Beste 20 sparetips for familien – Fra refinansiering til billige lån

Å stifte familie er kostbart. Undersøkelser viser at det koster mor og far nærmere en million kroner å oppfostre et barn til myndig alder. Husholdningen har en rekke utgifter som må dekkes hver måned. Heldigvis finnes det flere måter familien kan spare penger på enten gjennom økte inntekter eller reduserte utgifter.
Her finner du de beste 20 sparetipsene til familien og nøkkelen til en tryggere økonomisk hverdag.

1. Kartlegg hvor pengene tar veien

Første steg består av å sette opp et budsjett for hele husholdningen, med mål om å kartlegge hvor pengene tar veien. Begynn med å legge inn alle faste kostnader, slik som avdrag på boliglånet, forsikringer, kommunale avgifter, strøm og diverse abonnementer.

Fortsett med variable utgifter slik som drivstoff, matvarer, klær og underholdning. Er du usikker på hvor mye penger som går med til spesifikke kjøp? Da kan det være lurt å sjekke nettbanken, der hver transaksjon med kreditt eller debetkort registreres. Med et husholdningsbudsjett blir det enklere å holde kontroll over lommeboken, og å styre forbruket i den retningen man ønsker.

2. Refinansiering av gjeld

Avdrag på gjeld er blant de største utgiftene i norske husholdninger, og særlig når det kommer til boliglån. Mange familier har også pådratt seg høy gjeld over tid via lån uten sikkerhet – slik som kredittkort, forbrukslån og diverse typer forhåndsfinansiering. Sliter familien med dyr gjeld? Da er refinansiering blant de enkleste måtene å spare penger.

Det kan lønne seg å søke om refinansiering via en lånemegler, slik at du mottar markedets beste pristilbud. To forslag er Lendo og yA Bank, enda det finnes andre meglere å velge mellom. Målet er å samle alle små og kostbare lån i én pakke, med lavere effektiv rente. Portalen www.forbrukslån.no/refinansiering/ lar deg i tillegg sammenligne spesifikke tilbud på refinansiering.

De største besparelsene finner du nærmest alltid gjennom refinansiering av boliglånet. Husk at det tilkommer etableringsgebyr ved opprettelse av nye lån, og at du risikerer å betale en ekstra avgift for å bryte avtalen om fastrente.

3. Reforhandle abonnementer

Sørg for at familien ikke betaler unødvendig mye for faste abonnementer. Her snakker vi om kostnader knyttet til mobiltelefoni, kabel-TV, internett, strøm, magasiner og lignende. Det kan være tusenvis av kroner å spare i årlige utgifter dersom man er mer årvåken på kostnadene som følger med slike abonnementer. Et godt eksempel er kjøp av mobiltelefoner med lang bindingstid og bruddgebyr. I realiteten er det snakk om et lån, der telefonen nedbetales over tid. Derfor kan det lønne seg å betale telefonen kontant, eller reforhandle eksisterende avtaler.

4. Gjør krav på statlige støtteordninger

Den norske stat er kjent for å føre en familievennlig politikk, og da særlig når det kommer til økonomiske støtteordninger. Blant disse er nok barnetrygden den mest kjente, enda det finnes flere andre tilbud du burde vite om. Et eksempel er de diverse stønadene som gis til enslige mødre og fedre. Det inkluderer stønad til etterutdanning og barnepass, med mål om å lette de økonomiske utfordringene i hverdagen.

5. Husk foreldrefradraget

Norske familier mottar flere skattefordeler, i form av fratrekk på skatten. Et tips er å undersøke om du kvalifiserer til å motta foreldrefradraget. Du kan nemlig trekke fra flere utgifter relatert til pass og stell av barn under 11 år på skatteseddelen. Dere kan kreve skattefradrag på inntil 25 000 kroner for ett barn, og 15 000 kroner per ekstra barn.

Er barnet eldre enn 11 år? Da kan du fortsatt kreve fradrag for pass og stell såfremt du kan dokumenterer at barnet har et spesielt omsorgsbehov. Barnehager og andre institusjoner som avlaster norske foreldre, plikter å rapportere kostnadene til staten. Derfor skal tallene i utgangspunktet være ferdig utfylt når du mottar selvangivelsen. Mangler tallene kan du manuelt føre opp kostnadene under post 3.2.10, men bare så lenge du klarer å dokumentere utgiftene.

