdomslitteraturen på høyeste alvor og bruker tid og spalteplass på å gå i dybden. Etter som tiden har gått, har tidsskriftet opparbeidet et arkiv av gode tekster som nå er viktig for forskningen. Barnebokkritikk er altså en viktig bidragsyter til den store og lange samtalen om litteratur for barn- og ungdom. 

Barnebokkritikk er kanskje det eneste stedet som rekrutterer nye barnebokkritikere. Tidsskriftet har i tillegg vært et møtepunkt for nordiske barne- og ungdomsbok-kritikere. I flere år ble alle nominerte bøker til Nordisk Råds pris for barne- og ungdomslitteratur anmeldt av nordiske kritikere på Barnebokkritikks nettside. 

Så er det sånn med engasjerte mennesker, at de stadig finner på noe nytt. Sånn er det også med barnebokkritikk. Tidsskriftet har satt i gang samtaler i andre former. I løpet av årene har seminarer og debatter blitt arrangert og en podkast lansert. Spesielt vil vi trekke fram det årlige høstseminaret. En hel dag vies kritikken for barne- og ungdomslitteratur. Alle som har satt sammen seminarer og kurs vet hvor vanskelig det er å lage et program som ikke bare ser bra ut på papiret. Men barnebokkritikks seminar er et seminar som fungerer utrolig bra; både verdifull faglig påfyll og et etterlengtet sosialt møtested. Og ønsker man en levende barne- og ungdomslitteratur og kritikk så trenger man minst ett sånt seminar. 

Det står kanskje dårlig til med litteraturkritikken i Norge, men en ting er sikkert: Uten barnebokkritikk hadde det vært langt verre. 

Man blir ikke rik av å drive nisjetidsskrift om barne- og ungdomslitteratur, og tidvis har det vel vært så vidt det har gått. Barnebokkritikk har nå en redaktør i 60% stilling (nåværende redaktør er Ingvild Bræin), i tillegg et svært aktivt styre bestående av representanter fra ulike deler av bokbransjen. Denne lille gjengen produser tidsskrift, arrangerer seminarer og lager podkast.  

Med tro på – og kjærlighet til – litteraturen, kan man få til mye og holde det gående i mange år. For det er det det handler om, til syvende og sist, at barne- og ungdomslitteraturen skal være god. Den skal være viktig og interessant, ekte, aktuell og relevant – og den skal bevege de unge leserne. 

Vi trenger barnebokkritikk! Hurra for barnebokkritikk! IBBY Norge tildeler med dette Askeladdprisen 2021 til Barnebokkritikk! 

Les mer om Askeladdprisen og tidligere vinnere her: http://www.ibby.no/?page_id=152 

Fotokreditering: Siri Larsen, styremedlem i IBBY + skjermdump fra Se og les-konferansen.

IBBYs høstkurs – påmelding åpnet

Her er påmeldingskjema til IBBYs høstkurs 15. november.

Årets vakreste eventyr- eller ihvertfall det nyttigste! IBBY Norge tilbyr et heldagskurs der årets utgivelser innenfor barne- og ungdomslitteratur presenteres av dyktige forelesere.

Du kan delta enten : fysisk på Bibliotekenes hus, Alf Bjerckes vei 20, 0582 Oslo,  eller digitalt der det passer deg. Strømmingen vil ligge ute en kort periode slik at du ikke er avhengig av å logge inn akkurat når forelesningene foregår.