6. Handle drivstoff når det er billigst

Kjøp av drivstoff til bilen utgjør en betydelig kostnad for familien, med en pumpepris som setter stadig nye rekorder. Det mange ikke vet, er at drivstoff er billigere på utvalgte dager i uken. Undersøkelser viser at drivstoffet er billigst i perioden natt til mandag og torsdag morgen. Forbrukerrådet mener at norske bilister kan spare flere tusen kroner ved å fylle tanken på riktig tidspunkt, da prisene ofte svinger med mange prosentpoeng.

7. Husk cashback og prosentavslag

Flere kredittkort tilbyr en fordel som heter cashback. Her er det snakk om faste avslag knyttet til utvalgte varer og tjenester – som trekkes fra beløpet på fakturaen til kortselskapet. Cashback er vanligvis knyttet til kjøp av drivstoff og matvarer, enda det finnes en rekke unntak. Hvor mye penger du kan spare varierer, men det kan være snakk om betydelige beløp. For maksimal uttelling er det mulig å kombinere kredittkort med egne fordelskort som gir deg doble avslag hos spesielle utsalgssteder.

8. Kutt ned på bruken av tobakk og alkohol

Alkohol og tobakk skattlegges tungt av staten, og kan gjøre et solid innhugg i familiebudsjettet. Kutter du ut snusen og sigarettene kan det i skrivende stund spare deg for 25 000 kroner i året. I tillegg får du også bedre helse og livskvalitet! Blant alkoholholdige varer ligger brennevin på kostnadstoppen, og du kan spare mye penger ved å redusere forbruket.

9. Kutt matbudsjettet

En reduksjon i matbudsjettet betyr ikke at man skal gå rundt å være sulten – tvert i mot! Her gjelder det kun å være oppmerksom på hvor man handler inn maten, og hvor mye man betaler ved utsjekk. Ofte er det store prisforskjeller å spore mellom butikkjedene, og det gjelder å dra nytte av alle tilbud som dukker opp. En god start er å planlegge innkjøpene for hver uke, og hva man skal spise til middag på utvalgte dager. På den måten slipper man spontankjøp og får bedre kontroll over hvor pengene tar veien.

Som en del av arbeidet med å redusere utgiftene til mat, gjelder det å spise opp alle matrestene. Ligger det middag til overs i kjøleskapet? Spis opp maten fremfor å kaste den i søpla. Undersøkelser viser at hver nordmann kaster nærmere 50 kilo mat i søpla hvert år, som utgjør et direkte tap på 12 milliarder kroner. Med andre ord er det stort potensiale for å redusere utgiftene så lenge man handler fornuftig og unngår sløsing.

10. Reforhandle forsikringer

Eier du egen bolig, bil, hytte eller lignende? Da er sjansen stor for at eiendelene er forsikret. Det kan være mye penger å spare gjennom å reforhandle eller flytte disse forsikringsavtalene til andre tilbydere. Noen av de vanligste produktene inkluderer forsikring av innbo, bil, reise og livsforsikring. Mange selskap er i dag villige til å redusere prisen på premien man betaler hvis man pruter. Samler du alle forsikringene hos en tilbyder kan det også være mye penger å spare gjennom en grupperabatt. Noen forsikringsselskap er nemlig villige til å kutte kostnadene dersom du samler alle forsikringene hos de.

Husk at kredittkort ofte leveres med innebygget reiseforsikring, som dekker hele familien. For at forsikringen skal være gyldig er det vanligvis et krav om at minst 50 prosent av reisekostnadene dekkes via kortet.

Spar penger på å bytte forsikringsselskap gjennom Tjenestetorget.

11. Gjenbruk av klær

Gjenbruk av klær og sko kan spare familien for store beløp, avhengig av antallet barn man har. Den enkleste måten er å la barna arve klær fra eldre søsken eller gjennom venner av familien og deres barn. Barn vokser ut av klærne sine i høyt tempo – til stor frustrasjon hos mor og far. Må du kjøpe nytt er det smart å lete etter tilbud, og holde seg unna dyre merkeklær.

12. Planlegg ferien i god tid

Planlegger familien å ta en ferietur til utlandet? Da lønner det seg å kjøpe hotell, leiebil og flytur tidlig. Selskapene har som vane å skru opp prisene i det sommeren nærmer seg, til frustrasjon for reiselystne nordmenn. Mange venter til feriepengene tikker inn på konto, fordi de mangler penger til å finansiere reisen på forskudd. Av den grunn kan det lønne seg å sette penger til side over tid, slik at ferien kan finansieres med oppsparte midler.

13. Lag maten selv

Spiser familien ofte på restaurant, eller gatekjøkken? Da kan du spare mye penger gjennom å tilberede maten på egenhånd. Etter en lang arbeidsdag kan matlaging riktignok være det siste man har lyst til. Derfor gjelder det å finne motivasjon på andre måter, og endre måten man tenker på matlaging. Finn nye matretter hver uke som lar deg eksperimentere med råvarer, krydder og tilsetninger. Å tilberede maten på egenhånd er blant de mest kostnadseffektive tiltakene en familie kan gjøre.

Spar penger på å lage hjemmelaget mat, og unngå kostbare halvfabrikata

14. Sett opp ny enhet til utleie

Tips til sparing kommer i to utgaver – gjennom kutt i forbruk og gjennom økte inntekter. En inntektskilde mange overser er muligheten for å leie ut privat eiendom. Eier du for eksempel en fritidsbolig som står ubrukt store deler av året? Da lønner det seg å leie ut boligen i bytte mot faste inntekter. Bruk pengene til å nedbetale gjeld eller slik at budsjettet går i null.

Eller hva med kjelleren i huset som kun benyttes til lagring av gammelt skrot? Solberg regjeringen lempet nylig på de byggetekniske kravene som stilles til utleier. Med andre ord er det blitt billigere å omforme deler av huset til en separat boenhet. Inntekter fra utleie av privat eiendom er også skattefritt opp til 10 000 kroner per måned.

15. Selg eiendeler før de kastes

Vi lever i et forbrukersamfunn, der nye varer kjøpes inn med jevne mellomrom. Forsøk alltid å selge eiendelene før de kastes, uavhengig av hvilket beløp du kan forvente å oppnå. Videresalg av brukte varer er til fordel for lommeboken, så vel som miljøet!

16. Etterisolering av vegger og tak

Er huset ditt av eldre standard er også sjansen stor for at det mangler tilstrekkelig isolering. Etterisolering av vegger og tak er blant de mest kostnadseffektive tiltakene du kan gjøre. Tiltaket koster riktignok mye penger, men betaler seg over tid i form av en lavere strømregning. I samme sleng kan det lønne seg å bytte gamle vinduer, dersom de lekker varme.

Nye eller isolerte vinduer kan redusere varmetapet i boligen med opptil 40%. Tiltaket vil føre til betydelig lavere strømregninger

17. Kutt gebyr på papirfaktura

Mange familier velger fortsatt å motta regningene sine i papirformat. Uheldigvis er det også vanlig at norske bedrifter krever et eget fakturagebyr for å sende kravet via post. Det lønner seg i stedet å opprette en separat epost konto, og be om elektronisk faktura. Å kvitte seg med alle fakturagebyr kan utgjøre en betydelig kostnadsbesparelse hvert år.

18. Fokuser på nedbetaling av gjeld

En av de enkleste metodene for å spare penger, skjer via nedbetaling av gjeld. Fokuser på nedbetaling av av dyr gjeld, slik som kredittkort og forbrukslån. Skal du ta opp et ny gjeld er det også viktig at du finner et billig lån.

Mer informasjon om denne typen finansieringsløsninger ligger tilgjengelig på sider som www.forbrukslån.no/. Med unntak av boliglån har ikke lån i Norge bindingstid, og du står fritt til å slette gjelden når som helst. Fordelen med tidlig innfrielse av lån, er først og fremst reduserte rentekostnader.

19. Husk rentefradraget

Dette sparetipset er relatert til punkt 4, og tips til fratrekk på selvangivelsen. Landets banker og finansinstitusjoner plikter å melde fra til myndighetene mot slutten av året om alle lån de har til gode hos kundene sine.

I rapporten inkluderer de blant annet informasjon om hvor mye du har betalt i renter, som deretter føres inn i selvangivelsen. Du kan trekke fra 23 prosent av alle rentekostnader i løpet av ett år (gjelder for 2018/2019), og det lønner seg derfor å sjekke at tallene i selvangivelsen stemmer.Har du lånt penger privat, har du også lov til å trekke fra deler av disse rentene så fremt det kan dokumenteres i ettertid.

20. Jobb røde dager

Norsk lovgivning byr på en rekke fordeler for nordmenn som er villige til å jobbe på røde dager. Her kan det være snakk om tillegg på flere hundre prosent, som det lønner seg å dra nytte av. Tid med familien er viktig, så det kan lønne seg å kompensere i form av andre fridager.